bezpieczy profil opon

Rozmowy o Corsie. Tematy zwiazane z Klubem CorsaSport.pl. Dyskusje nie związane z Corsą umieszczamy w Luźnych Rozmowach!
Regulamin forum
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jajko288
Świeżak
Imię: Kamil
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

bezpieczy profil opon

Post autor: jajko288 »

Wiem że na ten temat było 10000 postów. Powiem szczerze cześć przeczytałem ale odpowiedzi nie znalazłem. Jak to jest z tymi oponami 195 na 50 czy nie jest to za niski profil (wiem jak to się liczy, w mm wychodzi 97,5), czy łatwo uszkodzić felgę, j jak się to ma do 60 konnego silnika, szerokość? Da radę się odepchnąć, i choć tir'a na trasie wyprzedzić. Prosił bym o odpowiedz najbardziej użytkowników silnika c14nz, mających doświadczenie z szerszą oponą niż 165. Oczywiście na 15 calowej obręczy.
Mazda 3 BK
Awatar użytkownika
Tom
Nowy

Re: bezpieczy profil opon

Post autor: Tom »

Według mnie na gumie 195/50/15 można śmiało jeździc, fakt że będzie bardziej twardo a co za tym idzie mniej komfortowo ale tragedii nie ma a poprawi się stabilnośc auta w zakrętach i skróci się droga hamowania.
Kilka lat temu jeździłem puntem 1,2 na takich kołach i praktycznie wcale nie było różnicy w przyspieszaniu, bynajmniej ja tego zbytnio nie odczuwałem.

Ja jeżdżę na 225/40/18 i rozpierdziela mnie jak ktoś mówi, że na takich kołach się nie da jeździc po polskich drogach, albo że profil opony poniżej 50 to porażka i każda dziura = krzywa felga :)11
Zazwyczaj są to osoby, które z niskim profilem nie miały nic do czynienia...a o zjawisku krzywej felgi słyszeli od szwagra brata ze strony prababci swojej mamy, ja uważam, że 15" do CB to naprawdę minimum
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

Dla mnie osobiście to jest idealne połączenie pomiedzy wyglądem a komfortem.
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Awatar użytkownika
jajko288
Świeżak

Dzięki. Choć osoby na których mi zależało nie wypowiedziały się, jeszcze (mam nadzieję). Kumpel w Golfie1,9 ma takie i raczej nie poleca, nic się jeszcze nie stało ale mówi że wolał by coś wyższego. Wydaje mi się że golf to trochę inna bajka, i Wy Corsami na takich kolach nie jeden sezon przejechaliście wiec rozeznanie jest dokładniejsze.
Mazda 3 BK
Awatar użytkownika
RotkiV
Swój
Imię: Wiktor

Post autor: RotkiV »

jako uzytkownik C14NZ i uzytkownik od roku czasu 195/45 R15 podpoiem Ci ze mozesz smialo zakladac takie oponki. jest tylko jeden warunek. zakladaj takie opony na jakies FIRMOWE felgi a nie tania chinszczyzne.
ja ciekam na RIALach i wciaz proste.
rozumiem ze 195/50 sa sporo tansze od 195/45 ale to rowniez moze miec pływ na obcieranie jelsi masz małe ET.
jest sporo twardziej ale i duzo pewniej czuc auto :)2
na zime mam 185/55 R14
jak masz pytania wal smialo
Awatar użytkownika
Cougar
Nowy
Imię: Krzychu

Post autor: Cougar »

mam 195/50 i moge powiedziec ze jest zarowno komfortowo jak i estetycznie. problemow z krzywieniem felgi raczej nei zauwazylem a katowice do miast o gladkiej powierzchni jezdnej raczej nie należą ;)
c16xe was BIG BUMed...
Awatar użytkownika
Konik
Moderatorzy
Moderatorzy
Imię: Grzegorz
Kontakt:

Post autor: Konik »

śmigałem swego czasy na yokohama A-500 195/50/15 i było komfortowo:]
Obrazek
"Nigdy nie lekceważ corsy" ;D
c16xe --> ... ;)

Pamiętaj, wymień świece.
Awatar użytkownika
Staneq
Post Mistrz
Imię: Michał
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Post autor: Staneq »

ja jeździłem na 195/45 i też było ok..
Było c14se
Awatar użytkownika
jajko288
Świeżak

Dzięki wielkie za rady. Ale muszę ''rozczarować'' na obręczy 15 obraca się rozmiar 175/60, oczywiście na 6 calowej szerokości :-D .
Mazda 3 BK
tnj86
Nowy

Post autor: tnj86 »

No i jak to wygląda??:> A nie zastanawiałeś się na 175/55. Ja myślę nad takim rozwiązaniem ;] obecnie mam 195/45 i jest ok na 7 calowej szerokości a planuje wsadzić gume 165/50 (gorszy komfort) lub 175/55 (lepszy komfort) obie lekko naciągnięte ;]
Awatar użytkownika
Sznaps
Nowy

Post autor: Sznaps »

Przy profilu 50 w ogóle nie myśli się o tym że jest jakieś ryzyko uszkodzenia felgi. Jest za duży na takie rzeczy. Idealny na ulice.
Awatar użytkownika
max1975
Nowy
Imię: Max :)
Kontakt:

Post autor: max1975 »

jeżdze na 195/45/16 jest twardo ale da się jeżdzić polecam. ET 43 i J7 . Były przy silniku C14NZ i dawał radę :)
Moc i moment !!!!!!!!! To jest to, co chce mieć pod dostatkiem, lecz moje marzenie nigdy się nie spełni bo tego nigdy za wiele !!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Corsa Klub”