Nie jesteś zalogowany/zarejestrowany na tej stronie. Prosimy zaloguj się lub zarejestruj. Aby się zarejestrować kliknij tutaj...


[Corsa B] corsa 1.0 12V - dławienie sie przy gwałtownym dodaniu gazu

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla.

[Corsa B] corsa 1.0 12V - dławienie sie przy gwałtownym dodaniu gazu

Postprzez kazuk » 16 lip 2004, o 15:37

Co może być przyczyną takiego zachowania jeżeli będe dodawał gaz delikatnie auto przyspiesza normalnie natomias jeśli wcisne gwałtownie zadusza się i dopiero po czasie przyspiesza
Dodam że jak jest zimny tego nie ma dopiero jak się rozgrzeje
kazuk
Świeżak
 
Posty: 14
Dołączył(a): 16 lip 2004, o 15:09
Lokalizacja: Kalisz
Płeć: Nie wybrano

Reklama

Postprzez AdamXXL » 16 lip 2004, o 15:41

zimny silnik pracuje na zupełnie innych ustawieniach i niektóre czujniki są pomijane itp. wiec nie powinno się tego porównywać
Obrazek.. Wybierz sobie cel, a potem idź... idź pod prąd
Avatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
 
Posty: 2557
Dołączył(a): 24 kwi 2001, o 02:00
Lokalizacja: Bolesławiec
Płeć: Mężczyzna
Model: Inna marka
Silnik: Inny

Postprzez arts » 17 lip 2004, o 08:50

przeplywomierz moze...... :-(
arts
Forum Master
 
Posty: 4332
Dołączył(a): 9 cze 2001, o 02:00
Lokalizacja: WPR ............
Płeć: Nie wybrano

Postprzez Hayabusa » 17 lip 2004, o 10:08

arts napisał(a):przeplywomierz moze...... :-(

na bank :/
Obrazek
Obrazek
Obrazek
corsa C 1.3 CDTI & Seat Leon 1M
Avatar użytkownika
Hayabusa
Swój
 
Posty: 981
Zdjęć: 22
Dołączył(a): 21 lut 2002, o 00:00
Lokalizacja: Wrocław
Płeć: Mężczyzna
Imię: Maciek
Model: Inna marka
Silnik: Inny

Postprzez UcHO » 17 lip 2004, o 11:01

wiec troszke kasy Ci upłynie... :-?
UcHO
Weteran
 
Posty: 1370
Dołączył(a): 25 paź 2002, o 20:04
Lokalizacja: Białystok / Warszawa
Płeć: Nie wybrano
Model: Inna marka
Silnik: Inny

Postprzez Hayabusa » 17 lip 2004, o 13:54

UcHO napisał(a):wiec troszke kasy Ci upłynie... :-?

heheh :grin:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
corsa C 1.3 CDTI & Seat Leon 1M
Avatar użytkownika
Hayabusa
Swój
 
Posty: 981
Zdjęć: 22
Dołączył(a): 21 lut 2002, o 00:00
Lokalizacja: Wrocław
Płeć: Mężczyzna
Imię: Maciek
Model: Inna marka
Silnik: Inny

Postprzez kazuk » 17 lip 2004, o 14:12

hayabusa 5 napisał(a):
UcHO napisał(a):wiec troszke kasy Ci upłynie... :-?

heheh :grin:


dzięki za wyrozumiałość :(

a tak po za tym to czy na komputerze pokaże to uszkodzenie czy tylko podłożenie sprawnego przepływomierza da odpowiedz czy mój był sprawny czy nie ?
kazuk
Świeżak
 
Posty: 14
Dołączył(a): 16 lip 2004, o 15:09
Lokalizacja: Kalisz
Płeć: Nie wybrano

Postprzez Hayabusa » 17 lip 2004, o 14:15

a świeci Ci się kontrolka "check engine" ??
W moim przypadku nic sie nei swieciło, ale corsa paliła lepiej nic c20xe :lol:
dobrey mechanik jak podłaczy kompa to zobaczy, że przepływka jest padnieta (idzie na nią inne napięcie, które jest widoczne na TECH-u) :zakrecony:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
corsa C 1.3 CDTI & Seat Leon 1M
Avatar użytkownika
Hayabusa
Swój
 
Posty: 981
Zdjęć: 22
Dołączył(a): 21 lut 2002, o 00:00
Lokalizacja: Wrocław
Płeć: Mężczyzna
Imię: Maciek
Model: Inna marka
Silnik: Inny

Postprzez kazuk » 17 lip 2004, o 15:18

nie świeci sie ale zurzycie paliwa jest niskie na trasie ok 5 litrów
kazuk
Świeżak
 
Posty: 14
Dołączył(a): 16 lip 2004, o 15:09
Lokalizacja: Kalisz
Płeć: Nie wybrano

Postprzez arts » 17 lip 2004, o 15:56

ja u mnie padl przeplywomierz to na poczatku byly takie same objawy jak u Ciebie, ale bylem twardy i dalej jezdzilem, puzbiejsze objawy strzaly z tlumika, 50% mocy kontrolka sie zapalala i gasla spalanie ciut wieksze
podpiecie kompa zastapi wrozke ....
arts
Forum Master
 
Posty: 4332
Dołączył(a): 9 cze 2001, o 02:00
Lokalizacja: WPR ............
Płeć: Nie wybrano

Postprzez wow » 17 lip 2004, o 16:06

przeplywomierz... komp nie pokaze bledu dopoki jeszcze jakos zyje... a padanie jest stopniowe. podepnij sie pod techa i jedz na przejazdzke z elektrykiem - niech zobaczy wartosci napiecia z przeplywki przy pelnych otwarciach przepustnicy i przy polozeniach posrednich - to da odpowiedz. na 99% obstawiam jednak ze to jest to... w swojej 1.0 12v tak samo bylo w sytuacji gdy przeplywka pokazywala 50% tego co powinna pokazywac...
c20rsa, czlowieku meeen!
Obrazek
c20rsa is dead! but worry not... the time will come!
Avatar użytkownika
wow
Post Mistrz
 
Posty: 2618
Dołączył(a): 22 sty 2002, o 00:00
Lokalizacja: Skądinąd
Płeć: Nie wybrano
Model: Corsa B
Silnik: C20LET 2.0 204PS

Postprzez Hiv » 17 lip 2004, o 17:34

Ja też mam podobnie u siebie. Właściwie to na benzynie nie da się jeździć! Ale co ciekawe: NA GAZIE CHODZI AŻ MIÓD! Zały czas na Miedzianej na torze musiałem na gazie jeździć...
To też więc będzie przepływomierz???
Może znów corsa...
Obrazek
Avatar użytkownika
Hiv
Weteran
 
Posty: 1446
Dołączył(a): 17 mar 2004, o 12:51
Lokalizacja: Łódź
Płeć: Nie wybrano

Postprzez kazuk » 17 lip 2004, o 23:06

jeżeli to przepływomierz to lepiej zainstalowac gaz niż kupowac nowy przepływomierz bo koszt podobny a na gazie będzie przynajmniej można zaoszczędzić na kasiorce.
W drugim aucie ( fiat Palio ) mam gaz i na bęzynie sa podobne objawy a na gazie wszystko chodzi ok na 99% zawieszony jest jeden wtryskiwacz bo po wypięciu go z instalacji nic się nie zmienia silnik chodzi tak samo jak na wpiętym wtrysku czyli delikatnie trzepie na wolnych obrotach a przy dodawaniu gazu się dławi zanim wejdzie na obroty.
Dodam jeszcze że ta Corsa 6 miesięcy stała wiec może coś się też zapiekło na wtrysku bo ona też delikatnie trzepie na wolnych obrotach chyba że one tak chodzą bo to przecież trzy cylindry .
Co do sprawdzenia na kompie to muszę poczekać aż ją naprawię bo była rozbita i czekam w kolejce do lakiernika :)
A jakie są objawy uszkodzonej sądy lambda w tych Corsach ?
Ostatnio edytowano 17 lip 2004, o 23:18 przez kazuk, łącznie edytowano 2 razy
kazuk
Świeżak
 
Posty: 14
Dołączył(a): 16 lip 2004, o 15:09
Lokalizacja: Kalisz
Płeć: Nie wybrano

Postprzez Hiv » 17 lip 2004, o 23:08

Czyli u mnie to będzie przepływomierz powietrza? To nie rozumiem... Dlaczego nie robi problemów z gazem???
Może znów corsa...
Obrazek
Avatar użytkownika
Hiv
Weteran
 
Posty: 1446
Dołączył(a): 17 mar 2004, o 12:51
Lokalizacja: Łódź
Płeć: Nie wybrano

Postprzez Hayabusa » 17 lip 2004, o 23:21

ponieważ do gazu (tak mi sie zdaje) nie jest potzrebny przepływomierz.... ale nie dam sobie ręki urwać... :grin:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
corsa C 1.3 CDTI & Seat Leon 1M
Avatar użytkownika
Hayabusa
Swój
 
Posty: 981
Zdjęć: 22
Dołączył(a): 21 lut 2002, o 00:00
Lokalizacja: Wrocław
Płeć: Mężczyzna
Imię: Maciek
Model: Inna marka
Silnik: Inny

Postprzez Hiv » 17 lip 2004, o 23:34

Nie no... Nie straszcie mnie... Przecież to z 500 zetów kosztuje!!! :0

U mnie wygląda to mniej więcej tak:
http://free.of.pl/m/mastercode/work/przep/przep.htm

Nie da się tego jakos naprawić?????????????????????
Może znów corsa...
Obrazek
Avatar użytkownika
Hiv
Weteran
 
Posty: 1446
Dołączył(a): 17 mar 2004, o 12:51
Lokalizacja: Łódź
Płeć: Nie wybrano

Postprzez !markos » 18 lip 2004, o 01:56

Hiv napisał(a):Przecież to z 500 zetów kosztuje!!! :0

przeplywka za 500? to jakas regenerowana chyba... :zakrecony:
Obrazek
Avatar użytkownika
!markos
M A S T E R
 
Posty: 7561
Dołączył(a): 13 paź 2002, o 23:55
Lokalizacja: waw
Pochwały: 4
Płeć: Mężczyzna
Imię: mihau
Model: Inna marka
Silnik: Inny

Postprzez AdamXXL » 18 lip 2004, o 09:54

Hiv napisał(a):Nie no... Nie straszcie mnie... Przecież to z 500 zetów kosztuje!!! :0

U mnie wygląda to mniej więcej tak:
http://free.of.pl/m/mastercode/work/przep/przep.htm

Nie da się tego jakos naprawić?????????????????????
u ciebie nie jest przepływomież na drutach, ale działa na zasadzie potencjonometra. wychyla się klapka i zmienia się wartość oporu i sygnału dla kompa. skrutem nazywany jako VAF
Obrazek.. Wybierz sobie cel, a potem idź... idź pod prąd
Avatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
 
Posty: 2557
Dołączył(a): 24 kwi 2001, o 02:00
Lokalizacja: Bolesławiec
Płeć: Mężczyzna
Model: Inna marka
Silnik: Inny

Postprzez Hiv » 18 lip 2004, o 13:13

No dobra tylko jak sprawdzić czy to rzeczywiście jesgo wina?
Może znów corsa...
Obrazek
Avatar użytkownika
Hiv
Weteran
 
Posty: 1446
Dołączył(a): 17 mar 2004, o 12:51
Lokalizacja: Łódź
Płeć: Nie wybrano

Postprzez Kurbat » 18 lip 2004, o 13:43

kazuk napisał(a):jeżeli to przepływomierz to lepiej zainstalowac gaz niż kupowac nowy przepływomierz bo koszt podobny a na gazie będzie przynajmniej można zaoszczędzić na kasiorce.
W drugim aucie ( fiat Palio ) mam gaz i na bęzynie sa podobne objawy a na gazie wszystko chodzi ok na 99% zawieszony jest jeden wtryskiwacz bo po wypięciu go z instalacji nic się nie zmienia silnik chodzi tak samo jak na wpiętym wtrysku czyli delikatnie trzepie na wolnych obrotach a przy dodawaniu gazu się dławi zanim wejdzie na obroty.
Dodam jeszcze że ta Corsa 6 miesięcy stała wiec może coś się też zapiekło na wtrysku bo ona też delikatnie trzepie na wolnych obrotach chyba że one tak chodzą bo to przecież trzy cylindry .
Co do sprawdzenia na kompie to muszę poczekać aż ją naprawię bo była rozbita i czekam w kolejce do lakiernika :)
A jakie są objawy uszkodzonej sądy lambda w tych Corsach ?


jak masz trzycilindrówke to nie ma mocnych, żeby nie rzucało na jalowym. Tego silnika nie da się wyważyc i to już tak ma :D
Bardziej żdziwiłbym sie jakby nią nie rzucało , tak że spoko - to normalka i sie nie przejmuj.
Kurbat
Weteran
 
Posty: 1142
Dołączył(a): 9 maja 2004, o 22:35
Lokalizacja: Śląskie
Płeć: Nie wybrano

[CB]1.0 12V problem z przyspieszniem Pomocy!

Postprzez norbertmk » 29 cze 2009, o 22:32

Witam zadko tu pisze o problemach. bo zadko je mam z ta 1.0 12V .ale teraz juz nie mam wizji co jest grane..
a mienowicie na wolnych chodzi dodaje gazu ciezko wchodzi na obroty . jak jade i lekko naciskam pedał gazu to idzie ale jak potrzebuje sie zerwac i jej depne to zachowuje sie jak by załanczało sie odciecie zapłonu. byłem na kompie wymieniłem przepływomierz . nic innego nie wykazało swiece sprawdziłem sa ok. czujnik połozenia wału ma miesiac wszystkie filtry nowe . a ona ma opory !!
sprawdzałem bezpieczniki sa ok. jedyne co mnie zastanawia to ten różowy przekaznik który podobno jest od pompy i wtrysków bardzo sie grzeje po rozłozeniu jest niby ok. w akcie desperacji przeczysciłem wszystkie przewody osuszyłem "sts'em" wszystkie wtyki . Nadal jest kaplica .

mechanicy w Poznaniu stawiali na przepływomierz wydałem pieniadze i kurde nadal jest lipa....

ma ktos jakiegos pomysła co mam jeszcze sprawdzic bo ja juz nie mam ...

paliwo leje na stacji Shell wiec nie jest chyba jakas kaszana ...

aa zeby nie było rozłaczyłem mase od akumy na 3 godzinki aby kompa odmulic nic sie nie zmieniło..


Nie wiem co robic .. Pomocy!!! to co udało i sie wyczytac na forum to juz sprawdzałem i zero reakcji ...

