CB co z tym 1.0 12V ???

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
norbertmk
Świeżak
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

CB co z tym 1.0 12V ???

Post autor: norbertmk »

Witam temat podobny jak ten o ERG ale to jednak nie to..
napisze co zrobione a pozniej co boli..

Wymieniłem swiece, przepływke na nowa (mam juz 5szt w bagazniku) , oczysciłem ERG, wyczysciłem przepustnice, sprawdziłem podłaczenie do akumulatora wszystkie masowe przewody , oczysciłem styki elektroniki, sprawdziłem bezpieczniki i juz mnie głowa boli bo nie moge dojsc co jest wajchniete :-(

jakie objawy ...

odpala bez problemu , na wolnych chodzi ok , na luzie jak wcisne gaz to sie wkreca ale jak jade to swiruje tak sie zachowuje jak by odciecie zapłonu sie załanczało.

przed chwilka byłem w samochodzie odpaliłem zagrzał sie do otwarcia termostatu jazda tym autem graniczy z cudem, poczekałem dalej zagrzał sie tak ze wentylator na chłodnicy załaczył zaczeła spadac temperatura i w tym momencie na ułamek sekundy załaczyła sie lampka check engine .. na moment przed wyłaczeniem sie wentylatora mozliwe ze zbieg okolicznosci

ale pytanie do znawców tego przecudownego silnika :)5

co to kurna jest ???? czujnik temp. cieczy ten przy termostacie ?? ten co mi wyciekał i go dokreciłem przy chłodnicyz prawej strony/..
czy w tym silniku jest jakis czujnik w kanale dolotowym ??? czy ktos ma jakas wizje???

bo mi juz rece opadaja ...

z góry dzieki za info..
Awatar użytkownika
Zioo
Nowy
Imię: Adam
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: CB co z tym 1.0 12V ???

Post autor: Zioo »

zczytaj bład, ktory wyswietlil sie poprzez check'a byc moze tu bedzie odpowiedz .. w samym kanale dolotowym ( nie mialem przyjemnosci z x10xe) raczej czujnika nie powinno byc (jest przeplywka - u mnie przy x16xe map sensor i czujnik temperatury powietrza zasysanego- maly wplyw na cokolwiek)
natomiast sa 2 czujniki przy przepustnicy.. czujnik polozenia przepustnicy ( ten bym obstawial) i silniczek krokowy (od wolnych obrotow, ale rowniez jak on padnie moga sie dziac rownie ciekawe zjawiska :D )
najlepszym sposobem bedzie wyciagniecie przepustnicy i dokladne wyczyszczenie tych 2 elementow .. moze pomoze :)

ale najpierwiej trzeba zczytac bledy z kompa, poniewaz mogą byc bardzo pomocne w zlikfidowaniu usterki

gdybac mozna i to duzo.. rownie dobrze moze byc problem z zaplonem a nawet z impulsatorem
Morette bitch !! ZłooGarage - elektryka/mechanika pojazdowa 883 969 504
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: wolga85 »

Jeżeli problem jest z moca i silnik nie chce wejśc na obroty pwyżej 3000 to sprawdz czujnik położenia wału korbowego i wałkow rozrzadu. Ale najlepiej byłoby tak jak pisze Zioo odczytać bład który sie pojawił bo moze sporo podpowiedzieć.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
Awatar użytkownika
norbertmk
Świeżak
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: norbertmk »

co do silnika krokowego ... jest nowy i w 1.0 12V nie jest on rozbieralny wiec nie ma co czyścić czujnik połozenia przepustnicy sprawdzałem wczoraj jest ok. bede musiał sprawdzic czujnik połozenia wałka . W sklepie Oplowskim podpowiedzieli ze to czujnik od temperatury ... tylko idac tak krok po kroku to za chwilke bede mógł kupić druga corse ...

dzieki za podpowiedzi a na kompie nic nie wyskakuje

pytanie jeszcze jedno

kiedys na tym forum wyczytałem ze w CB z tym silnikiem co mam nie da sie zczytac błedów "domowym" sposobem ale było cos takiego ze jak właczymy silnik i nacisniemy te dwa przyciski od zegarka to wyjda jakies parametry kiedys miałem tak ze wyswietlało dwa komunikaty pozniej km/h i rozswietlał sie cały .. a teraz mam tak ze tylko km/h i rozswietla sie .

ten co wpadł na pomysł z silnikiem 1.0 12v i ecotec to jakis szaleniec tak fajne auto a tyle problemów

a na komputerze jak byłem to przepływomierz wyskoczył i zawór erg ale to swiecił check engine ..

myslałem ze to czujnik temperatury przy termostacie kupiłem nowy ale nadal jest to samo

gdy wyciagne wtyczke od czujnika temperatury i załaczy sie check engine (czyli rozumiem)ze linlik na trybie awaryjnym to dławienie zanika i auto jedzie jak powinno

ma ktoś jakiegos pomysła??? co mam zrobic lub jak zlokalizowac przyczyne złej pracy silnika????

przyszła zima a ja nadal sie borykam z problemem na zimnym silniku jest ok jak sie zagrzeje jest masakra na kompie nic nie wykazuje ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”