1.4 8v duże spalanie

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
Awatar użytkownika
Szwagier
Weteran
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Post autor: Szwagier »

Chłopaki jest zima,więc nie ma co się dziwić że pali tak dużo,ssanie dłużej pracuje,silnik wolniej się nagrzewa.Tym bardziej słyszałem że Ople na prawde dużo palą nawet te z silniczkami 1.0.Jest to chyba jedno z największych niedopracowań Opla. :bardzozly:
swatch
Nowy
Kontakt:

Post autor: swatch »

Beny , masz Corse 1.2 8v ?
Ja mialem takie cudo i powiem wam szczerze , ze rzadko kiedy udawało mi sie zejść poniżej 10 litrów. A czasami wychodziło ponad 10 i to niewąsko. Mój rekord to 320 km na 45 ltrowym baku 8)
- beny -
Nowy
Kontakt:

Post autor: - beny - »

Ano... 1.2 8V... i jakby mi bral 10l to pewnikiem poszedlby do zyda. Juz jedna wada tego silniczka mi wystarczy - 45PS. A 45PS okupione zuzyciem 10l to zdrowa przesada.
Beny CTM #081
UcHO
Weteran
Kontakt:

Post autor: UcHO »

-beny- nie zawsze, ja też mam 1.2 8v i mi również pali powyżej 10 l alr tylko wtedy jak pożądnie ciskam pedał gazu, bo przy normalniej jeździe to spokojnie mieści się w 7 litrach :D po porosu kolega daje mu ostro w p.... i takie są tego efekty. U mnie silniczek chodzi jak zegarek (tfu tfu tfu aby nie zapeszyć) a często jak jeździłem na benzynie to przy mojej nodze jarał od 10-12max. Pozdrawiam.
p.s.
45 ps'ów malucha, poldka, siecento i takie tam inne robi bez problemu, przynajmniej w moim wypadku na podkręconym na maxa gazie którego zużycie teraz wynosi około 16-17 litrów, ale i tak mi się opłaca ;]
Awatar użytkownika
marog
Nowy
Kontakt:

Post autor: marog »

to powiem Wam ze moja Corsa C12NZ chyba duzo jednak nie palila bo nigdy nie zalowalem jej gazu a wedle obliczen miesiclem sie w okolo 7 - 8 litrach na 100 przy oponach 185. Wtedy jednak wydawalo mi sie to o wiele za duzo jak na 45 ps i dlatego zminilem slilnik. Ale w sumie jeszcze naweet przed zmiana nie zdawalem sobie sprawy co to takiego to TDi jest, Teraz jestem pewien - jedyny minus tego silnika to klekot, szczegolnie teraz gdy zimno, ale jak juz sie nagrzeje to jest git. Wlasnie ciekawe jak prezentuja sie te nowe Corsy w silnikach disela na turbinie? moze ktos wie ?
Obrazek
--------
Pozdrawiam
Marog
swatch
Nowy
Kontakt:

Post autor: swatch »

beny , to nie wiem jak ty to robisz , ja jezdząc na maksa oszczednie , zadnych wyscigów i nic na laczkach 15`/195 nigdy nie zszedłem ponizej 9 litrów. Moją Corsa jednak pare lat wczesniej jezdzila moja mama i jej palila okolo 7 litrów 8)
Ale podobno to sposób jezdzenia ... teraz jakby mi fura kolo 10 palila to bym sie cieszyl.... zaczynam powoli zalowac , ze nie poszedłem w slady maroga ....

A co do 45 psów , to mnie kiedys polonez porobil , a seicenta to tylko 900 i 700 bo sportingi to juz inna kategoria ... no i kiedys porobilem Ibize 60 psów .... to był dopiero wyczyn.....
- beny -
Nowy
Kontakt:

Post autor: - beny - »

swatch: 15" i 195 powiadasz... oto i masz powod wiekszego spalania... ja w tej chwili jezdze na 165, a zwiekszenie z seryjnych 145 na 195 przy zachowaniu poprzedniego stylu jazdy to spokojnie 1l/100 wiecej. Druga kwestia to umiejetne operowanie pedalem gazu. Czesto jest tak, ze depniecie w podloge daje tyle samo co gaz na pol gwizdka, a zupy chlapie dwa razy wiecej. Nie zawsze full gaz to szybsze przyspieszenie... deptasz w podloge i widzisz jak sie zbiera i powoli noga do gory az odczujesz spadek przyspieszenia... wtedy nozke troche w dol i masz ekonomiczno-sportowa jazde :oko:
Gdyby w Corsawkach montowali komputerki zuzycia chwilowego to to wszystko byloby widac... zreszta takie cuda sa do zamontowania... czytalem kiedys recenzje ludzi, ktorzy to zamontowali i jasno wychodzi, ze takie cos uczy jazdy od nowa.

BTW poldoloty, sc, cc i inne daja sie objechac, a jak sie nie daja to i tak odpuszczaja przy pierwszym winklu (ni ma to jak twarda zawieszka.. hihi)
Beny CTM #081
Awatar użytkownika
sierak
Weteran
Kontakt:

Post autor: sierak »

Ja mam 15'' i 195 oponki no i moc troszke większa - podobno 130 ale nie będę mówił na 100% bo nie byłem na hamowni i powiem szczerze, że lekko schodze poniżej 9 litrów a czasami nawet i 8 spali (oczywiście w mieście). Fakt, że jak mu sie pożądnie wciśnie to potrafi i 12 wciągnąć ale mówimy o normalnych warunkach.
była Corsa A GSI E16SE | jest Rodzinne Kombi
webActive :: profesjonalnie i z pasją
Basista
Swój
Kontakt:

Post autor: Basista »

REN pisze:moje combo ktore non-stop "dostaje w pizde" pali 12l na 100km, silnik ten sam czyli 1.4 8V
No to wraz z kupnem c20xe proponuje nowy wiekszy zbiornik dla RENA
:-D :-D :-D
Obrazek
http://www.polskajazda.pl/Samochody/Opel/Corsa/7258" onclick="window.open(this.href);return false;
REN
Weteran
Kontakt:

Post autor: REN »

ja mam 50 litrow :D napewno wystarczy :D
c20mboT
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”