corsa B 1.4 16v 95r. traci moc jak się rozgrzeje

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
andrzejdro173
Świeżak
Imię: Endriu
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

corsa B 1.4 16v 95r. traci moc jak się rozgrzeje

Post autor: andrzejdro173 »

Witam!Proszę pomóżcie mi z moim problemem mianowicie chodzi o to, że moje autko póki jest zimny motor zachowuje się normalnie, ładnie i plynnie się zbiera itp. ale gdy zegar temp. zbliza sie do 90 stopni robi się nie milo- zaczyna tracic moc przynajmniej o 50%. Na kazdym biegu ponizej 3 tyś obr. przy dodawaniu gazu silnik poprostu zdycha, muli, dlawi się itd. Dopiero powyżej 3 tys. obr. praca silnika zaczyna przypominac prawidlową, dodam, ze zawsze przy spadku mocy zaczynaja stukac samoregulatory. check mi sie nie zapala wiec to chyba nie jest zaden czujnik, podkreslam CHYBA. Na chwilę obecna nie ma zadnych rozszczelnien na trasie od filtra do wtrysku tak mi sie bynajmniej wydaje moge sie mylic. Chyba też wykluczam pompe paliwową, bo gdyby była uszkodzona to zachowanie samochodu byloby przeciwne do przedstawionego. Proszę pomóżcie mi, kazda rada może stac sie pomocna!
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: corsa B 1.4 16v 95r. traci moc jak się rozgrzeje

Post autor: -=m&m=- »

czujnik temperatury ?
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
andrzejdro173
Świeżak

a moge wiedziec co ma do tego czujnik temperatury?
Awatar użytkownika
mehes
Moderator Leader
Moderator Leader
Imię: Piotr
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 14 razy
Kontakt:

Post autor: mehes »

ecu szczytuje info o tem.silnika dobiera właściwą mieszankę,to tak w skrócie
podaj więcej danych przebieg,jaki olej?
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
andrzejdro173
Świeżak

Autko ma 207 tys. jezdzone bylo na połsyntetyku Castrola, wczoraj wymienilem na rowniez polsyntetyk mobila myslac ze moze z olejem jest juz cos nie tak skoro samoregulatory stukają. Czujnik temp, pokazuje wartosci deochodzi do 90 stopni i trzyma choc ostatnio od kilku dni zauwazylem wzrost temp. i czestsze zalaczanie wentylatora. Temp. w poblizu silnika wydaje sie potwierdzac to z wartosciami zegara bo faktycznie jest wtedy goracy. Ja rowniez uwazam ze cos moze podawac komputerowi bledne dane i mieszanka jest zbyt bogata lub zubozala do danej temp. silnika. Moge wyluczyc swiece i kable bo wymienilem na nowe poza tym to raczej nie wyglada na zaplon. Co sadzicie o tym wszystkim?
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: wolga85 »

W tym silniku są dwa czujniki temperatury. Jeden na zegary (jednopinowy) i drugi (dwupinowy znajduje sie w obudowie termostatu jego awaria powoduje objawy jak u Ciebie.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
andrzejdro173
Świeżak

Kurcze Wolga widzisz tego nie wiedzialem, ze sa dwa czujniki, ale zobacz czujnik jest rowniez w chlodnicy aby zalaczal sie wentylator i sie wlacza powyzej okolo 93 stopni. Wiec podsumujmy czy dobrze rozumuje. Gdy silnik jest zimny to komputer podaje bogatą dawkę mieszanki, ale gdy juz sie nagrzeje to czujnik ktory zalozmy jest uszkodzony nadal daje info do kompa ze jest zimny wiec komp dalej zapodaje bogata mieszanke a wtedy nie ma prawidlowego spalania i dlatego taka reakcja?
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

w chlodnicy nie ma zadnego czujnika, tylko wlacznik termiczny, ktory zamyka obwod powyzej okreslonej temperatury. bladzisz we mgle, a dostales juz gotowe odpowiedzi, moze by tak sprawdzic czy przypadkiem koledzy nie maja racji? uszkodzony czujnik nie musi podawac komputerowi zadnej konkretnej informacji typu zimny/cieply, moze byc po prostu najnormalniej w swiecie z*ebany i podawac na kompa bzdury, ktorych ten nie umie zinterpretowac, stad problemy z jazda.
Obrazek
Awatar użytkownika
mr_luke
Nowy
Imię: Łukasz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: mr_luke »

mehes pisze:szczytuje
jeśli twój ecu szczytuje to musi być to fajne uczucie, takie extra chwilowe turbo :-D Sorry mehes ale musiałem :oko:

A w temacie dodam tylko, że markos ma 100% rację i lepiej zajmij się tym jak piszą Ci koledzy :oko:
Corsa - sold
Awatar użytkownika
mehes
Moderator Leader
Moderator Leader
Imię: Piotr
Otrzymał podziękowań: 14 razy
Kontakt:

Post autor: mehes »

mr_luke pisze:
jeśli twój ecu szczytuje to musi być to fajne uczucie, takie extra chwilowe turbo :-D Sorry mehes ale musiałem :oko:
głodnemu chleb na myśli :oko:
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Awatar użytkownika
mr_luke
Nowy
Imię: Łukasz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: mr_luke »

mehes pisze:
mr_luke pisze:
głodnemu chleb na myśli :oko:
głodny, głodnemu wypomni :oko:
Corsa - sold
andrzejdro173
Świeżak

NO I PO PROBLEMIE!!! :D :D :D Awaria usunięta no i z przykroscią musze przyznac ze nie mieliscie racji gdyz to nie był czujnik temperatury. Jak opisywałem swoj problem to wspomnialem tam o tym ze spadkowi mocy zawsze towarzyszy stukanie samoregulatorów, ale jakos nikt nie chcial sie do tego odniesc. Więc mając podstawową wiedze iz olej ma wplyw na samoregulatory poprostu dokonalem wymiany oleju. Bezposrednio po wymianie samoregulatory nadal stukały, ale po przejechaniu kilkudziesieciu km przestały i nagle auto odzyskalo pełną moc. Az milo jest teraz jezdzic tym autkiem i słuchac cichej pracy silnika, a nie jakiegos glosnego klekotu. Koszt usunięcia awarii to zaledwie 110 zl bo tyle kosztował olej + filtr. Dziekuje wszystkim za rady i pomoc. DO USLYSZENIA MAM NADZIEJE W DALEKIEJ PRZYSZLOSCI :-D
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

andrzejdro173 pisze:z przykroscią musze przyznac ze nie mieliscie racji
tak na serio.. nikomu nawet przez mysl nie przeszlo, ze masz w misce syf, dzieki ktoremu silnik traci moc, a nie olej...
Obrazek
Awatar użytkownika
przyciaga
Moderatorzy
Moderatorzy
Imię: Ania
Podziękował;: 3 razy
Kontakt:

Post autor: przyciaga »

andrzejdro173 pisze:Więc mając podstawową wiedze iz olej ma wplyw na samoregulatory poprostu dokonalem wymiany oleju.
Moim zdaniem w podstwowej wiedzy powinno się mieścić to ze należy regularnie wymieniac olej co 10000/20000 km(w zalezności od szkoly) lub co rok, a nie dopuścić do tego zeby olej stal się zasyfiały.
Każdego dnia rośnie liczba osób, które mogą mnie pocałować w d...

Pamiętaj, wymień świece.
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

z ciekawosci - jaki tam byl olej i kiedy byl wymieniany?
Obrazek
Awatar użytkownika
przyciaga
Moderatorzy
Moderatorzy
Imię: Ania
Podziękował;: 3 razy
Kontakt:

Post autor: przyciaga »

!markos pisze:z ciekawosci - jaki tam byl olej
andrzejdro173 pisze:Autko ma 207 tys. jezdzone bylo na połsyntetyku Castrola, wczoraj wymienilem na rowniez polsyntetyk mobila myslac ze moze z olejem jest juz cos nie tak skoro samoregulatory stukają.
!markos pisze:z ciekawosci - kiedy byl wymieniany?
To jest dobre pytanie :)2
Każdego dnia rośnie liczba osób, które mogą mnie pocałować w d...

Pamiętaj, wymień świece.
Awatar użytkownika
Fifo
Swój
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Kontakt:

Post autor: Fifo »

andrzejdro173 pisze:Autko ma 207 tys. jezdzone bylo na połsyntetyku Castrola, wczoraj wymienilem na rowniez polsyntetyk mobila myslac ze moze z olejem jest juz cos nie tak skoro samoregulatory stukają
i problem był dalej...
andrzejdro173 pisze: NO I PO PROBLEMIE!!! Awaria usunięta ...poprostu dokonalem wymiany oleju. Bezposrednio po wymianie samoregulatory nadal stukały, ale po przejechaniu kilkudziesieciu km przestały i nagle auto odzyskalo pełną moc.
Bo to czegos nie rozumiem...dziwisz się, ze nikt się nie odnisó do stukających hydroregulatorów a na początku napisałes że zmieniłes z Castrola na Mobila i nic. Mielismy Ci doradzać wymiane oleju do skutku? Jak widac było to silnikowi potrzebne, ale każdy tu zakłada, ze w miare regularnie się olej wymienia. Jest jeszcze inna opcja. Może miałes tak niski stan oleju, ze po nagrzaniu oleju spadało ciśnienie i zaczynało stukac i zawory się nie otwierały do końca...
CB 2.0 16V Turbo powered by ProjectXs 292PS 404Nm 1,05bar --> corsa-fifo-2-0-turbo-1-05-bar-292km-404nm-t66331.html
www.ProjectXs.pl
www.EcuMaster.com

Meet Us on Facebook: http://www.facebook.com/ProjectXs
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

przyciaga pisze:
!markos pisze:z ciekawosci - jaki tam byl olej
andrzejdro173 pisze:Autko ma 207 tys. jezdzone bylo na połsyntetyku Castrola, wczoraj wymienilem na rowniez polsyntetyk mobila myslac ze moze z olejem jest juz cos nie tak skoro samoregulatory stukają.
!markos pisze:z ciekawosci - kiedy byl wymieniany?
To jest dobre pytanie :)2
LOL! :lol: w ogole nie skupilem sie na tym co pisal o oleju, bo nie pasowalo mi to do opisu usterki. dzieki :grin:
Obrazek
andrzejdro173
Świeżak

Oczywiscie, ze olej wymieniam regularnie, moze nie co do 1 tys. km wzgledem 10 tys. lub 1 miesiaca wzledem 12 miesiecy, ale wszystko w granicach normy wiec wolalbym bez tych sugestii, ze niewiadomo jak dawno zmienialem olej itd. Podszedlem do tego z niedowierzaniem, ale wymiana oleju pomogla, moze nie odrazu bo dopiero po przejechaniu kilkudziesieciu km, ale pomogla. Poza tym, zeby sie upewnic odwiedzilem dzis inne fora i na dolegliwosc taka jak stukanie samoregulatorow polecano wlasnie wymiane oleju na inny i autor nie mial tu na mysli zejscia na gesciejszy olej, poprostu inny w tej samej grupie gestosci, ku zaskoczeniu dzialalo. Nie chce tu sie wymądrzac lub cos w tym stylu, ale jedno jest pewne olej wymieniam na czas i nie wiem dlaczego tak sie stalo. Najwazniejsze jest to ze silnik teraz pieknie pracuje.
Awatar użytkownika
KO$TEK
Nowy
Imię: Michał

Post autor: KO$TEK »

gratki z rozwiazania problemu, szerokosci :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”