CB tylne zawieszenie - problem

Wszystkie informacje o elementach zawieszenia Corsy B.
ODPOWIEDZ
Airbooz
Świeżak
Imię: Don
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

CB tylne zawieszenie - problem

Post autor: Airbooz »

Witajcie mam problem od jakiegoś czasu, który tyczy się tylnego zawieszenia... mianowicie słyszę głośne stuki w momencie skoku na dziurze bądź przy jakiejś nierówności... jakies pol roku temu wymienilem amortyzatory na Delphi Gazowe. Pojechalem niedawno do mechanika i mowie ze takie cos mam. zrobilismy rundkę po okolicy i mowi ze amortyzator stuka... no to dzisiaj wymienilem tylne amortyzatory na twarde KONI i przod gwintowany i moge powiedziec tak... trzyma się drogi wyśmienicie, ale niestety stuk pozostał... czy może to być spowodowane lekkim luzem na łożyskach?

Może miał ktoś podobny problem? Dodam tez, ze jak otworze bagaznik i zacznę bujać samochodem to slysze ten stuk ale taki delikatny...

Ma ktoś jakieś propozycje, co moze byc nie tak?
Awatar użytkownika
Mat
Nowy
Kontakt:

Re: CB tylne zawieszenie - problem

Post autor: Mat »

tuleje na belce, luz na łożysku stykającym się z czopem tzn. możliwe że trzeba sprawdzić dokręcenie bębna do czopa, takie powodu narzuciły mi się na pierwszą myśl...
Airbooz
Świeżak

A mozna ten luz bebna sprawdzic np poruszając kołem?

Jakie są ewentualne koszty wymiany takich wynalazków?
Awatar użytkownika
Mat
Nowy
Kontakt:

Post autor: Mat »

zdejmij koło i złap bęben dwiema dłońmi, spróbuj poruszać nim na boki, trzymając za sam bęben a nie przy okazji za jego osłonę, jeśli bęben będzie delikatnie chodził na boki i słychać będzie stuki to łożyska do wymiany lub nadmiernie wyrobiony czop. Czop kosztuje ok 50zl sztuka, łożyska ok 20zł komplet do jednego bębna, tuleje cena ok 25zl sztuka. Koszty nie astronomiczne ale może to pomóc.

http://www.opel-shop.pl
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: wolga85 »

U mnie było jeszcze coś innego poprostu wyrobiły sie gumowe podkładki, które są w miejscu przykrecania amortyzatora (na górze). Łatwo je sprawdzic poprostu otworzyc klape bagażnika zdjac oslanki od amorków i troche poskakać w bagażniku a reką trzymać za góre amorka i bedzie wszystko jasne.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
Dariooo80
Świeżak

Post autor: Dariooo80 »

sprawdź też czy tylny tłumik nie uderza o zderzak,czy o jakiś inny element
GSI C16XE
Awatar użytkownika
przyciaga
Moderatorzy
Moderatorzy
Imię: Ania
Podziękował;: 3 razy
Kontakt:

Post autor: przyciaga »

:D Ja mam taki sam problem :D . Smiać mi się z tego strasznie chce bo w zeszłym roku miało tak samo i dużo wody upłyneło zanim zlokalizowano co to takiego? Podejrzenia padły na tłumik :D ale tłumik mam po lewej stronie a stuki słyszałam po prawej. Jeszcze pół biedy jak jechałam sama, ale kiedyś do corsy wpakowało się 5 osób. Cóz to była za tragedia :D Pojechałam do firmy która robi tłumiki żeby sprawdzili mi co jest nie tak. Fakt faktem miałam tłumik wysunięty o dobre 3 cm, ale po wsunieciu go na miejsce stuki nadal występowały. Wjeżdząłam na podnośnik z 5 razy. Panowie za punkt honoru postawili sobie zlokalizowanie tego stuku. Sprawdzili wszystko, nawet teleskopy bagażnika. W końcu ktoś wpadł na pomysł żeby poruszac samochodem jak stoi na kołach tzn tak góra dół. I Panowie doszli co to takiego. KOREKTOR SIŁY HAMOWANIA. Taka spręzyna ona jakoś nie trzymała czy coś. Zdjeli ją oczyścili nasamrowali i po problemie. Tyle ze teraz znowu mi sie tak dzieje. Muszę wjechac na podnośnik i zrobić z tym porządek :grin:
W zwiazku z tym ze Airbooz pzretestował swój samochód tak samo jak Panowie testowali mój wszystko wskazuje na ten korektor :-D
Każdego dnia rośnie liczba osób, które mogą mnie pocałować w d...

Pamiętaj, wymień świece.
Airbooz
Świeżak

Witajcie. Auto dzisiaj przetestowałem na twardej zawieszce... Wynik: Zajefajnie się trzyma zakrętów mimo opon 165/65 R14 wszystko pieknie ladnie, tylko ten stuk wystepuje... tez myslalem ze to ten korektor... ta sprezynka goni luzno i moze to byc jedna z przyczyn, tyle ze ten stuk jest bardzo wyraźny i niestety tak jakby dobiegał z wnętrza samochodu... co do tych podkladek gumowych... Masz na mysli te ktore podczas skrecania amortyzatora "wyplywają" poza metalową podkladkę? Tak jak pisalem... wczoraj wymienialem zawieszke, wraz z tymi gumkami... niestety problem nie zniknal....

Pytalem tez gostka dzisiaj na stacji diagnostycznej, przy okazji laserowego ustawiania kątów + zbieżności co to moze byc... wcisnal auto na "trzęsarkę" popatrzyl tu i tam... mowi ze łożysko lewe moze miec lekki luzik, ale to raczej nie to... co to tego polaczenia belki z podwoziem... mowi ze tam tez wszystko w porzadku....

Jestem bezradny..

Osobnym problemem jest tez stuk z przodu... wymienilem drążki z końcówkami z obu stron... niestety slyszalny i wyczuwalny stuk na kierownicy pozostał i nie wiem co to moze byc, procz jednego.... Przekładnia...

Jakieś pomysły co do tych stuków?
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: Porszak »

do tego co wyzej, dolaczylbym mozliwosc stukanie wydechu o belke. ile auto poslzo w dol. moze byc tak ze wydech ktory przebiega na belka jest nisko nad nia i uderza w sama belke lub w element w ktorym lacza sie linki recznego.
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
Awatar użytkownika
przyciaga
Moderatorzy
Moderatorzy
Imię: Ania
Podziękował;: 3 razy
Kontakt:

Post autor: przyciaga »

Moim skromnym zdaniem powinieś spróbowac coś przydłubac przy tym korektorze. To nic nie kosztuje; nic nie tracisz a mozesz tylko zyskac :D Nie wiem dokładnie co Panowie mi zrobili ale to pomogło.
P.S. Ja tez ciągle gdzies słysze stuki i puki :grin: Wczoraj np zakrzypiało mi coś jak skręcałam. Może nie warto się tak przejmowac w końcu to nie jest nowe auto :-D
Każdego dnia rośnie liczba osób, które mogą mnie pocałować w d...

Pamiętaj, wymień świece.
Airbooz
Świeżak

Porszaku drogi...

Niestety ten sam stuk był na poprzednim zawieszeniu, wiec wymiana na nizsze nic nie zmienila... jest teraz tylko kurewsko nisko i twardo :P

ten stuk dochodzi z wnętrza... w momencie najezdzania na nierówność... to stuka jakby w miejscu gdzie przykręca się amortyzator... Czy tam coś może stukać?
Awatar użytkownika
fotograf
Swój
Kontakt:

Post autor: fotograf »

Zawias maski :oko:
X12SZ+miniLambda ;-/
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
X12SZ+13NB+13S+C14NZ+C14SE+C16SE+X16SZ+A15SMS= moje C14XE 8V :-D
Awatar użytkownika
cwirus88
Nowy
Imię: Michał

Post autor: cwirus88 »

fotograf pisze:Zawias maski :oko:

dokładnie, sworzeń znajdujący się pod podszybiem. ja też przechodzę przez to, u mnie wali tak że po uszach idzie.
Wylyź.
Airbooz
Świeżak

Czy moglibyscie mi konkretnie wyoslic, gdzie ten sworzen moze sie znajdowac? trochu zielony jeszcze jestem w niektorych sprawach ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie”