Paliwożerca

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wodnik
Bez listowiec ;-)
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Paliwożerca

Post autor: wodnik »

Witam.Mam problem ze spalaniem Corsy pożera więcej niż C25XE a zalałem 99 paliwko.
Wyskoczyło mi to - Sonda lambda lub jej obwód, za uboga mieszanka paliwowo – powietrzna - kod 44
O co tu chodzi ????? sonda lambda została wymieniona na nową .
Wiem na pewno że strasznie dużo zjarazła mi na moje pierwsze 100 km ( dzisiaj ją kupiłem znaczy corsę C14NZ )
Proszę o radę.
Opel Calibra C25XE
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: Paliwożerca

Post autor: -=m&m=- »

sonde orginalna kupiłes czy jakiś zamiennik ? z zamiennikami róznie bywa :oko:
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
A-rek
Nowy
Kontakt:

Post autor: A-rek »

dzis (tzn kilka dni temu) kupiles Corse i juz wiesz ze duzo pali :)5 to ile ci ona spalila :)5 ile zrobiles nia kilometrow :)5
Obrazek
Awatar użytkownika
wodnik
Bez listowiec ;-)

Witam.
Czy orginał sobnda to nie wiem ja jej nie kupowałem tylko jakiś tam mechanik który robił poprzedniemu właścicielowi autko.
Po sprawdzeniu aukta kompem wyszło że sonda ( złe wskazania nic się nie mieści w normach ) wtryskiwacz zle podaje dawki i zapłon zle ustawiony itp.

A-rek - Corse kupiłem w sobotę jak po nią jechałem zakupiłem paliwa 20 litrów na shellu 99 oktan.
Zalałem do corsiny i zegar wskazywał drugą kreskę za 20 litrami czyli sporo.
Do domu miałem 100 km. po dojechanu wskaznik pokazywał już poniżej 20 a jechałem tak średnio 100-110 km/h następnie po wysprzęgleniu autko gasło nie było wolnych obrotów teraz musze pojechać do swojego mechaniora niech zobaczy co i jak .
Awatar użytkownika
Marcin99
Nowy
Kontakt:

Post autor: Marcin99 »

No to kolego dokładnie to co wypisałeś trzeba będzie sprawdzić :oko:
Wszystko się niestety zamyka a od czegoś trzeba zacząć, jeśli uwalony wtryskiwacz to podaje złą dawkę a to się objawi złym wskazaniem lambdy. Jeśli z kolei sonda jest zepsuta to też pokazuje cuda i na tej podstawie komputer przechodzi w tryb awaryjny i dla bezpieczeństwa podlewa więcej paliwa i opóźnia zapłon. No i oczywiście nie można wykluczyć awarii komputera sterującego albo i układu zapłonowego.
Ja bym zaczął od sony bo to najczęściej się psuje. Jeśli chcesz mam dwie używki, jeśli jesteś z moich okolic (Kraków) to można podmienić i sprawdzić czy się poprawi.
Aha tak patrząc na twoją corsę to jeśli przy silniku coś było modzone to może się okazać, że masz tam np. przepustnicę z c18nz razem z tym wtryskiwaczem a w takim układzie będzie przelewało w całym zakresie z uwagi na zbyt dużą wydajność tego wtrysku - to oczywiście hipoteza ale wydaje mi się całkiem realna.
Wtryskiwacz od c14nz tez mam w razie czego ;)
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: Porszak »

a pomiar spalania na podstawie wskaznika poziomu paliwa to mozna sobie.... wskaznik jest umowmy sie zrodlem mocno orientacyjnym, zalej do pelna zrob 500km, zalej do plena, policz ile spalil. co do bledow, wypowiedzieli sie koledzy wyzej
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
Awatar użytkownika
wodnik
Bez listowiec ;-)

Wielkie dzięki koledzy za rady :oko:
Carsina wyjechała dzisiaj z warsztatu i tak jak pisaliście wszystko sie potwierdziło .
Na początek poszedł do sprawdzenia komputer okazało się że nie ma sygnału z kompa na sonde ale mechanior to zrobił następnie poszedł do wymiany układ wtryskowy ( 80 zł. ) i moduł zapłonowy ( 60 zł. ) .
Sonda lambda poszła do śmieci ( była nowa ) mechanik załozył starą i na tej wszystko gra i śpiewa :smiech2: .
Teraz autko wkręca się na obroty , ładnie pracuje i jak narazie jest wszystko ok.
W piątek jadę jeszcze na ponowne sprawdzanie kompa czy nie ma błędów itp.
Przy okazji poszedł do wymiany filtr paliwa , olej wspomagania i reszta całego osprzętu .
Po jezdzie próbnej zapaliła mi sie kontrolka od ABS-u pewnie jakiś czujnik poszedł ( jak można to sprawdzić )
Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony jak autko sobie radzi i mam nadzieję że się będzie dobrze spisywać.
Opel Calibra C25XE
A-rek
Nowy
Kontakt:

Post autor: A-rek »

wodnik pisze:.... olej wspomagania...
a po co to wymieniac :)5 przeciez tego sie nie wymienia, no chyba ze mechanik szukal kosztow....
Obrazek
Awatar użytkownika
wodnik
Bez listowiec ;-)

Jak jest stary zużyty to wymieniam sam dla siebie żeby było nowe
Opel Calibra C25XE
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”