Nie jesteś zalogowany/zarejestrowany na tej stronie. Prosimy zaloguj się lub zarejestruj. Aby się zarejestrować kliknij tutaj...

Combo Z20LET

Tuning Corsy - To forum ma na celu prezentację Waszych projektów, modyfikacji i tego wszystkiego co zrobiliście przy swoich Corsach aby poprawić fabrykę.

Combo Z20LET

Postprzez lukigondi » 2 maja 2011, o 03:28

Witam

Oto mój projekt.
Dopiero zaczynam prace, ale mam nadzieje że nie długo prace ruszą szybciej.

Baza

2007 VAUXHALL Combo 1.3 CDTI
Obrazek

Dawca
2003 Zafira GSI 2.0 Turbo
Obrazek

Z tego co już doczytałem oprócz części z zafiry potrzebuje:

-piasty z większymi otworami na przeguby
nie jestem pewien czy mogę użyć przeguby z zafiry

-poduszka skrzyni boczna z Corsa 1.7CDTI

-poduszka skrzyni dolna z Corsa 1.7CDTI+ dystans 10mm

-lewarek zmiany biegów+cięgna z Corsa 1.7CDTI
chociaż podobno mogę zastosować z zafiry

-wiązkę pod kokpitem
ponieważ mam diesla muszę ją wymienić

-wiązkę silnika
Z tego co znalazłem w necie najłatwiej przerobić wiązkę od Corsy 1.0. Można użyć też ECU z tej corsy, ale trzeba go remapować

Moje pytanie, może ktoś wie więcej na temat przerobienia wiązki od Corsy C pod Z20LET. Którą najlepiej użyć, jakie ecu z zafiry, corsy...

dzięki za pomoc
pozdrawiam
lukigondi
Świeżak

Model: Inna marka
Silnik: Inny

Reklama

Re: Combo Z20LET

Postprzez czester 1 » 2 maja 2011, o 07:54

czemu combo i na dodatek w dizlu? wiecej roboty i problemow.
z tymi łapami to moze tak nie byc latwo, w CC pod z20let podchodza wlasnie z tego silnika, a nie z 1.7 cdti, moze w combo jest inaczej :-? .

piasty z zafiry nie wejda?, najpierw sprawdz potem szukaj. moze dopasujesz z astry.

ps. ale zderzak z combo nie jest z 2007r.
Obrazek
czester 1
Weteran

Model: Corsa C
Silnik: X20XER 2.0 160PS

Postprzez lukigondi » 2 maja 2011, o 11:41

czester 1 napisał(a):czemu combo i na dodatek w dizlu? wiecej roboty i problemow.

potrzebuje vana a zarazem szybkie auto.
Ciężko znaleźć combo w benzynie, a różnica w przerabianiu diesla to tylko wymiana wiązki pod kokpitem, nic więcej.

czester 1 napisał(a):z tymi łapami to moze tak nie byc latwo, w CC pod z20let podchodza wlasnie z tego silnika, a nie z 1.7 cdti, moze w combo jest inaczej :-? .

rozebrałem już kilkadziesiąt cors c i są identyczne jak combo, przód środek, zawieszanie przód......

czester 1 napisał(a):piasty z zafiry nie wejda?, najpierw sprawdz potem szukaj. moze dopasujesz z astry.

nie wejdą p&p. Nie znalem na tym forum. Może już ktoś z forum przerabiał Corse C i zna odp...

czester 1 napisał(a):ps. ale zderzak z combo nie jest z 2007r.

do dziś sprzedają w UK combo z takimi zderzakami i lampami przedliftowymi
lukigondi
Świeżak

Postprzez Lichacsw » 2 maja 2011, o 12:46

Zapowiada się dość ciekawy projekt. Powodzenia w modach.
Biały człopak z czarna muza na japońskim systemie
Lichacsw
Użytkownik Premium

Imię: Marcin
Model: Corsa B
Silnik: C20LET 2.0 204PS

Postprzez czester 1 » 2 maja 2011, o 13:57

lukigondi napisał(a):
czester 1 napisał(a):czemu combo i na dodatek w dizlu? wiecej roboty i problemow.

