Skrzynia biegów a swap

Wszystkie informacje o elementach układu napędowego i skrzyniach biegów montowanych w Corsie B.
Awatar użytkownika
corsarz
Swój
Imię: Grzesiek
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Re: Skrzynia biegów...

Post autor: corsarz »

a w takim razie do jakich silników będzie pasować taka F13CR?
kruszyn1
Swój
Imię: Mateusz

Post autor: kruszyn1 »

f13 pasuje do wszystkich małych bloków - 1.0 do 1.6
Kadett 2.0 8v aktualna zbawka
Opel Corsa B GSi++... c20xe on board... była...
nie polecam usług tuningowych z "NowyDwórMazowiecki/Jabłonna"...
Awatar użytkownika
TommiOk
Bez listowiec ;-)

Post autor: TommiOk »

marcel pisze:Ten plik http://rapidshare.com/files/339299056/s ... l.xls.html pomoze wam ustalic, jak zrobic krotsza skrzynie. Dane dotyczace przelozen poszczegolnych biegow i przelozenia glownego mozna wziac z http://www.opel-infos.de lub z innych materialow

A miał byś może taki pliczek do skrzyń mniejszych ??? Typu F 10 - F 13 :) ???
Awatar użytkownika
marcel
Świeżak

Post autor: marcel »

Awatar użytkownika
Fortuna
Nowy
Kontakt:

Post autor: Fortuna »

podpinając się do tematu skrzyni, to mam aktualnie w c20xe założoną skrzynie f20, i chciałbym ją zmienić na f16 lub d16 tylko jakie będą różnice między tymi skrzyniami? czy czasy będą relatywnie lepsze od tych na f20?
panf.com.pl@gmail.com
http://www.panf.com.pl
Rozpowszechnianie oraz kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Awatar użytkownika
marcel
Świeżak

Odpowiedz nie jest prosta... ze wzgledu na ilosc odmian tych samych skrzyn np F16 miala 4 rozne przelozenia glowne a F20 - 3

Generalnie skrzynia od Lanosa 1.6 16V czyli D16, F16 i F20 maja prawie identyczne przelozenia poszczegolnych biegow i sa ta "najkrotsze" ze wszystkich modeli. Roznica tkwi w przelozeniu glownym. Nie potrafie odpowiedziec nie znajac wartosci przelozenia w tej ktora masz F20 ani w tej na ktora chcesz wymienic. troche pomoglo by gdybym wiedzial chociaz z jakiego modelu auta sa te skrzynie (model i silnik).

Osobiscie chcialem miec najkrotsza skrzynie jak to jest mozliwe wiec znalazlem skrzynie z "najkrotszym" seryjnym przelozeniem glownym (4,18) i wlozylem do F20. maxymalna przedkosc na oponach 195/50 R15 na "odcieciu" to ok 195 km/h ( na orginalnej 235 km/h). Jak ktos chce jeszcze krocej to Quaife robi np 5,18 i skrzynia "konczy" sie na 160 km/h :)

Oczywiscie najprostrzym sposobem na "skrocenie " skrzyni jest zmiana rozmiaru kola ;-) np jak zmienie kola na na 195/40 R14 to w przypadku mojej skrzyni maxymalna predkosc to tylko 175 km/h
Awatar użytkownika
TommiOk
Bez listowiec ;-)

Awatar użytkownika
Fortuna
Nowy
Kontakt:

Post autor: Fortuna »

Moja obecna skrzynia pochodzi z vectry 2000 jak i silnik c20xe.
Jednym słowem szkoda się babrać z wymianą skrzyni na d16 z leganzy mając f20?
panf.com.pl@gmail.com
http://www.panf.com.pl
Rozpowszechnianie oraz kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Awatar użytkownika
marcel
Świeżak

Vectra A z C20XE miala skrzynie F20CR z przelozeniem 3,55 lub Vectra 4x4 3,72 natomiast do leganzy nie wiem ale prawdopodobnie bylo to samo co w Nubirze ( leganza napewno nie miala krotszej skrzyni bo z zalozenia auto mialo byc "luksusowe" ciche itp). A Nubira z 2.0 miala skrzynie d20ke ktora od F20CR rozni sie tylko nazwa bo to ta sama skrzynia i tez byla w dwoch wersjach, o przelozeniu 3,55 i 3,72. ale nawet ta zamiana czyli z 3,55 na 3,72 skroci ci skrzynie o 10 km/h na 5 biegu przy 6500 obr/min. Sam odpowiedz sobie czy warto...

kazda skrzynia opla ma wybity numer z ktorego mozna odczytac czy to jest CR czy WR oraz wartosc przelozenia glownego. W tym przypadku F17CR 3,94

Obrazek

Wiec albo szukac CR z wiekszym przelozeniem glownym albo przelozyc takie przelozenie ze skrzyni WR (np z F18WR lub F16WR bo pasuje do F20)
Awatar użytkownika
TommiOk
Bez listowiec ;-)

Przestudiowałem i opanowałem ten cały galimatias enigmatyczny związany z skrzyniami :) heh

Doszedłem już do tego jaką skrzynie włożyć bez żadnych jej rozbierań i ingerowania w przłożenia.

Mam pytanko : Czy bez problemu włożę skrzynie od Corsy D do do B ? Chodzi mi o wielokliny na tarczy sprzęgłowej oraz przegubach Itp Oraz uchwyty, Które oczywiście trzeba przełożyć...
Obecnie stosuje skrzynie F10 / F13 a chce włożyć F13 z Wersji D...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Napędowy”