Koledzy mam pytanie,
co mogę zrobić z dolotem powietrza, silnik x14sz z LPG drugiej generacji, Czytałem o wycięciu komory rezonansowej z obudowy filtra, ale czy nie spowoduje to gaśnięcia silnika na luzie, tak jak ma to miejsce kiedy przywracam fabryczny dolot? Gazownicy zaślepili wlot do chwytu powietrza (rura od obudowy filtra do przodu) oraz wykonali jej otwór od strony silnika, sądzę że powoduje to zasysanie przez silnik gorącego powietrza z okolic kolektora wydechowego. Krotko mówiąc chodzi mi o to żeby poprawić dolot powietrza do filtra, jednocześnie móc jeździć na LPG (tylko nie piszcie że jeżdżę kuchenką gazową)
Z góry dziękuję za konstruktywną pomoc
dolot powietrza do obudowy filtra w x14sz
-
piotrekm1981
- Świeżak
- Imię: Piotrek
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
dolot powietrza do obudowy filtra w x14sz
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2012, o 23:00 przez piotrekm1981, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Piotrek
strasnie sybka ta moja Corsówka
Piotrek
- koza149
- Nowy
- Imię: Łukasz
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
- Kontakt:
Re: dolot powietrza do obudowy filtra w x14sz
glupie gadanie gazownikow ze musi byc jakies podcisnienie.. u mnie jest normalnie stozek na II gen LPG i jezdzi normalnie i spalanie tez na normalnym poziomie. Zero strzałów. Zrób ori wlot z lapaczem z pasa przedniego a to wyciete przez gazownikow zaslep.
-
piotrekm1981
- Świeżak
- Imię: Piotrek
- Otrzymał podziękowań: 0
niestety nie głupie gadanie. Jak wróciłem do oryginalnego dolotu to gaśnie w trakcie jazdy na luzie
pozdrawiam
Piotrek
Piotrek
- wolga85
- Weteran
- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Niestety niektóre bardzo proste instalacje drugiej generacji nie da się wyregulować za założonym dolotem. Powód dolot zbiera powietrze i robi niewielkie nadciśnienie które zmienia się wraz z prędkością jazdy. Co powoduje że auto gaśnie przy zdjęciu nogi z gazu i wciśnięciu sprzęgła np przy 60 km/h . Sprawę trochę poprawia zawężenie regulacji na silniku krokowym regulatora gazu ,ale o prawidłowej mieszance nie można mówić.
Czasem check engine się nie zapala i wywala błąd 18?
Czasem check engine się nie zapala i wywala błąd 18?
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie