Corsa c20xe mój czarny "Skoczek"

Tuning Corsy - To forum ma na celu prezentację Waszych projektów, modyfikacji i tego wszystkiego co zrobiliście przy swoich Corsach aby poprawić fabrykę.
ODPOWIEDZ
prognet3
Świeżak
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Corsa c20xe mój czarny "Skoczek"

Post autor: prognet3 »

Do napisania tego postu skłoniło mnie to:

ObrazekObrazek

Hmmm.. od czego zaczac.
Na poczatku była corsa B 1.4 60km rocznik 96 3d kupiona żeby było śmieszniej 1 kwietnia 2004r. potem było forum corsa.ja.pl a potem:
Pierwsze fotki :-D
ObrazekObrazek

Potem chore pomysły i forum corsasport.pl W koncu podjeto decyzje o:
Marzec 2008 kupno silnika c20xe+skrzynia F20+wiązka i ECU dawca calibra po delikatnym dzwonie.
ObrazekObrazek Obrazek

Takie warunki panowały przy wyjmowaniu silnika z dawcy, silnik wisiał na łańcuchu od krowy :-D, belka stropowa stodoły trzeszczała niemiłosiernie :-?
ObrazekObrazek

W sierpniu br. samochód wyjechał z garażu i jeździ, wspólnie z kuzynem w jego warsztacie przez 2 miesiace walczyliśmy ze swapem, jak to zawsze bywa nie obyło się bez klopotów ale jakos poszlo.
Duzo wczesniej kupiłem od Mike kupilem kolejno: amortyzatory koni, sprezyny eibach i 3 swiatlo stopu-dzieki Mike. Przed swapem do auta trafiły także:
- fotele kubełkowe opel,
- hamulce przód 256-24+ tarcza Ate nacinana + kocki Ferodo,
- stabilizator przód 24mm, tył standard 18mm
- rozpórki przód wichers polerowane aluminium, dół wichers stal w czerwieni,
Wraz ze zmianą motorowni nastapiły zmiany w wydechu i tak zagościł wydech M-tech 2.25" na 2 puszkach przelotowych:
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

ObrazekObrazekObrazek

a w dolocie pojawił sie kupiony wczesniej power cap home made + lichy dolot ze stożkiem Piper Cross w osłonie ala carbon czyli niby izolacja od silnika :oko:

W dalszych planach to:
-zamontowanie zderzaka od GSi, którego zakupilem ale wymaga delikatnej reanimacji tz. naprawy zaczepów bocznych (oderwane), lakierowania w kolor no i brakuje jednego elementu prawego halogenu :(
-zamontowanie orginalnego power cap od M-tech, w chwili obecnej w jest w recznej polerce a palce mnie juz bola, ma wygladac tak:
ObrazekObrazek

Narazie tyle, CDN
Ostatnio zmieniony 2 mar 2009, o 13:21 przez prognet3, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
seboss
Nowy
Imię: Sebastian
Kontakt:

Re: Corsa c20xe mój czarny "Skoczek"

Post autor: seboss »

ładnie się zaczyna a zobaczymy jak dalej pójdzie

wykres przyzwoity chociaż szarpie nim strasznie-dlaczego?

wrzuć więcej fotek auta
było kamikadze ......... teraz tylko tatowóz
Awatar użytkownika
kerni
Nowy
Kontakt:

Post autor: kerni »

cos te calibry maja w sobie ze lubia przyciagac drzewa prawym bokiem :-D :lol: :lol: :lol:

moja wygladala tak, zalatwila ja niemka o imieniu Klaudia(notabene corka 1 wlasciciela)

Obrazek

widze ze silnik ladnie trzyma serie, pozazdroscic
Obrazek
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

gratki kolejnego swapa w klubie :)2 fajnie, że zrobiłes wydech bo pewnikiem miał on też wpływ na wyplute cyferki na hamowni :oko: daj jakieś poglądowe fotki komory silnika :D zycze bezawaryjnej jazdy
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
prognet3
Świeżak
Kontakt:

Foty auta i innych gadżetów które zamontowalem w aucie beda pozniej, postaram sie zrobic je jak najszybciej. Co do wykresu i niezbyt regularnego przebiegu momentu obrotowego to problemem moga byc przynajmniej 2 rzeczy ktore musze ogarnac.
Pierwsza i najwazniejsza to elektryka, której poprawne podlaczenie sprawia i wiele klopotów ( jestem w tym temacie totalnie zielony i boje sie o blad ktory mogby byc nieodwracalny), silnik pracuje, wskazniki tez ale jednak wywal bledy check engine ktorycz metoda "spinacza" nie moge zaczytac :( ,w tym temacie prosze o pomoc kolegow z warszawy, i to nie o pomoc typy podlacz to tak i tak bo juz wielokrotnie probowalem to zrobic a strach ma wielkie oczy :-? . Do tego elektrycy z moich stron juz dawno mnie unikaja.
W tym miejscu chcialbym prosic kolegow z wawy o pomoc np. w najbliższy weekend w wawie.

Druga sprawa to dolot, jest to w chwili obecnej totalna porazka zrobiona z gumowych rur od lublina :-D zakonczona filtrem stozkowym w oslonie. Docelowo czeka mnie montaz power capa i dopiero wtedy bede robil dolot z prawdziwego zdarzenia.

Potem jak zrobie porzadek z elektryka i dolotem polece od-hamic auto i bede szukal kolejnych modow do slinika w postaci walkow i regulowanych kół. Chcialbym zrobic około 180 km i zbic wage auta zachowujac jego parametry auta użytkowego do jazdy codziennej.
Awatar użytkownika
kamiloooo
Post Mistrz
Imię: Kamil
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Post autor: kamiloooo »

widze na wykresie masz przelozenie 63... u mnie 45.. na jakiej podstawie dobrali Ci to przelozenie??
Obrazek
kruszyn1
Swój
Imię: Mateusz

Post autor: kruszyn1 »

pozwole się sobie wtrącić...
zależy od hamowni, u mnie np było to brane na 5 biegu przy 2tyś obrotów...
Kadett 2.0 8v aktualna zbawka
Opel Corsa B GSi++... c20xe on board... była...
nie polecam usług tuningowych z "NowyDwórMazowiecki/Jabłonna"...
Awatar użytkownika
Fifo
Swój
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Kontakt:

Post autor: Fifo »

Można ustawić w taki sposób jak napisałes lub tez shamowac do jakiejśc prędkości obrotowej i ustawić to według tego pomiaru, ja tak zazwyczaj robie. W kazdym razie ogólnie na dobór przełożenia ma wpływ wiele czynników: bieg na którym hamujesz auto (dlatego np większośc była hamowana na przełożeniu ok 63 (5 bieg) a Kamiloo na 45 bo bieg 4) przełożenie skrzyni, rozmiar kół itp. Dlatego nawet dla takich samych aut, hamowanych na tym samym biegu czasem ktoś ma przełożenie 63 a czasem 64 itp.
CB 2.0 16V Turbo powered by ProjectXs 292PS 404Nm 1,05bar --> corsa-fifo-2-0-turbo-1-05-bar-292km-404nm-t66331.html
www.ProjectXs.pl
www.EcuMaster.com

Meet Us on Facebook: http://www.facebook.com/ProjectXs
prognet3
Świeżak
Kontakt:

Kolejne zdjecia tym razem powstale w trakcie prac nad "celem"
Ponizej amortyzatory Koni, po kupnie, wypiaskowane, odświeżone:
ObrazekObrazek ObrazekObrazek ObrazekObrazek

W dalszej czesci wypiaskowane kolejne element, niestety brak fotek po malowaniu ktore wykonalem recznie, użyłem farby tz. srebrzanki i pędzelka
ObrazekObrazek
Piaskowanie skrzyni to była fatalna pomyłka, do srodka dostalo sie sporo piachu i skrzynie musialem rozebrac i wielokrotnie plukac :bardzozly:. Na szczescie skrzynia dziala bez zarzutu.
prognet3
Świeżak
Kontakt:

Power cap zamontowany, slinik jest bardziej elastyczny, "ciagnie" zdecydowanie lepiej od dolu. Kilka dni mi zajeło nim doprowadziłem go do takiego stanu jak widac.
ObrazekObrazek ObrazekObrazek

Tak wyglada moje auto, nic specjalnego, wgięcie w tylnym blotniku, przygoda pod Stodołą w wawie, z przodu pod zderzakiem dokładka Irmischer-a. Wewnatrz kierownica Simoni Racing z nabą Momo, no i radio na standardowych głośnikach.
ObrazekObrazek ObrazekObrazek ObrazekObrazek

Komora silnika, na pierwszym planie rozporka( należała kiedyś do Klari-ego) zdjecie zrobione przed montażem power-capa, ale i tak ten dolot był lepszy niż ten co mam obecnie. :(
ObrazekObrazek

A tak wygladają moje hamulce z przodu, tarcza ATE power disc i klocek Ferodo Performance
ObrazekObrazek ObrazekObrazek

Teraz powoli zamierzam ogarnac dolot, prosze o wskazówki gdzie u kogo robic kompletny dolot (ceny) lub ewentualnie gdzie kupic rury na dolot.
CDN.
Ostatnio zmieniony 13 gru 2008, o 15:37 przez prognet3, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
-=kLaRi=-
Support Team
Support Team
Imię: Grzesiek
Kontakt:

Post autor: -=kLaRi=- »

Super super :)
A rozporke pamietam :) kupilem ja za spora sume jako nowa (Wiechers,polerowana alu) i wymienilem sie z Basista -bo on mial stalowa a ja chcialem i tak miec biala :) wiec lepiej bylo zrobic to ze stalowa a on chcial polerke ale w sumie nigdy na niej nie jezdzil :)
Kiedyś CORSCHE :) Corsa B 1994 c20xe... :)
Teraz Audi A3 Sportback S-Line 2012 2.0TDI CR 170->210KM , Pakiet zderzaków S3, 19" + gwint i czerwone pasy :D
https://www.facebook.com/KolorowePasy/
prognet3
Świeżak
Kontakt:

Korsiawa zaniemogla, w pierwszych zimniejszych dniach akumulator wyzional ducha i kupilem w IC akumulator VARTA SILVER dynamic 52 Ah. W tym samym czasie niepokojce dzwieki z tylnego prawego kola doprowadzily do wymiany lewego cylinderka hamulcowego z kompletem na tył szczek Ferodo, oraz lewego łożyska SKF.Po tym jak uporalem sie z moimi zaniedbaniami Skoczka kupilem mu w prezencie gwiazdkowym:
Obrazek oraz Obrazek
,czyli zabawa w lustereczko.
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

jak tam powercap daje sobie rade razem z rozpórka ? gdybys do zabawy w lustereczko planowął zaprosić również pokrywe rozrządu to mam dla Ciebie prezent pod choinke :oko:
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
prognet3
Świeżak
Kontakt:

Mike dziekuje za wspaniala propozycje, czekam na info i przesylke :-D . Orginalny powercap idealnie miesci sie pod rozporka firmy Wichers, jedyna sprawa na jaka trzeba zwrocic uwage przy montazu reszty dolotu to przepływomierz ktory to trzeba starannie umiescic bo potrafi zawadzac o rozporke. Zapowiadaja sie piekne święta :-D :-D
Awatar użytkownika
mari
Świeżak

Post autor: mari »

Fajna Corsa, pozazdrościć silniczka..pewnie ładnie marszczy asfalt :D Co do czapki - wrzuć jakieś foty po polerce ;) :)
prognet3
Świeżak
Kontakt:

No i stało sie dzisiaj w godz. popołudniowych na Żwirki i Wigury we stolicy, na skrzyżowaniu z 17 stycznia buchnęło biała mgła z wydechu aż mi ogarnęło cały samochód. W kabinie zapachniało wspaniała wonią zielonego borygo eko, zjazd na pobocze i macha w góre. Rzut ok na zbiorniczek wyrównawczy a tam już pusto, zamiast wody piękne masełko :( :-( :-x :placz2:
W poniedziałek wszystko będzie wiadomo czy to uszczelka pod głowicą czy tez typowa awaria KS700-setki -kanał olejowy :-?.
Korzystając z awarii mam pytanie:
-kto ma sprawna głowice? proszę o pw
-kto naprawia uszkodzony kanał?
w przypadku gdyby była to tylko uszczelka to:
-gdzie oddać głowice do obróbki, chodzi mi o jej doprowadzenie do pełnej sprawności
Awatar użytkownika
seboss
Nowy
Kontakt:

ja robiłem remont i obróbkę tutaj: http://krasnobrodzka-racing.com/index.php chłopaki kumają o co chodzi tylko trzeba im na samym początku powiedzieć że ma być konkretnie zrobiony.
ile mi wykrzesali nie wiem jeszcze bo docieram nadal ale w skali 1-6 dostają 5 za podejście iwsparcie merytoryczne i techniczne

jedyną ich wadą jest to że sami nie wymontowują silnia i nie rozbierają tylko trzeba im graty przywieźć już wyjęte
prognet3
Świeżak
Kontakt:

Dzieki seboss za wskazanie firmy, zrobili mi glowice na laleczke. Troche czasu to trwalo bo mieli sporo pracy na warsztacie ale corsiawa juz zlozona do kupy i jezdzi.
Mała fotorelacja z wykonanej naprawy.
Głowica zdjeta, diagnoza? hmm moze tutaj uszczelka nie wytrzymała.
Obrazek Obrazek Obrazek

W miedzyczasie zakup nowej oliwy i niezbednych do złożenia pierdółek.
Obrazek Obrazek

Głowica do warsztatu na krasnobrodzka i pełna jej diagnoza. Szczelność ok, zawory do wymiany oraz prowadnice+oczywiscie uszczelaniacze.
Głowica po tygodniowym pobycie w "sanatorium", prawie jak nowa :-D
Obrazek Obrazek

Silnik poskladany i juz ma za soba pierwsze kilometry. Nie wiem czy stosowac sie do zasady "docieranie motoru" w tym wypadku głowicy. Moze jakies sugestie, puki co nie przekraczam 3.500 obr/min.
W trakie prac nastapila równiez zmiana kolorystyki pokrywy zaworów, teraz zagoscil czarny mat. Prezentuje sie calkiem przyjemnie, foto pozniej jak równiez krotki film z pierwszego odpalenia kiedy to poczciwe c20xe po solidnej kapieli popychaczy (3 dniowa rechabilitacja w nafcie) przypomina praca diesla.
Awatar użytkownika
seboss
Nowy
Kontakt:

spoko, nie ma sprawy
chłopaki dobrze robią

ale piszę się u Ciebie na przejażdżkę(choćby na fotelu pasażera) bo z przykrością przyznam, że jeszcze nie miałem okazji przejechać się c20xe w budzie CB
prognet3
Świeżak
Kontakt:

Nie mam sprawy, ja bede w najblizszym czasie w wawie to sie do Ciebie odezwe i sie spotkamy :-D . Na pisz mi na PW nr swojego telefonu.
Awatar użytkownika
All
Nowy
Kontakt:

Post autor: All »

Witam :)

Miło było spotkać niespodziewanie Jarka - właściciela czarnego wymiatacza.... :)

Spotkanie było spontaniczne i niespodziewane tym bardziej, że "z zaskoczenia"
Jestem pod wrażeniem auta i właściciela !!
Co do elektryki tak jak mówiłem zapraszam do siebie na podpięcie wtyku diagnostycznego i odczytanie kodów.
Zapraszam do Wawy na spoty z OKP - ostatnia środa miesiąca na Galerii Mokotów godz 20,00

Pozdrawiam :)
OPEL FAN
Był Kadett jest Corsa..
www.impuls.strefa.pl zespół muzyczny oprawa imprez , bale, wesela itp ;)
prognet3
Świeżak
Kontakt:

All dzieki za słowa i motywacje, extra było w końcu Cie spotkać, twoje auto ciężko przeoczyć :twisted: . Tak jak napisałes spotkanie było zaskakujace zwłaszcza z mojej strony :oko: a twoja mina nie do zapomnienia :0 .
Pozdrawiam pozytywnie zakręconego OPLOmaniaka :)2
THX za zaproszenie.
prognet3
Świeżak
Kontakt:

Skoczek dostał letnie buty BFGoodrich 195/50R15 na felge RH i prezentuje sie tak.
Obrazek Obrazek Obrazek

Wieczorem byłem sie przejechac i......... ukreciłem lewa półoś :( :( :bardzozly: :bardzozly:

Auto do 30.04.09r. smiga, wielkie podziekowania dla ludzi ktorzy pomogli:
All, Gladi, Gumis,Grzesiek, Daniel no i Jarek. WIELKIE DZIEKUJE :-D edit
Ostatnio zmieniony 4 maja 2009, o 19:47 przez prognet3, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
seboss
Nowy
Kontakt:

fela ładaaa szkoda tylko półośki

moze w końcu ogarnę się i zobaczę furkę live