groszek - ja37

Tuning Corsy - To forum ma na celu prezentację Waszych projektów, modyfikacji i tego wszystkiego co zrobiliście przy swoich Corsach aby poprawić fabrykę.
Awatar użytkownika
Wydra9
Użytkownik Premium
Posty: 679
Rejestracja: 22 maja 2009, o 23:14
Imię: Rafał
Model: Corsa B
Silnik: C20NE 115 KM
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 9 times
Been thanked: 5 times

Re: groszek - ja37

Post autor: Wydra9 » 23 lis 2016, o 09:08

Ja mam bez ekranu dlatego wspomnialem ;)

Awatar użytkownika
ja37
Support Team
Support Team
Posty: 1782
Rejestracja: 2 lut 2007, o 01:12
Imię: Grzesiek
Model: Corsa B
Silnik: Z20LET 200 KM
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 2 times
Been thanked: 20 times
Kontakt:

Re: groszek - ja37

Post autor: ja37 » 23 lis 2016, o 17:34

Sonda zmieniona, wsio działa ;)

-- 23 lis 2016, o 18:55 --

Musze się pożalić trochę.
W starych silnikach można było sondę odpiąć, tryb awaryjny i dało się normalnie jeździć....
Tu niestety, sonda jak padnie, to lipa, wczoraj podliczyłem spalanie od ostatniego tankowania - 34l/100km.
Nieźle, nie?
Za autem aż czarno, nierówno pracuje, słabo przyspiesza...
Dobrze, że mam opcom ;)

Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Posty: 5607
Rejestracja: 30 lis 2003, o 22:27
Imię: Marcin
Model: Corsa B
Silnik: C16XE 109PS
Lokalizacja: EBE-Bełchatów
Has thanked: 0
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Re: groszek - ja37

Post autor: Porszak » 13 gru 2016, o 22:41

olej zmienisz czy jeszcze sie nie wylal bagnetem :P ?
musimy kiedys sprawdzic corse z letem z moim V8 :smile:
http://www.nascar.strefa.pl
ObrazekC16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm

Awatar użytkownika
ja37
Support Team
Support Team
Posty: 1782
Rejestracja: 2 lut 2007, o 01:12
Imię: Grzesiek
Model: Corsa B
Silnik: Z20LET 200 KM
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 2 times
Been thanked: 20 times
Kontakt:

Re: groszek - ja37

Post autor: ja37 » 14 gru 2016, o 04:53

Spoko, tylko nie zimą, bo się nawet nie napędzę na zimówkach ;)

Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Posty: 5607
Rejestracja: 30 lis 2003, o 22:27
Imię: Marcin
Model: Corsa B
Silnik: C16XE 109PS
Lokalizacja: EBE-Bełchatów
Has thanked: 0
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Re: groszek - ja37

Post autor: Porszak » 14 gru 2016, o 20:43

to 100-200 pojedziemy :P
spoko, to czekamy na wiosne :smile:
http://www.nascar.strefa.pl
ObrazekC16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm

Awatar użytkownika
ja37
Support Team
Support Team
Posty: 1782
Rejestracja: 2 lut 2007, o 01:12
Imię: Grzesiek
Model: Corsa B
Silnik: Z20LET 200 KM
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 2 times
Been thanked: 20 times
Kontakt:

Re: groszek - ja37

Post autor: ja37 » 15 gru 2016, o 04:59

Koniecznie, bo zimówki mam z indexem T, więc szkoda by było się popsuć.

Awatar użytkownika
ja37
Support Team
Support Team
Posty: 1782
Rejestracja: 2 lut 2007, o 01:12
Imię: Grzesiek
Model: Corsa B
Silnik: Z20LET 200 KM
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 2 times
Been thanked: 20 times
Kontakt:

Re: groszek - ja37

Post autor: ja37 » 23 sty 2017, o 06:57

Takie małe sprostowanie, może komuś się przyda moja nauczka.
Ze 3 miesiące wojowałem z wylataniem zapłonów.
Błędów żadnych nie było.
Wypadanie zapłonówpojawiało się po przekroczeniu doładowania 0,7 bara, jak złapało 1 bar, to już auto ciągnęło.
Z wydechu było, jak z kałacha.
Szukałem wszystkiego, podmieniałem części wszystkie, oprócz czujników wału i wałka.
Nic nie pomagało.
A stała się rzecz prozaiczna - nieszczelność dolotu.
Powoli zsuwało się kolanko węża z turbiny.
Nie miałem jak tego zaobserwować, bo tam nawet palca nie idzie włożyć, dowiedziałem się dopiero, jak całkiem spadło.
Nauczka dla potomnych jest.
Strzela z wydechu - sprawdź dolot ;)

Awatar użytkownika
ja37
Support Team
Support Team
Posty: 1782
Rejestracja: 2 lut 2007, o 01:12
Imię: Grzesiek
Model: Corsa B
Silnik: Z20LET 200 KM
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 2 times
Been thanked: 20 times
Kontakt:

Re: groszek - ja37

Post autor: ja37 » 30 sty 2017, o 10:55

Jest całkiem nieźle - panamera dostała baty ;)

Awatar użytkownika
ja37
Support Team
Support Team
Posty: 1782
Rejestracja: 2 lut 2007, o 01:12
Imię: Grzesiek
Model: Corsa B
Silnik: Z20LET 200 KM
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 2 times
Been thanked: 20 times
Kontakt:

Re: groszek - ja37

Post autor: ja37 » 5 lut 2017, o 06:03

Hmmm, zwyciestwo było okupione rozwaleniem skrzyni.
Myślałem, że prosta sprawa - ośka satelit powiedziała papa.
Ale nie.
Różnicówka wyjeta, a w skrzyni dalej coś terkocze.
jak wcisnę sprzęgło, to cisza, jak puszczę, to terkocze, że wajchę biegów wyrwać chce.
Nic się nie wysypało ze skrzyni po zdjęciu dekla.
Nie było w oleju żadnych niepokojących smug, czy coś.
Olej nie całkiem czysty, ale klarowny.
I tak zmienię skrzynię, a tą rozbiorę z ciekawości, ale macie pomysła, co mogło się stać?
Rzecz się stała przy redukcji na 4 bieg.
Coś chrupło i udało sie 600 metrów doturlać na parking, na samo miejsce parkingowe już trzeba było wepchnąć.

Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Posty: 5607
Rejestracja: 30 lis 2003, o 22:27
Imię: Marcin
Model: Corsa B
Silnik: C16XE 109PS
Lokalizacja: EBE-Bełchatów
Has thanked: 0
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Re: groszek - ja37

Post autor: Porszak » 6 lut 2017, o 11:59

to co bieg wbijasz, a napedu nie przenosi? na wszystkich biegach?
jak mowisz, ze terkocze to moze lozysko walka albo pod kolem zebatym...
http://www.nascar.strefa.pl
ObrazekC16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm

Awatar użytkownika
ja37
Support Team
Support Team
Posty: 1782
Rejestracja: 2 lut 2007, o 01:12
Imię: Grzesiek
Model: Corsa B
Silnik: Z20LET 200 KM
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 2 times
Been thanked: 20 times
Kontakt:

Re: groszek - ja37

Post autor: ja37 » 6 lut 2017, o 12:06

No właśnie na wszystkich biegach.
I na luzie też.

Będę ją rozbierał, to sie okaże, co poszło.

Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Posty: 5607
Rejestracja: 30 lis 2003, o 22:27
Imię: Marcin
Model: Corsa B
Silnik: C16XE 109PS
Lokalizacja: EBE-Bełchatów
Has thanked: 0
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Re: groszek - ja37

Post autor: Porszak » 6 lut 2017, o 19:13

a jak nie przenosi to cos sie pewnie ukrecilo/obrobilo. moze wielowypust na sprzegle np. rozumiem ze skrzynia wciaz na aucie?
http://www.nascar.strefa.pl
ObrazekC16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm

yosh
Nowy
Posty: 425
Rejestracja: 12 sty 2011, o 23:37
Imię: yosh
Model: Corsa B
Silnik: Z17DTR 125PS
Lokalizacja: Gdańsk
Has thanked: 0
Been thanked: 12 times
Kontakt:

Re: groszek - ja37

Post autor: yosh » 6 lut 2017, o 19:54

A jaka to była skrzynia ?

Awatar użytkownika
ja37
Support Team
Support Team
Posty: 1782
Rejestracja: 2 lut 2007, o 01:12
Imię: Grzesiek
Model: Corsa B
Silnik: Z20LET 200 KM
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 2 times
Been thanked: 20 times
Kontakt:

Re: groszek - ja37

Post autor: ja37 » 6 lut 2017, o 22:48

Skrzynia F16 z deu nexia 1,5 8V.

