Corsa B Centralny zamek w tylnej klapie

Wszystkie informacje o elementach nadwozia Corsy B.
ODPOWIEDZ
Robal
Bez listowiec ;-)
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Corsa B Centralny zamek w tylnej klapie

Post autor: Robal »

Witam.
Wczoraj instalowałem centralny zamek w swojej Corsie B. Zainstalowałem central na przednie drzwi, wszystko działa bez problemowo. Niestety nie wpadłem na pomysł jak zainstalować dodatkowo dokupiony 8kg siłownik do klapy tylnej. W klapie tylnej jest taki półksiężyc który się przekręca tylko i wyłącznie gdy w zamku znajduje się kluczyk. W innym przypadku raczej nawet na siłę nie da się go przekręcić. Czy może mi ktoś powiedzieć jak to zainstalować żeby otwierał się zamek klapy tylnej wraz z zamkiem od drzwi? Kable już przeciągnąłem teraz tylko kwestia tego pomysłu na założenie.

Zdjęcia jak wygląda zamek klapy tylnej:

Obrazek
Obrazek

Z góry dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Re: Corsa B Centralny zamek w tylnej klapie

Post autor: wolga85 »

Ten siłowniczek który kupiłeś jest przeznaczony do tylnych klap otwieranych wajchą z przedziału kierowcy (podobnie jak maska w CB) i wtedy jet on ułatwieniem bo nie trzeba latać od środka żeby coś do bagażnika wsadzić. Ty natomiast żeby tylnia klapa była zamykana potrzebujesz albo trzeciego siłonika do drzwi (ale nie mam pomysłu jak rozwiane w originale że zamyka klape) albo ori zamka tylnej klapy z centralnym.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
Robal
Bez listowiec ;-)

Post autor: Robal »

Kupiłem taki jak są z przodu, tyle że mocniejszy - 8kg. Potrzebuje tylko pomysłu jak zainstalować ten siłownik. Czytałem gdzieś, że wystarczy niby taki mały pręcik żeby zablokować przycisk od klapy ale nie wiem do końca jak to zastosować. To było gdzieś na tym forum akurat. Mam corsę z roku 96 także mam ten starszy zamek z tyłu co widać na zdjęciach. Tylko wtedy raczej nie potrzebuje 8kg siłownika :D
Awatar użytkownika
Zioo
Nowy
Imię: Adam
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: Zioo »

ja mam cb 97 z centralnym.. u mnie guzik tylniej klapy otwiera po wciscnieciu go ( kluczyka nie uzywam) a jak jest zamkniete z centralnego (mam dolozony pilot) to guzik tylniej klapy chodzi jakby byl pusty w srodku i nic nie robil
Morette bitch !! ZłooGarage - elektryka/mechanika pojazdowa 883 969 504
Awatar użytkownika
amjck
Świeżak

Post autor: amjck »

Zioo może ukażesz na foto jak to jest u Ciebie rozwiązane...
Opel Corsa B 1.6 GSI 1997r.
Awatar użytkownika
max1975
Nowy
Imię: Max :)
Kontakt:

Post autor: max1975 »

Zadam takie pytanie, co chcesz osiągnąć centralnym w klapie:
- zamek ma odblokowywać po zadziałaniu centralnego i klapa ma być gotowa do otwarcia z przycisku?
- czy ma otwierać klapę po naciśnięciu przycisku na pilocie?
Moc i moment !!!!!!!!! To jest to, co chce mieć pod dostatkiem, lecz moje marzenie nigdy się nie spełni bo tego nigdy za wiele !!!
Awatar użytkownika
amjck
Świeżak

Post autor: amjck »

Nie mam zamka w klapie, nie mam wycieraczki itd. - jest wygładzona. Jeżeli nie odpiąłbym siłownika w klapie to za każdym razem przy otwieraniu drzwi (całego centralnego) otwierałby się również zamek w klapie.
Są dwa problemy. Pierwszy to "puszczenie" przewodu zakończonego przyciskiem umiejscowionego w okolicy kierowcy (ew. na pilota). Problem drugi to to, że mimo zareagowania podpiętego siłownika klapa nie ma impetu aby odblokować się z dwóch zapadek zamka klapy oraz unieść się na teleskopach (ew. na tyle aby swoim ciężarem klapa nie opadła zahaczając się na powrót o zapadkę zamka).
Tylko bez kretyńskich propozycji założenia normalnego zamka na kluczyk/przycisk. :)
Opel Corsa B 1.6 GSI 1997r.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie”