Pytanko do znawców tematu.
Nie da rady połączyć się z ECU w moim autku. Ani oryginalnym kompem ani poprzez ELM ani interfejsem KKL. Jaki kolwiek program nie łączy się.
Zasilanie z OBD jest ale wygląda na to że coś nie tak z linią K (pin7), Corsina zagazowana ale sterownik (Elpigaz) nie jest podpinany pod linię diagnostyczną oryginalnego ECU (tak mi się wydaje?), mimo wszystko sterownik nie łączy się.
Czy ktoś ma schemat komputera do X12XE i opis wyprowadzeń? może gdybym podprowadził bezpośrednio od ECU linię K to coś mi to da. Jakie powinno być zasilanie na pinie 7 złącza OBD w stosunku do masy by uznać że jest uwalone?
Wiem że chaotycznie napisane ale nie za bardzo wiem jak to napisać. Gdzieś w necie wyczytałem że czasem były kwiatki z brakiem połączenia z ECU, ale jak zdiagnozować że to padła linia K? Czy wtedy cały komp nie powinien być niesprawny?
X12XE brak komunikacji z OBD - proszę o pomoc
Regulamin forum
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
- corsarz
- Swój
- Imię: Grzesiek
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Re: X12XE brak komunikacji z OBD - proszę o pomoc
podajże ze styku B9 z kompa idzie sygnał do pinu 7 w złączu diagnostycznym
- wolga85
- Weteran
- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Podaj rok tego cuda to zarzucę schemat. Albo poszukaj w dziale manual tam powinna być książka Opel corsa i Tigra w niej masz schematy.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
-
- Bez listowiec ;-)
- Otrzymał podziękowań: 0
No i trochę się rozjaśniło, posiedziałem z miernikiem i pin 4 i/lub 5 z 16 daje spokojnie 12-14v czyli tak jak w instalacji, niestety wygląda na to że pin 7 jest umarły. Przy wyłączonym silniku 0V przy odpalonym pokazuje -0,04V do -0,06V i tak sobie skacze, to samo jest na pinie nr 3, pin 12 do masy jest ok napięcie wzrasta do ok 2,5v. Czyli wniosek jeden, uwalona linia K z ECU. Czy ktoś to kiedyś naprawiał czy szukać nowego ECU?
Czy ECU w Corsie B (Ed. 2000) jest za bezpiecznikami?
Czy ECU w Corsie B (Ed. 2000) jest za bezpiecznikami?
- wolga85
- Weteran
- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Sprubój się wpiąć bezpośrednio do ecu. Wyczytałem że czasem działa:
" Sposobem na zczytanie błędów jest wciśnięcie do oporu hamulca i gazu, i ciągle trzymając włączamy zapłon. Jeśli błędy są zapisane w kompie to kontrolka z samochodem i kluczem zaczyna migać pewnymi sekwencjami. 10 mignięć to 0, 1 to 1, 2 to 2 itd kody są wyświetlane jako ciąg 4 znaków. 0,5 sek co każde mignięcie na znak potem sekunda przerwy i następny znak, 3 sek przerwy na kolejny błąd. Przynajmniej u mnie ten sposób działa"
Ponoć tylko z niektórymi silnikami zaczynającymi się na Z i Y ale spróbować nie zaszkodzi.
" Sposobem na zczytanie błędów jest wciśnięcie do oporu hamulca i gazu, i ciągle trzymając włączamy zapłon. Jeśli błędy są zapisane w kompie to kontrolka z samochodem i kluczem zaczyna migać pewnymi sekwencjami. 10 mignięć to 0, 1 to 1, 2 to 2 itd kody są wyświetlane jako ciąg 4 znaków. 0,5 sek co każde mignięcie na znak potem sekunda przerwy i następny znak, 3 sek przerwy na kolejny błąd. Przynajmniej u mnie ten sposób działa"
Ponoć tylko z niektórymi silnikami zaczynającymi się na Z i Y ale spróbować nie zaszkodzi.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie