Wybór opon letnich

kubelt
Swój
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Wybór opon letnich

Post autor: kubelt »

Cieplo sie robi, fajnie jest. Felgi juz zmienilem na alu, jednak letnie gumki sa wciaz te same, czyli Pirelli P6000. Z racji przejechanych na nich km nie zdecyduje sie ponownie na ich zakup. Ani P6000, ani nic z rodziny Pirelli (po przeczytaniu rzeszy opinii oraz po konsultacjach z paroma wulkanizatorami). Nacisk klade na trzymanie zarowno na suchym jak i na mokrym (P6000 to porazka) oraz na komfort i cisze (tu P6000 tez odpadaja w przedbiegach). Scieralnosc jest na dalszym planie, choc dobrze by bylo, gdyby te oponki starczyly na wiecej, niz jeden sezon :D
Dobrze by bylo, gdyby scianki nie byly zbyt twarde, na tor sie nie wybieram.
Zastanawiam sie nad nastepujacymi oponami:
Dunlop SP SPORT 01 (moj faworyt)
Michelin Pilot Primacy
Continental Conti Premium Contact
jakies inne propozycje? dobrze by bylo, gdyby cena nie przekroczyla 350PLN/sztuka.

Czy oplaca sie doplacac do indeksu predkosci V? Jaki jest margines predkosci oraz okres, powyzej ktorego opona moze pracowac ? Byly prowadzone jakies badania?
Korzystal ktos z uslug http://www.opony.com.pl i http://www.baloon.pl?
Awatar użytkownika
=JUHol=
Weteran
Kontakt:

Post autor: =JUHol= »

ja tez mam u siebie pirelki z tym ze P5000 Drago i tez uwazam ze to shit... mialem kiedys dunlopa (Twojego faworyta) i bylo w miare OK! Slyszalem (nie wiem nie mialem) ze Michelin PILOT EXALTO 2 jest dobry ale nie wiem jakiego rozmiaru szukasz a tym samym nie wiem jakie ceny... osobiscie chce teraz kupic oponki Toyo T1R - nowa linia, bardzo podobna do D... SP9000... ale to przekonam sie na swojej skorze dopiero co to za "shit"... obstawialbym przy Dunlopach
Obrazek
kubelt
Swój
Kontakt:

Heh, rozmiaru nie podalem, lame :D Klasyczne 195/65 R15. Stawiam komfort i bezpieczenstwo felg i zawieszenia nad sportowe zachowanie.
UcHO
Weteran
Kontakt:

Post autor: UcHO »

kubelt: ja polecam contiego, uzytkuje contacta2 i jestem bardzo zadowolony, jazda na suchym i na mokrym super :oko:
edit:
kubelt co do indeksu predkosci mielismy Dunlopa SP01 z indeksem H i przy 190 juz zaczynały smierdziec wiec wiecej balismy sie jechac...
teraz mamy V w conninentalu premium i przy elektronicznym odcieciu przy 250 na autostradzie nie smierdziały
sam jeżdze z indeksem V, ale tych predkosci nigdy nie zobacze :lol:
Ostatnio zmieniony 30 mar 2005, o 20:35 przez UcHO, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ZEDYO
Nowy
Imię: Krzysztof
Kontakt:

Post autor: ZEDYO »

Ja mam w swojej Corsie oponki Dunlop SP Sport 01 o rozmiarze 185/60R14 i bardzo je sobie chwale - trafnie kiedyś ktoś opisał tą oponę w recenzji którą czytałem, że prędzej z siedzenia wypadniesz niż zerwie przyczepność z asfaltem :-D W cenie którą podałeś, to polecam Ci również opony Nokian NRHi - są bardzo chwalone przez użytkowników i przyznam się, że właśnie je chciałem w zeszłym roku kupić, ale czas oczekiwania na nie był barrrrrrrrdzo długi, więc zdecydowałem się na Dunlopki.
Wybór należy do Ciebie :) Pozdrawiam. Narka
:)17 Real Blue... Corsa Too :)17
Obrazek
Clarion DRX9375R + DPH9300, u-Dimension RM-V41, Xetec G10XLSG, PowerBass 2XL-6C, Eagle Cable MC90 i muzyka gra:)
kozzi
Weteran
Imię: Marcin

