Usterka układu elektronicznego CB 1.0-przepływomierz?

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
marks677
Bez listowiec ;-)
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Usterka układu elektronicznego CB 1.0-przepływomierz?

Post autor: marks677 »

Witam,
Od dłuzszego czasu zapala sie w trakcie jazdy pomarańczowa kontrolka swiadczaca o usterce układu elektronicznego na jakiś czas i gasnie. Dla ułatwienia podam objawy: Po uruchomieniu zimnego silnika po około 1 min spadaja obroty, silnik pracuje nierównomiernie, nie reaguje na dodanie gazu, podczas ruszenia traci moc. Po kilku min. gazowania i nagrzania sie silnika usterka ustepuje i poza jednorazowym zaswieceniu pomarańczowej kontrolki, nie ma juz problemu, auto pracuje bez zarzutu.. do czasu az kilka godzin postoi. wtedy zaczyna sie to samo..Posiadam Corse B r.2000 z silnikiem X10XE. Po kilkakrotnym pobycie w warsztacie (wymienino swiece, przepływomierz, czujnik temperatury, czyszczono przepustnice) objawy wystepują nadal.
Po podłaczeniu do kompa wyszły dwa błędy: KOD 505 Sterowanie ilościa powietrza biegu jałowego, niskie napięcie, oraz KOD 130 Obwód sondy Lambda, Nieski napięcie.
Proszę o pomoc co mogłobby byc przyczyna wystapienia tych błędów, dziekuje z góry.
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Re: Usterka układu elektronicznego CB 1.0

Post autor: wolga85 »

Piewszy błąd (505) dotyczy awari silnika krokowego który uchula przepustnice i tym samym steruje wolnymi obrotami. Drugi błąd ( 130) moze wynikac z pierwszego ale nie musi silnik pracuje na ubogiej mieszance albo uszkodzenie sondy lambda ,ewentualnie przewanie zwarcie obwodu sondy.
Na twoim miejscu najpierw wyczyscił bym silnik krokowy bo byc może że on powoduje drugi błąd (tak na 75%).
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
keradds
Bez listowiec ;-)

Post autor: keradds »

Mam dokładnie to samo auto 1.0 12v rok 2000, mój mechanik przy tych objawach stwierdził że błąd lambdy wskazuje pośrednio na przepływomierz- że często się z tym spotyka- wymienić tylko na oryginał (zamienniki się nie sprawdzają) i u mnie po wymianie autko zaczęło reagować na dodanie gazu ale nadal na zimnym dość nie równo chodziło co ustąpiło dopiero po przeczyszczeniu egr-a
keradds
corsa B 1.0 12V 2000r
marks677
Bez listowiec ;-)

Przepływomierz faktycznie wymieniłem na nowy ale nie jestem pewny czy to nie był zamiennik, wczoraj auto było u elektromechanika który sprawdził na kompie działenie Lambdy, jej podgrzewanie i niby wszystko ok. Krokowy wymienie jesli nic nie da to sprubuje zajac sie EGR. Na razie wielkie dzieki. Bede informował o moich postepach bo zawsze moze sie przydac innym. Pozdro
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: Porszak »

jesli chodzi o krokowy w x10xe i x12xe to tam nie ma co czyscic bo on tylko uchyla przepustnice za pomoca tego samego ciegna ktorym dodaje sie gazu. wyczesc egr i zobaczysz
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
marks677
Bez listowiec ;-)

Po wymianie czujnika cieczy chłodzącej na orginalny Bosha, przeczyszczeniu Egr-a objawy nie ustapiły (na jakiś czas miałem także podmieniony ze sprawnej corsy ale nie było poprawy więc mysle ze egr odpada). Oprócz tego ze na zimnym silniku faluje obrotami oraz dusi sie przy wcisnięciu gazu nie pozwalając na ruszenie pojazdu(po kilku min. i zagrzaniu problem znika) doszło jeszcze jednen problem, kiedy podczas jazdy temperatura silnika przekraczy 90 st. silnik słabnie oraz włącza sie kontrlka silnika która po zdjęciu nogi z gazu gasnie .. i tak za każdym razem. Prawdopodobnie silnik przechodzi wtedy na tryb awaryjny co wiąze się ze zwiększonym spalaniem... Mam prośbę, dowiedziałem się ze jedna z przyczyna powyzszych objawów może byś czujnik temperatury silnika, prosze o info gdzie mam go szukać (jesli mozna prosze o fotke).. oraz przy okazji gdzie jest umiezczony i na co wpływa uszkodzony czujnik położenia wału (może będzie to nastepne ogniwo moich poszukiwań).. o wynikach bede informował.. pozdro
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: Porszak »

czujnik cieczy chlodzacej oraz czujnik temp to moim zdaniem(chodzi Ci o to samo) to samo, bo czujnik temp zewnetrznej nie ma nic do silnika. jak bede w garazu to strzele fotke i wkleje bo silnik stoi luzem.
uszkodzony czujnik polozenia walu moze powodowac gasniecie auta lub problemy z odpalaniem
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
marks677
Bez listowiec ;-)

Witam. Auto naprawione:-) Głównym powodem powyższej usterki był padnięty przepływomierz. Mechanik wymienił go na Nowy ale był to zamiennik, stąd niepotrzebnie stracony czas i mnóstwo wymienionych innych części. Po zakupie orginalnej przepływki Bosha auto wreszcie pracuje normalnie.
Uważam post za zamknięty. Pozdrawiam wszystkich
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”