Wałek rozrządu z... do x14sz
-
Kuba.EBE
- Nowy
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Wałek rozrządu z... do x14sz
Powiedzcie mi jaki moge wsadzic walek rozrzadu do mojej x14sz by byl jakis przyrost mocy. Za duzo z tego silnika nie wyciagne ale chcialbym cos zrobic by byl zywszy no i szybszy. Jezeli macie tez jakies inne propozycje co i jak zrobic przy tym silniku to bylbym wdzieczny za porady.
Czy moze zamiast modyfikacji przy tym silniku to poczekac do wakacji i w wakacje zakupic 2.0 8v? Bo rozgladalem sie to silniki nie sa takie drogie 500-600zl no i myslalem o skrzyni od 1.8 choc nie wiem czy to dobre rozwiazanie z ta skrzynia. Wiec jakbym mial to 2.0 to czy by wtedy nie kombinowac i nie bawic sie tym..
Czy moze zamiast modyfikacji przy tym silniku to poczekac do wakacji i w wakacje zakupic 2.0 8v? Bo rozgladalem sie to silniki nie sa takie drogie 500-600zl no i myslalem o skrzyni od 1.8 choc nie wiem czy to dobre rozwiazanie z ta skrzynia. Wiec jakbym mial to 2.0 to czy by wtedy nie kombinowac i nie bawic sie tym..

- cwirus88
- Nowy
- Imię: Michał
Re: Wałek rozrządu z... do x14sz
Kuba.EBE pisze:Powiedzcie mi jaki moge wsadzic walek rozrzadu do mojej x14sz by byl jakis przyrost mocy.
c13nb - 277 stopni
c13s - 282 stopnie
proponuje szukać na KTK
Wylyź.
- fotograf
- Swój
- Kontakt:
Najostrzejszy wałek tak jak napisał Ćwirus to ten z silnika 13S, C14SE, C16SE, niewiele gorszy jest ten z 13NB,
możesz u siebie zrobić MPI bo w X14SZ masz już 3/4 potrzebnych rzeczy, wtedy 20 KM więcej będzie, ale założę się ze szybko przestanie Ci to wystarczać więc lepiej zbieraj już na C20NE
ale pamiętaj że za tym musi iść zawias i heble minimum 256mm 
możesz u siebie zrobić MPI bo w X14SZ masz już 3/4 potrzebnych rzeczy, wtedy 20 KM więcej będzie, ale założę się ze szybko przestanie Ci to wystarczać więc lepiej zbieraj już na C20NE
X12SZ+miniLambda ;-/
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
X12SZ+13NB+13S+C14NZ+C14SE+C16SE+X16SZ+A15SMS= moje C14XE 8V
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
-
Kuba.EBE
- Nowy
dzisiaj na grilu z ekipa z belchatowa rozmawialem z kolega o silniku bo ma wlasnie c20se na spzredaz bo mial wsadzac do siebie do nexi ale takto musial by cala elekrtyke zmieniac. po dluzszeej rozmowie powiedzial ze cena za silnik z kompletnym calym osprzetem nie wysniesie mnie wiecj niz 900zl bo kupil ten silnik za smieszna cene. JEdyne co jest tam w tym to to ze ten silnik stal w aucie ze 3 lata i nie byl odpalany dluzszy czas. Zdjeli glowice i tloki sa w porzadku ale wiadome ze do poprawy bedzie bo cos tam bylo chyba nie tak. JEzeli Porszak pozwoli to zabiore go i obejrzy ten silnik.. Wskazany bedzie remont tego silnika jak zawsze.. Wiec teraz, co sadzicie o tym...?
Jeszcze co doloze. To pwoiem to ze mam teraz sprezyny FK -60mm wiec bede musial je zmienic? wiem ze wtedy mi siadzie troche przod czego bardzo chec bo jest za wysoko jak dla mnie jeszce.. z 1-2cm nizej chcialbym. Co do hamulcow, to mam u siebie na wsi szrot i podjade tam bo napewno beda mieli rzeczy bo wiem ze znajomy sciagal przewaznie same ople z angli i na czesci je rozbieral wiec nie bedzie z tym problemu. I tak sie teraz zastanawiam, czy przy remoncie nie wsadzic walka rozrzadu z c20seh do c20ne... To chcialbym odrazu przy remoncie zrobic i odchudzic kolo zamachowe chyba ze bym znalazl jakies na allegro albo w klubie.
_________________________________________________________________________________
bedzie pasowal do mojego silnika?
http://moto.allegro.pl/item621166785_wa ... ectra.html
chyba ze z c20ne... bo nie moge znalesc od c13nb czy c13s..
Znalazlem ale drogi jest...
http://moto.allegro.pl/item611851704_wa ... 3_1_6.html
Jeszcze co doloze. To pwoiem to ze mam teraz sprezyny FK -60mm wiec bede musial je zmienic? wiem ze wtedy mi siadzie troche przod czego bardzo chec bo jest za wysoko jak dla mnie jeszce.. z 1-2cm nizej chcialbym. Co do hamulcow, to mam u siebie na wsi szrot i podjade tam bo napewno beda mieli rzeczy bo wiem ze znajomy sciagal przewaznie same ople z angli i na czesci je rozbieral wiec nie bedzie z tym problemu. I tak sie teraz zastanawiam, czy przy remoncie nie wsadzic walka rozrzadu z c20seh do c20ne... To chcialbym odrazu przy remoncie zrobic i odchudzic kolo zamachowe chyba ze bym znalazl jakies na allegro albo w klubie.
_________________________________________________________________________________
bedzie pasowal do mojego silnika?
http://moto.allegro.pl/item621166785_wa ... ectra.html
chyba ze z c20ne... bo nie moge znalesc od c13nb czy c13s..
Znalazlem ale drogi jest...
http://moto.allegro.pl/item611851704_wa ... 3_1_6.html

- fotograf
- Swój
- Kontakt:
Nie będzie, możesz tylko wsadzić do siebie wałek od small blocka czyli wszystkie OHC do 1.6 włącznie bez 16SH
Wałka 13S lub 13NB szukaj na KTK
Co do tego drugiego to lepiej takich nie kupować - sprzedawca pisze że pasuje do wszystkiego a prawdopodobnie ma wznios krzywek jak C16NZ czyli bez żadnej rewelacji, nawet na oko na taki wygląda
Wałka 13S lub 13NB szukaj na KTK
Co do tego drugiego to lepiej takich nie kupować - sprzedawca pisze że pasuje do wszystkiego a prawdopodobnie ma wznios krzywek jak C16NZ czyli bez żadnej rewelacji, nawet na oko na taki wygląda
X12SZ+miniLambda ;-/
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
- Krzy Krzy
- Nowy
- Imię: Kamil
- Kontakt:
Ja chciałem się dowiedzieć, jakie są orientacyjne koszta wymiany powyżej wymienionych elementów oraz przyrost mocy po zainstalowaniu innego wałka? Czy jest to opłacalne?fotograf pisze:Najostrzejszy wałek tak jak napisał Ćwirus to ten z silnika 13S, C14SE, C16SE, niewiele gorszy jest ten z 13NB,
możesz u siebie zrobić MPI bo w X14SZ masz już 3/4 potrzebnych rzeczy, wtedy 20 KM więcej będzie, ale założę się ze szybko przestanie Ci to wystarczać więc lepiej zbieraj już na C20NEale pamiętaj że za tym musi iść zawias i heble minimum 256mm
Bóg dał nam nogi, abyśmy doszli tam, gdzie nie dojedziemy na GLEBIE ...
- fotograf
- Swój
- Kontakt:
Jeśli będziesz robił sam to koszta wyjdą Cię takie :
- zakup śrub i załatwienie sobie wyspawania przyrządu do zdejmowania popychaczy takiego jak opisany jest we FAQ
- uszczelka pod kapę zaworów - 10zł
- jeśli pasek rozrządu był zmieniany dłuższy czas temu to jeszcze jego koszt - ok 30zł
- jeśli masz C14NZ to ewentualnie ustawienie aparatu zapłonowego bo też go trzeba wyjąć
Sprzedałem pewnemu użytkownikowi z forum wałek C16NZ a więc wcale nie taki ostry do X12SZ i stwierdził znaczną poprawę w aucie, wiec przy 13S powinno być tylko lepiej
- zakup śrub i załatwienie sobie wyspawania przyrządu do zdejmowania popychaczy takiego jak opisany jest we FAQ
- uszczelka pod kapę zaworów - 10zł
- jeśli pasek rozrządu był zmieniany dłuższy czas temu to jeszcze jego koszt - ok 30zł
- jeśli masz C14NZ to ewentualnie ustawienie aparatu zapłonowego bo też go trzeba wyjąć
Sprzedałem pewnemu użytkownikowi z forum wałek C16NZ a więc wcale nie taki ostry do X12SZ i stwierdził znaczną poprawę w aucie, wiec przy 13S powinno być tylko lepiej
X12SZ+miniLambda ;-/
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
- rafaal
- Świeżak
Ten "pewien użytkownik" o którym pisał Fotograf to ja
. Faktycznie różnica jest odczuwalna, chociaż przy 1.2 to wiadomo, że szału nie ma. Ale przy większym silniku, zmiana wałka na 13s może być interesująca.
Ja wolałem nie iść w taki hardcore z obawy na dół, 1.2 i tak marnie ciągnie na dole a z tak ostrym wałkiem to pewnie w ogóle by nie jechał.
Ja wolałem nie iść w taki hardcore z obawy na dół, 1.2 i tak marnie ciągnie na dole a z tak ostrym wałkiem to pewnie w ogóle by nie jechał.
raf