Ciężko znaleźć combo w benzynie, a różnica w przerabianiu diesla to tylko wymiana wiązki pod kokpitem, nic więcej.

chyba jeszcze pezwody paliwowe i nie wiem jak z bakiem...

lukigondi napisał(a):
czester 1 napisał(a):piasty z zafiry nie wejda?, najpierw sprawdz potem szukaj. moze dopasujesz z astry.

nie wejdą p&p. Nie znalem na tym forum. Może już ktoś z forum przerabiał Corse C i zna odp...

ja mam z 1.7 cdti a polosie weszly z astry. udez do nalack'a , tez tam cos grzebie w CC.
Obrazek
czester 1
Weteran

Postprzez mat118 » 3 maja 2011, o 12:13

Baaaardzo ciekawy projekt :D Opisuj wszystko bardzo dokladnie :D! Zycze powodzenia w projekcie i jak najszybszego cieszenia sie gotowym autem :)
mat118
Świeżak

Silnik: Z10XE 1.0 60PS

Postprzez nolack » 3 maja 2011, o 14:42

lukigondi napisał(a):

ja mam z 1.7 cdti a polosie weszly z astry. udez do nalack'a , tez tam cos grzebie w CC.[/quote]

Jesli robisz na 5 srób to całą zwrotnice bierzesz z 17 cdti a połosie w raz z przegubami to wzależnosci od tego jakiej użyjesz skrzyni albo zostaja z zafiry albo z innego big blocka . jesli robisz na 4 sruby to jest troche rzeźby z piastami( toczenie ) i połosiami ale nie widac wtedy co za moc pod maska :)
Ale sadze ze jak jestes w uk to mozesz spokojenie udezyc na forum vc i tam poszukaj goscia REGAl troche sie zna na swapach :)
Black Arrow totalna seria 1.2 :) tak jak w avatrze :)

NIEPOLECAM niskobudżetowych projektów bo potem przez ponad rok niemozna dojsc do ladu i skladu i z samochodem i włascicielem
nolack
Nowy

Zdjęć: 0
Imię: Krzysiek
Silnik: C20LET 2.0 204PS

Postprzez yosh » 4 maja 2011, o 00:29

lukigondi napisał(a):

Wiązka to nie wszystko, wymiana zbiornika z odpowiednią pompą paliwa będzie niezbędna, silnik zapewne będzie potrzebował około 4bar. na zasilaniu paliwa , poza tym pojawi się problem jak podjedziesz pod dystrybutor bo nalewak etyliny nie będzie pasował do wlewu paliwa. Oczywiście są ludzie kreatywni którzy potrafią wszystko :-D , czasem się zdarza że do benzyniaka komuś uda się zalać ropę lub na odwrót.
Powodzenia i wytrwałości w projekcie, może być niezła furka

Pozdrawiam.
x25xe project
yosh
Świeżak

Pochwały: 2
Imię: yosh
Silnik: E16SE 1.6 100PS

Postprzez marcinpsk » 13 maja 2011, o 09:20

Skoro siedzisz w UK to co za problem poszperac na tamtejszych forach w poszukiwaniu info na temat takiego swapa ? Przeciez an wyspach jest multum projektow cors c z z20let na pokladzie.
Najprosciej bedzie Ci wiazke spod deski wziac z corsy c 1.0 lub 1.2 (chyba Z10XE lub Z12XE) bo to ten sam sterownik co w Z20LET jest wiec i elektronika w srodku identyczna tylkopd maska kilka czujnikow wiecej. A wiazka bedzie pasowac w takim wypadku P&P.
Spod maski wiazke bierzesz od Z20LET. Piasty i zwrotnice z corsy 1,7 cdti a polosie mozesz zapodac od obojetnie jakiej astry g ze skrzynia F23 (moze byc nawet od 2.0 diesla) Od zafiry tez moga byc, aleto kwestia czy sie zmieszcza bo przeguby strasznie grube sa.
A co do ukladu paliwowegop to trzeba bak z pompa bedzie wymienic lub samapompe i przewody paliwowe. Uklad w Z20LET jest 3,3 bara.
Obrazek
Taki tam Z20LET z duzym + ;-)
marcinpsk
Świeżak

Postprzez lukigondi » 2 cze 2011, o 22:47

Prace trwają
Z tego coś się dowiedziałem
Belki z tyłu w combo i zafirze są takie same wiec robię 5 śrub i hamulce odrazy będę miał większe :-D
Z przodu muszę kopić caliper carriers od Merivy OPC i mogę założyć hamulce z GSI p&p
Jeszcze muszę rozwiązać kwestie pias, przegubów i oczywiście wiązki.

Obrazek

Obrazek

-- 2 cze 2011, o 21:58 --

marcinpsk napisał(a):Skoro siedzisz w UK to co za problem poszperac na tamtejszych forach w poszukiwaniu info na temat takiego swapa ? Przeciez an wyspach jest multum projektow cors c z z20let na pokladzie.
Najprosciej bedzie Ci wiazke spod deski wziac z corsy c 1.0 lub 1.2 (chyba Z10XE lub Z12XE) bo to ten sam sterownik co w Z20LET jest wiec i elektronika w srodku identyczna tylkopd maska kilka czujnikow wiecej. A wiazka bedzie pasowac w takim wypadku P&P.
Spod maski wiazke bierzesz od Z20LET. Piasty i zwrotnice z corsy 1,7 cdti a polosie mozesz zapodac od obojetnie jakiej astry g ze skrzynia F23 (moze byc nawet od 2.0 diesla) Od zafiry tez moga byc, aleto kwestia czy sie zmieszcza bo przeguby strasznie grube sa.
A co do ukladu paliwowegop to trzeba bak z pompa bedzie wymienic lub samapompe i przewody paliwowe. Uklad w Z20LET jest 3,3 bara.

Dużo jest na forach, ale szczegółów nie ma. Ponieważ większość to firmy robią swapy i biorą dużą kasę za to :oko:

Co do piast to albo kupie od 1.7 CDTI SRI albo spróbuje toczyć te od Zafiry żeby weszły w łożyska od Corsy C

Co do wiązki to mam już kompletną od Corsy C Z12XE (ale muszę przerobić :-? )
Mam też kompletny ECU Kit od tej samej Corsy i mogę:
założyć ECU silnika+ECU immobilizera+pastylka od Zafiry i BCM+licznik od Corsy C lub całość od Corsy C i remapować ECU silnika
lukigondi
Świeżak

Postprzez -=m&m=- » 24 cze 2011, o 08:43

jak tam postępy w pracach jakieś są ?
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Chcesz podziękować skorzystaj z przycisku Obrazek
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin

Zdjęć: 2879
Pochwały: 8
Imię: Michał

Postprzez lukigondi » 25 cze 2011, o 01:05

Mam rozebraną 1/2 auta wiec postanowiłem rozebrać drugą 1/2 i zmienić kolor :oko:

Nie długo wrzucę zdjęcia po zmianie
Obrazek

Obrazek
lukigondi
Świeżak

Postprzez !markos » 25 cze 2011, o 13:19

a ja nadal nie rozumiem "potrzebuje szybkiego dostawczaka" :lol: gdzie bedziesz nim tak szybko jezdzil? :lol:
Obrazek
!markos
Użytkownik Premium

Pochwały: 1
Imię: mihau

Re:

Postprzez STELMI » 26 cze 2011, o 20:53

!markos napisał(a):a ja nadal nie rozumiem "potrzebuje szybkiego dostawczaka" :lol: gdzie bedziesz nim tak szybko jezdzil? :lol:

Gumiś też potrzebował :lol:
Były:
CB 1.2 16V 2000r - http://tinyurl.com/3u4ypnv
CB 2.0 16V 1994 - http://tinyurl.com/3humt97
CB 1.4 8V 1993 - http://tinyurl.com/3omo2mk
CB 3.0 V6 1996 - http://tinyurl.com/43y6y7v
Jest:
CC 1.0 12V 2003r - http://tinyurl.com/3zt6bsm
STELMI
Moderatorzy
Moderatorzy

Postprzez !markos » 26 cze 2011, o 21:12

uu, nie, rozdzielmy te 2 tematy. gumis nigdy nie potrzebowal dostawczaka z letem. on go po prostu mial, w stanie niekoniecznie rewelacyjnym, bez sensu bylo to sprzedawac i wydumal sobie, ze smiesznie bedzie wlozyc tam leta. bez wydumek "bo ja potrzebuje ciezarowke, ktora poleci 240km/h".

to troche inaczej niz "potrzebuje szybkiego dostawczaka, to kupie sobie combo i zrobie projekt polegajacy na wsadzeniu tam silnika, zawiasu i hamulcow z innego samochodu, wydam na to pierdylion astrodolarow i bede mial fure bez sensu" :lol:
Obrazek
!markos
Użytkownik Premium

Re:

Postprzez STELMI » 27 cze 2011, o 06:25

!markos napisał(a):zrobie projekt polegajacy na wsadzeniu tam silnika, zawiasu i hamulcow z innego samochodu, wydam na to pierdylion astrodolarow i bede mial fure bez sensu" :lol:

z drugiej strony jeżeli każdy by tak podchodził do tego to nie miałbyś żadnego swapowanego auta, łącznie z Twoim, bo można powiedzieć, ze wydałeś pierdylion astrodolarów i auto przejechało kilka km a resztę czasu spędziło stojąc i tak przez 3-4 lata. Każdy robi jak uważa, może nawet sobie swapować silnik z motorówki do rolek jeżeli ma na to ochotę i to jego sprawa czy to ma sens czy nie
Były:
CB 1.2 16V 2000r - http://tinyurl.com/3u4ypnv
CB 2.0 16V 1994 - http://tinyurl.com/3humt97
CB 1.4 8V 1993 - http://tinyurl.com/3omo2mk
CB 3.0 V6 1996 - http://tinyurl.com/43y6y7v
Jest:
CC 1.0 12V 2003r - http://tinyurl.com/3zt6bsm
STELMI
Moderatorzy
Moderatorzy

Postprzez !markos » 27 cze 2011, o 10:12

nie widze zwiazku. chodzi wylacznie o dorabianie idei tam, gdzie jej nie ma.
podtrzymuje, ze "potrzebuje szybkiego dostawczaka" to bzdura wymyslona na pokrycie checi posiadania samochodu bez sensu, zrobionego wedle wlasnego widzimisie. i jesli ktos mowi "potrzebuje samochod bez sensu, chce, zeby byl dziwny i szybki", to ja to doskonale rozumiem. jesli ktos mowi "potrzebuje szybkiego dostawczaka", to niech sobie kupi najmocniejszego sprintera, sa dosc szybkie. jak na dostawczaka wrecz zapie*dalaja jak dzikie.
Obrazek
!markos
Użytkownik Premium

Postprzez mojo » 27 cze 2011, o 17:26

Bardzo fajny projekt - trzymam kciuki :)2
Mam nadzieję, że uda Ci się zrobić nie dość że szybkie auto to do tego użytkowe. Nie przejmuj sie głupimi komentarzami bo ten projekt jest jednym z sensowniejszych jeśli chodzi o późniejsze wykorzystanie auta - frajda z jazdy + duże możliwości przewozowe towarowo/osobowe.

PS
Sprinter i Combo to zupełnie inne gabaryty i zwrotność w ruchu miejskim o zestopniowaniu skrzyni pod kątem radzenia sobie ze sporym ładunkiem nie wspominając. Warto czasami pomyśleć zanim się coś porówna.
doszedł nowy wynalazek 3.0 160 PS 400Nm
mojo
Nowy

Imię: Artur
Silnik: Z17DT 1.7 100PS

Re:

Postprzez lukigondi » 27 cze 2011, o 17:59

!markos napisał(a):nie widze zwiazku. chodzi wylacznie o dorabianie idei tam, gdzie jej nie ma.
podtrzymuje, ze "potrzebuje szybkiego dostawczaka" to bzdura wymyslona na pokrycie checi posiadania samochodu bez sensu, zrobionego wedle wlasnego widzimisie. i jesli ktos mowi "potrzebuje samochod bez sensu, chce, zeby byl dziwny i szybki", to ja to doskonale rozumiem. jesli ktos mowi "potrzebuje szybkiego dostawczaka", to niech sobie kupi najmocniejszego sprintera, sa dosc szybkie. jak na dostawczaka wrecz zapie*dalaja jak dzikie.

Dzięki za pomoc kolego !markos. Twoje opinia jest dla mnie bardzo ważna :)2 Rzeczywiście to jest bez sensu włożenie LETa do dostawczaka, nie pomyślałem o tym wcześniej :-?
Może powinienem zrezygnować z projektu?
Czekam na Twoją opnie co powinienem teraz zrobić

pozdrawiam
lukigondi
Świeżak

Postprzez !markos » 27 cze 2011, o 18:07

mojo napisał(a):Warto czasami pomyśleć zanim się coś porówna.

no wlasnie. tu jest problem. twoja rozkmina ze zwrotnoscia w miescie i zestopniowaniem skrzyni dowodzi, ze nie pomyslales.

zycze powodzenia. to bedzie super auto, szybkie i tak bardzo praktyczne! nie od dzis wiadomo, ze mocne doladowane benzynowe fury sa najlepszymi transporterami.
Obrazek
!markos
Użytkownik Premium

Postprzez kruszyn1 » 28 cze 2011, o 00:19

Markos Ciebie to renault masterem poganiałem swego czasu na prymasa tysiąclecia to wiesz, każdym autem da się jeździć szybkio :lol: :grin:
Opel Corsa B GSi++... c20xe on board... była...
nie polecam usług tuningowych z "NowyDwórMazowiecki/Jabłonna"...
kruszyn1
Swój

Imię: Mateusz
Silnik: C20XE 2.0 150PS

Postprzez mr_luke » 29 cze 2011, o 20:00

Markos daj żyć chłopakowi :oko: Wymyślił sobie takie samochód, to niech ma. Jeśli tylko będzie miał frajdę z jazdy to najważniejsze. Niech sobie buduje coś co będzie jego, samochód, który będzie w/g jego potrzeb i wymagań i niech jeździ. On wydaje na to pieniądze :)

Tego leta to tam się za bardzo nie poczuje bo troszkę będzie ważyć ta buda i nie będzie to pewnie jakoś astronomicznie przyspieszać ale na pewno mocy mu pod pedałem nie zabraknie. Niech się chłopina cieszy, że zrobił coś własnoręcznie i ma radochę z jazdy.
Dbajmy troszkę o nasz jezyk w postach. To nie boli, nic nie kosztuje a przyjemnia czytanie czasem zawiłych problemów.
mr_luke
Nowy

Pochwały: 6
Imię: Łukasz
Silnik: C16XE 1.6 109PS

Postprzez mojo » 1 lip 2011, o 16:35

mr_luke napisał(a):Tego leta to tam się za bardzo nie poczuje bo troszkę będzie ważyć ta buda

Zafira 2.0T masa własna ok 1500kg
Combo masa własna ok 1150-1200 kg w zależności od wyposażenia - wersja osobowa

Combo nie jest ciężkim autem.
Próbowałem się kiedyś na autostradzie Combo 1.7 100KM z Golfem V 1.9 105KM mojej żony i oba auta szły porównywalnie aż do swoich maks prędkości a 200KM w Golfie to nie jest auto spacerowe więc to Combo będzie dość żwawe.
Teraz jeździ Focusem 1.6cdti 90KM i czasami Combo i twierdzi ze Combo jest żwawsze. Cała tajemnica właśnie w tym że Combo jest "nadmuchane" ale nie ciężkie.
Biorąc pod uwagę dane Zafiry to Combo powinno mieć ok 8 sek do 100 i jakieś 230-240 v-maks - to źle?
doszedł nowy wynalazek 3.0 160 PS 400Nm
mojo
Nowy

Imię: Artur
Silnik: Z17DT 1.7 100PS

Postprzez !markos » 1 lip 2011, o 20:41

jak na dostawczaka wrecz idealnie. doskonale sprawdzi sie jako zwrotny pojazd w miescie :lol:
Obrazek
!markos
Użytkownik Premium

Postprzez mariusz2247 » 1 lip 2011, o 22:34

według mnie ciekawy projekt i czekam na efekt końcowy :D
mi również chodzi po głowie caddy/combo z galantym silnikiem...
I nie dlatego, że to "dostawczak" czy coś, tylko ot tak po prostu...
bo życie jest po to, by spełniać swoje marzenia
mariusz2247
Nowy

Imię: Mariusz
Silnik: C14NZ 1.4 60PS

Postprzez lukigondi » 1 lip 2011, o 23:49

Dziś odebrałem auto od lakiernika.
Obrazek

wiązka z Corsy 1.2
Obrazek

Poza tym przyszło parę gratów
poduszki skrzyni, silnika, lewarek biegów, cięgna...... od 1.7 CDTI
spryskiwacze mgiełkowe od Insigni
Obrazek

caliper carriers pod hamulce 308mm
Obrazek
lukigondi
Świeżak

Postprzez Volter » 2 lip 2011, o 11:36

No ładnie ładnie nie sądziłem tylko, że zrobisz taki podstawowy kolor xD
0o \___/o0
Volter
Nowy

Zdjęć: 25
Imię: Tomek

Postprzez czester 1 » 2 lip 2011, o 12:15

na tyle zostwisz bebny?
faky kolor mogles dac np. arden blue, ale moze ma byc cichociemny...
Obrazek
czester 1
Weteran

Postprzez -=m&m=- » 2 lip 2011, o 12:15

szykuje sie policyjne combo :grin:
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Chcesz podziękować skorzystaj z przycisku Obrazek
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin

Zdjęć: 2879
Pochwały: 8
Imię: Michał

Postprzez lukigondi » 2 lip 2011, o 20:58

Kolor jest z Audi RS6 Sprint Blue. W rzeczywistości jest jaśniejszy niż na zdjęciu.

Z tyłu hamulce będą z Zafiry GSI (5 szpilek) ponieważ piasty pasują z Zafiry do Combo p&p.
Prawdopodobnie belka Astra, Zafira, Combo to to samo

Nie jestem pewien na 100% czy włożę przeguby od Zafiry GSI w piast od Corsy C 1.7 CDTI SRI (5 szpilek). 2 rzecz to jak będą pasowały to jeszcze jest problem ABSów. Ponieważ Corsa ma pierścień na przegubie a Zafira w piaście.
lukigondi
Świeżak

Następna strona

Powrót do Nasze Projekty