Witajcie!
Pytanie mam, bo chcę kupić światła do jazdy dziennej, które chodzą po 65 złotych na alledrogo z homologacją, ale powinny być one w specyficzny sposób podpięte do instalacji czyli:
1. Mają się zapalać po przekręceniu stacyjki
2. Mają się świecić, jak mrugamy długimi
3. Mają gasnąć jak przełączamy na światła mijania.
Teraz pytanie, czy jest możliwość w jakiś sposób bezpośrednio się podpiąć pod przełącznik świateł w Corsie B, tak, żeby przy położeniu "0" wstawić obwód dla tych świateł dziennych, tak, żeby wiadomo... przełączając na normalne światła, automatycznie wyłaczały się do jazdy dziennej. Zasilanie najprościej chyba podpiąć pod zapalniczkę, bo wiadomo, że działa dopiero po przekręceniu stacyjki.
Czyli automatycznie pkt. 1 rozwiązany. Teraz pytanie czy ten myk można zrobić podpinając się pod przełącznik świateł? nie rozbierałem jeszcze tego, ale z tego co widzę, to tam jest chyba 8 pinów, więc jakieś szanse są. Ma ktoś jakiś pomysł czy to będzie działać?
Pytanie o przełącznik świateł!
- wolga85
- Weteran
- Imię: Marcin
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Re: Pytanie o przełącznik świateł!
Potrzebujesz przekaźnik samochodowy (napewno jeden) , ale taki który bedzie miał tzw styk przełączany (ma styki o oznaczeniu 87 i 87a) czyli po podany zasilania rozłaćży styki (ten będzie wyłączał światła dzienne po właczeniu świateł drogowych lub mijania syganł np z podświetlenia konsoli). Niektóre świała do jazdy dziennej włączają się same po wykryciu wzrostu napięcia z 12 V do powyżej 13 V (alternator zacznie ładować)
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
-
Airbooz
- Świeżak
- Imię: Don
- Otrzymał podziękowań: 0
o tym rozwiązaniu wiem jak najbarzdiej. Chcę po prostu obejść ten moduł, który kosztuje średnio 30 zł...
Nie da się wpiąć pod ten przełącznik?
Nie da się wpiąć pod ten przełącznik?
- wolga85
- Weteran
- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
No zostaje przekaźnik lub dwa chyba są po 7 pln
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie