Witam
jestem tu nowy ale już przeczytałe z milion postów no i nie moge do dziś rozwiązać mojego problemu.
Otóż posiadam od 2 lat corse b 1.5TD z 99r i już po raz drugi mam do wymiany przegub wewnętrzny no i tutaj moja pytania
-czy da się gdzieś zakupić sam przegub wewnętrzny do tego modelu bo w sklepie mówią że musze całą pół oś zakupić ? i czy warto kupować używkiA sprawa wygląda tak że mam sportowe zawieszenie tylko niewiem czy -40 czy -60
pierwszy przegub poprostu rozleciał się gdy wziołęm do auta 5 osób po przejechaniu ze 3km... cały środek się rozsypał i silnik miałem cały we smarze.
A teraz problem powrócił tylko że z drugą stroną tylko że jeszcze moge jechać ale strasznie trzesie buda , a luzy na owym przegubie mam straszne.
-czy jest to wina tego twardego niskiego zawieszenia że wywala wewnętrzne przeguby a zewnętrzne sa ideał
-ewentualnie z jakiego opla podszedł by taki przegub ?[/b][/color]
ZA odp z góry dziękuje
Wyjątkowe problemy z przegubami
- Porszak
- Support Team Leader
- Imię: Marcin
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
Re: Wyjątkowe problemy z przegubami
mozliwe jest ze masz cos zbyt mocno pokombinowane z zawiasem i przeguby sa wyrywane z piast(mozliwe ze w pewnym momencie pracy zawiasu polosie staja sie za krotkie). jestes pewny ze zawieszenie jest ok(geometria, proste)?
skoro trzesie buda to rozsypaly sie lozyska przegubu. jezdzic to mozesz ewentualnie do mechanika z takim przegubem.
skoro trzesie buda to rozsypaly sie lozyska przegubu. jezdzic to mozesz ewentualnie do mechanika z takim przegubem.
- sfoboda
- Świeżak
- Otrzymał podziękowań: 0
ostatnio byłem na zbieżności i miły pan stwierdził że poprostował i jest niby dobrze a co do geomerii to raczej niepowinno być nic krzywe bo corsa niebyła nigdy ostro bita , a dziury mijam szerokim łukiem <zaciskam zęby> ja już sam niewiem co w tej corsie siedzi w tym zawieszeniu ale jutro jade do znajomego mechanika który pracuje w oplu to mi powie co i jak...jeżeli sie dokulam moim TDi <ic zamontowałem >
EDIT :
A może ktoś z forum wie z jakiego opelka wszedłby przegub wewnętrzny do mojego td bo jak ok rok temu sam wymieniałem tą półoś to musiałem zakupić calutki zestaw bo niby jest to część nierozbieralna a podczas wymiany jednak zauważyłem że można to rozebrać <no coż kasa tylko chyba sie liczy>
a najlepsze jest to że rok temu za kompletną ośke płaciłem 199zł a pare dni temu za tą samą wołają 380zeta
/edytuj posty zamiast pisać jeden pod drugim
/fotograf
EDIT :
A może ktoś z forum wie z jakiego opelka wszedłby przegub wewnętrzny do mojego td bo jak ok rok temu sam wymieniałem tą półoś to musiałem zakupić calutki zestaw bo niby jest to część nierozbieralna a podczas wymiany jednak zauważyłem że można to rozebrać <no coż kasa tylko chyba sie liczy>
a najlepsze jest to że rok temu za kompletną ośke płaciłem 199zł a pare dni temu za tą samą wołają 380zeta
/edytuj posty zamiast pisać jeden pod drugim
/fotograf
c20xe... c20xeT mmm....
- sfoboda
- Świeżak
sprawa już się rozwiązała za co dziękuje koledzie " Porszakowi" bo miał racje a mechanik potwierdził półosie jużna taikm wychyleniu są poprostu za krótkie więs sport zawias jest już na sprzedaż a ja mam już oryginały , temat już uważam za zamknięty
c20xe... c20xeT mmm....
- Porszak
- Support Team Leader
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
podejrzewam ze jednak miales -60mm na przodzie i stad takie klopoty. przed Toba nie pamietam by ktos sie z takimi zglasza, a wiadomo rowniez ze duza wiekszosc ma silniki benzynowe. moze w dizlu polosie sa inne. mysle ze przy mniejszym obnizeniu problem moglby nie wystapic lub moze polosie nie byly oryginalne, co za tym idzie za krotkie
- sfoboda
- Świeżak
no możliwe że sprężyny za niskie ale fakt że twarde piekelnie były zobacze jak teraz bedzie brzydka moja corsa.
A cała półoś wymieniałem cała w tamtym roku po tym jak jechałem w 5osób no i 1 dziura i cały silnik miałem we smarze i przegub się rozsypał , a jak już wymieniłem tą półoś na nową to dałem po 2 gumy usztywniające no troszke sie auto podniosło no teraz proces wyniszczający trwał ponad rok ale dało się jeździć i byłęm przygotowany.
a jak już miał teraz ten przegub rozypać teraz to już nic nie pomogło awet palenie na skręconych kołach
po czym ludzie sie zbiegli i krzyczeli żebym drogi nieniszczył i na tym sie skończyło.\
zobacze jak teraz bedzie
Dzięki za odp. narazie myśle nad jakimś 3.0cdti ale isuzu chyba bedzie chodził wiecznie <130tys. przebiegu>
Corsa odebrana od mechanika,, troszeczke wyższa ale jazda całkiem inna niestety, zobaczymy jak teraz bedzie sie przegub spisywał \\\
po 2 miesiącach jest wszystko ok nawet jak mam 5 osób na pokładzie i tak niech zostanie
A cała półoś wymieniałem cała w tamtym roku po tym jak jechałem w 5osób no i 1 dziura i cały silnik miałem we smarze i przegub się rozsypał , a jak już wymieniłem tą półoś na nową to dałem po 2 gumy usztywniające no troszke sie auto podniosło no teraz proces wyniszczający trwał ponad rok ale dało się jeździć i byłęm przygotowany.
a jak już miał teraz ten przegub rozypać teraz to już nic nie pomogło awet palenie na skręconych kołach
po czym ludzie sie zbiegli i krzyczeli żebym drogi nieniszczył i na tym sie skończyło.\
zobacze jak teraz bedzie
Dzięki za odp. narazie myśle nad jakimś 3.0cdti ale isuzu chyba bedzie chodził wiecznie <130tys. przebiegu>
Corsa odebrana od mechanika,, troszeczke wyższa ale jazda całkiem inna niestety, zobaczymy jak teraz bedzie sie przegub spisywał \\\
po 2 miesiącach jest wszystko ok nawet jak mam 5 osób na pokładzie i tak niech zostanie

c20xe... c20xeT mmm....