Pomoc w rozpoznaniu kodu błedu :(

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
djzaq
Bez listowiec ;-)
Imię: Damian
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Pomoc w rozpoznaniu kodu błedu :(

Post autor: djzaq »

Witam
Posiadam Corse B 1.4 8v 98r. X14SZ + GAZ
Problem zaczyna się zawsze rano gdy odpalam na gazie.Nigdy nie odpali za 1 razem.A jak pokręcę dłużej silnik to załapie (ale muszę dodatkowo kilka razy wcisnąć pedał gazu)ale od razu zapala się kontrolka silnika i się tak świeci przez cała jazdę nie gaśnie sama.Jeśli wieczorem Pozostawię auto na benzynie to odpala rano bez problemu.Wiem ze minusem gazu jest to ze jak jest zimno to ciężko odpalić.Ale wkurza to ze do odpalenia na gazie muszę kilka razy męczyć silnik i do tego zapala się kontrolka.Postanowiłem zrobić diagnostykę na pinach.Posiadam złącze 16 pinowe.Teraz tylko jaki to kod bo pokazuje mi zupełnie inaczej niż w instrukcjach.Na początku pokazuje 10 przerwa 2, później 10-10,i znów 10-2,10-10, i tak w kółko.Według mnie to kod 0200.Co o tym sądzicie??
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Re: Pomoc w rozpoznaniu kodu błedu :(

Post autor: wolga85 »

Kod 200 Uszkodzenie w obwodzie wtryskiwacza. Spowodowane odpalaniem na gazie . Najpierw odpala się na benzynie (Ecu testuje wtryskiwacz). A i samochód na zimnym przeważnie ciężko odpala na gazie (brak wzbogacania mieszanki na gazie na zimnym silniku ) bo nie jest do tego przystosowany. Na gaz ma się przełączać na ciepłym silniku.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
djzaq
Bez listowiec ;-)
Imię: Damian
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: djzaq »

Czyli coś się uszkodziło??muszę sprawdzić jakieś kable przewody czy po prostu tak wyskakuje błąd bo odpalałem na gazie?Jak sprawdzić ten obwód wtryskiwaczy?
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: wolga85 »

Nic się nie uszkodziło nie odpalać na gazie. Tylko na benzynie i dopiero na gaz (chyba że sytuacja awaryjna np brak benzyny). A błąd wyskakuje bo przed odpaleniem dajesz na gaz ,odłączasz wtrysk benzyny. ECU to wykrywa i masz błąd bo sterownik gazu nie zdąży zasymulować działanie wtryskiwacza.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”