Swap silnika 1.6 1.6 16v 16XEL na 2.5x25xe pomoc techniczna

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
pawelppr
Świeżak
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Swap silnika 1.6 1.6 16v 16XEL na 2.5x25xe pomoc techniczna

Post autor: pawelppr »

Witam trafilem na to forum poniewaz polecili mi je znajomi bo tylko tu sa wariaci co robia w corsach potezne swapy;D Chcialbym zrobic swapa z 1.6 16v 16XEL na 2.5x25xe lecz w tigrze. Corsa i tigra jest praktycznie jedno i to samo wiec mam pytania do was, jezeli ktos takie cos juz robił to prosilbym o pomoc techniczna przy swapie. Wiem ze niektorzy wsadzali tutaj nawet i 3.0;p. Nie chce wsadzac zadnego trubo tylko seryjke, tlumiki z przelotu, no i ecu master.

wiec tak 1 pytanie jest takie czym sie roznia motory z calibry, omegi i vectry. maja taka sama mazwe.
http://allegro.pl/silnik-opel-omega-2-5 ... 30778.html
http://allegro.pl/silnik-opel-2-5-v6-i5 ... 03714.html
http://allegro.pl/silnik-calibra-vectra ... 04292.html

2. co jest potrzebne dokladnie do swapa? Łapa do silnika gdzie ja dostac? Komputer kable beda pasowac z tigry czy trzeba ciagnac wszystko nowe?
3. Zmiana hamulców z tigry na 256 chodzi mi zeby wlazla 15 i pytanie czy bedzie tez w nich abs? tył myslalem nad zamiana z twin topa podobno pasuje idealnie, i tez pytanie czy bedzie pasowac? i czy bedzie abs, bo go bym chcial miec.
4.Gdzie wzmocnic najlepiej bude?
5. Jaka skrzynie zastosowac wiadomo licznik jest na linke
6.czy przeguby seryjne wytrzymaja wszystko czy bedzie trzeba wymieniac?
7. Wtryskiwacze seryjne zostawiac czy zastosowac jakies inne?
8. No i mam zrobiony komputer pokladowy z astry gsi pewnie bedzie trzeba wszczepic inny? z omegi?

O wszystkie porady rady dziekuje z góry, prosilbym o wyrozumiałość.
Corsillac
Świeżak
Imię: Meff

Re: Swap silnika 1.6 1.6 16v 16XEL na 2.5x25xe pomoc techni

Post autor: Corsillac »

Wiedza widzę nikła w tym temacie. Czytać, czytać, czytać, dużo jest opisane i piszę to jak najbardziej poważnie. Wsadzenie V6 to spora rzeźba, zdajesz sobie sprawę z tego?
pawelppr
Świeżak

Tak zdaje sobie z tego bardzo sprawe. Jakby ktos miał kontakt z taka osoba co wsadzała 2.5 to bardzo prosilbym o namiary do takich osob
Corsillac
Świeżak

Przede wszystkim musisz przerobić ściankę grodziową komory silnika z kabiną, bo silnik się nie zmieści. Być może trzeba przerobić pas przedni. 2,5 a 3,0 to praktycznie to samo wielkościowo, więc jedno i drugie da się wsadzić praktycznie takimi samymi przeróbkami. Jeśli chcesz zakładać seryjny silnik, to w jakim celu potrzebny Ci ECU Master?

1. Różnią się pewnie osprzętem, którego na tych aukcjach nie ma w komplecie, więc poluj na silnik kompletny lub całe auto i napewno nie i500.

2. Łapy silnika trzeba rzeźbić, nie dostaniesz takich, chyba, że ma coś MTech w ofercie, taniej jest w każdym razie zrobić samemu. O jaki komputer Ci chodzi? Jeśli o ECU, to zapomnij, że będzie pasować z R4 do V6.:D

3. Sama zmiana hamulców na większe tarcze ocala ABS, bo przecież koronkę masz na przegubie. Na 256 mm wchodzi spokojnie 14" felga. Nie wiem czy na tył pasuje z Twin Topa, zdjęcia/wymiary, a najlepiej zdobyć taką i przymierzyć.;)

4. Spawy trzeba poprawić, najlepiej w przodzie samochodu.

5. Szukaj gościu, na necie nie jeden opis swapu jest. Skrzynia F20 może wytrzyma, F18 napewno wytrzyma.

6. Chyba oszalałeś, że przegub seryjny wytrzyma ze 200 Nm momentu.

7. Po kiego grzyba chcesz wymieniać wtryski? To albo chcesz seryjny motor, albo rzeźba, sam sobie przeczysz.
pawelppr
Świeżak

chcialbym seryjny motor ale zeby go minimalnie dlubnac, wiem ze tu na tym forum ludzie robili takie swapy, jakby ktos mial namiar na takiego czlowieka to bym bardzo prosił ;)
Corsillac
Świeżak

Ciągle proponuję przegrzebać tematy, bo jest tu Corsa V6.:)
Awatar użytkownika
Wydra9
Użytkownik Premium
Imię: Rafał
Model auta: Corsa B
Silnik: C20NE
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: Wydra9 »

mysle ze nie bedzie ci potrzebne grzebane v6 wsadz org to zobaczysz ;) mam 2.0 i jest fajnie choc przy tym nie bylo wcale rzezby tylko dopasowywanie. zastaów sie czy nie lepiej wsadzic 2.0 16v taniej i pewniej ze sie nie rozleci ja juz 20tys zrobilem i tak jakbym mial serie ;)
pawelppr
Świeżak

ciagle slysze wlasnie opinie ze 16v panewki siadaja( u mnie sie cofnela) no i wpieprzaja olej niestety. i wybor padł na 2.5 dzis przeszukiwalem forum i znalazlem ta 2.5 ;p
wlasnie a przeguby od czego by trzebabyło wsadzac i by pasowało bo zaciski z vectry a wsadze raczej z tarczami nawiercanymi a na dupe z twin topa no ae to jeszce jest mega dlugo droga z tym wszystkim
Corsillac
Świeżak

Panewki siadają jak się bez oleju jeździ.:D Jeśli chcesz tarcze z tyłu, to chyba jeszcze trzeba pomyśleć o wydajniejszej pompie hamulcowej.;)
Awatar użytkownika
Wydra9
Użytkownik Premium
Imię: Rafał
Model auta: Corsa B
Silnik: C20NE
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: Wydra9 »

Oplowsie v6 szybko sie zacieraja przy dynamicznej jezdzie slaby system olejowy maja... mam znajomych ktorzy juz kilka silników zmieniaja... Jeden ma omege "C" i ma juz 6 3.0 powiedzial ze to juz ostatni ajest mechanikiem dobrym i sam to robi wiec napewno wie jak sie z silnikiem obchodzic. Głowny problem tych silników to pompa oleju
pawelppr
Świeżak

a jak a piaste i skrzynie najlepiej zastosowac do takich silnikow wiadomo trigra ma licznik na linke a chyba omega juz ma elektryczne wszystko
Corsillac
Świeżak

Przecież nie przekładasz skrzyni z Omegi, liczników z Omegi też nie, to co się martwisz? W skrzyni masz albo impulsator, albo napęd linki, więc jak dobierzesz skrzynie z innego auta to tylko zobaczysz, czy jest napęd na linkę i tyle.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”