Witam, Mam takie teoretyczne pytanie. Ile mniej więcej wzrosło by spalanie po uturbieniu corsy z takimi silnikami 1.0 i 12V (54KM); 1.2 i 16V (65KM); 1.4 i 16V (90KM); 1.4 i (60KM).
Prosił bym o odpowiedź. I pozdrawiam
Pytanie co do spalania Corsy B z Turbo
-
- Nowy
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Re: Pytanie co do spalania Corsy B z Turbo
Pytanie jest totalnie bezsensowne , masz w ogóle pojęcie o jakich kosztach mówisz czy klepiesz posty OT tak bezsensownie ? wzrośnie o 5 litrów na sto ...
- Bear_
- Weteran
- Imię: Arek
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
- Kontakt:
A Ty nie klepiesz bezsensownych postów, żeby były...szymi870 pisze:Pytanie jest totalnie bezsensowne , masz w ogóle pojęcie o jakich kosztach mówisz czy klepiesz posty OT tak bezsensownie ? wzrośnie o 5 litrów na sto ...

Co do spalania drogi kolego to pytanie jest troszeczkę nie na miejscu...
Popatrz na parę rzeczy... Możesz mieć mały mocny blok... Sam taki posiadam... Jest to taka alternatywa dla swapu np. na C20XE czy C20LET... Ja takiego motoru nie chciałem mimo iż drogi przetarte... Wolałem mały bloczek z zadziorem...
Jednak grzebanie przy np. 1.2 mija się z celem... Jeśli chodzi o większe silniki... 1,4 i - X14SZ to słabawy silniczek... Lepszą bazą byłby 1.4 iS czy tam Si... 82 koniki na pełnym wtrysku... Masz silnik 8V który ma dobry dół... Jedynie no trzeba go rozebrać całego, dobrze wyremontować, zakuć itp... Potem strojenia itp... Dość sporo kasy... Jeśli chciałbyś iść na łatwiznę i robić soft turbo to jest to zabieg mijający się z celem...
CO do samego pytania o spalanie to może to być różnie... Może Cię wyjść 0,5 L a może to być 9 L... Przy takiej modyfikacji już się nie powinno przejmować takimi rzeczami a priorytetem powinny być osiągi i zadowolenie...
Jak masz pojęcie o mechanice, możliwość obróbki metali i kogoś kto Ci to sensownie wystroi to można grzebać... Będzie to coś innego

-
- Bez listowiec ;-)
- Otrzymał podziękowań: 0
Przepraszam że taką sensacje robie. Nie o to mi chodziło. Mam troche pojęcia o mechanice i wiem mniejwięcej z czym sie wiąże uturbianie. Pytałem tylko czysto rientacyjnie ponieżważ byłem ciekawy tej wiedzy. No i bardzo dziękuje za odpowiedź
- Bear_
- Weteran
- Imię: Arek
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
- Kontakt:
W ogóle mistrzu to zapraszam do działu gdzie się witamy oraz do uzupełnienia profilu
No i ewentualnego zaprezentowania swojego autka w odpowiednim dziale projektów lub aut seryjnych