Urwana część podwozia?
-
- Bez listowiec ;-)
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Urwana część podwozia?
Witam
Na wstępie przyznam się że nie użyłem szukajki przede wszystkim dlatego, że nie wiem czego szukam, jestem w temacie mechaniki i części samochodowych totalnie zielony, więc jeżeli do poniższego problemu jest już rozwiązanie proszę tylko o podanie linka lub słów (nazwy części itp) jakich mam użyć do wyszukania wtedy ten temat będzie do zamknięcia a nawet do usunięcia.
Samochód, którego dotyczy problem to Corsa C 2002 r. 3 drzwiowy.
W chwili wsiadania pasażera do tyłu przez drzwi kierowcy, po wstawieniu nogi do wnętrza i przeniesieniu ciężaru ciała na tą nogę można było usłyszeć dźwięk urywanego metalu. Po pobieżnych oględzinach wewnątrz i od podwozia nie zauważyłem żadnych śladów uszkodzeń (samochód nigdzie nie ma najmniejszego śladu korozji). W trakcie ruszania i późniejszej jazdy również nie zauważyłem żadnych problemów, dopiero na pierwszym rondzie usłyszałem za sobą dźwięk spadającego metalu. Po zatrzymaniu i po poszukiwaniach jedyny metalowy przedmiot jaki znalazłem to ten do którego podaje linki do zdjęć:
Zdjęcie nr 1
Zdjęcie nr 2
Nie mam bladego pojęcia co to jest i czy to co znalazłem jest w ogóle z mojej corsy. Pytania moje są następujące: czy przedmiot na zdjęciach pochodzi z mojego samochodu? Czy jego nieobecność w pojeździe znacząco wpływa na użytkowanie? Jeżeli to nie ta część to co mogło pęknąć?
Pytam ponieważ to auto MUSI dzisiaj zrobić trasę 240 km i po prostu nie mogę sobie pozwolić na jakiekolwiek inne wyjście.
Myślę że podałem wszystkie szczegóły, jeżeli jakiekolwiek inne będą potrzebne to je dopiszę.
Na wstępie przyznam się że nie użyłem szukajki przede wszystkim dlatego, że nie wiem czego szukam, jestem w temacie mechaniki i części samochodowych totalnie zielony, więc jeżeli do poniższego problemu jest już rozwiązanie proszę tylko o podanie linka lub słów (nazwy części itp) jakich mam użyć do wyszukania wtedy ten temat będzie do zamknięcia a nawet do usunięcia.
Samochód, którego dotyczy problem to Corsa C 2002 r. 3 drzwiowy.
W chwili wsiadania pasażera do tyłu przez drzwi kierowcy, po wstawieniu nogi do wnętrza i przeniesieniu ciężaru ciała na tą nogę można było usłyszeć dźwięk urywanego metalu. Po pobieżnych oględzinach wewnątrz i od podwozia nie zauważyłem żadnych śladów uszkodzeń (samochód nigdzie nie ma najmniejszego śladu korozji). W trakcie ruszania i późniejszej jazdy również nie zauważyłem żadnych problemów, dopiero na pierwszym rondzie usłyszałem za sobą dźwięk spadającego metalu. Po zatrzymaniu i po poszukiwaniach jedyny metalowy przedmiot jaki znalazłem to ten do którego podaje linki do zdjęć:
Zdjęcie nr 1
Zdjęcie nr 2
Nie mam bladego pojęcia co to jest i czy to co znalazłem jest w ogóle z mojej corsy. Pytania moje są następujące: czy przedmiot na zdjęciach pochodzi z mojego samochodu? Czy jego nieobecność w pojeździe znacząco wpływa na użytkowanie? Jeżeli to nie ta część to co mogło pęknąć?
Pytam ponieważ to auto MUSI dzisiaj zrobić trasę 240 km i po prostu nie mogę sobie pozwolić na jakiekolwiek inne wyjście.
Myślę że podałem wszystkie szczegóły, jeżeli jakiekolwiek inne będą potrzebne to je dopiszę.
-
- Moderatorzy
- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Re: Urwana część podwozia - Corsa C
jesteś pewien że to z corsy ? bo ciężko stwierdzić od czego to jest ;/ a nie wjechałeć na coś na tym rondzie ?
było C14SE - 101 KM 120 NM
Później C14NZ -seria
Obecnie C16XE - obecnie seria :->
Pomogłem ? wciśnij pomógł
Później C14NZ -seria
Obecnie C16XE - obecnie seria :->
Pomogłem ? wciśnij pomógł

- -=m&m=-
- Website Admin
- Imię: Michał
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
od jak dawna jesteś właścicielem auta ? może je ktoś złożył z dwóch ?
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
-
- Bez listowiec ;-)
No właśnie prawdę powiedziawszy nie wiem czy to z corsy i nie wykluczam że na coś najechałem, ale zakładając że 5 minut wcześniej przy wsiadaniu coś strzeliło zastanawia mnie to.Smalcyk pisze:jesteś pewien że to z corsy ? bo ciężko stwierdzić od czego to jest ;/ a nie wjechałeć na coś na tym rondzie ?
Zasadniczo właścicielem jest teść, ale historia tego samochodu jest mniej więcej taka: wyprodukowany w 2002, pierwsza rejestracja w 2003, w 2005 salon Wawrosza odkupił auto od pierwszego właściciela i w 2006 kupił go tam mój teść.-=m&m=- pisze:od jak dawna jesteś właścicielem auta ? może je ktoś złożył z dwóch ?
Od tego czasu, poza wymianą tłumików 2 miesiące temu, nic w okolicach podwozia nie było robione.
PS. czy jest możliwe że to coś jest odpowiedzialne np za podtrzymywanie i stabilność podłogi? bo skoro urwało się przy wsiadaniu...
- -=m&m=-
- Website Admin
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
a może nic się nie urwało a stuki, które słyszysz to tłumik uderzający o belkę, która idzie w górę w momencie dociążenia auta z tyłu 

"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
-
- Bez listowiec ;-)
I w tym sęk, że do 16 byłem w pracy, a teraz jak wcześniej wspomniałem muszę nim przejechać ponad 200 km i chciałem wiedzieć czy to w ogóle bezpieczne.czester 1 pisze:wjedz na kanal i sprawdz...
No bez przesady, tyle to bym się raczej zorientował, to był bardzo głośny trzask urywanego metalu.-=m&m=- pisze:a może nic się nie urwało a stuki, które słyszysz to tłumik uderzający o belkę, która idzie w górę w momencie dociążenia auta z tyłu
- Porszak
- Support Team Leader
- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
moze Ci co robili wydech zostawili sobie cos czym pomagali sobie w pracy,a Ty to zgubiles.
-
- Bez listowiec ;-)
Zdarza się lekarzom to pewnie i fachmanom...Porszak pisze:moze Ci co robili wydech zostawili sobie cos czym pomagali sobie w pracy,a Ty to zgubiles.
Autko przejechało co miało przejechać, nic nie stukało nic więcej nie odpadło, nawet przy 140 km/h, więc chwilowo problem przestał być palący.
- Aro
- Weteran
- Imię: Arek
Znam corse c od spodu dość dobrze i nie przypominam sobie, żeby coś takiego miała gdziekolwiek przyczepionego - wersja Porszaka jest chyba najtrafniejsza.
- nolack
- Nowy
- Imię: Krzysiek
- Kontakt:
Z mojego doswiadczenia rozbierania cors ten element na 200% nie jest z corsy takze luzik
www.corsaclub.pl/sklep NOWE I UŻYWANE CZĘŚCI DO OPLA
- KO$TEK
- Nowy
- Podziękował;: 1 raz
Porszak dobrze pisze... Samego mnie pare razy krew zalewala bo cos mi metalicznie stukalo po wizytach u rozmaitych fachmanow... A teraz mam w garazu srubokret, kombinerki, i klucz 13tke ktore znalazlem w rozmaitych miejscach: w przednim zderzaku, pod dywanikiem, w zaglebieniu obok aku... Roznie bywaPorszak pisze:moze Ci co robili wydech zostawili sobie cos czym pomagali sobie w pracy,a Ty to zgubiles.

- marmi
- Nowy
Szkoda komentować naszych rodzimych mechaników co zostawiają w aucie.... ja także potwierdzam ta część z fotek nie jest z corsy... natomiast bardziej ciekawe jak i w jakich okolicznościach się znalazła na aucie.... ja bym sie dobrze przyjrzał podwoziu czy coś nie było robione....