Dlaczego Corsa ??

Rozmowy o Corsie. Tematy zwiazane z Klubem CorsaSport.pl. Dyskusje nie związane z Corsą umieszczamy w Luźnych Rozmowach!
Regulamin forum
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
Kurbat
Weteran
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Post autor: Kurbat »

Jestem pierwszy!
...bo Corsa dla mnie to styl, klimat przyjemność jazdy... :-D

Moja Corsiawa to z10xep 1,0 12 V 3D.
Wady tego silnika to : trzy cylindry, a co za tym idzie słabe wyważenie, na niskich obrotach lubi nim rzucać, łańcuch rozrządu czasem wydaje różne dzwięki, ale da sie to usunąc - w moim przypadku pomogła wymiana całego kompletu rozrządu.
Przy rozruchu mogą klekotac przez 1,2 sek. popychacze - taki dźwięk cos jak stukanie w klawiaturke. Napełnią sie olejem i cisza :D

Silnik mało pali (moj ok 7 miasto i ok.5 trasa), samochód nawet zrywny jak jeździsz sam albo Ty + ktoś, z większym obciążeniem juz troche gorzej ale też daje rade np. TIR-om.

Większych usterek nie było u mnie. Corse mam od roku.

Jak się cos jeszcze przypomni to dopiszę :-D
osman14
Swój
Kontakt:

Post autor: osman14 »

a jest po prostu piekna i nic dodac nic ujac

sentyment do tego samochodu mam wielki :oko:
X14XE MANTZEL its not enough

gift od schricka 264° Nockenwellen
Awatar użytkownika
Fifo
Swój
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Kontakt:

Post autor: Fifo »

Jest ładniutka, niedużo jej potrzeba, zeby się wyrózniała z tłumu. Wystarczy ze ma ładne felasie, jest czyściutka a juz przyciąga wzrok :) Oczywiście jak jest ogólnie zadbana. Poza tym, w swoim przedziale cenowym nie widze czegos co mogłoby zaoferowac więcej za ta kwotę. Posiadam Corse B z silnikiem 1.4 16V. Wady silnika to spalanie (miasto 10/100). Reszta to zalety. Calkiem dynamiczny, nawet zapakowany nieźle daje sobie rade na trasie i w mieście. Jeszcze mnie nie zawiódł. na razie zrobiłem około 20tu kilku tyś tym autem i jeszcze nic nie padło tak, żebym stanał i nie mógl dojechac do celu. Bagażnik jest całkiem znośny jak na ta klase auta. Podróżuje się wygodnie. Ja mam wersję Sport, z dość bogatym wyposażeniem i co najwazniejsze sportowymi fotelami, które sa twarde, a takie lubie, dobrze trzymaja na boki i w trasie jak dla mnie sa super. W ogóle nic mnie nie boli jak wysiadam po dłuższym przebiegu. Myśle ze o innych wersjach da się to samo powiedzieć. Warto kupić. Poza tym nigdzie nie znajdziesz takiego miejsca jak to forum i ten klub, łączacego tylu miłosników tego auta :D
CB 2.0 16V Turbo powered by ProjectXs 292PS 404Nm 1,05bar --> corsa-fifo-2-0-turbo-1-05-bar-292km-404nm-t66331.html
www.ProjectXs.pl
www.EcuMaster.com

Meet Us on Facebook: http://www.facebook.com/ProjectXs
Awatar użytkownika
kyniek
Weteran
Podziękował;: 1 raz
Kontakt:

Post autor: kyniek »

mam corsiawke z 97 jedyna usterka to tłumik!!! no i paski olej itd. zadnej wiekszej usterki mam silnik 1.4 60km mimo tego np nexia 1.5 75km nie ma szans jest dosyc zrywny jest to samochod piekny, oczywiscie nie jest idealny ale to sa mikro usterki. No i najwazniejsze: Mozesz sie zapisac do CTMu :-D
tja nastał czas spokojnego kombi...
qomo
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: qomo »

kyniek pisze:Mozesz sie zapisac do CTMu :-D
to jest najwazniejsze :grin: :-D ...ja mam corse a ale rownierz nie narzekam jedynja wada to - korozja...
corsa A & Audi S3
Obrazek
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

tak naprawdę to corse trzeba pokochać :grin: , jest jak kobieta o którą trzeba dbać, kupowąć prezenty, noi co pewnien czas wymienić płyny :-D, każy woli inną, jedne sa szybkie, drugie dobrze wyposażone a trzecie mają charakter, wybór należy do Ciebie a,b,c ?
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: Porszak »

-=m&m=- pisze:....jest jak kobieta o którą trzeba dbać, kupowąć prezenty, no i co pewnien czas wymienić płyny :-D,....
dobree :-D

ja tez mam 1.0 wada 3 cylindry zaleta jak ktos nie chce gazu pali bardzo malutko - nieoszczedna jazda w trasie 5.5-5.6L. zrywnosc--> 1 czy 2 osoby daje rade, wiecej lusiz na pokladze tu juz toczydelko. prawie 80kkm i zadnych powaznych usterek. czasem przeplywka sie odzywa, ale ostatnio sie uspokoila, odpukac :D .fajne autko i mojej dziwczynie sie bardzoo podoba, przynajmniej tak mowi :-P
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
shreek
Swój
Kontakt:

Post autor: shreek »

opel i do tego corsa hmmmmmmmm
lepiej sie nie da!
te auta lacza w sonbie cos niesamowitego czego sie nie da opisac slowami! mozna to przyblizyc takimi synonimami jak styl, klasa, klimat...

sa auta piekne, szybkie, niezawodne, ekskluzywne, wygodne, drogie, ale zawsze bedzie im brakowac tego czegos co ma corsa i za to ja kocham!!!
Awatar użytkownika
_balt_
Weteran
Kontakt:

Post autor: _balt_ »

bo corsa to ctm:)
Awatar użytkownika
Aro
Weteran
Imię: Arek

Post autor: Aro »

ja mam moją C 1,2 16V od sierpnia 2003 czyli prawie rok, 17.000 przebiegu i żadnej usterki (zero!!!), pali całkiem przyzwoicie, ostatnio trochę więcej ale to wynika ze stylu jazdy ;) poza tym jeździ się świetnie, wykończenie wnętrza też jest ładne i z tego co się orientuje a przeszukałem trochę ogłoszeń i komisów zanim wybrałem CORSĘ że jest to chyba najtańszy model w swojej klasie (patrz. 206, Ibiza, Clio itp.)

jak wyżej - POLECAM!!! :)
AMFILIADA
Nowy

Post autor: AMFILIADA »

Witam, powiem tak: jezdzilem juz różnymi autami i uwazam że Corsa to na prawde solidne auto pod warunkiem ze kupic je w dobrym stanie, popatrz na moje http://www.x12sz.prv.pl W stosunku do wyposazenia jest droga lecz masz za to auto o malym wspolczynniku awaryjnosci w miare niedrogie czesci (Corsa B) i w miare ekonomiczne zurzycie paliwa (porownaj np do Daewoo)... Odradzam silniki 8 V (lipny wspolczynik zuzycie paliwa/moc) 16 V saq zazwyczaj nieco drozsze ale chyb a warto dolozyc... nie wiem jak ceny ja miesiac temu za swoje dalem 14 800 ale stan igielka sam popatrz na stronie, zaluje tylko ze 8 V.... jakbys mial jakiesz szczegolowe pytania to wal na GG: 6540551...
Awatar użytkownika
Hayabusa
Swój
Imię: Maciek
Kontakt:

Post autor: Hayabusa »

hmn.....czemu corsa, bo ona jest piękna :D
prawie nic sie nie psuje i do tego mało pali oraz kobitkom się podoba :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
corsa C 1.3 CDTI & Seat Leon 1M
Awatar użytkownika
Szwagier
Weteran
Kontakt:

Post autor: Szwagier »

Corsa to fajne autko:A-z charakterem,duchem czasu :oko: ,B-te oplywowe ksztalty przyciagaja :lol: ,C-nowoczesnosc i wygoda :-D .Co tu duzo mowic,o CTMie juz nie wspomne.
Szukaj sobie Corse B z silniczkiem 16v (1,2-1,4) i bedziesz zadowolony i z wygladu i z jazdy
Obrazek
Corsa odeszla...jak ja mowie zmienila miejsce zamieszkania
qomo
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: qomo »

hymm tak sie zastanawialem i tak: w sumie moglbym teraz zmienic autko na cos duzo nowszego z nowczesnijszym iwekszym silnikiem i pozbyl bym sie klopotow z korozja ale hymm jednak wole moja corse :grin: nie wiem czemu ale jakos tak :grin: :-D
corsa A & Audi S3
Obrazek
Awatar użytkownika
Szwagier
Weteran
Kontakt:

