prawidłowe parametry przepływomierza

Masz problem z Corsą C? Opisz go i znajdź rozwiązanie.
ODPOWIEDZ
turbo300
Świeżak
Posty: 30
Rejestracja: 18 lut 2019, o 17:46
Imię: jacek
Model: Corsa C
Silnik: 12S 1.2 60PS
Has thanked: 1 time
Been thanked: 0

prawidłowe parametry przepływomierza

Post autor: turbo300 » 20 lut 2019, o 13:36

napiecie bieg jałowy 1.2v do 1.8v, max 3.6v do 4.4v . ile powinno byc kg bieg jalowy i max.

turbo300
Świeżak
Posty: 30
Rejestracja: 18 lut 2019, o 17:46
Imię: jacek
Model: Corsa C
Silnik: 12S 1.2 60PS
Has thanked: 1 time
Been thanked: 0

Re: prawidłowe parametry przepływomierza

Post autor: turbo300 » 20 lut 2019, o 13:43

napiecie na jałowym i max ok!
Załączniki
5491263300_1350416685.jpg
5491263300_1350416685.jpg (183.18 KiB) Przejrzano 617 razy

turbo300
Świeżak
Posty: 30
Rejestracja: 18 lut 2019, o 17:46
Imię: jacek
Model: Corsa C
Silnik: 12S 1.2 60PS
Has thanked: 1 time
Been thanked: 0

Re: prawidłowe parametry przepływomierza

Post autor: turbo300 » 20 lut 2019, o 13:44

Przy 3500 obr. powinno być 140-350 :smile: :smile: :smile:


Tis podaje że przepływka na wolnych ma 25-40kg/h

przepływomierzem pokazuje:

34-35 kg/h przy 900 obrotach/min,

67 kg przy 1500

82 kg przy 2000

90 przy 2200

156 przy 2500

205 przy 2900

255 przy 3500
Ostatnio zmieniony 16 mar 2019, o 09:11 przez turbo300, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
przyciaga
Moderatorzy
Moderatorzy
Posty: 1079
Rejestracja: 28 maja 2008, o 08:20
Imię: Ania
Model: Corsa E
Silnik: Z20NET 175 KM
Lokalizacja: Częstochowa
Has thanked: 3 times
Been thanked: 0
Kontakt:

Re: prawidłowe parametry przepływomierza

Post autor: przyciaga » 23 lut 2019, o 01:12

To jest jakaś rewelacja. Nie dość że odpowiadasz na pytania zadane 6 lat temu :shock: to jeszcze samodzielnie rozwiązujesz swoje zapytania. Na dodatek za każdym razem zaczynasz kolejny post :facepalm:
Weź no przeczytaj regulamin :rtfm:
Każdego dnia rośnie liczba osób, które mogą mnie pocałować w d...

Pamiętaj, wymień świece.

turbo300
Świeżak
Posty: 30
Rejestracja: 18 lut 2019, o 17:46
Imię: jacek
Model: Corsa C
Silnik: 12S 1.2 60PS
Has thanked: 1 time
Been thanked: 0

Re: prawidłowe parametry przepływomierza

Post autor: turbo300 » 23 lut 2019, o 08:54

przyciaga pisze:
23 lut 2019, o 01:12
To jest jakaś rewelacja. Nie dość że odpowiadasz na pytania zadane 6 lat temu :shock: to jeszcze samodzielnie rozwiązujesz swoje zapytania. Na dodatek za każdym razem zaczynasz kolejny post :facepalm:
Weź no przeczytaj regulamin :rtfm:
Załączniki
MAF.jpg
MAF.jpg (19.09 KiB) Przejrzano 559 razy
i7zaRfB.jpg
i7zaRfB.jpg (61.28 KiB) Przejrzano 559 razy
Ostatnio zmieniony 16 mar 2019, o 13:36 przez turbo300, łącznie zmieniany 1 raz.

turbo300
Świeżak
Posty: 30
Rejestracja: 18 lut 2019, o 17:46
Imię: jacek
Model: Corsa C
Silnik: 12S 1.2 60PS
Has thanked: 1 time
Been thanked: 0

Re: prawidłowe parametry przepływomierza

Post autor: turbo300 » 10 mar 2019, o 11:31

turbo300 pisze:
23 lut 2019, o 08:54
przyciaga pisze:
23 lut 2019, o 01:12
To jest jakaś rewelacja. Nie dość że odpowiadasz na pytania zadane 6 lat temu :shock: to jeszcze samodzielnie rozwiązujesz swoje zapytania. Na dodatek za każdym razem zaczynasz kolejny post :facepalm:
Weź no przeczytaj regulamin :rtfm:
lubie wyzwania dla mnie liczy sie rozwiazanie tematu!w tym przypadku parametry mafu,bylem u 4 mechanikow i waszyscy muwia za nic z autem sie nie dzieje ,nie maja racju auto pali 12l!!!
Ostatnio zmieniony 16 mar 2019, o 13:36 przez turbo300, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
ja37
Support Team
Support Team
Posty: 1781
Rejestracja: 2 lut 2007, o 01:12
Imię: Grzesiek
Model: Corsa B
Silnik: Z20LET 200 KM
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 2 times
Been thanked: 20 times
Kontakt:

Re: prawidłowe parametry przepływomierza

Post autor: ja37 » 13 mar 2019, o 20:22

Weź się gościu ogarnij, bo nie wiem, czy masz coś z głową, czy po prostu nie masz z kim pogadać.

Awatar użytkownika
Wydra9
Użytkownik Premium
Posty: 679
Rejestracja: 22 maja 2009, o 23:14
Imię: Rafał
Model: Corsa B
Silnik: C20NE 115 KM
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 9 times
Been thanked: 5 times

Re: prawidłowe parametry przepływomierza

Post autor: Wydra9 » 14 mar 2019, o 13:37

To chyba nic złego że daje jakieś pomierzone parametry może komuś się przyda, to że sam ze sobą rozmawia to już inna kwestia no ale nie ma co od razu zwracać uwagę :)
These users thanked the author Wydra9 for the post:
turbo300 (15 mar 2019, o 12:15)
Rating: 100%

Awatar użytkownika
ja37
Support Team
Support Team
Posty: 1781
Rejestracja: 2 lut 2007, o 01:12
Imię: Grzesiek
Model: Corsa B
Silnik: Z20LET 200 KM
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 2 times
Been thanked: 20 times
Kontakt:

Re: prawidłowe parametry przepływomierza

Post autor: ja37 » 14 mar 2019, o 18:05

Przydadzą ci się takie bazgroły?
Od człowieka, który ma coś nie tak pod kopułą?
Uwierzysz mu?

Awatar użytkownika
Wydra9
Użytkownik Premium
Posty: 679
Rejestracja: 22 maja 2009, o 23:14
Imię: Rafał
Model: Corsa B
Silnik: C20NE 115 KM
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 9 times
Been thanked: 5 times

Re: prawidłowe parametry przepływomierza

Post autor: Wydra9 » 15 mar 2019, o 09:39

No mi się nie przydadzą :) ale ma techa :D

turbo300
Świeżak
Posty: 30
Rejestracja: 18 lut 2019, o 17:46
Imię: jacek
Model: Corsa C
Silnik: 12S 1.2 60PS
Has thanked: 1 time
Been thanked: 0

Re: prawidłowe parametry przepływomierza

Post autor: turbo300 » 15 mar 2019, o 12:10

ja37 pisze:
14 mar 2019, o 18:05
Przydadzą ci się takie bazgroły?
Od człowieka, który ma coś nie tak pod kopułą?
Uwierzysz mu?
facet jak nie pomagasz to zamknij sliczna buzie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

turbo300
Świeżak
Posty: 30
Rejestracja: 18 lut 2019, o 17:46
Imię: jacek
Model: Corsa C
Silnik: 12S 1.2 60PS
Has thanked: 1 time
Been thanked: 0

Re: prawidłowe parametry przepływomierza

Post autor: turbo300 » 15 mar 2019, o 12:12

Wydra9 pisze:
15 mar 2019, o 09:39
No mi się nie przydadzą :) ale ma techa :D
panowie no wlasnie przeplywka wrucila z serwisu bosch powiedział ze jest sprawna czyli bieg jalowy cieply silnik ok.2g/s max 20g/s czy to poprawne wartosci
Ostatnio zmieniony 16 mar 2019, o 13:41 przez turbo300, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Wydra9
Użytkownik Premium
Posty: 679
Rejestracja: 22 maja 2009, o 23:14
Imię: Rafał
Model: Corsa B
Silnik: C20NE 115 KM
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 9 times
Been thanked: 5 times

Re: prawidłowe parametry przepływomierza

Post autor: Wydra9 » 15 mar 2019, o 12:28

Skoro mówią że jest sprawna to tak, najpierw zajmij się sonda lambda albo czujnikiem temperatury silnika dla ECU. Skoro przepływomierz jest oryginalny i wartości się zmieniają to raczej jest sprawny :) może masz gdzieś lewe powietrze w dolocie dlatego przepływ pokazuje Ci mniejszy niż zadany lub przepływomierz nie jest dobrze przykręcony do dolotu.

turbo300
Świeżak
Posty: 30
Rejestracja: 18 lut 2019, o 17:46
Imię: jacek
Model: Corsa C
Silnik: 12S 1.2 60PS
Has thanked: 1 time
Been thanked: 0

Re: prawidłowe parametry przepływomierza

Post autor: turbo300 » 15 mar 2019, o 13:42

Wydra9 pisze:
15 mar 2019, o 12:28
Skoro mówią że jest sprawna to tak, najpierw zajmij się sonda lambda albo czujnikiem temperatury silnika dla ECU. Skoro przepływomierz jest oryginalny i wartości się zmieniają to raczej jest sprawny :) może masz gdzieś lewe powietrze w dolocie dlatego przepływ pokazuje Ci mniejszy niż zadany lub przepływomierz nie jest dobrze przykręcony do dolotu.
dziekuje za pomoc dolot jest sprawny ,no wlasnie zauwazylem ze sonda w czasie jazdy stoi na 0.8v masakra podmianka i sonda pracuje na wolnych jak i w czasie jazdy teraz tylko oblicze spalanie.naprawde dziekuje za pomoc :roll:

Awatar użytkownika
ja37
Support Team
Support Team
Posty: 1781
Rejestracja: 2 lut 2007, o 01:12
Imię: Grzesiek
Model: Corsa B
Silnik: Z20LET 200 KM
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 2 times
Been thanked: 20 times
Kontakt:

Re: prawidłowe parametry przepływomierza

Post autor: ja37 » 15 mar 2019, o 14:48

Dla mnie to idź do lekarza.

Z18XE na jałowym ma 9kg/h

Mój ma 10kg/h
Przy pełnym bucie podchodzi pod 300kg/h.

To 1,2 ma większe potrzeby?

Wydra, dalej uważasz, ,że gość ma techa?
I korzysta z TIS-a?

Bo ja nie.

turbo300
Świeżak
Posty: 30
Rejestracja: 18 lut 2019, o 17:46
Imię: jacek
Model: Corsa C
Silnik: 12S 1.2 60PS
Has thanked: 1 time
Been thanked: 0

Re: prawidłowe parametry przepływomierza

Post autor: turbo300 » 15 mar 2019, o 17:54

ja37 pisze:
15 mar 2019, o 14:48
Dla mnie to idź do lekarza.

Z18XE na jałowym ma 9kg/h

Mój ma 10kg/h
Przy pełnym bucie podchodzi pod 300kg/h.

To 1,2 ma większe potrzeby?

Wydra, dalej uważasz, ,że gość ma techa?
I korzysta z TIS-a?

Bo ja nie.
ja mam max przy pełnym bucie 72 kg/h u ciebie jest 300 kg/h
moja przeplywka bylaby walnieta.
Ostatnio zmieniony 16 mar 2019, o 13:38 przez turbo300, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ja37
Support Team
Support Team
Posty: 1781
Rejestracja: 2 lut 2007, o 01:12
Imię: Grzesiek
Model: Corsa B
Silnik: Z20LET 200 KM
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 2 times
Been thanked: 20 times
Kontakt:

Re: prawidłowe parametry przepływomierza

Post autor: ja37 » 16 mar 2019, o 06:12

To teraz przeczytaj ten temat od początku i idź do lekarza.

turbo300
Świeżak
Posty: 30
Rejestracja: 18 lut 2019, o 17:46
Imię: jacek
Model: Corsa C
Silnik: 12S 1.2 60PS
Has thanked: 1 time
Been thanked: 0

Re: prawidłowe parametry przepływomierza

Post autor: turbo300 » 16 mar 2019, o 09:10

ja37 pisze:
16 mar 2019, o 06:12
To teraz przeczytaj ten temat od początku i idź do lekarza.
Temat zakończony przeplywomierz sprawny bieg jałowy ok.2 g/s a max obroty 20 g/s. :smile: temat do zamkniecia!

