Luz na wale
-
- Nowy
- Podziękował;: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Luz na wale
Witam,
będę zmieniał silnik w swojej corsie i mając ten drugi na stole podczas wymiany rozrządu zauważyłem że ma luz na wale od strony skrzyni, po prostu da się ruszać kołem zamachowym na boki. Nie jest to jakiś kosmiczny luz, ale rzędu bo ja wiem, 0.5 mm? Da się to po prostu zauważyć gołym okiem. To normalne? Zmieniałem też uszczelkę miski i sprawdzałem luz na korbowodach (w moim obecnym silniku właśnie stuka panewka) i luz na panewkach też był, minimalny ale był, na każdym korbowodzie taki sam. To też jest normalne? Czy mam się czymś martwić.
będę zmieniał silnik w swojej corsie i mając ten drugi na stole podczas wymiany rozrządu zauważyłem że ma luz na wale od strony skrzyni, po prostu da się ruszać kołem zamachowym na boki. Nie jest to jakiś kosmiczny luz, ale rzędu bo ja wiem, 0.5 mm? Da się to po prostu zauważyć gołym okiem. To normalne? Zmieniałem też uszczelkę miski i sprawdzałem luz na korbowodach (w moim obecnym silniku właśnie stuka panewka) i luz na panewkach też był, minimalny ale był, na każdym korbowodzie taki sam. To też jest normalne? Czy mam się czymś martwić.
- mehes
- Moderator Leader
- Imię: Piotr
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
- Kontakt:
Re: Luz na wale
nie nie normalne
może koło zamachowe jest niedokręcone?
korby powinny być spasowane szczelnie...
może koło zamachowe jest niedokręcone?
korby powinny być spasowane szczelnie...
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- STELMI
- Moderatorzy
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
- Kontakt:
silnik będzie na złom pewnie. Luz pewnie jest na panewkach. Ale jeżeli mówisz, że z 0,5mm to nie naprawisz tego. Możesz dać do pomierzenia wal, ale wątpie, żeby był do uratowania
-
- Nowy
Silnik podobno jeździł i było wszystko ok, jest od kolegi z tego forum. Więc mógł jeździć normalnie i nie mieć żadnych objawów rozpadania się?
- STELMI
- Moderatorzy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
- Kontakt:
przy takim luzie na wale? wątpię.morhol pisze:Silnik podobno jeździł i było wszystko ok, jest od kolegi z tego forum. Więc mógł jeździć normalnie i nie mieć żadnych objawów rozpadania się?
-
- Nowy
Zrzuciłem jeszcze raz miskę:

Jak widać panewki przytarte, wał porysowany. Na każdym korbowodzie to samo. Panewka główna od strony rozrządu ok, jednak od strony koła zamachowego jest luz. Szkoda, bo w silniku wymieniłem wszystkie uszczelniacze, rozrząd i termostat. Czy w silnikach z serii X12SZ i podobnych były jakieś problemy z pompami oleju?? Bo w moim obecnym silniku nie jest podawany olej na panewkę pierwszego korbowodu (od strony rozrządu) wszystkie pozostałe są idealne. W tym silniku wszystkie są przytarte. Wie ktoś gdzie może tkwić problem?

Jak widać panewki przytarte, wał porysowany. Na każdym korbowodzie to samo. Panewka główna od strony rozrządu ok, jednak od strony koła zamachowego jest luz. Szkoda, bo w silniku wymieniłem wszystkie uszczelniacze, rozrząd i termostat. Czy w silnikach z serii X12SZ i podobnych były jakieś problemy z pompami oleju?? Bo w moim obecnym silniku nie jest podawany olej na panewkę pierwszego korbowodu (od strony rozrządu) wszystkie pozostałe są idealne. W tym silniku wszystkie są przytarte. Wie ktoś gdzie może tkwić problem?
- Fifo
- Swój
- Imię: Marcin
- Kontakt:
W niewiadomym przebiegu silnika i niewiadomej historii użytkowania tegoż silnika. Chcesz usratować silnik to rozłóż rozrząd, jest nowy więc go użyjesz jeszcze raz. Zdemontuj wał i oddaj go do dobrego zakładu szlifierskiego, nich się fachowiec wypowie czy wał jest prosty i czy da rade go wyprowadzić np na pierwszy szlif (zakładając że wał jest nominał). Jezeli da rade to kupisz nowe panewki na pierwszy nadwymiar i sprawe wału masz z głowy, tylko wymyj go dobrze przed składaniem i nie złóz panewek na sucho. Pompe oleju ściagnij, rozbierz cześciowo, zmierz luz na pompie. W kazdej ksiązce pt "Sam naprawiam" masz podane jak to zrobić i jakie wartości sa ok a jakie nie. Jeżeli jest ok, to wymyj dokładnie całą pompę, złóż ją na wazelinie technicznej i zmontuj wszystko. Sprawdż jeszcze smok olejowy, żeby nie był przytkany.
CB 2.0 16V Turbo powered by ProjectXs 292PS 404Nm 1,05bar --> corsa-fifo-2-0-turbo-1-05-bar-292km-404nm-t66331.html
www.ProjectXs.pl
www.EcuMaster.com
Meet Us on Facebook: http://www.facebook.com/ProjectXs
www.ProjectXs.pl
www.EcuMaster.com
Meet Us on Facebook: http://www.facebook.com/ProjectXs
-
- Nowy
- Imię: Krzysztof
- Otrzymał podziękowań: 0
silnik jest mój,i mi w tym silniku nic nie stukało,jezdził normalnie i jak to pełnoletni silnik pobierał sobie troche oleju,ale nic pozatymżadnych dziwnych dzwieków nie wydawał itp,czy to normalne żeby wyskoczyły takie awarie?

-
- Nowy
Zakładając spowrotem miskę zauważyłem że smok pompy jest bardzo blisko dna (miska jest wgnieciona). Spróbowałem założyć miskę bez uszczelki i nie dało rady jej dokręcić - smok pompy opierał się na dnie miski. Czyli grubość uszczelki = odległość smoka od dna miski. Czy to możliwe aby przez słabe zasysanie oleju przytarło panewki? Gdzie najpierw podawany jest olej z pompy?
Druga sprawa, nie mam powodu aby nie wierzyć Gawronowi że silnik działał i nie było żadnego problemu. Moim zdaniem pisze prawdę że silnik do tej pory chodził, ale po założeniu go do auta w takim stanie mógłby nie pojeździć już długo.
Druga sprawa, nie mam powodu aby nie wierzyć Gawronowi że silnik działał i nie było żadnego problemu. Moim zdaniem pisze prawdę że silnik do tej pory chodził, ale po założeniu go do auta w takim stanie mógłby nie pojeździć już długo.
- ja37
- Support Team
- Imię: Grzesiek
- Model auta: Astra H GTC
- Silnik: Z20LEH
- Podziękował;: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 26 razy
Zdaje się, że pierwsza dostaje smarowanie panewka wału od rozrządu, później po kolei wszystkie.
Nie wiem, gdzie jest rozgałęzienie na górę - czy przy pompie, czy ze środkowej panewki wału?
Góra kończy się zaworkiem (kulka ze sprężynką) za zaworem wydechowym 4 cylindra.
Nie wiem, gdzie jest rozgałęzienie na górę - czy przy pompie, czy ze środkowej panewki wału?
Góra kończy się zaworkiem (kulka ze sprężynką) za zaworem wydechowym 4 cylindra.
-
- Nowy
Odkręcałem pierwszą panewkę główną od strony rozrządu i była idealna. No ale od strony zamachu jest luz.
-
- Nowy
Będę zmieniał w swoim silniku jeszcze raz panewkę na korbowodzie więc spróbuję pogmerać drutem w wale, może rzeczywiście tu tkwi przyczyna braku oleju.
- wolga85
- Weteran
- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Jak przytyka się smok to właśnie cierpi smarowanie 4 cylindra ogólnie (jest najdalej ) sprawdź wałek rozrządu w jakim jest stanie.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
-
- Nowy
Wałek właśnie jest ok, to znaczy nie ma progów ani rys na nim. Z resztą ściągnę jutro pokrywy w obu silnikach i porównam. Czwarty cylinder to ten od strony rozrządu czy skrzyni?
- mariusz2247
- Nowy
- Imię: Mariusz
Czwarty cylinder to ten od strony skrzyni. Cylindry liczysz od strony rozrządu
bo życie jest po to, by spełniać swoje marzenia
-
- Nowy
Obejrzałem wałki i w moim silniku jest bardziej zużyty, mój ma (mierzone na jednej krzywce) ok 30.52 mm, a w tym drugim silniku 30.96 mm. Ani na jednym, ani na drugim nie ma rys.
- mehes
- Moderator Leader
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
- Kontakt:
Czy widać "słoje" na krzywce (w miejscu stykania się krzywki z hydro popychaczem) ?morhol pisze:Obejrzałem wałki i w moim silniku jest bardziej zużyty, mój ma (mierzone na jednej krzywce) ok 30.52 mm, a w tym drugim silniku 30.96 mm. Ani na jednym, ani na drugim nie ma rys.
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Pomogłem postaw +
-
- Nowy

Na zdjęciu słabo widać, na krzywkach są tak jakby "rysy", ale nie są to rysy bo po przejechaniu palcem nie czuć żadnych progów. Są na nich takie ciemne plamki.