Corsa A GSI

Tutaj umieszczamy opisy aut nie spełniających założeń forum Nasze Projekty
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
STIG
Świeżak
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Corsa A GSI

Post autor: STIG »

Plan był w głowie od ponad 6 lat... Kiedy to pierwszy raz jeździłem Corsą, owszem była to zwykła Corsa A z c12nz pod maską, ale jakoś przypadł mi ten samochód do gustu... Pewnego dnia w domu znalazłem prospekt reklamowy Corsy, a w nim model GSI... Od tego momentu było jasne, muszę taki mieć... I po długim okresie poszukiwań, pewnym romansie z piękną Włoszką, wkońcu stało się... Dowiedziałem się że dwoję moich przyjaciół z Corsa-a.pl Team pozbywają się swoich GSi... Wybór padł to tą bez podtlenku LPG :-D ...

Opel Corsa A GSI, motor: c16se, moc: 101KM, Waga: 840Kg, Rok produkcji: 1993 (w numerze VIN literka P), z wyposażenia: seryjny centralny zamek oraz el. szyby

Obrazek Obrazek

Wnętrze

Obrazek

Stało się jasne, że jest troche kosmetyki do zrobienia... Więc zaczęła się zabawa w poszukiwanie brakujących elementów... Celem było doprowadzenie jej do fabrycznego wyglądu... w tym celu potrzeba było kilku elementów które okazały się albo ciężko dostępne, albo po prostu już nie do zdobycia... Znaczek w grill GSi, decale GSi na lewe drzwi oraz tylną klapę, do tego również matowa blenda tylnej klapy...

Więc się zaczęło... Na początek wleciały paski zderzaków, decal GSi na lewe drzwi, oraz znaczek grilla GSi :-D

Obrazek Obrazek Obrazek

Następnie przyszedł czas na tylną klapę... Niestety ktoś przykleił na nią naklejkę, która powinna iść na drzwi, i wyglądało to dość mizernie...

Obrazek

ale... Godzina pracy mojego dobrego kolegi, później troche zdolności manualnych mojego ojca... I wyszło co wyszło :-D

Obrazek Obrazek Obrazek

Tutaj praktycznie kończy się doprowadzanie jej do stanu pełnej GSi... I zaczęły się modyfikacje, które cieszą oko, ułatwiają życie, lub poprostu były konieczne...Na początek wymiana tłumika końcowego, seryjny Bosal, dedykowany do silnika C16SE, ale zupełnie zmienił on dźwięk autka...

Obrazek Obrazek Obrazek

Dźwięk wydechu GSi

Następnie doszły:

Daszki z Vectry z podświetlanymi lusterkami

Obrazek

Wpinki foteli RECARO

Obrazek

Czarne lampy FIFFT

Obrazek Obrazek Obrazek

Zmianie uległy też felgi... Kiedyś sądziłem że 15" w Corsie A to lekka przesada, teraz nic innego sobie nie wyobrażam... Felgi Dare X1 6.5x15

Obrazek Obrazek

Dymione boczne kierunki prosto z UK

Obrazek Obrazek

A także manetki wycieraczek i kierunkowskazów z Calibry, lifty maski

A z racje tego że kilka miesięcy temu kupiłem jeszcze jedną Corse GSi z przeznaczeniem na części, trafiły również ramki okienne drzwi kierowcy i zielone szyby na te same drzwi...

A oto jak auto prezentowało się na IV zlocie corsa-a.pl Team w tym roku

Obrazek Obrazek Obrazek

No... To by było na tyle, wiem że się troche rozpisałem, ale to jest efekt mojej ponad już rocznej pracy nad dopieszczaniem tego rodzynka... :D
Jeśli wszyscy dochodzą do jakiegoś wniosku „idąc od południa”, ja lubię docierać do niego „od północy”. To pomaga zatuszować fakt, że nie jestem zbyt mądry - J. Clarkson
Awatar użytkownika
Konik
Moderatorzy
Moderatorzy
Imię: Grzegorz
Kontakt:

Re: Corsa A GSI

Post autor: Konik »

długie BRAWO. . . dobra robota i nie ma to jak FARBYCZNE GSI nie? hehe NIECH CI SMIGA to c16se:]
Obrazek
"Nigdy nie lekceważ corsy" ;D
c16xe --> ... ;)

Pamiętaj, wymień świece.
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

Gratulacje zapału i efektu końcowego. CA gsi w takim stanie powoli zaczyna byc rarytasem :)2
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Awatar użytkownika
Krzy Krzy
Nowy
Imię: Kamil
Kontakt:

Post autor: Krzy Krzy »

Bardzo ładny egzemplarz. Aż miło patrzeć. Gratuluje :)2
Bóg dał nam nogi, abyśmy doszli tam, gdzie nie dojedziemy na GLEBIE ...
Awatar użytkownika
pirat
Forum Master
Imię: Paweł
Kontakt:

Post autor: pirat »

Gratuluje pasji i wytrwalosci w pielegnacji tej fury! Super zabawka!
Awatar użytkownika
STIG
Świeżak

Zacząłem dziś urlop, więc co stoi na przeszkodzie trochę zająć się GSi... Narazie tylko delikatna kosmetyka pod maską... Wymieniłem połamane spinki do kabli WN oraz spiąłem je takim sprytnym klipem...

Obrazek

Przy okazji tego okazało się że miałem pomylone kable... Na 2 i 3 świecy były zamienione...

A także przerobiłem sobie trochę dolot powietrza do puszki powietrza...

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wszystko co tu zastosowane zostało wzięte z czerwonej GSi, a rura łącząca obie części dolotu została wziętą z Corsy B... Może powiedzieć rura łączy pokolenia :-D Myślę że mi to wystarczy, jest zimne powietrze dostarczane wprost do puszki z grilla, a nie jak do tej pory było z komory silnika, gdyż dotychczasowy dolot był zasłonięty przez tą gumowa obwolutę chłodnicy...
Jeśli wszyscy dochodzą do jakiegoś wniosku „idąc od południa”, ja lubię docierać do niego „od północy”. To pomaga zatuszować fakt, że nie jestem zbyt mądry - J. Clarkson
Awatar użytkownika
marmi
Nowy

Post autor: marmi »

No nie ma co mówić naprawde extra, ogromny plos za stan auta, to dziś juz rarytas...
Wogole fajnie że chce ci się jeszcze tak robić serię a...
Corsa C 1,7CDTI Z17DTH 101PS
Obrazek
Awatar użytkownika
STIG
Świeżak

Kolejny gift do GSi...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
koza149
Nowy
Imię: Łukasz
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 6 razy
Kontakt:

Post autor: koza149 »

zdejmij je. Bez nich jest dużo lepiej :)
Awatar użytkownika
STIG
Świeżak

Mi się podobają... 8)
Awatar użytkownika
STIG
Świeżak

Tak mi się dziś nudziło to umyłem autko i porobiłem aktualne fotki :-D

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

no nie powiem, wygląda ładnie. Jeszcze tylko trochę w komorze silnika poczyść :)2
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Awatar użytkownika
STIG
Świeżak

Dawno nie zaglądałem... A w autku jest kilka nowości :-D

Powolne przymiarki pod grzanie foteli zostały już poczynione... Brakuje mi jednej maty grzewczej żeby całość ogarnąć, ale przed założeniem chciałbym też oddać fotel do tapicera bo niestety jest wytarty na boczku :(

Obrazek

Doszła nowa kierownica MOMO z katalogu "CORSA Tuning und Zubehor"... Czyli seryjnie przewidziana jako opcja za dopłatą... Z niej jestem szczególnie dumny... Pół roku jej szukałem :-D :-D :-D

Obrazek

I ostatnia modyfikacja jaką poczyniłem... Elektryczne lusterka 8-) ... Z tego co wiem to puki co chyba jedyna Corsa A która posiada seryjne elektryczne lusterka :twisted:

Obrazek
Obrazek

Ojciec zrobił obudowę sterownia do lusterek... Miało być oryginalne sterowanie, ale niestety przegraliśmy z kumplem aukcje na ebay.de i muszę zadowolić się sterownikiem z Ascony...

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Żeby nie było że robię sobie jaja...

Awatar użytkownika
Konik
Moderatorzy
Moderatorzy
Imię: Grzegorz
Kontakt:

Post autor: Konik »

bogato:) piękna sztuka:)
Obrazek
"Nigdy nie lekceważ corsy" ;D
c16xe --> ... ;)

Pamiętaj, wymień świece.
Awatar użytkownika
Krzy Krzy
Nowy
Imię: Kamil
Kontakt:

Post autor: Krzy Krzy »

Sterowanie wygląda jak seryjne. Bardzo ładny egzemplarz :)2
Bóg dał nam nogi, abyśmy doszli tam, gdzie nie dojedziemy na GLEBIE ...
Awatar użytkownika
STIG
Świeżak

Krzy Krzy pisze:Sterowanie wygląda jak seryjne. Bardzo ładny egzemplarz :)2
Taki był ogólny zamysł żeby tak właśnie wyglądało :)
Awatar użytkownika
STIG
Świeżak

Dawno mnie tu nie było... Więc może coś zaktualizuje trochę... Ogólnie auto żyje, jeździ i ma się dobrze... Niestety padło ofiarą jakiegoś buraka (lub raczej kilku) którzy w moim mieście postanowili pociąć kilka kompletów opon... Niestety i Corsa znalazła się na tej liście...

Obrazek Obrazek Obrazek

Obecnie jeżdżę na zimówkach z seryjnymi felgami GSi...

Obrazek

Była również mała walka z rdzą, i pojawiło się kilka nowych gadżetów... Dokładnie jest to pilot do sterowania centralnym zamkiem

Obrazek

oraz seryjne spryskiwacze lamp Corsa A Polift :mrgreen:

Obrazek

Wiem że nie każdemu będą one leżały ale zgrzewa mnie to... Chciałem i mam :twisted: i wiem że poza moimi i kolegi w Polsce ich nie ma... Były one seryjnie puszczane na Finlandię w wersji Swing+
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze Auta”