Post autor: Szwagier »

qomo pisze:hymm tak sie zastanawialem i tak: w sumie moglbym teraz zmienic autko na cos duzo nowszego z nowczesnijszym iwekszym silnikiem i pozbyl bym sie klopotow z korozja ale hymm jednak wole moja corse :grin: nie wiem czemu ale jakos tak :grin: :-D
Identycznie ja moglem zrobic to np rok temu lub moge to zrobic niedlugo ale jednak sentyment i milosc :oko: do tego autka,choc korozja jest strasznie uciazliwa w Corsie A
Obrazek
Corsa odeszla...jak ja mowie zmienila miejsce zamieszkania
Awatar użytkownika
endo
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: endo »

Szwagier pisze:Corsa to fajne autko:A-z charakterem,duchem czasu :oko: ,B-te oplywowe ksztalty przyciagaja :lol: ,C-nowoczesnosc i wygoda :-D
Szwagier, ale podlizucha :-D :lol: :oko: Chcesz podzialy w klubie zlikwidowac czy jak?? O cos sie klocic musimy przeciez.. :oko: :oko: Ale ladnie to ujales :D
Szwagier pisze:Co tu duzo mowic,o CTMie juz nie wspomne.
Szukaj sobie Corse B z silniczkiem 16v (1,2-1,4) i bedziesz zadowolony i z wygladu i z jazdy
tu sie w pelni zgadzam, silniczki 16v sa jednak sporo lepsze (moja 1.2 16v pali mniej niz 1.4 8v, a jest dynamiczniejsza..)
:)12 Blue Corsa :)12
:)7 koni kit on board
Obrazek
AMFILIADA
Nowy

Post autor: AMFILIADA »

silniczki 16v sa jednak sporo lepsze (moja 1.2 16v pali mniej niz 1.4 8v, a jest dynamiczniejsza..)
i to jest właśnie podstawowa i zasadnicz różnica pomiędzy 8 a 16 V :placz: o której kupujący zapominają... zdecydowanie odradzam zakup 8 V, osiągi tych motorków są po prostu kompromitujące... Corsa B z takim silnikiem nadaję tylko do jazdy po zakupy dla pań. :lol: (silnik 1,2 rozpędza się do setki w 20 sekund !!! goirsze wyniki mają chyb atylko kaszlaki :grin: ) Jednak trzeba przyznać że silniczek 8 V chodzi dość różno i ma dość przyjemny dla ucha pomruk... spalanie 1.2 przy sprawnych czujnikach (itp) to 7-8 l... przekalkuluj czy lepiej dołozyć czy kupić 8 V i dokladac pozniej na paliwo sukcesywnie...
pafcio
Świeżak
Kontakt:

Post autor: pafcio »

Dlaczego corsa. Bo jest piękna i tania w eksploatacji. Np. filtr oleju kosztuje 9 zł. Ja zrobiłem już 60000 km i jestem bardzo zadowolony. Mam B 1.4 8V, silnik jest bardzo elastyczny. Corsa jest duuużo ładniejsza i zgrabniejsza niż np.vw polo z tego samego roku :-D
------------------------------------------
Awatar użytkownika
pirat
Forum Master
Imię: Paweł
Kontakt:

Post autor: pirat »

endo pisze: tu sie w pelni zgadzam (...)pali mniej niz 1.4 8v, a jest dynamiczniejsza..)
Nie no musiałeś?? :bardzozly: :-D :grin: :-D :bardzozly:
Ale masz rację. A poza tym nie ma co się zastanawiać - Corsa i koniec :-D

pozdrawiam
shreek
Swój
Kontakt:

wiesz amfiliada ja mam 8v i cie objade wkurzyles mnie! :-P heheeh drocze sie ale dobieraj wypowiedzi prosze! ja nie jestem kobieta i moje autko dzis wujebalo goscia co ma 1.2 16V 75ps - reno clio III a ja mam 1.4 8v 60ps (podobno :-P)
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau

Post autor: !markos »

Szwagier pisze:korozja jest strasznie uciazliwa w Corsie A
w B tez :oko:

koncowka rocznika 99 - tylna klapa, zawiasy i przednie krawedzie drzwi. pewnie cos bym jeszcze znalazl, ale szukac mi sie nie chce :lol:
Obrazek
shreek
Swój
Kontakt:

modele B 3D z przed 97 roku na slupkach przy drzwiach na wysokosci klamki na przetloczeniu pekac lubia jak yly bite w tyl lub maja twardy zawias jak u mnie np...... :( odrazu sie zapytam czy nie macie jakis obczajonychsposobow na to ?
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau

Post autor: !markos »

shreek pisze:odrazu sie zapytam czy nie macie jakis obczajonychsposobow na to ?
wspawac klatke, albo przynajmniej zamontowac komplet rozporek :oko:
Obrazek
Awatar użytkownika
endo
Post Mistrz
Kontakt:

shreek pisze:wiesz amfiliada ja mam 8v i cie objade wkurzyles mnie! :-P heheeh drocze sie ale dobieraj wypowiedzi prosze! ja nie jestem kobieta i moje autko dzis wujebalo goscia co ma 1.2 16V 75ps - reno clio III a ja mam 1.4 8v 60ps (podobno :-P)
Nie wiem jak tam masz z tym swoim wydechem, ale seryjna corsa 1.4 8v nie objedzie clio 75ps.. Wiec albo masz wiecej tych kucy pod maska albo clio sie nie bardzo scigalo
Obrazek
shreek
Swój
Kontakt:

ej clijo sie scigalo bo sie sutawilismy specjalnie, oboje na tych samych oponach 175/55/14 michelin wiec tu roznicy nie bylo..
jedynie co to ja ma fajnie zbierznosc ustawiona i zblokowany egr i tyle co ja mam zrobione, a i skrocony dolot powietrza, bez rezonatora.... i to wszystko, zreszta zobaczycie w miedzianej
no chyba ze moj kolega nie umie sie scigac to tez jest mozliwe bo ja nie czuje jakichs specjalnych osiagow w tym aucie.....
Awatar użytkownika
kyniek
Weteran
Kontakt:

endo pisze:
shreek pisze:wiesz amfiliada ja mam 8v i cie objade wkurzyles mnie! :-P heheeh drocze sie ale dobieraj wypowiedzi prosze! ja nie jestem kobieta i moje autko dzis wujebalo goscia co ma 1.2 16V 75ps - reno clio III a ja mam 1.4 8v 60ps (podobno :-P)
Nie wiem jak tam masz z tym swoim wydechem, ale seryjna corsa 1.4 8v nie objedzie clio 75ps.. Wiec albo masz wiecej tych kucy pod maska albo clio sie nie bardzo scigalo
ja obiechałem nexie 1.5 75ps a tez mam 1,4 8V
Awatar użytkownika
endo
Post Mistrz
Kontakt:

Ale nexia wazy chyba troszke wiecej niz clio..

Shreek: czas w takim razie na hamowanie :)
Obrazek
Awatar użytkownika
kyniek
Weteran
Kontakt:

nexia 60kg wiecej niz corsa ale to mniej wiecej było wyruwnane pasazerami ale mniejsza o to właśnie hamowania najlepiej to rozstrzygnie , lecz musze powiedzies ze te silniki sa niezle przynajmniej ja mam takie odczucie
Awatar użytkownika
Hayabusa
Swój
Imię: Maciek
Kontakt:

Post autor: Hayabusa »

!markos pisze:
Szwagier pisze:korozja jest strasznie uciazliwa w Corsie A
w B tez :oko:

koncowka rocznika 99 - tylna klapa, zawiasy i przednie krawedzie drzwi. pewnie cos bym jeszcze znalazl, ale szukac mi sie nie chce :lol:
trafiłeś w setno bo mi właśnie tylnia kalpa i dzwii zaczeły zdzewieć ;-)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
corsa C 1.3 CDTI & Seat Leon 1M
Bronek_84
Nowy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Post autor: Bronek_84 »

silniczki 16v sa jednak sporo lepsze (moja 1.2 16v pali mniej niz 1.4 8v, a jest dynamiczniejsza..)
Dokładnie, jeżeli masz możliwość zakupu 16V to się nawet nie zastanawiaj.
8V za dużo pali jak na swoje osiągi. Sam mam 1.4 8V i powiem że po mieście jeździ się nią jakby miała dziurę w baku :-?
Nie zbadane są pokłady ludzkiej wyobraźni® :-D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Corsa Klub”