problem z gsi

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
dragon
Świeżak
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

problem z gsi

Post autor: dragon »

problem standardowy: plywające obroty :( Został wymieniony silnik krokowy, gniazdo silniczka wyczyszczone, obroty skacza od 900 do 2 tys obr. komputer nie pokazuje zadnych bledow :-? jakies pomysly co do tego silnika ?
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: problem z gsi

Post autor: -=m&m=- »

lewe powietrze
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
dragon
Świeżak

właśnie że nie lewe powietrze :/ Sprawdzałem cały dolot i wszystko szczelne, problem wygląda tak: jak jeżdze spokojnie tak do 100 że nie wciskam w podłoge to silnik na biegu jałowym pracuje idealnie na 900 obr ale po ostrej jeździe dzieją się takie cuda że nie trzymam nogi na gazie a silnik elegancko ciągnie powiedzmy na 4 biegu i 1500 obr :/ i to normalnie jedzie jak jakiś tempomat :) pytam na forum bo skończyły mi się pomysły :( Mam założony dedykowany do CB Gsi stożek ale to raczej nic nie robi bo jak mu coś odbije to pracuje idealnie a wystarczy parę razy przeciągnąć go do 7000 obr i zaczyna się to samo :/ Może teraz jakieś pomysły ?:(
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: wolga85 »

Żeby wejśc na 1500 obr/min musi dostac wiecej powietrza wiec albo przepustnica sie nie domyka labo lewe powietrze albo krokowiec ustala takie obroty i tu sprawdż czy czasem czujnik temperatury cieczy jak przegonisz auto nie szaleje. Po prostu jak ostro deptasz temp silnika rośnie i np czunik przy 95 podaje do jednośki że jest -20 C.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

a przepływka ?
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
dragon
Świeżak

a to ciekawe z tym czujnikiem temperatury, nie wiem jaka powinna być temp tego silnika podczas normalnej jazdy ale mi pokazuje 88 stopni, jak stoi w miejscu to przy 95 włącza się wentylator więc jest chyba ok. Przepustnicy jeszcze nie ruszałem ale to chyba nie powinno mieć znaczenia jak ona się wychyla ... chyba :( A przepływka ... a co dokładnie ?
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran

Tylko że jest drugi czujnik temperatury cieczy chłodzącej na ecu i to znim moze być problem. A przepustnica poprostu może sie nie domykać.
dragon
Świeżak

I ten drugi czujnik jest pewnie zaraz koło silnika krokowego ? na razie dziękuje za rady jutro będe robić testy i po kolei będe odłączać czujniki może coś to da
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran

Obok krokowca masz czujnik położenia przepustnicy. A czujnik temp masz wkrecony w obudowe termostatu (ten z niebieska wtyczka na dwa przewody).
dragon
Świeżak

jestem po kilku dniowej przerwie :-D Sprawa z obrotami zrobiła się jeszcze ciekawsza :( nie miałem czasu zaglądać pod maskę ale ... Pożyczyłem bratu samochód i zatankował paliwo 98 Verwe, wrócił odstawił auto i na drugi dzień odpalam, samochód, silnik pracuje inaczej, obroty pływają ale minimalnie tak pomiędzy 850 - 900 :0 Zabraliśmy auto na ostrą jazdę i po jeżdżeniu paleniu i innych zabawach silnik dalej pracuje na luzie między 850 - 900, zalaliśmy na próbę paliwo 95 i po paru kilometrach silnik znowu zgłupiał, obroty pływają, przy ostrym przyśpieszaniu zapala się kontrolka od awarii silnika, to powtórzyliśmy operację ... Znowu pełen but i paliwo do końca, znowu tankowanie paliwa 98 Wervy i silnik wrócił do poprzedniego stanu czyli obroty pływają ale delikatnie :-? Sonda Lambda ? Bo pomysły mi się skończyły :-( Zajmujemy się handlem paliwem więc wiemy które jest dobre a które nie i nie robi różnicy jaka jakość paliwa, 98 jedzie normalnie 95 strach ruszać z miejsca :-D Ma ktoś jakieś pomysły co boli moją GSi ??
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: Porszak »

moze byc i lambda. zauwazylem to samo odnosnie paliwa. tyle ze ja leje vpowera, raz zatankowalem troche 98 ze statoil'a i juz obroty chetniej wskakiwaly do gory i trudniej je bylo zbic. niestety ja jeszcze problemu nie rozwiazalem. jak masz skad podmienic lambde lub zalozyc nawet jednoprzewodowa to zrob to
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran

Lepsze paliwo lepiej się spala. Może to coś z zapłonem albo czujnik spalania stukowego (tłumaczył by normalna jazde na 98).
dragon
Świeżak

Jak narazie temat odkładam do soboty, jak posprawdzam wszystko i w razie czego porobie próby z odpinaniem
czujników i sondy, jak będą jakieś efekty dam znać a na razie dzięki za porady :)2

-- 8 gru 2009, o 00:20 --

Po nie wiadomo ilu próbach nie mam żadnego konkretnego wyniku :-( Jak na razie temat odkładam, trudno będzie jeździć na 98 :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”