/przeniosłem tutaj bo nie ma potrzeby zakładania drugiego tematu o bardzo podobnym problemie
fotograf
Avatar użytkownika
norbertmk
Świeżak
 
Posty: 16
Zdjęć: 0
Dołączył(a): 8 maja 2008, o 11:15
Lokalizacja: Poznań
Płeć: Nie wybrano
Model: Corsa B
Silnik: X10XE 1.0 54PS

Re: corsa 1.0 12V - dławienie sie przy gwałtownym dodaniu gazu

Postprzez Hayabusa » 29 cze 2009, o 23:47

Może masz brudną przepustnice ?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
corsa C 1.3 CDTI & Seat Leon 1M
Avatar użytkownika
Hayabusa
Swój
 
Posty: 981
Zdjęć: 22
Dołączył(a): 21 lut 2002, o 00:00
Lokalizacja: Wrocław
Płeć: Mężczyzna
Imię: Maciek
Model: Inna marka
Silnik: Inny

Re: corsa 1.0 12V - dławienie sie przy gwałtownym dodaniu gazu

Postprzez norbertmk » 30 cze 2009, o 13:46

kurde dzisiaj rozkrece znów i obadam jak co to napisze

EDIT :

przeczyszczone wszystko odmulone nadal jest d... czy ten różowy przekaźnik moze robic takie problemy ??? bo grzeje sie mocno ewentualnie czy ktos moze wie co jest przyczyna tego ze sie grzeje i w czasie jazdy cały czas "pyka"??? tak to ma byc czy raczej nie powinno tak robic??

/edytuj posta zamiast pisać jeden pod drugim
fotograf
Avatar użytkownika
norbertmk
Świeżak
 
Posty: 16
Zdjęć: 0
Dołączył(a): 8 maja 2008, o 11:15
Lokalizacja: Poznań
Płeć: Nie wybrano
Model: Corsa B
Silnik: X10XE 1.0 54PS

Re: corsa 1.0 12V - dławienie sie przy gwałtownym dodaniu gazu

Postprzez fotograf » 30 cze 2009, o 23:32

A EGRa czyściłeś ? Może jest taki zasyfiony sadzą że się grzybek blokuje
X12SZ+miniLambda ;-/
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
X12SZ+13NB+13S+C14NZ+C14SE+C16SE+X16SZ+A15SMS= moje C14XE 8V :-D
Avatar użytkownika
fotograf
Swój
 
Posty: 852
Dołączył(a): 12 lip 2007, o 20:41
Lokalizacja: Środa Wlkp.
Płeć: Nie wybrano
Model: Corsa B
Silnik: C14SE 1.4 82PS

Re: corsa 1.0 12V - dławienie sie przy gwałtownym dodaniu gazu

Postprzez norbertmk » 1 lip 2009, o 10:10

kurcze jeszcze nie .. narazie to co na Forum wyczytałem przepływka przewody WN swiece wszystko co z pradem zwiazane


musze obadac
Avatar użytkownika
norbertmk
Świeżak
 
Posty: 16
Zdjęć: 0
Dołączył(a): 8 maja 2008, o 11:15
Lokalizacja: Poznań
Płeć: Nie wybrano
Model: Corsa B
Silnik: X10XE 1.0 54PS

Re: corsa 1.0 12V - dławienie sie przy gwałtownym dodaniu gazu

Postprzez kruszyn1 » 1 lip 2009, o 11:58

w 1.0 nie masz przewodów, sprawdż egr może pomoże
Opel Corsa B GSi++... c20xe on board... była...
nie polecam usług tuningowych z "NowyDwórMazowiecki/Jabłonna"...
kruszyn1
Swój
 
Posty: 985
Dołączył(a): 22 sie 2006, o 19:02
Lokalizacja: wawa
Płeć: Mężczyzna
Imię: Mateusz
Silnik: C20NE 2.0 115PS

Re: corsa 1.0 12V - dławienie sie przy gwałtownym dodaniu gazu

Postprzez norbertmk » 1 lip 2009, o 14:14

nie chodzi o przewodu cewka - swiece tylko te masowe i przy akumulatorze przekaznik wymieniłem

wiec pozostaje tak jak piszecie przeczyscic erg i upchnac Cosiarke do ludu :-D





wiec tak co zrobiłem ... przeczysciłem krokowy ... nie rozbieralkny ale rozebrałem --- w efekcie trzeba było kupic nowy bo popsułem ... ale auto działało bez chociaz nie dławiło po podłaczeniu nowego jest tak jak było ręce opadaja!!!!!!!!!!!!

a ten egr narazie odpuszczam bo dojcie jest fatalne moze w nowym tygodniu to zrobie .... obym znow czegos nie popsuł bo koszty rosna ...



wiec po tej nierownej walce wyszło szydło z worka wymontowałem przepustnice przeczysciłem wszystkie doloty wyloty , miedzy innymi te odmowe i doprowadziłem do stanu prawie nowa :-) po zamontowaniu jest dobrze ..... wystarczyło przepustnice wyczyscic a nie potrzebnie kupowałem krokowca i przepływomierz ...

odbiegajac od tematu teraz odzywa sie łożysko na sprzegle...

pozdrawiam i dzieki za pomoc hihi


Witam ponownie

ludzie powiedzcie jak sie zabrac do tego ERG w manualach jest ale jakis inny silnik napewno nie 1.0 12v

planuje to zrobic w pracy ale czy ta uszczelka jest taka ze za sie ja zamontowac ponownie???
i co czyscic te tunele w obudowie silnika czy to co odstaje czym to zalac jak to zjesc nie chce nic popsuc ,,
ostatnimi czasy corsa dosyc dostała po dupsku .. miedzy innymi wjechała w pupe Matizowi efekt ... zmasakrowany Matiz ;-)

wiec bede wdzieczny za wskazówki :-)




czas na ciąg dALSZY ZNALAZŁEM COS O erg WYCZYSCIŁEM był zasyfiony . ale nadal jest lipa objawy sa takie jak by załanczało sie odciecie zapłonu podmienie przepływomierz na ten co miałem kiedys bo tamten był sprawny . tak miedzy nami corsiarzami mam juz dosyc tej Corsy wiecznie topie pieniadze w diagnostyke 1.0 12v to porazka jak sie poprawi to napisze co i jak


ciąg dalszy nierównej walki z tym problemem ...

wyciagnełem wtyczke od czujnika temp.cieczy chłodzacej przez 3 tygodnie smigałem na trybie awaryjnym było lepiej ale palenie wzrosło no i znów jest wielka d.. ale tak krok po kroku dochodziłem co jest i kiedy sie zaczeło .. wiec wymieniałem płyn w układzie chłodzenia no i cos mnie podkusiło uszczelnic łaczenie katalizatora itej trój rurki .. no i zaczynam sie sastanawiac czy czasem katalizator sie nie posypał i nie utrudnia odejscia spalin przez co Corsa sie dławi i przy przygazówkach "terkocze" wywalił bym kata ale w 1.0 12v w katalizatorze zamontowana jest sonda lambda ...


teraz pytanie do znawców tematu jak go rozetne i wybebesze to wkładac jakas rure czy zostawic i tylko zaspawac puche???
Avatar użytkownika
norbertmk
Świeżak
 
Posty: 16
Zdjęć: 0
Dołączył(a): 8 maja 2008, o 11:15
Lokalizacja: Poznań
Płeć: Nie wybrano
Model: Corsa B
Silnik: X10XE 1.0 54PS

Re: corsa 1.0 12V - dławienie sie przy gwałtownym dodaniu ga

Postprzez johny212 » 18 gru 2010, o 11:37

100% przpepływka... niestety;/ miałęm to samo nic sie nie paliło a autem nie szło jechac normalnie a nie mowi juz o ruszaniu;/ kolego nie kupuj tylko zamiennika... lepiej wydac trochew siana na orginał i bedziesz miał pewnosc ze bedzie działac:)
johny212
Świeżak
 
Posty: 10
Dołączył(a): 10 lis 2010, o 16:49
Lokalizacja: Zielonagóra kolo Obrzycka
Płeć: Mężczyzna
Model: Corsa B
Silnik: 12NV 1.2 54PS


Powrót do Silnik

 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości