niepozorna seria wojtasona

Tutaj umieszczamy opisy aut nie spełniających założeń forum Nasze Projekty
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Re: niepozorna seria wojtasona

Post autor: Porszak »

jesli bedziesz chcial modzic wiecej to warto pomyslaec na walkami 26x lub 270-272. a teraz jesli bedziesz mial MS to dla odmiany warto zainwestowac w regulowane kołka rozrzadu.
wieksza przepustnica nie zaszkodzi na pewno. powiedz jeszcze ile wieksza i od czego wziales. moja byla z c25xe, ale tylko motyl, reszta zrobiona.
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
Awatar użytkownika
wojtason
Świeżak
Imię: wojciech
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Post autor: wojtason »

mega squirt sobie lezy w szafie w razie czego. puki co ecu master zaczal dzialac prawidlowo wiec zostanie. przepustnica wzieta z nubiry 2.0 za 30zl. srednica 61mm. teraz bedzie zrobiony wydech w pierwszej kolejnosci.
regulowane kola rozrzadu sa upatrzone. czekam tylko na wyplate i rozgladam sie za glowica z c16xe w dobrym stanie. moze do niej by sie pomyslalo o ostrzejszych walkach jeszcze.
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau

Post autor: !markos »

Jak juz skonczysz i bedziesz mial te 100 koni, to koniecznie podlicz ile wladowales, nastepnie porownaj ta kwote do kosztow swapa na wiekszy silnik, badz zmiane samochodu. Porownanie moze sie okazac zaskakujaco niekorzystne dla opcji, ktora wybrales i po ktorej samochod odpycha sie tylko troche lepiej niz seria.
Obrazek
Awatar użytkownika
wojtason
Świeżak
Kontakt:

i to ze sie odpycha troche lepiej mi wystarcza w zupelnosci. nie zaluj moich pieniedzy bo ja ich nie zaluje.
moze ktos podpowie czy po zmianie glowicy na c16xe rozrzad bedzie pasowal z xela?

puki co takie cos sie montuje:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

do tego kolektor z c20xe z flansza i caly wydech z nierdzewki na 50mm rurach.
Awatar użytkownika
Bear_
Weteran
Imię: Arek
Otrzymał podziękowań: 6 razy
Kontakt:

Post autor: Bear_ »

Wojtason... Ja mam pytanie i prośbę za razem...
Mierzyłeś moc przed tym wydechem ?? Jak tak to spoko, zmierz również po wydechu...
I jeśli można wiedzieć ile taki wynalazek Węglarskiego (ten komplet) ?? Nierdzewka ??

Jak mi odpowiesz na te pytania to potem Ci wyjaśnię dlaczego o to pytam :)
Obrazek
- Była CB C16XE -> C18XE Smallblock 2 - 140 PS, 183 Nm
- Jest Astra H Caravan Z19DTH OPC Line - 205 PS, 411 Nm

PAMIĘTAJ, wymieniaj świece!
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

Czy na serio nie da sie tego auta modyfikowac normalnie, tylko trzeba siegac po jakies c*ujemuje z dzikiego lasu i kombinowac na sile, zeby bylo "inaczej"? Doloz magnetyzer paliwa, powietrza i wody, bedzie komplet.
Obrazek
Awatar użytkownika
wojtason
Świeżak
Kontakt:

robi sie prawy mcperson puki co i reszta tego badziewia co sie zepsulo po tym strzale na tym przelomie drogi. jak to bedzie sprawne to bedzie hamownia przed wydechem. i tak mialem caly uklad do wymiany bo seryjne tlumiki juz powiedzialy papa. mam chlopaczka co robi tlumiki z nierdzewki ale cene mi powiedzial duzo wieksza jak weglarski wiec wybor padl na niego. ceny tych wynalazkow to srodkowy 190zl, koncowy 250zl, stal nierdzewna. katalizatora nie bedzie tylko odrazu rura z kolektora do srodkowego.

Nie wiem o co wam chodzi z tym normalnym modzeniem. Wszystko tu jest normalnie modzone bez udziwnien.
Awatar użytkownika
Bear_
Weteran
Kontakt:

Chodzi o to, że jak piszę Świątek czy Węglarski to nie musi to być dobre :D

Ja czekam na wyniki ile wydech dał km... 8)
Obrazek

Awatar użytkownika
wojtason
Świeżak
Kontakt:

wynik 121KM i 165niutkow

pozadny wykres bedzie jutro bo sie drukarka zdu... i nie bylo jak wydrukowac i tylko cyknalem telefonem. puki co musi to wam wystarczyc.
Obrazek

jak widac kolo 4tys dziura w wykresie jak po bombie. ale spokojnie problem jest znany i beda zastosowane srodki zaradcze:)

puki co tyle nowosci w temacie niepozornej.
wydech po swietach bedzie zmodzony i reszta niedociagniec bedzie niwelowana.
wydech bedzie zalozony po swietach
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

po wykresie widac ze niestrojony. obstawiam wynik w okolicach m&m, jak mial x16xe
Obrazek
Awatar użytkownika
wojtason
Świeżak
Kontakt:

bo to tylko mapa wstepnie byla zrobiona zeby sie dalo w miare jezdzic bez szarpania.
teraz dojdzie wieksza przepustnica i wydech i sie zobaczy jak silnik zareaguje na takie zmiany.
dolek przy 4tys to mysle ze cos z zaplonem w tym miejscu jest. moze wymienie cewke zaplonowa i swiece i zobaczymy jak bedzie. mysle ze puki co nie jest zle.
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

wojtason pisze:dolek przy 4tys to mysle ze cos z zaplonem w tym miejscu jest.
Tak, to na pewno wina zaplonu. Jest 200 obrotow nizej i 200 obrotow wyzej, a tutaj nagle slabnie :lol:

Oraz jaki sens drukowac wykres, skoro z kazdego hamownianego softu mozna sobie wypluc bitmape, czy tam jotpega? :zakrecony:
Obrazek
Awatar użytkownika
wojtason
Świeżak
Kontakt:

jeju wiem ze bitmape mozna bo mi taka na maila podeslali. chcieli wydrukowac no to spoko co im bede bronil.

jak nie zaplon to moze cos doradzisz. AFR nic w tym miejscu nie skacze wiec to chyba nie dawka paliwa.
myslalem zeby podmienic cewke zaplonowa i czujnik polozenia walu tak zeby miec pewnosc ze to napewno nie to. mam w zapasie drugi seryjny ecu moze tez podmienie. to chwilke zejdzie a chociaz te opcje sie wykluczy
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

Zadne z powyzszych. Na moje oko taka jest po prostu charakterystyka tych wszystkich turbowynalazkow, ktore tam pomontowales.
Obrazek
Awatar użytkownika
mr_luke
Nowy
Imię: Łukasz
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: mr_luke »

A tak na marginesie to te 121 KM to naprawde mega przezajebisty wynik... normalnie kosmo rajdówka :pig:
Mała prośba -> policz ile wydałeś na ten turboprzyrost...
Jakoś zawsze wydawało mi się, że to troszkę przerost formy nad treścią ale jak lubisz, zabronić nie wolno.
Corsa - sold
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

jak bedziesz stoil to sprawdz tez jak to bedzie wygladalo bez strumienicy. jaka ona ma najmniejsza srednice? zeby sie nie okazalo ze lipe robi, choc nie bardzo wierze w to
Obrazek
Awatar użytkownika
Bear_
Weteran
Kontakt:

mr_luke pisze:A tak na marginesie to te 121 KM to naprawde mega przezajebisty wynik... normalnie kosmo rajdówka :pig:
Jakoś zawsze wydawało mi się, że to troszkę przerost formy nad treścią ale jak lubisz, zabronić nie wolno.
Ja żeby zyskać 40 koni wydałem 5 kzł 8)
Obrazek

Awatar użytkownika
wojtason
Świeżak
Kontakt:

Re:

!markos pisze:Zadne z powyzszych. Na moje oko taka jest po prostu charakterystyka tych wszystkich turbowynalazkow, ktore tam pomontowales.
nie twierdze ze nie jest tak. ale juz na serii miala takie zmulenie w tym miejscu.
Awatar użytkownika
mr_luke
Nowy
Imię: Łukasz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: mr_luke »

Bear_ pisze:
mr_luke pisze:A tak na marginesie to te 121 KM to naprawde mega przezajebisty wynik... normalnie kosmo rajdówka :pig:
Ja żeby zyskać 40 koni wydałem 5 kzł 8)
No tak ale u Ciebie to był wiekszy projekt Bear :oko:
Ja mam na myśli, że uzyskał wynik jak zjeżdzone x18xe... taniej i lepiej pod względem przebiegu momentu, trudu, problemów itp byłoby wrzucić 1.8, które paliłoby porównywalnie lub mniej a faktycznie bujało jakoś tą wielką budę.
Corsa - sold
pikczu
Świeżak

Post autor: pikczu »

wojtason zaczynam Ci zazdrościć, tak się martwią o Ciebie, że tak się napracowałeś i tyle piniąszków wydałeś...
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

jak pokazesz swoj projekt to niewykluczone , ze i o Ciebie zaczniemy sie martwic.
Obrazek
Awatar użytkownika
Zioo
Nowy
Imię: Adam
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: Zioo »

wojtason pisze:wynik 121KM i 165niutkow
...
takie pytanie.. czy kolektor wydechowy masz nadal seryjny z EGR'em i pół-śmiesznym odkurzaczem ?? czy jest jakies 4-2-1 z c20 na flanszy od x16 ??

bo wynik taki z dupy troche według mojego zdania, jak na takie mody ... tym bardziej ten wąwóz na wykresie ... fakt, u mnie tez byl maly dolek przy chyba 4 tys ale powyzej 5,5k rpm trzeba bylo juz lapac lewarek, bo odcinka przy 6970 pojawiala sie blyskawicznie ...
u mnie byl tylko ssacy zrobiony przez AdamaXXl (juz sprzedalem i narazie widze cisza w wątku)z jakims tam stożku K&N, brak egr'a wydechowy 4-2-1 i troche sztukowana kwasowka srodkowy/koncowy... i wyplulo 129km i 158nm jak dobrze pamietam ... i raczej byl to wiarygodny wynik bo auto naprawde ciągnelo ...
po remoncie bez ponownego strojenia byla masakra wlasnie gdzies kolo 4 tys (ale to duza masakra) i (nigdy nie zapomnie miny kumpla, ktory ganial sie moja corsa na mokrym Dellu w lodzi .. - Z ilu mam ruszac? - z 5 tys ... - CO !?!? ..) no i z 5ciu zapierdalala.. ale dołu nie było wogole.. za krótki dolot.. przy seryjnym ssacym jest dół, nie ma góry .. ale wystrojenie powinno ogarnac braki i naddatki ...
Sproboj zmienic czlowieka, od strojenia...
Morette bitch !! ZłooGarage - elektryka/mechanika pojazdowa 883 969 504
Awatar użytkownika
wojtason
Świeżak
Kontakt:

egr zaslepiony. wydech seria w momencie hamowania. zaplon tez seria, nie ruszony. teraz dopiero sie robi caly wydech. kolektor 4-2-1 z c20xe z dorabiana flansza. ta puszka ala mantzel bedzie zrobiona inna bo moze ta robi jakies dziwne zawirowania.

no ale ty masz lub miales x16xe a to jest inny silnik niz eco-tec. a powiedz mi to miales na seryjnych walkach te 129km???
Awatar użytkownika
Bear_
Weteran
Kontakt:

wojtason pisze:egr zaslepiony. wydech seria w momencie hamowania. zaplon tez seria, nie ruszony. teraz dopiero sie robi caly wydech. kolektor 4-2-1 z c20xe z dorabiana flansza. ta puszka ala mantzel bedzie zrobiona inna bo moze ta robi jakies dziwne zawirowania.

no ale ty masz lub miales x16xe a to jest inny silnik niz eco-tec. a powiedz mi to miales na seryjnych walkach te 129km???
Mistrzu a x16xe to co to niby jest... twój 16xel tylko na innym kolektorze :/ też eco-tec... jedynym nie eco-tec'em był c16xe...
Obrazek

Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

wojtason pisze:no ale ty masz lub miales x16xe a to jest inny silnik niz eco-tec
Musisz zrobic swap.

:lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
Zioo
Nowy
Imię: Adam
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: Zioo »

wojtason pisze: no ale ty masz lub miales x16xe a to jest inny silnik niz eco-tec. a powiedz mi to miales na seryjnych walkach te 129km???
walki seryjne nic wiecej nie bylo poza strojeniem, podobny projekt mial bodajze Mat i podobny wynik...
co do reszty rece mi opadly...

edit: nawet znalazlem ...http://corsasport.pl/forum/corsa-by-mat-t65778-150.html
Morette bitch !! ZłooGarage - elektryka/mechanika pojazdowa 883 969 504
Awatar użytkownika
wojtason
Świeżak
Kontakt:

przejzalem ten temat. wnioski sa.

puki coastra smiga juz z nowym ukladem wydechowym od weglarskiego. wszystko nierdzewka, nowe rury na 50mm. wydech srednio glosny. mi sie dzwiek podoba. klka fotek na szybko strzelonych telefonem:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

W niedziele strojenie i znow hamownia prawdopodobnie bedzie. Zobaczymy czy sie cos poprawilo czy dalej ta sama moc. Oby nie za luzny ten wydech zrobilem;(

Ponadto poprawiony dolot na nowej przepustnicy 60mm. Zostalo tylko ustawic wolne obroty ale dalem juz sobie z tym spokoj dzisiaj.

Wielkie podziekowania dla Wałka z www.motoweld.pl
Moge z czystym sumieniem polecic kazdemu ta firme.
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

Taaak, 2" to za luzny wydech :grin:
Obrazek
Awatar użytkownika
Bear_
Weteran
Kontakt:

Ja Ci powiem tak... Z iloma osobami bym nie gadał to w przypadku turbo ok... Można grzebać wydech na większy bo wydajność tego wymaga... jednak w przypadku N/A sama zmiana tłumików na przelotowe czy jakieś tam inne pierdy już "zwiększa" wydajność układu, do tego kolektor 4-2-1 przykładowo i cała charakterystyka się zmienia... Także no jak tam uważasz... Ja miałem wydech 2,5 cala bo myślalem, że będzie ok... Byłem młody i glupi... W chwili obecnej mam wydech zrobiony na ori średnicy i hamulcowania pokazała ponad 6 koni samym wydechem... To właśnie chciałem Ci napisać czekając na wyniki hamowania auta z wydechem...

Można się pokusić na troszkę większe przekroje, ale musi to robić ktoś kto siedzi mocno w temacie i wie co robi... Bo syfu wydechem można narobić szybko...

Ja czekam dalej na efekt wydechu, niby renomowanej firmy i za dość "sporą" kasę... Dałeś za to z tego co pamiętam ~450 zł za tłumiki plus rury na reszte itp... Robocizny spawacza nie licze...

Zobaczymy co wyjdzie i potem Ci przedstawię mój kosztorys wydechu... Ale już samymi tłumikami poszedłeś górną granicą moich sum :)

Tu masz mój wynik samego wydechu w porównaniu do poprzedniej opcji...
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
wojtason
Świeżak
Kontakt:

dzieki za wszystkie uwagi. link do tematu przestudiowalem. sprawdzilem wczoraj kody bledow u oprocz bledu z odpietej sondy lambda wyskoczyl taki blad: 0325 Nieprawidłowy sygnał z czajnika spalania stukowego 1.
Myslalem ze to przez to ze AFR sie zmienil i czasem szarpie bo niedolany i przez to ten blad wyskakuje ale stroiciel twierdzi ze nie. Musze to ogarnac przed hamownia i nastepnym strojeniem
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze Auta”