Corsa B GSI X16XE maly projekt

Tutaj umieszczamy opisy aut nie spełniających założeń forum Nasze Projekty
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kasmarkos
Nowy
Imię: Marcin
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Corsa B GSI X16XE maly projekt

Post autor: kasmarkos »

Witam. Na forum jestem już jakiś czas ale mało się udzielałem bo wszystko co mnie interesowało znalazłem bez pisania postów za co bardzo dziękuję, a teraz postanawiam poprawę. Chce zaprezentować swoją Corsę B GSI w której przeprowadziłem parę modów oczywiście sam w swoim skromnym garażu.

MODEL: 1995, Corsa B GSI
SILNIK: X16XE - 106 KM,
ZAWIESZENIE: komplet gwint
HAMULCE: seria wentylowane w przodzie, tył bębny
KOŁA: Felgi 16" RONAL przód ET35 tył ET25 opony 195/45/16
BODY: pakiet GSI, lampy przód engel eyes czarny wnętrzem
WNETRZE: Fotel kubełkowy kierowcy, całość GSI
AUDIO: w planach
WYPOSARZENIE: central, elektryczne szyby, kubełkowe fotele, klimatyzacja, abs, wspomaganie,

MODYFIKACJE:
Pierwszą i podstawową modyfikacją było usunięcie wszelkich śladów korozji i dobre zabezpieczenie auta, potem kolektor ssący a'la Mantzel zrobiony samodzielnie, dolot na stożku ,kolektor wydechowy 4-2-1 bandażowany z C20XE wydech 50mm tłumik środkowy przelot i końcowy przelot. Napisany program pod moje auto plus przesuniecie odcinki na 7500 obr/min. Założona sonda 4 przewodowa. Zaślepiony EGR i wstawiony emulator. Lekkie koło zamachowe i nowe sprzęgło ponad 3 kg lżejsze od serii.

PLANY:
- dobre audio
- przyciemnić szybki
- tylne lampy
- kubełek pasażera

Moc samochodu teraz nie mierzona ale już się powoli zbieram na chipa z hamownia. Auto mierzyłem G-Tech-em to w serii miało 0-97km/h 8,8sek teraz 8,3sek tylko ze opony mam trochę słabej jakości i nie trzyma dobrze przyczepności.

Fotki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 24 sie 2012, o 21:06 przez kasmarkos, łącznie zmieniany 7 razy.
Awatar użytkownika
Bear_
Weteran
Imię: Arek
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 6 razy
Kontakt:

Re: Corsa B GSI C16XE maly projekt

Post autor: Bear_ »

Wygląda jak C16... ale w opisie masz X16 ;) i chyba tego X16 się trzymajmy ;) Najbardziej szczegółowych różnic już nie ma po zmianie dolotu i kolektora wydechowego... Ale...

Nie widzę za dużo przy tej tasmie aluminiowanej ale przepływka to chyba X16XE :)

Co do autka, no ładne... Seryjne, dość zadbane - do momentu gdy nie otworzysz maski... Sorry ale ten kartong i taśma nie wyglądają zbyt ekscytująco, a dopełnia tego ta rynna z tyłu :) (ale tym pisałeś masz zamiar się zająć)

16" rolka do tego zawiasu dość fajnie siedzi, ale mnie osobiście wzór na sercu nie usiadł :)

Działaj Pan i opisuj skrzętnie co tam udaje Ci się zmodzić :)
Obrazek
- Była CB C16XE -> C18XE Smallblock 2 - 140 PS, 183 Nm
- Jest Astra H Caravan Z19DTH OPC Line - 205 PS, 411 Nm

PAMIĘTAJ, wymieniaj świece!
Awatar użytkownika
kasmarkos
Nowy
Kontakt:

Nie no C16 ma przecierz przeplywomierz a a moj tego nie ma a za to ma MAP sensor a to chyba znaczaca roznica miedzy tymi silnikami.

A co jeszcze Ci brakuje po zmianie dolotu i wydechu?? Zmiana mapy w kompie w przyszlym tygodniu sie szukuje. Jestem juz umowiony..

Karton?????? Mowisz o oslonie filtra?? Jest to z blachy zrobiony i odizolowane od strony silnika mata aluminiowa termoizolacyjna.. Wiem wygladu to moze to nie ma ale swoja role bardzo dobrze spelnia i to chyba jest najwazniejsze :)

Jak tylko wrzuce nowa mape i bede mial wykres z hamowni odrazu tu zamieszcze..
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: Porszak »

to zmien w tytule na x16 bo niezle zamieszanie panuje. fajny ten boxik, pewnie Ci juz troche przegrode poobijal. trzeba bylo zostawic seryjna puszke filtra i nie kombinowac z jakimis metaloplastykami.
autko fajnie wyglada, ale pod maska troche slabiej
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
Awatar użytkownika
kasmarkos
Nowy
Kontakt:

Re: Corsa B GSI X16XE maly projekt

Dodalem nowe fotki.. Bardziej na czasie. No i w aucie został w końcu zmieniony program napisany specjalnie dla mego auta ze zmiana map paliwa i zapłonu oraz przesunięcie odcinki na 7500obr/min.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze Auta”