Awatar użytkownika
lukasz503k
Świeżak
Posty: 85
Rejestracja: 2 lut 2012, o 23:58
Imię: Łukasz
Model: Corsa B
Silnik: C16SE 100PS
Lokalizacja: Nowy Sacz
Has thanked: 1 time
Been thanked: 0

Re: prawidłowe parametry przepływomierza

Post autor: lukasz503k » 23 mar 2019, o 01:15

ja37 pisze:
15 mar 2019, o 14:48
Dla mnie to idź do lekarza.

Z18XE na jałowym ma 9kg/h

Mój ma 10kg/h
Przy pełnym bucie podchodzi pod 300kg/h.

To 1,2 ma większe potrzeby?

Wydra, dalej uważasz, ,że gość ma techa?
I korzysta z TIS-a?

Bo ja nie.
Kozystajac z poruszanego tematu. Piszesz ze z18xe ma miec okolo 9kg/h na biegu jalowym. Mam u siebie x18xe1 ( ta sama konstrukcja silnika). Gdzies kiedys czytalem ze na biegu jalowym powinno byc okolo 11kg/h jaka faktycznie ma byc w tym silniku? Ps. Pytanie zadaje w celu czysto informacyjnym. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
ja37
Support Team
Support Team
Posty: 1781
Rejestracja: 2 lut 2007, o 01:12
Imię: Grzesiek
Model: Corsa B
Silnik: Z20LET 200 KM
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 2 times
Been thanked: 20 times
Kontakt:

Re: prawidłowe parametry przepływomierza

Post autor: ja37 » 23 mar 2019, o 07:13

A z czym jest ta sama konstrukcja silnika?
Ani mechanicznie, ani elektrycznie.
Inna kompresja, więc czymś się różnią.

Nie mam serwisówek, bazuję na tym, że silniki działają dobrze, więc nic nie szukam.
Może "mały brat" ma większe potrzeby na powietrze, jak ten 1,2?

Awatar użytkownika
lukasz503k
Świeżak
Posty: 85
Rejestracja: 2 lut 2012, o 23:58
Imię: Łukasz
Model: Corsa B
Silnik: C16SE 100PS
Lokalizacja: Nowy Sacz
Has thanked: 1 time
Been thanked: 0

Re: prawidłowe parametry przepływomierza

Post autor: lukasz503k » 23 mar 2019, o 10:30

Pytam o silnik x18xe1 a on w stosunku do z18xe jest blizniaczy mechanicznie poza mocowaniem czujnija polozenia walu. Elektronicznie w jedem jest sterowany przez Simtech 70 a drugu przez 71 co zattm idzie troche ma inny osprzet. Czyli 9kg dla tego silnika jest ok. Dzieki

turbo300
Świeżak
Posty: 30
Rejestracja: 18 lut 2019, o 17:46
Imię: jacek
Model: Corsa C
Silnik: 12S 1.2 60PS
Has thanked: 1 time
Been thanked: 0

Re: prawidłowe parametry przepływomierza

Post autor: turbo300 » 3 kwie 2019, o 06:59

lukasz503k pisze:
23 mar 2019, o 10:30
Pytam o silnik x18xe1 a on w stosunku do z18xe jest blizniaczy mechanicznie poza mocowaniem czujnija polozenia walu. Elektronicznie w jedem jest sterowany przez Simtech 70 a drugu przez 71 co zattm idzie troche ma inny osprzet. Czyli 9kg dla tego silnika jest ok. Dzieki
ja dodam ze swojej strony ze wazniejsze są volty, masa kazdej przeplywki moze ruznic sie tez.mialem przypadek ze maf podawal wartosci idealnie a silnik na zimnym rzucalo,mechanik podłączyl kompa elektryk i maf uszkodzony byl sterownik dolewal paliwa 10 procent.

Awatar użytkownika
lukasz503k
Świeżak
Posty: 85
Rejestracja: 2 lut 2012, o 23:58
Imię: Łukasz
Model: Corsa B
Silnik: C16SE 100PS
Lokalizacja: Nowy Sacz
Has thanked: 1 time
Been thanked: 0

Re: prawidłowe parametry przepływomierza

Post autor: lukasz503k » 14 kwie 2019, o 22:27

właśnie to samo przerabiałem u siebie. Przy 90" bylo idealnie a po odpaleniu przez 2-3km auto robilo kangurki. u mnie okazał sie uszk przepływomierz własnie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Corsa C (2000-2006)”