ile tak naprawde powinna palic corsa A1.0L 86'

Rozmowy o Corsie. Tematy zwiazane z Klubem CorsaSport.pl. Dyskusje nie związane z Corsą umieszczamy w Luźnych Rozmowach!
Regulamin forum
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
ODPOWIEDZ
piotr105
Świeżak
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

ile tak naprawde powinna palic corsa A1.0L 86'

Post autor: piotr105 »

ile powiniem palic te samochod i przy jakiej jezdzie
i co to wedlug was znaczy spokojna jazda a co agresywna???
piotr105
Świeżak

dodam ze mam skrzynie 4 biegowa
UcHO
Weteran
Kontakt:

Post autor: UcHO »

Chłopie, nie wiesz co to agresywna jazda? Taka że wyciskasz z silnika ile wlesie, obtory są 1,5-2 razy większe niż być powinny, silnik wyje, kółka się kręcą, tak ja kiedyś napisał REN 1 bodajrze 40 km/h, 2-80 km/h, a 3 to chyba w jego wypadku było 110 km/h? Nie pomyliłem się Ren? Tak się jeździ, a nie jak stara baba przy 2500 rpm zmienia biegi ;], a ile powinna palić to nie wiem bo takiej nie mam, mam nadzieję że chociaż na jedno pytanie udzieliłem Ci odpowiedzi?
PABLO
Swój
Kontakt:

Post autor: PABLO »

Chmmm ja mam 1.2S i pali mi benzyny około 6l na 100 przy jeździe troche szybszej jak dziadek niedzielny a gazu przy takiej samej jeździe około 7l.
teraz troche się boje wstawiac jej po garach bo jeszcze musi troche mnie powozić, a i od jakiegoś czasu troszke się boje.
A wcześniej jak deptałem to nie wiem nie liczyłem tego bo wazniejszy był efekt.........
Obrazek
REN
Weteran
Kontakt:

Post autor: REN »

UcHO: nie mylisz sie :-D
c20mboT
piotr105
Świeżak

mi przy spokojnej jezdzie pali 7.5L latem i zima (1-start 2-40km/h 3-60km/h i 4-tak do 120km/h) i wtedy mi pali 7.5 !!!!!
i nie wiem czy to duzo ?
(A1.0L 86')
UcHO
Weteran
Kontakt:

Ja Ci powiem tak: MAŁO, chłopie ciesz się że Ci tyle pali jak nawet wciskasz gaz do deski :) To "normalne spalanie", a jak dla mnie, to bym powiedział bardzo ekonomiczne.
piotr105
Świeżak

mi przy spokojnej jezdzie pali 7.5L latem i zima (1-start 2-40km/h 3-60km/h i 4-tak do 120km/h) i wtedy mi pali 7.5 !!!!!
to jest spokojna jazda i wtedy mi pali tyle a przy agresywniejszej to dochodzi do 10L spokojnie ale ja mam silnik 1.0S
Awatar użytkownika
Szwagier
Weteran
Kontakt:

Post autor: Szwagier »

Witka.Ja mam 1.2S.Przy spokojnej jeździe spala ok. 7,5,a kiedy daje mu ostro w pizde (1-start,wrzucam 2 przy40,3-70,4-110) to pali ok 10
Ostatnio zmieniony 28 gru 2002, o 20:26 przez Szwagier, łącznie zmieniany 1 raz.
piotr105
Świeżak

a ile ci pali na trasie przy sredniej predkosci 120km/h przy 4 stopniowej skrzyni bo taka ja mam i silnik 1.0S --- wtedy mi pali okolo 9L na 100km
Awatar użytkownika
Szwagier
Weteran
Kontakt:

Ja tez mam 4 stopniową skrzynie biegów i w trasie przy średniej prędkości 120km/h pali ok. 8,5 litra :oko:
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

dobra chlopaki a moj nie pali w zimie mniej niz 9.5-10. w lecie tez najczesciej tyle pali :-D
oczywiscie wszystko w miescie. trasa to mi sie zdarza bardzo rzadko i naogol sie bardzo spiesze, bo za pozno wyjezdzam, wiec spalanie tez raczej nienormalne :-D
Obrazek
losiu_KTP
Świeżak
Kontakt:

Post autor: losiu_KTP »

A ja mam 1.2 i ostatnio w godzine spalilem 20 litrow i przjechalem mysle 20km... Troche na sniegu szalalem.
Dla mnie ostra jazda to 1-start 2-90 3- 120 4-180
losiu
Opel Corsa evo II >>>
Andra Rally Team
piotr105
Świeżak

a co moze byc zepsute jak ciagle mam niedogrzany silnik
nawet latem wskazowka temperatury lekko wychodzila poza pole niebieskie ale to na trasie bo jak stala w miejscu to gdzies sie zagnierzdzala na srodku i bylo OK a teraz zima nie wychodzila poza niebieska strefe to wziolem i zakrylem wlot powietrza tak ze zaslania cala chlodnice i i tak podczas jazdy na 4 biegu 80-100 km/h to i tak nie wychodzi z niebieskiego , filtr pow. mam przestawiony na zime dodam jeszcze ze trasy jakie pokonuje sa okolo 10km hmm .. czy to ma jakis wplyw na prace silnika i spalanie bo silik chodzi rowno tak jak by byl nagrzany good ale wskazowka i tak jest na niebieskim polu ???
jak jezdze wolniej na 2,3 biegu to silnik sie szybciej nagrzewa ale na trasie przy 110km/h mimo ze mam przykryta chlodnice cala to i tak jest zimny prosze o wyczerpujaca wypowiedz ?

(A1.0L 86')
UcHO
Weteran
Kontakt:

Piotr...., sprawa prosta, tak jak u większości z nas, wymień TERMOSTAT, u mnie było podobnie, nie grzała się wogóle, teraz po 5 minutach spokojnej jazdy silniczek jest cieplutki :), na 100% to to!
Losiu_KTP: 1.2 na 4 180 km/h? W budzie Corsie A chyba, no i chyba nie masz odcięcia zapłonu co? Bo nawet po mojemu to 180 na 4 to i żyd by nie chciał tego silnika :-P
piotr105
Świeżak

muwisz ze termostat??? hmm a latem bylo dobrze??? tak???
a ile gdzies taki moze kosztowac do corsy A i jak to sprawdzic czy termostat jest zepsuty?
Awatar użytkownika
Szwagier
Weteran
Kontakt:

To na pewno termostat.No i oczywiście płynu w zbiorniczku wyrównawczym musi być odpowiednia ilość(jest kreska oznaczająca ile ma być).Termostat możesz sprawdzić w ten sposób: musisz go wyjąć,przy obecnej temperaturze termostat powinien być zamknięty,weź zagotuj wode,wlej do jakiego naczynia i wrzuć termostat.Jeżeli termostat jest dobry to się otworzy,a jeżeli nie to nic w termostacie się nie ruszy.Nowy termostat kosztuje 23-26 zł razem z uszczelką. :lol:
UcHO
Weteran
Kontakt:

Powiem Ci tak, nowy kosztuje, coś koło 25 zł, ja zapłaciłem w Białym 26 zeta, więc wydatek nie duży a całkiem inaczej sie silnik nagrzewa. Powodzenia
WujkO
Nowy
Kontakt:

losiu_kt

Post autor: WujkO »

ja mam Corse A 1.2i (4 biegowa) i 180 km\h to ona w zyciu mi nie pojdzie
jechałem 160 na LPG w dodatku po równi pochyłej :P
moja pozera srednio 5.5l\100km benzynki na trasie przy predkosciach rzedu 100-120 km\h
w cyklu mieszanym przy raczej spokojnej jezdzie wychodziło mi 6-7 litrów
a teraz :bardzozly: na LPG pali 8.2 i nie moge nizej zejsc, no moze na trasie bo wyszło mi 6 litrów ale nie wiem czy jakiegoś błeda nie popełniłem bo nie chce mi sie w to wierzyć :placz:
pozdrawiam

Ł.W.