Post autor: kozzi »

=JUHol= pisze:ja tez mam u siebie pirelki z tym ze P5000 Drago i tez uwazam ze to shit...
a ja zupełnie odwrotnie, miałem te oponki (P5000 Drago) i uważam że spisywały się całkiem przyzwoicie :)2 teraz będe śmigał na Goodyearach Eagle F1 GSD3 :oko: zobaczymy co są warte.
Opel Corsa B 95r. - SPRZEDANE
Subaru Impreza STi MY04 EU-Spec - SPRZEDANE
Ford Fiest 98r. - SPRZEDANE
Audi A3 Sportback 1.8 TFSI oraz VW Golf 6 1.8 TSI
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

masz dobrego faworyta. jezdze na sp sport 01 195/50/15 juz drugi sezon i jestem bardzo zadowolony. dosc przewidywalna opona, na mokrym niespecjalnie, ale to kwestia przyzwyczajenia. na suchym za to dzieja sie cuda :-D

co do indexu - ja jezdze na V z dosc prostej przyczyny: im wyzszy index tym wieksza sztywnosc scianki bocznej co przeklada sie na lepszy steering response. opony zawsze sa z wyzszym marginesem predkosci, ale tak w skrocie - im ciezszy samochod tym lepiej wchodzic w wieksze indexy. bedzie stabilniej.

z fajnych nowych opon jest tez toyo proxes t1r. odswiezona t1s, ponoc lepsza, z lepsza reakcja i sztywniejszymi bokami. zmieniono tez troszke bieznik.

a tak zupelnie poza konkurencja sa toyo r888, ktore napewno kiedys sobie zakupie :grin:
Obrazek
REN
Weteran
Kontakt:

Post autor: REN »

tez polecam SP Sport01
c20mboT
Awatar użytkownika
endo
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: endo »

Continental Premium tani nie jest i ma dosc miekka mieszanke, ale to naprawde przyzwoita opona - na suchym jest calkiem fajna, na mokrym bardzo fajna. No i do tego jest cicha. Polecam, uzytkuje od dwoch sezonow, w indeksie v ofcourse :oko:
:)12 Blue Corsa :)12
:)7 koni kit on board
Obrazek
radzio_gsi
Nowy
Kontakt:

Post autor: radzio_gsi »

a ja polecam dunlopa sp 2000 nie wiem czy jest jeszcze produkowany, super na mokre, na asfalcie niezla od biedy nawet na ubity szuter pojdzie
sponsorzy zalogi radecki & boczek:
http://www.wulkan.net.pl
http://www.balansbieli.pl
http://www.futura.pl

http://www.4turbo.pl - po to by szybkie auta byly jeszcze szybsze
Awatar użytkownika
Hiv
Weteran
Kontakt:

Post autor: Hiv »

http://www.sklep.autocentrum.pl

Mają niezłe ceny. SP Sport 01 np.

PS. Dlaczego roznica miedzy 195/50 a 195/65 to prawie 100PLN? :0
Dunlop SP Sport 01 195/50 z indeksem V jest tanszy od takiego samego z ineksem H :-?
Może znów corsa...
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

radzio_gsi pisze:a ja polecam dunlopa sp 2000 nie wiem czy jest jeszcze produkowany, super na mokre, na asfalcie niezla od biedy nawet na ubity szuter pojdzie
smiesznie, bo to opona, o ktorej slyszy sie tylko tyle, zeby unikac jej jak ognia...