Sprzęgło ok, podglądałem przez rewizję.

Awatar użytkownika
ja37
Support Team
Support Team
Posty: 1782
Rejestracja: 2 lut 2007, o 01:12
Imię: Grzesiek
Model: Corsa B
Silnik: Z20LET 200 KM
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 2 times
Been thanked: 20 times
Kontakt:

Re: groszek - ja37

Post autor: ja37 » 11 lut 2017, o 23:15

To wsio już wiadomo

Obrazek
Obrazek

Nie miałem czasu, ani ochoty - zimno - wymieniać całej skrzyni, wymieniłem tylko bebechy ;)

Obrazek
Obrazek

-- 11 lut 2017, o 23:54 --

Doszły fotki kumpla, może lepiej będzie widać
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Posty: 1034
Rejestracja: 12 sty 2009, o 21:03
Imię: Marcin
Model: Corsa B
Silnik: X10XE 54PS
Lokalizacja: Gdów (na południe od Krakowa)
Has thanked: 0
Been thanked: 22 times

Re: groszek - ja37

Post autor: wolga85 » 12 lut 2017, o 09:49

Skrzynia nie ogarnęła momentu.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie

Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Posty: 4867
Rejestracja: 25 kwie 2004, o 17:33
Imię: Michał
Model: Corsa E
Silnik: Z20NET 175 KM
Lokalizacja: Wrocław/Ziemia Obiecana
Has thanked: 4 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Re: groszek - ja37

Post autor: -=m&m=- » 12 lut 2017, o 10:05

Temat szybko ogarnięty :smile: Uważaj na Panamery :grin:
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert

Awatar użytkownika
ja37
Support Team
Support Team
Posty: 1782
Rejestracja: 2 lut 2007, o 01:12
Imię: Grzesiek
Model: Corsa B
Silnik: Z20LET 200 KM
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 2 times
Been thanked: 20 times
Kontakt:

Re: groszek - ja37

Post autor: ja37 » 14 lut 2017, o 15:03

Dziś znów zmieliłem skrzynię......F16 z calibry.

Jaca.
Nowy
Posty: 105
Rejestracja: 26 wrz 2009, o 13:45
Silnik: 20XE 156 KM
Lokalizacja: Szczecin
Has thanked: 0
Been thanked: 4 times

Re: groszek - ja37

Post autor: Jaca. » 14 lut 2017, o 17:14

szybki jesteś... :sad:

Awatar użytkownika
ja37
Support Team
Support Team
Posty: 1782
Rejestracja: 2 lut 2007, o 01:12
Imię: Grzesiek
Model: Corsa B
Silnik: Z20LET 200 KM
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 2 times
Been thanked: 20 times
Kontakt:

Re: groszek - ja37

Post autor: ja37 » 17 lut 2017, o 16:39

Obrazek
Obrazek

Ładna? ;)

kojot_zabijak
Świeżak
Posty: 11
Rejestracja: 27 wrz 2011, o 21:10
Imię: Rafał
Model: Corsa E
Silnik: C12NZ 45PS
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: groszek - ja37

Post autor: kojot_zabijak » 17 lut 2017, o 19:20

Widząc tą rudą szmatę na wybierakach domyślam sie że nie była w idealnym stanie, może sprubuj D20 z nubiry 2.0??

Awatar użytkownika
ja37
Support Team
Support Team
Posty: 1782
Rejestracja: 2 lut 2007, o 01:12
Imię: Grzesiek
Model: Corsa B
Silnik: Z20LET 200 KM
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 2 times
Been thanked: 20 times
Kontakt:

Re: groszek - ja37

Post autor: ja37 » 17 lut 2017, o 19:30

Leżała parę lat, nie dziwne, że rudej trochę jest.
Byłem pod ścianą, potrzebowałem na już.
Miało być zrobione z 200km i wymiana oleju.
Skrzynia była z pewnego źródła.
Zresztą zarudziała w miejscach nieważnych do działania.

D20 będzie pewnie słabsza niż F20, jak to zwykle u skośnookich.
Zastanawiam sie nad F23, w poniedziałek przymierzę.
Zobaczę jak z półosiami, bo mogą moje nie pasować....

Awatar użytkownika
tomyldz
Świeżak
Posty: 25
Rejestracja: 1 sty 2007, o 19:29
Imię: Tomasz
Model: Corsa B
Silnik: 20XE 156 KM
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Kontakt:

Re: groszek - ja37

Post autor: tomyldz » 17 lut 2017, o 20:54

Mam nadzieję ze będzie pasowała i wytrzyma.....trochę dłużej..:p
Bo ile razy będziemy to wymieniać...... :wink:
Tomy

Awatar użytkownika
ja37
Support Team
Support Team
Posty: 1782
Rejestracja: 2 lut 2007, o 01:12
Imię: Grzesiek
Model: Corsa B
Silnik: Z20LET 200 KM
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 2 times
Been thanked: 20 times
Kontakt:

Re: groszek - ja37

Post autor: ja37 » 17 lut 2017, o 22:40

A co emerycie, nie pomożesz wymieniać skrzynki? ;)

kojot_zabijak
Świeżak
Posty: 11
Rejestracja: 27 wrz 2011, o 21:10
Imię: Rafał
Model: Corsa E
Silnik: C12NZ 45PS
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: groszek - ja37

Post autor: kojot_zabijak » 18 lut 2017, o 03:08

Półosie powinny podejśc, właściciele vectry b z silnikiem x20xev wymieniali skrzynię z f18 na f23 i półosie zostawały, gorzej z łapami zapewne obie do zrobienia od nowa.

Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Posty: 1034
Rejestracja: 12 sty 2009, o 21:03
Imię: Marcin
Model: Corsa B
Silnik: X10XE 54PS
Lokalizacja: Gdów (na południe od Krakowa)
Has thanked: 0
Been thanked: 22 times

Re: groszek - ja37

Post autor: wolga85 » 18 lut 2017, o 15:51

F16 na 2.0 T? Do tego zestawu to rozsądnie byłoby założyć f23. Zależy jeszcze jak szybko reaguje na pedał gazu.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie

Awatar użytkownika
ja37
Support Team
Support Team
Posty: 1782
Rejestracja: 2 lut 2007, o 01:12
Imię: Grzesiek
Model: Corsa B
Silnik: Z20LET 200 KM
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 2 times
Been thanked: 20 times
Kontakt:

Re: groszek - ja37

Post autor: ja37 » 18 lut 2017, o 17:05

No własnie szybko.
Nie ma wałków w misce, i pompuje na razie 1,1 bara.

darco16v
Nowy
Posty: 191
Rejestracja: 24 lip 2014, o 09:22
Imię: Darek
Model: Corsa E
Silnik: Z20NET 175 KM
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Re: groszek - ja37

Post autor: darco16v » 19 lut 2017, o 19:05

F18 z diesla ma fajne przełożenia i dość nieźle znosi moment obrotowy. Jedynie w tych skrzyniach jak i w F23 nie ma wyjścia na linkę prędkościomierza ale w karterze skrzyni jest widoczna zaślepka więc coś można ogarnąć. F23 jest chyba także sterowana linkami

Awatar użytkownika
tomyldz
Świeżak
Posty: 25
Rejestracja: 1 sty 2007, o 19:29
Imię: Tomasz
Model: Corsa B
Silnik: 20XE 156 KM
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Kontakt:

Re: groszek - ja37

Post autor: tomyldz » 19 lut 2017, o 20:02

ja37 pisze:A co emerycie, nie pomożesz wymieniać skrzynki? ;)
Jak zawsze chętnie pomogę :wink:
Tomy

yosh
Nowy
Posty: 425
Rejestracja: 12 sty 2011, o 23:37
Imię: yosh
Model: Corsa B
Silnik: Z17DTR 125PS
Lokalizacja: Gdańsk
Has thanked: 0
Been thanked: 12 times
Kontakt:

Re: groszek - ja37

Post autor: yosh » 19 lut 2017, o 21:53

darco16v pisze:F18 z diesla ma fajne przełożenia i dość nieźle znosi moment obrotowy.
Miałem przez chwilę u siebie F18 , nie wiem jak przekładnia ale dyfer skończył się szybko , w skrzyni D16 dyferencjał jest nieporównywalnie mocniejszy .
F23 to kawał tłustej landary ,i coś mi się wydaje że jest nieco dłuższa i nie zmieści się pod podłużnicą , połączenie z drążkiem biegów też będzie wyzwaniem.

Pamiętam że gdzież widziałem kompletną przekładnię Quaife z pancernymi przełożeniami prostymi pod f20 , niestety cenę lepiej czytać w pozycji siedzącej :)18

F28 załatwiło by problem , tylko skąd brać :Search:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze Projekty”