corsa b - c16se

Tuning Corsy - To forum ma na celu prezentację Waszych projektów, modyfikacji i tego wszystkiego co zrobiliście przy swoich Corsach aby poprawić fabrykę.
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Re: corsa b - c16se

Post autor: Porszak »

gorzej nie bedzie. dokrec glowice i juz. jak nie pomoze to wtedy zrzucic i robic jeszcze raz.
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
Awatar użytkownika
Marcin99
Nowy
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Post autor: Marcin99 »

Dokręciłem i nawet początkowo myślałem, że pomogło bo chwilę prawie nic nie dymiło. Niestety jak tylko przegazowałem to od nowa chmura dymu (białego ale czuć i swąd palonego oleju), wygląda na to że uszczelkę dość mocno pokiereszowało. W poniedziałek zrzucam, kupuję sobie klucz dynamometryczny i składam jak należy. Nie ma tego złego - będzie sumienna relacja fotograficzna ;)
P.S. na technicznym nikt nie chce pomóc - nie mam dostępu (przyznaję - z lenistwa) do TISa, mógłby mi ktoś sprawdzić z jakim momentem przykręca się stopki korbowodów w małych blokach i w c20xe?
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

sprawdze i wrzuce do watku.czekaj cierpliwie
Obrazek
Awatar użytkownika
fotograf
Swój
Kontakt:

Post autor: fotograf »

O cholera ale się porobiło, jak gadaliśmy mówiłeś że koleś jest spoko, były uczeń i się o auto nie musisz bać a tu taka wtopa :-? nikogo nie można być już pewnym :bardzozly: szkoda nerwów kasy i teraz Twojej roboty... ale przynajmniej zrobisz to sam i będziesz pewny że jest dobrze. Co do uszczelki to zwal głowice bo pewnie uszczelka już do wyrzucenia, może głowica do końca nie dostała i wystarczy lekko liznąć :oko:
Powodzenia w dalszych pracach i czekamy na foto :D
X12SZ+miniLambda ;-/
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
X12SZ+13NB+13S+C14NZ+C14SE+C16SE+X16SZ+A15SMS= moje C14XE 8V :-D
Awatar użytkownika
Marcin99
Nowy
Kontakt:

Dzisiaj to właśnie zrobiłem i wygląda na to, że wszystko sprowadza się do niedokręconej głowicy. Żeby było śmieszniej to kolejne kwiatki - mianowicie nie dokręcony jak trzeba kolektor wydechowy z jedną zwykłą śrubą zamiast szpilki (a dałem mu wszystkie śruby w dobrym stanie żeby stare wyrzucił). Uszczelka w zasadzie cała, jedyny ślad to w kanałach wydechowych i w głowicy maź z przepalonego oleju. Poza tym żadnych strat, głowica jakby przed chwilą wróciła z planowania (podjadę żeby mi sprawdzili płaskość ale może się obejdzie nawet bez planowania). Chyba będzie dobrze.
Gorzej z astrą bo uszkodziłem w poniedziałek ;( z przodu pokrzywiłem zawieszenie - z własnej głupoty, w zasadzie szczęście, że nie było tam drzewa albo rowu.
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

ech... coś pechową masz ta końcówkę roku :-(
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

cos Ty zrobil ze zawias polecial?
Obrazek
Awatar użytkownika
Marcin99
Nowy
Kontakt:

Co ty dużo gadać, wywinąłem bączka i zatrzymałem się na niewielkim brzegu uderzając bokiem głównie przednim kołem (aż zdarło oponę z felgi) :( - w przerwie świątecznej ustawiony już jestem z blacharzem. Blacha nigdzie nie uszkodzona, oberwało tylko koło ale trochę pokrzywiło (sanki, wahacz, nie wiem czy mcpherson cały ale zmienię a najgorsze, że belka do której przykręcone sanki też się wykrzywiła więc bez spawania się nie obejdzie).

Z corsą kwas na maksa, złożyłem dzisiaj do kupy i dalej wali dymem :placz2:
Nie wiem za bardzo co teraz. Głowicy nie planowałem ale to mało prawdopodobne by była tak krzywa żeby przez to tyle dymu szło. Co do szczelności to też raczej nie możliwe, że gdzieś pęknięta bo to by ew. do jednej komory szła woda. Ciśnienie w układzie chłodzenia wcale nie rośnie ponad normę.
Hmm teraz tak myślę, czy możliwe by było że daje tak dymem gdyby była woda w baku? Na pewno żonka kiedyś dolała ON kilka litrów ale zalaliśmy do pełna benzyny (weszło z 25l) i do dzisiaj została z tego rezerwa i nie było tankowane. Dzisiaj testowałem tylko na noPB bo gaz jeszcze mam nie podpięty. Z wydechu wychlapuje czystą wodę. Silnik na wolnych pracuje w sumie normalnie, trzyma ładnie obroty i równo pracuje.
Na pewno nie leci już olej bo w spalinach go nie czuć.
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

a moze ten "dym" jest normanie od temp na zewnatrz, dodatkowo jesli to paliwo w baku jest troche lewe to moze tez z niego bardziej dymi.
aa wczesniej pisales o mazi z przepalonego oleju wkanalach wylotowych, moze ta maz dopala sie w wydechu teraz
Obrazek
Awatar użytkownika
Marcin99
Nowy
Kontakt:

Dzisiaj wreszcie postanowiłem skończyć corsę i nie skończyłem. Chciałem zagrzać silnik ale ilość dymu była przerażająca a do tego coś tam między głowicą a kolektorem wydechowym się wydostawało. Odkręciłem kolektor a tam cholera znowu masakryczne ilości oleju. Wody nie ubywa, ciśnienie w układzie chłodzenia nie rośnie i nie ma też oleju. Trop jaki miałem to wyimaginowane problemy mechanika z założeniem uszczelniaczy, które ja kupowałem - kupił jakieś inne. Zdjąłem po raz kolejny głowicę i co??????
Oczywiście super uszczelniacze z jakiegoś innego silnika latają sobie po trzonkach zaworów. Efekt taki, że w związku z niemałym luzem na zaworkach i prowadnicach oleju lało się mega dużo.
Dobrze, że problem zdiagnozowany - dzisiaj już nie zdążyłem kupić gratów ale w poniedziałek myślę, że już dam radę poskładać to do kupy choćbym miał siedzieć do północy.
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

o faker, nic tylko zatluc goscia wielkim ciezkim mlotkiem :)11 .
Obrazek
Awatar użytkownika
seboss
Nowy
Imię: Sebastian
Kontakt:

Post autor: seboss »

chłopie Ty to masz pecha z tą corsą

mechanika tylko odpowiednio ukarać
było kamikadze ......... teraz tylko tatowóz
Awatar użytkownika
Staneq
Post Mistrz
Imię: Michał
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Post autor: Staneq »

ja pierddd........ "fachowcy" aż strach dawać komuś obcemu auto do roboty
Było c14se
Awatar użytkownika
Marcin99
Nowy
Kontakt:

Dzisiaj wreszcie corsa odpaliła bez chmury dymu. Musiałem raz jeszcze zwalać głowicę i dół bo pierścienie olejowe były mocno zapieczone. Wymieniłem pierścienie i panewki korbowe, dałem głowę ta z dejłu po planowaniu i wymianie uszczelniaczy. Niby nic nie stuka, dymu nie ma ale problem z nierówną pracą pozostał więc tak czy siak mam doła.
Rzućcie okiem do tego wątku http://www.corsasport.pl/forum/viewtopi ... 0#p1008160 i radźcie bo nie mam już pomysłu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze Projekty”