[wszystkie]x16sz problem z praca silnika
- Bear_
- Weteran
- Imię: Arek
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
- Kontakt:
[wszystkie]x16sz problem z praca silnika
witam, znajomy ma problem z astra z w/w silnikiem. Zmienione zostały świece, kable, cewka, czujnik temperatury, czujnik atmosferyczny. Sprawdzone podciśnienia, nie mam pewności do rozrządu... Co się dzieje. Auto jak zimne ciężko ma zapalić, jak już chodzi to po dodaniu gazu parska, dławi się i dopiero po chwili z oporem się wkreca... Strzela przy tym do puszki raz za raz. Sonda też jest dobra... Wtrysk też ładnie pyli, reaguje na krokowy i tps. Jak ściągnąłem obudowę rozrządu to też wygląda ok. Jakieś pomysły? Komputer nie pokazuje żadnego błędu...
- wolga85
- Weteran
- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Re: x16sz problem z praca silnika
Jak sprawdziłeś czujnik temperatury? A jak rozgrzane to chodzi ok. Gaz jest założony czasem czy nie?
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
- Bear_
- Weteran
- Kontakt:
Czujnik sprawdziłem zmieniając go na inny taki który w 100% działa... gazu to to nie ma... Jak jest cieply to odpala bez gazu normalnie... Ale dalej sie dlawi i parska... Rozrząd jest na 100% dobry, przy gazowaniu kopci na bialo - nie czuc ani olejem, ani paliwem w zbyt duzej dawce ani tym bardziej plynem...
Jedyne co mi jeszcze wpadlo do glowy to ktos tam wlal za duzo oleju a spotkalem sie z opinia o podcisnieniu pod tlokiem ktore sie wtedy moze robic czy cos...
Ubiegajac pytania to wszystko co mogloby byc zostalo zmienione na pewne rzeczy, jak wyzej:
- sonda
- cewka
- czujnik temp.
- atmosferyczny
- swiece i kable
- wtrysk ladnie pyli (nie leje)
krokowy reaguje, tps tak samo...
Jedyne co mi jeszcze wpadlo do glowy to ktos tam wlal za duzo oleju a spotkalem sie z opinia o podcisnieniu pod tlokiem ktore sie wtedy moze robic czy cos...
Ubiegajac pytania to wszystko co mogloby byc zostalo zmienione na pewne rzeczy, jak wyzej:
- sonda
- cewka
- czujnik temp.
- atmosferyczny
- swiece i kable
- mehes
- Moderator Leader

- Imię: Piotr
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
- Kontakt:
Sprawdzałeś czujnik położenia przepustnicy?
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Bear_
- Weteran
- Kontakt:
mehes pisze:Sprawdzałeś czujnik położenia przepustnicy?
W tps'ie czysto, reaguje na jego odpięcie...Bear_ pisze:Czujnik sprawdziłem zmieniając go na inny taki który w 100% działa... gazu to to nie ma... Jak jest cieply to odpala bez gazu normalnie... Ale dalej sie dlawi i parska... Rozrząd jest na 100% dobry, przy gazowaniu kopci na bialo - nie czuc ani olejem, ani paliwem w zbyt duzej dawce ani tym bardziej plynem...
- sonda
- cewka
- czujnik temp.
- atmosferyczny
- swiece i kable
- Bear_
- Weteran
- Kontakt:
To cza sprawdzić... Nie miałem sprzętu ze sobą, ale też wydaje się być względnie ok bo nie widać żeby paliła olej... Góra nie stuka ani nic nawet jak auto postoi więc no nie wiem...
- wolga85
- Weteran
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Zostaje jeszcze też EGR. Ja w takim wypadku podłączam do kompa i patrze w bloki pomiarowe (od razu widać nieraz które wartości ma z kosmosu i co padło ewentualnie kabelki od czego). Jak auto po roku 1997 to zwykłym tech2 to zrobisz.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
- Porszak
- Support Team Leader

- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
Re: [wszystkie]x16sz problem z praca silnika
podobny problem, objawy dokladnie te same przy odpalaniau. winna byla uszczelkapod czapka
- Bear_
- Weteran
- Kontakt:
Też nad tym myślałem... Teraz jest tak, że jak zimny to auto trzeba krecic i krecic, nie utrzyma obrotow i zdechnie... Za 2-3 razem już odpala od kopa, trzyma obroty, delikatnie tylko poszerpuje przy reakcji na gaz, nie kopci już prawie wogóle... Cos go meczy jeszcze... Pewno jakis dups...Porszak pisze:podobny problem, objawy dokladnie te same przy odpalaniau. winna byla uszczelkapod czapka
- Porszak
- Support Team Leader

- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
zmierzyc cisnienie dla potwierdzenia, niektorych sugestii
- Bear_
- Weteran