@ hiv
dunlopy sa teraz wszedzie w promocji i V rzeczywiscie jest tansze od H - cena w okolicach 210pln za sztuke. sam sie zastanawiam czy nie kupic sobie 2 nowych V, a swoich tylnych H nie sprzedac :grin:
Obrazek
Awatar użytkownika
endo
Post Mistrz
Kontakt:

Qrde, jakos opony wogole stanialy czy jak? Jak ostatnio szukalem conti premium to najtaniej byly po 300+zl, a teraz za 239. Fajnie! :)
Obrazek
AxiD
Nowy
Kontakt:

Post autor: AxiD »

ja dunlop sp sport 9000 nie polecam - shit na maxa!! zreszta malo kto wie, ze zostaly wycofane z produkcji...
C Silver GSi powered by MG Motorsport
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

a w ktorym miejscu sp9000 to szit na maxa? jak i gdzie jezdziles, zeby ta opone ocenic? na torze? skrecac umiesz? hamujesz lewa noga? masz porownanie do innych opon? czy palisz tylko gume i skonczyla ci sie w miesiac? i gdzie przeczytales, ze sp9000 nie jest juz produkowana? :zakrecony:
Obrazek
kristo
Weteran
Kontakt:

Post autor: kristo »

radzio_gsi pisze:a ja polecam dunlopa sp 2000 nie wiem czy jest jeszcze produkowany, super na mokre
To chyba nie jeżdziłeś na mokrym powyżej 40km/h bbbuuuaaahhaaa Nawet sam producent przyznaje się że to nie wypał... jako użytkownik wiem co piszę- wczasie deszczu nie wyjeżdzam corsą na ulice... coż trafiło się na dobrą cenę to się teraz cierpi :oko:
Obrazek
Awatar użytkownika
kamiloooo
Post Mistrz
Imię: Kamil
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Post autor: kamiloooo »

naprawde az tak bardzo te dunlopy sa slabe?? :zakrecony: jezdzilem na nich tamten sezon na mokrym i na suchym i nie bylo tak zle.... :lol: a stestowane byly dosc ostro... moze nie narzekalem na nie bo nie mam porownanania z innymi lepszymi :zakrecony:
Obrazek
kubelt
Swój
Kontakt:

AxiD pisze:ja dunlop sp sport 9000 nie polecam - shit na maxa!! zreszta malo kto wie, ze zostaly wycofane z produkcji...
Chodzily takie sluchy, owszem. Nastepca ma byc podobno Maxx. Tylko, ze nawet na stronie producenta nie ma o tym info, dlatego prosze cie o podanie zrodla, z ktorego czerpiesz te informacje.
REN
Weteran
Kontakt:

duzo jezdzilem na SP9000 i zlego slowa o nich powiedziec nie moge, to naprawde dobra opona
c20mboT
AxiD
Nowy
Kontakt:

Sprostowanie: Informacja o nieprodukowaniu 9000 zasłyszana w znajomej wulkanizacji...

Jest to opona, która się ładnie prowadzi i jest cicha... ale trwałość opony ją dla mnie osobiście dyskwalifikuje... no chyba, że ktoś kupuje używki po dobrej cenie :lol:

Markos - poziom Twoich "atakujących" wypowiedzi jest czasami żenujący - bez obrazy, ale szacunku do inncyh to Ty nie masz za grosz(!?)
REN
Weteran
Kontakt:

AxiD pisze:Jest to opona, która się ładnie prowadzi i jest cicha... ale trwałość opony ją dla mnie osobiście dyskwalifikuje... no chyba, że ktoś kupuje używki po dobrej cenie :lol:
no i wszystko jasne "shit na maxa!!" bo sie szybko zuzywa :lol: :lol: :lol:
c20mboT
kubelt
Swój
Kontakt:

Userzy maja rozne wymagania od opon - jeden kupuje gumy na 100 tys km, a drugi wymaga wrecz sportowych aspiracji. Cudow nie ma, jesli opona ma "trzymac" to musi byc z odpowiedniej gumy, a ta sie szybko zuzywa. Kupisz sobie taka, ktora bedzie "fajnie piskac" na zakretach i zrywac przyczepnosc przy pierwszym przeciazeniu to starczy ci na dlugie lata.
Awatar użytkownika
kamiloooo
Post Mistrz
Imię: Kamil
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Post autor: kamiloooo »

a mial ktos do czynienia z fulda??
Obrazek
Foxaro
Nowy
Kontakt:

fulda

Post autor: Foxaro »

kamiloooo ja mam FULDA CARAT ATTIRO przejechalem na nich 400 km i jestem zadowolony.Mam je na tyle i juz mi tyl nie ucieka. na suchym i mokrym bardzo dobrze sie trzymaja. Jak dla mnie sa w sam raz nic weicej mi nie trzeba.
AxiD
Nowy
Kontakt:

to moze ja tez skorzystam z okazji - opony barum bravuris - czy ktos juz takowe uzytkowal?
Awatar użytkownika
endo
Post Mistrz
Kontakt:

Barumy - dobre jesli rozpatrujemy sredniaki, a np. wspomniane sp 9000 to juz wysoka polka.

Kubelt - w ostatnim AŚ jest porownanie interesujacych Cie opon, co prawda w rozmiarze 225/55 R16 W, ale po krotce kolejnosc jest nastepujaca (wytluszczone oceny testu na mokrym/suchym i stanowiskach badawczych):

1. Bridgestone Turanza ER300 - wzorowa (6/5+)
Obrazek

2. Continental Premium Contact 2 - wzorowa (5+/6-)
Obrazek

3. Hankook Ventus Prime K105 - wzorowa, nie dostepna w Polsce (5/5)
Obrazek

4. Dunlop SP sport 01 - godna polecenia (4+/5+)
Obrazek

5. Goodyear Excellence - godna polecenia (4+/5+)
Obrazek

6. Michelin Pilot Primacy - godna polecenia (5-/5)
Obrazek

7. Kumho Ecsta KH 11 - godna polecenia (5-/5-)
Obrazek

8. Matador MP 42 Elite 2 - warunkowo polecana (4+/4+)
Obrazek

Opony testowane na BMW 5
Obrazek
Awatar użytkownika
endo
Post Mistrz
Kontakt:

Porownanie dobrych opon m.in. Potenzy, Proxes i Markosowych P Zero Nero, moze sie przyda niektorym :oko: :
czesc 1
czesc 2
Obrazek
Awatar użytkownika
Hiv
Weteran
Kontakt:

Post autor: Hiv »

AxiD pisze:to moze ja tez skorzystam z okazji - opony barum bravuris - czy ktos juz takowe uzytkowal?
Ja miałem takie poprzdnio.... Ładnie wyglądały... To wszystko... :-?
Ale fakt - są tanie to często przesądza o wszystkim.
Może znów corsa...
Matys
Nowy
Kontakt:

Post autor: Matys »

Żeby nie zakładać nowego tematu pozwoliłem sobie na umieszczenie mojego pytania tutaj :grin:

Które opony lepiej kupić ? :

PIRELLI P3000 ENERGY czy KLEBER DYNAXER HP2
(175/65/14)

Może ktoś jeździ na takich oponkach?
Chętnie wysłucham Waszych opini i rad.

a i jeszcze jedno...Co myślicie o kupnie nowych opon przez internet ?
Corsa A 1.4i C14NZ
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Kontakt:

Post autor: Porszak »

Matys pisze: a i jeszcze jedno...Co myślicie o kupnie nowych opon przez internet ?
porownaj ceny jakie zaoferuje Ci jakis serwis, w ktorym na bank wywarzenie/montaz bedziesz mial w cenie opon i ceny w necie plus wywazenie/montaz.

co do wybierania to chyba mozesz rzucic moneta :) bo to sa opony do normalnej jazdy wiec pewnie znacznie sie nie roznia od siebie.
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
ODPOWIEDZ

Wróć do „Felgi i Opony”