Golf III, 1.4i
Awatar użytkownika
Szwagier
Weteran
Kontakt:

WujkO to twoja Corsa bardzo mało pali,może dlatego że masz na wtrysku.
WujkO
Nowy
Kontakt:

spalanie

Post autor: WujkO »

ponad 8 litrów gazu przy takim silniczku to mało :zakrecony: ??
z benzynka zgodze sie ze nieduzo ale odnosnie LPG oczekiwałem lepszego spalania ... :bardzozly:
pozdrawiam

Ł.W.

Golf III, 1.4i
Awatar użytkownika
Szwagier
Weteran
Kontakt:

Zrobiłem dzisiaj kalkulacje: na 30 litrach przejechałem ok 365 km czyli jakieś 7,8 litra na 100km.Jak na zimę to chyba dobrze,tylko że to przy spokojnej jeździe.
WujkO.Corsarze dużo palą chociaż mają małe silniczki.A z gazem różnie bywa,wszystko zależy od wyregulowania.Jeżeli masz dobrze ustawiony gaz,zatankowany dobrej jakości gaz,to powinien palić w miare mało,z 1litr więcej niż benzy ale to na prawdę różnie bywa.Ucho ma Corse B 1.2 na gazie i ostatnio mi mówił że mu pali 16-18 litrów gazu.To dopiero szok,ale i tak wychodzi taniej niż benzyna :oko: Myślę że powinieneś się cieszyć że tak pali. :D
UcHO
Weteran
Kontakt:

Szwagier racje, ale nie zapominajcie że ja mam ustawioną dawkę gazu na maxa. To mi teraz Corsacz lepiej biega niż na benzynie.
Awatar użytkownika
sierak
Weteran
Kontakt:

Post autor: sierak »

piotr105

Wymień termostat, miałem ten sam efekt. Możesz wcześniej nagrzewnice wyczyścić bo tam też się "syfy" zbierają (ja tak zrobiłem z Flipperem). Jak to nie pomoże to wymień termostat ... ja zapłaciłem 20 zeta z termostat + uszczelkę (niemiecki). Nie wiem jak jest u Ciebie ale u mnie termostat jest wkręcany w blok silnika więc trochę rozbierania będzie. Zdejmujesz filtr powietrza, dobierasz się do paska rozżdządu i dalej już sobie poradzisz.
była Corsa A GSI E16SE | jest Rodzinne Kombi
webActive :: profesjonalnie i z pasją
piotr105
Świeżak

moze ktos mi napisac jak sie dostac to termostatu i gdzie on jest
(A1.0L) ????
Awatar użytkownika
Szwagier
Weteran
Kontakt:

Wymiana termostatu zajmuje myśle że do 30min(tak u mnie zajeło,mam silnik 1.2S).Na początku możesz wykręcić filtr powietrza,żeby lepszy dostęp był.Odkręcasz pokrywe paska rozrządu (5 śrub śr.10),zdejmujesz przewód łączący blok z chłodnicą,może popłynąć płyn chłodniczy.Z bloku wychodzi taki metalowy króciec,pod nim właśnie jest termostat.Króciec ten jest przykręcony dwiema śrubami o śr.13.Ja nie musiałem rozbierać rozrządu,jest dostęp do tych śrub(odkręciłem je za pomocą klucza nasadowego).Zdejmujesz króciec,wymieniasz termostat i skręcasz.Proste co?
Myślę że w 1.0 termostat powinien być w tym samym miejscu co u mie(1.2)
PABLO
Swój
Kontakt:

Post autor: PABLO »

Pytałem w sklepie są dwa rodzaje termostatów, Znaczy się na dwie temp. Jest na pemperature chyba 70*C i na 90*C jakoś tak
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Corsa Klub”