Dystanse
- Volter
- Nowy
- Imię: Tomek
- Podziękował;: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 0
Dystanse
Witam, zakupiłem takie felgi z oponami: http://moto.allegro.pl/vw-seat-opel-ren ... 73762.html
Mam teraz problem z wyborem dystansów. Chodzi o to, że z przodu muszę mieć dystans około 20mm jednak jestem niemal pewny, że przy takim dystansie koło będzie obcierało o plastik od progów, a przy mniejszym 10mm-15mm koło obciera o sprężyny od gwintowanego zawieszenia. Podobnie mam z tyłem, przy dystansie z tyłu 10mm i przy 2 osobach w samochodzie koło obtarło cały plastik =/ Jednak tutaj będę starał się dystans zmniejszyć do 7-8mm. Co radzicie?
Może ktoś z was miał podobny problem lub podobne felgi i sobie z tym poradził?
Mam teraz problem z wyborem dystansów. Chodzi o to, że z przodu muszę mieć dystans około 20mm jednak jestem niemal pewny, że przy takim dystansie koło będzie obcierało o plastik od progów, a przy mniejszym 10mm-15mm koło obciera o sprężyny od gwintowanego zawieszenia. Podobnie mam z tyłem, przy dystansie z tyłu 10mm i przy 2 osobach w samochodzie koło obtarło cały plastik =/ Jednak tutaj będę starał się dystans zmniejszyć do 7-8mm. Co radzicie?
Może ktoś z was miał podobny problem lub podobne felgi i sobie z tym poradził?

- -=m&m=-
- Website Admin
- Imię: Michał
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Re: Dystanse
Ja radzę sprawdzać przed zakupem et felg 

"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
- !markos
- M A S T E R
- Imię: mihau
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
pogodzic sie z tym, ze masz ultradupowoz, z ktorego ludzi nie bedzie i zrezygnowac z tuningowVolter pisze:Co radzicie?

temat przerabiany przez pare osob, chyba kazdy, kto chcial miec w corsie gwint, mial przed soba dokladnie ten sam problem. wystarczy poszukac (gdyby tylko wyszukiwarka nie byla tak kulawa). te 20mm to chyba jakas bzdura. pierwszy wynik wyszukiwania i okazuje sie, ze czlowiek poradzil sobie z dystansami 5mm, to ty nagle potrzebujesz 15mm wiecej?
oraz po kuta ci z tylu dystans? zeby bylo lans szeroko i bez sensu?

- Volter
- Nowy
chodzi o to, że dystans muszę mieć bo felga od tyłu ma taki "rancik" który trzeba uzupełnić dystansem, ponieważ jak go nie ma to felga nie dochodzi do końca, tylko blokuje się właśnie na tym rancie.
I tak jak napisałem nawet przy dystansie 15mm przednie opony dotykają "pokrętła" do regulacji zawieszenia.
I tak jak napisałem nawet przy dystansie 15mm przednie opony dotykają "pokrętła" do regulacji zawieszenia.

- !markos
- M A S T E R
jesli felga nie daje sie zalozyc bez dystansu, to kupiles kolo z za malym otworem centralnym. jak kupisz do tego shitu dystans bez centrowania felgi, to szerokiej drogi zycze
krotko mowiac musisz kupic albo inne felgi, albo, tak jak pisalem wyzej, zejsc troche na ziemie i ogarnac sie z tuningami, ktore z zasady sa bez sensu

krotko mowiac musisz kupic albo inne felgi, albo, tak jak pisalem wyzej, zejsc troche na ziemie i ogarnac sie z tuningami, ktore z zasady sa bez sensu

- Volter
- Nowy
Czemu twoim zdaniem takie coś jest bez sensu?? Jak dla mnie jest sens, felg nie sprzedam, bo to mija się z celem. Myślałem, że jak napiszę tutaj to dostanę jakąś radę, jak na razie tylko mi wszystko odradzasz.
Pozdro dzięki za rady
Pozdro dzięki za rady

- wolga85
- Weteran
- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Jedynie co widzę to podnieś auto i próbować założyć koło ,podkładając podkładki pod śruby aż znajdziesz zloty środek (masz wymiar jaki dystans potrzebujesz). Pierścień centrujący na pewno do wymiany bo do corsy ma być 0,5 mm mniejszy. A i jak bedzie dystans to sruby dłuższe .
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
- !markos
- M A S T E R
grzebanie sie w tym samochodzie i ogolnie w dupowozach, ktorymi jezdzi sie na codzien jest bez sensu. im szybciej to zrozumiesz, tym lepiej i taniej cie to wyjdzie.Volter pisze:Jak dla mnie jest sens, felg nie sprzedam, bo to mija się z celem.
aha - nie kupisz dystansu z prowadzeniem na srednice mniejsza niz masz piaste. ztcw nikt takich nie robi, bedziesz musial zrobic na zamowienie u tokarza. przy tej grubosci nie wolno ci zastosowac plasterka bez prowadzenia otworu centralnego.

- Volter
- Nowy
Będę szczery Markos zupełnie się na tym nie znam (felgach) dlatego oddałem je do mojego znajomego. Dzisiaj do niego podjadę i wszystko na spokojnie przemyśle. Jeśli będzie do dupy to z tyłu zostaną te opony 195/50 a na przód będę musiał kupić węższe i naciągnąć. Zobaczymy...
Dzięki za szczerą odpowiedź
Dzięki za szczerą odpowiedź

- Fifo
- Swój
- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
- Kontakt:
Re:
Pomijając wszystko inne to ciekawe gdzie maja tokarkę, która przyjmie na łoże felgę o średnicy 15 cali - chyba w Stoczni Gdańskiej!markos pisze:zdjac opony, wrzucic kolo na tokarke, wytoczyc wiekszy otwor centralny...

nie musi być tokarka, zrobiłbym takie coś na frezarce bez problemu
CB 2.0 16V Turbo powered by ProjectXs 292PS 404Nm 1,05bar --> corsa-fifo-2-0-turbo-1-05-bar-292km-404nm-t66331.html
www.ProjectXs.pl
www.EcuMaster.com
Meet Us on Facebook: http://www.facebook.com/ProjectXs
www.ProjectXs.pl
www.EcuMaster.com
Meet Us on Facebook: http://www.facebook.com/ProjectXs
- Volter
- Nowy
Nie będę tak kombinował. Skoro opona dotyka i ociera sprężyn kupie węższe opony i dystans 10mm powinien załatwić sprawę. Wszystko się wyjaśni w piątek, będę zakładał wszystkie opony jakie podejdą i sprawdzał czy będzie pasowało, jeśli nie, to wtedy plan B.

- pajak2444
- Świeżak
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Po 1 jaka jest średnica otworu centrującego w tych nowych felgach- bo nie jest możliwe , żeby uniwersalne fele miały za mały otwór centrujacy.
na aukcji pisało, że pierścienie centrujace w zestawie, wiec:
- zdejmij te plastiki z felgi.
-podeślij zdjęcia felg od tyłu
-odczytaj wartość ET ( jest nabita na 1 z ramion felgi od tyłu)
ja wcisnąłem 9x16 ET 30, a ty nie możesz zmieścić 7 cali ?????
Zarówno przód jak i tył musi usiąść bez żadnego dystansu, chyba, że rzeczywiście gwint aż tak utrudnia życie.
Bez zdjęc nie pomożemy.
Ja toczyłem 17" na tokarce i dało radę, musi mieć tylko zdejmowany mostek, we Wrocławiu nie ma z takimi najmniejszego problemu.
na aukcji pisało, że pierścienie centrujace w zestawie, wiec:
- zdejmij te plastiki z felgi.
-podeślij zdjęcia felg od tyłu
-odczytaj wartość ET ( jest nabita na 1 z ramion felgi od tyłu)
ja wcisnąłem 9x16 ET 30, a ty nie możesz zmieścić 7 cali ?????
Zarówno przód jak i tył musi usiąść bez żadnego dystansu, chyba, że rzeczywiście gwint aż tak utrudnia życie.
Bez zdjęc nie pomożemy.
Ja toczyłem 17" na tokarce i dało radę, musi mieć tylko zdejmowany mostek, we Wrocławiu nie ma z takimi najmniejszego problemu.
- Volter
- Nowy
Tutaj na aukcji jest zdjęcie tych felg z drugiej strony:
http://allegro.pl/felgi-alufelgi-rh-4x1 ... 34591.html
I Powiem od razu tak, że gdybym nie miał gwintu felgi na tych dystansach weszłyby bez problemu.
Jeśli będziesz pewny, że felgi z tymi oponami co mam wejdą na samochód, jestem w stanie podjechać nawet do Wrocławia w umówiony termin i oczywiście zapłacić
Ps. na tym zdjęciu
zaznaczam gdzie jest ten "rant" o którym wspominałem wcześniej
http://allegro.pl/felgi-alufelgi-rh-4x1 ... 34591.html
I Powiem od razu tak, że gdybym nie miał gwintu felgi na tych dystansach weszłyby bez problemu.
Jeśli będziesz pewny, że felgi z tymi oponami co mam wejdą na samochód, jestem w stanie podjechać nawet do Wrocławia w umówiony termin i oczywiście zapłacić
Ps. na tym zdjęciu

- pajak2444
- Świeżak
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
po dogłębnym wczytaniu się w opis i zdjęcia , zrozumiałem o jaki rancik chodzi,
to jest płaszczyzna styku z piastą (tarczą hamulcowa lub bębnem) , której odsadzenie od środka felgi określa ET.
i w takim wypadku- ET jest za duże, więc bez dystansu się nie obejdzie.
Elementy które potrzebujesz do pomiarów:
podkładki o średnicy wewnętrznej 14mm grubość ok 2mm
długie śruby do przykręcania felg
Dane które potrzebujesz zmierzyć:
minimalna grubość dystansu tak by felga nie kolidowała ze sprężyną/podkładką regulacyjną sprężyny
kup 40 podkładek i testuj lub odczytaj te cyfry nabite pod wielkoscia felgi( dolne ramie na twoim obrazku)
po testach dodaj 2mm dla pewności przed zamówieniem idealnych dystansów.
-głębokość centrowania piasty w corsie- prawdopodobnie 12-14mm, więc do tej grubości dystans będzie bez centrowania.
przy wymaganym dystansie 10mm potrzebne będzie wykonanie pierścienie centrujących metalowych bez fazowania na piastę
po 15 zmierzę głębokość centrowania felgi , więc dzwoń po 15:30
607257130
to jest płaszczyzna styku z piastą (tarczą hamulcowa lub bębnem) , której odsadzenie od środka felgi określa ET.
i w takim wypadku- ET jest za duże, więc bez dystansu się nie obejdzie.
Elementy które potrzebujesz do pomiarów:
podkładki o średnicy wewnętrznej 14mm grubość ok 2mm
długie śruby do przykręcania felg
Dane które potrzebujesz zmierzyć:
minimalna grubość dystansu tak by felga nie kolidowała ze sprężyną/podkładką regulacyjną sprężyny
kup 40 podkładek i testuj lub odczytaj te cyfry nabite pod wielkoscia felgi( dolne ramie na twoim obrazku)
po testach dodaj 2mm dla pewności przed zamówieniem idealnych dystansów.
-głębokość centrowania piasty w corsie- prawdopodobnie 12-14mm, więc do tej grubości dystans będzie bez centrowania.
przy wymaganym dystansie 10mm potrzebne będzie wykonanie pierścienie centrujących metalowych bez fazowania na piastę
po 15 zmierzę głębokość centrowania felgi , więc dzwoń po 15:30
607257130
- Ocena: 100%
- ja37
- Support Team
- Imię: Grzesiek
- Model auta: Astra H GTC
- Silnik: Z20LEH
- Podziękował;: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 26 razy
Ja dodam ciekawostkę.
Felgi 15" z calibry, oplowskie + gwint tez nie da rady bez dystansu, bo trą o sprężynę.
Dystans 6mm ze starych tarcz hamulcowych załatwił sprawę.
I oczywiście dłuzsze śruby, w EL są po 4zł/sztuka.
Felgi 15" z calibry, oplowskie + gwint tez nie da rady bez dystansu, bo trą o sprężynę.
Dystans 6mm ze starych tarcz hamulcowych załatwił sprawę.
I oczywiście dłuzsze śruby, w EL są po 4zł/sztuka.