czy można miec xenon?
-
- Świeżak
- Imię: mateusz
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- koza149
- Nowy
- Imię: Łukasz
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
- Kontakt:
Re: czy można miec xenon?
http://allegro.pl/opel-corsa-c-xenon-or ... 98147.html jezeli sa takie lampy to raczej mozna 

-
- Świeżak
- Fazzie
- Nowy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Tez. Poza tym system autopoziomowania swiatel.mateusz783 pisze:a spryskiwaczy nie muszę montować?

Unsere Opels sind viel schneller...
-
- Świeżak
- mr_luke
- Nowy
- Imię: Łukasz
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Więc tak, przepisy wyraźnie nie regulują ksenonu w samochodach, gdzie fabrycznie go nie było. Sprawa przedstawia się tak. Aby posiadać ksenon muszisz mieć:
- po primo - reflektor z odpowiednią homologacją na szkle
- po secundo - instalacje HID z homologacją (najtańsze na alle ich nie mają a jeśli są to nie uznawane w polsce)
- po tercio - system regulacji poziomu świecenia (powinien być auto ale przepisy dopuszczają też elektryczną, nigdy manualną)
- po kwarto - spryskiwacze wysokociśnieniowe (ale... swego czasu produkowanych było kilka modeli, np Volvo, gdzie spryskiwaczy seryjnie nie było więc jeśli masz dobrą gadkę i znasz przykłady takich aut to możesz się dogadywać, jednak... dużo bezpieczniej i taniej je zamontować bo koszt nie jest kosmiczny)
To by było na tyle z wymaganych rzeczy. Jeśli spełnisz wszystkie 4 warunki to policja nie ma prawa się do Ciebie przyczepić. Swego czasu zrobiłem dość dobre rozeznanie w temacie, łącznie z przepisami na forum prawnym. Jeśli chciałbyś zamontować je jak należy, to kup seryjne lampy, dobrą intalacje (~400zł za przetwiernice + ~200zł na żarniki) i dorób do tego spryski. Nikt się nie przyczepi bo spełnisz warunki a zapewniam Cię, że z markowym żanikiem nie będzie to razić innych i zwracać uwagi
Cheers Mate!
- po primo - reflektor z odpowiednią homologacją na szkle
- po secundo - instalacje HID z homologacją (najtańsze na alle ich nie mają a jeśli są to nie uznawane w polsce)
- po tercio - system regulacji poziomu świecenia (powinien być auto ale przepisy dopuszczają też elektryczną, nigdy manualną)
- po kwarto - spryskiwacze wysokociśnieniowe (ale... swego czasu produkowanych było kilka modeli, np Volvo, gdzie spryskiwaczy seryjnie nie było więc jeśli masz dobrą gadkę i znasz przykłady takich aut to możesz się dogadywać, jednak... dużo bezpieczniej i taniej je zamontować bo koszt nie jest kosmiczny)
To by było na tyle z wymaganych rzeczy. Jeśli spełnisz wszystkie 4 warunki to policja nie ma prawa się do Ciebie przyczepić. Swego czasu zrobiłem dość dobre rozeznanie w temacie, łącznie z przepisami na forum prawnym. Jeśli chciałbyś zamontować je jak należy, to kup seryjne lampy, dobrą intalacje (~400zł za przetwiernice + ~200zł na żarniki) i dorób do tego spryski. Nikt się nie przyczepi bo spełnisz warunki a zapewniam Cię, że z markowym żanikiem nie będzie to razić innych i zwracać uwagi

Cheers Mate!
Corsa - sold
- bez pozdrowień
- Nowy
samopoziomowania też mieć nie trzeba "niby",
chociażby w pierwszych BMW E34, gdzie szły z xenonem nie było samopoziomowania, dopiero później zaczęli je wkładać.
najwięcej zależy od policjanta jakiego spotkasz. miałem troche z tym przygód jak miałem xenon w E30.
ale jeśli miałbyś org. lampy z soczewką i doposażyć je w spryskiwacze to zda egzamin.
a takie pytanie był oryginalnie ksenon w Corsach C?
chociażby w pierwszych BMW E34, gdzie szły z xenonem nie było samopoziomowania, dopiero później zaczęli je wkładać.
najwięcej zależy od policjanta jakiego spotkasz. miałem troche z tym przygód jak miałem xenon w E30.
ale jeśli miałbyś org. lampy z soczewką i doposażyć je w spryskiwacze to zda egzamin.
a takie pytanie był oryginalnie ksenon w Corsach C?
-
- Świeżak
nie nie było, ja już miałem xenon w corsie c badania techniczne przechodził bez problemu tylko teraz sciągłem bo nie chcę żeby dowód poleciał.
-
- Świeżak
- czester 1
- Weteran
- Kontakt:
widocznie jeszcze malo slyszles o CC...