Wzmacniacz + skrzynia- co wybrać?
- truckerek
- Nowy
- Imię: Sergiusz
- Podziękował;: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 0
Wzmacniacz + skrzynia- co wybrać?
Witam was. Zastanawiam się nad kupnem wzmacniacza ze skrzynią. Podaję niżej parę propozycji. Może ktoś z was miał styczność? Miałoby to grać w corsie b 3d.
http://allegro.pl/skrzynia-jbl-cs-1214- ... 68361.html
http://allegro.pl/skrzynia-basowa-magna ... 84950.html
http://allegro.pl/skrzynia-mac-audio-mp ... 45248.html
http://allegro.pl/skrzynia-basowa-gt-se ... 43602.html
http://allegro.pl/subwoofer-150w-rms-30 ... 27800.html
http://allegro.pl/pilnie-sprzedam-tube- ... 89683.html
http://allegro.pl/skrzynia-clarion-wzma ... 10833.html
http://allegro.pl/skrzynia-basowa-jbl-g ... 88901.html
http://allegro.pl/tuba-clarion-wzmacnia ... 54012.html
http://allegro.pl/skrzynia-jbl-cs-1214- ... 68361.html
http://allegro.pl/skrzynia-basowa-magna ... 84950.html
http://allegro.pl/skrzynia-mac-audio-mp ... 45248.html
http://allegro.pl/skrzynia-basowa-gt-se ... 43602.html
http://allegro.pl/subwoofer-150w-rms-30 ... 27800.html
http://allegro.pl/pilnie-sprzedam-tube- ... 89683.html
http://allegro.pl/skrzynia-basowa-jbl-g ... 88901.html
http://allegro.pl/tuba-clarion-wzmacnia ... 54012.html
- Wydra9
- Użytkownik Premium
- Imię: Rafał
- Model auta: Corsa B
- Silnik: C20NE
- Podziękował;: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Re: Wzmacniacz + skrzynia- co wybrać?
jesli chcesz mam do sprzedania wzmacniacz
magnat hotrod 400 za 300zl
2 subwoofery
clarion sw 3011 750watt za 250zl
kicx wp 300 1000watt (cholernie mocny) za 300 obydwa glosniki oczywiscie w skrzyniach a wszystkie te rzeczy urzywane no i oczywiscie sprawne
magnat hotrod 400 za 300zl
2 subwoofery
clarion sw 3011 750watt za 250zl
kicx wp 300 1000watt (cholernie mocny) za 300 obydwa glosniki oczywiscie w skrzyniach a wszystkie te rzeczy urzywane no i oczywiscie sprawne
- truckerek
- Nowy
- Bear_
- Weteran
- Imię: Arek
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
- Kontakt:
Raczej nic...
Jak już to przedostatnia pozycja JBL GT5 ale tym wzmakiem co tam gość pokazuje to se możesz tweetery zasilić a nie woofer...
Jakiej muzy słuchasz przeważnie bo to też ma znaczenie...
Głośniki JBL'a sprawują się dobrze z miękką czarną muzą i mają jedne z najlepszych skuteczności, głośniki HERTZ'a są niby uniwersalne ale z tendencją na spokojny rock i czarną muzę... Nie zniekształcają długich ciągliwych miękkich basów... Guziki Clariona z niskich serii to pierdziawki...
Ja np. jeździłem w corsie na głośniku Ground Zero z serii SPL ale na szerokim miękkim siodle... Jednak np. z fajnym demo Mansona nie dawał sobie w pewnych "szczytach" rady...
Rockford Fosgate i pere mu podobnych są sztywne ale za to wysoko wyciągają mocne uderzenia...
Ogółem dużo poczytaj sobie na temat głośników i wtedy szukaj czegoś pod siebie... masz w cholere testów na YT itp.
Pozdro
Jak już to przedostatnia pozycja JBL GT5 ale tym wzmakiem co tam gość pokazuje to se możesz tweetery zasilić a nie woofer...
Jakiej muzy słuchasz przeważnie bo to też ma znaczenie...
Głośniki JBL'a sprawują się dobrze z miękką czarną muzą i mają jedne z najlepszych skuteczności, głośniki HERTZ'a są niby uniwersalne ale z tendencją na spokojny rock i czarną muzę... Nie zniekształcają długich ciągliwych miękkich basów... Guziki Clariona z niskich serii to pierdziawki...
Ja np. jeździłem w corsie na głośniku Ground Zero z serii SPL ale na szerokim miękkim siodle... Jednak np. z fajnym demo Mansona nie dawał sobie w pewnych "szczytach" rady...
Rockford Fosgate i pere mu podobnych są sztywne ale za to wysoko wyciągają mocne uderzenia...
Ogółem dużo poczytaj sobie na temat głośników i wtedy szukaj czegoś pod siebie... masz w cholere testów na YT itp.
Pozdro
- truckerek
- Nowy
Dzięki Misiek za odpowiedź. Słucham różnej muzyki, ale głównie rap, dubstep i trance. To najczęściej u mnie gra. Budżet mam ograniczony niestety, a chciałbym jednak ten bas podciągnąć trochę. Nie zależy mi na mega mocnym dudnieniu basu, ale żeby był soczysty, że tak powiem Muszę się trochę porozglądać za tym.
Jeśli ktoś ma jakieś propozycji konfiguracji co by zagrało w miarę dobrze jak na cenę do 400 zł to pisać.
Jeśli ktoś ma jakieś propozycji konfiguracji co by zagrało w miarę dobrze jak na cenę do 400 zł to pisać.
- Bear_
- Weteran
- Kontakt:
- Wydra9
- Użytkownik Premium
Sory Bear ze podważam autorytet ale stwierdzenie ze ten czy tamten glosnik nadaje sie do takiej czy takiej muzyki to bzdura
Ja akurat siedze w tym od strony technicznej i sam tworze kolumny i jest to moja pasja, wszystko zalezy od radia wzmacniacza zasilania obudowy kolumny i srednicy glosnika wtedy mozna mowic do jakiej muzyki sie nadaje.
Widze ze lubujesz sie w szybkim i raczej wysokim basie który powinien raczej system (glosniki umieszczone w drzwiach) nadrabiac a sub zabarwiac.
Proponuje ci glosnik o malej srednicy 25cm i w skrzyni zamknietej o duzej skutecznosc np 92 dB
(obudowa zamknieta gra ciszej ale bas jest kontrolowany szybki i punktowy, obudowa z bass refleksem jest duzo glosniejsza ale czesto bas sie ciagnie dlugo trzesie wszystkim i zaglusza muzyke, obudowa szczlinowa to niby kompromis ale nie wypowiadam sie bo nie mialem takiej w raczkach).
Wzmacniacz najepiej 2x wiekszej mocy niz moc rms glosnika, ustawiony na czestotliwosc 40-50hz wtedy nie bedzie sie gubic wzmacniacz i nie bedzie rzucac glosnikiem bezwladnie przy glosnym sluchaniu, a sam subwufer bedzie sie odzywac tylko wtedy kiedy ma zagrac a nie bedzie dudnic przez caly czas, w radiu tez ustaw sobie najnizej bo najlepiej wzmacniacz od suba podlaczyc do wyjscia sub w radiu.
Skutecznosc (dB) to znaczy jak ten gosnik zagra glosno wcale nie moc (watt) to jest maksymalna moc jaka trzeba przylozyc zeby glosnik osiagnal ta skutecznosc czyli glosnosc (oczywiscie patrz tylko na moc rms glosnika jak i wzmacniacza) patrz tez za glosnikiem ktory najnizej schodzi czyli czestotliwosc podzialu (Hz) od do najlepiej nie wiecej jak 30 Hz.
Fajnie tez jakbys mial system w drzwiach podłaczony do wzmacniacza radio nigdy nie zagra tak dobrze jak wzmacniacz. Czyli dobrze jakbys szukal 4 kanalowego wzmacniacza.
Rozprowadzajac kable do wzmacniacza sygnalowe i zasilajace puszczaj odzielnie nie pozwul aby gdzies sie dotykaly inaczej bedzie piszczec w glosnikach przy dodawaniu gazu wl. swiatlach itp.
Mam nadzieje ze cos pomoglem i rozjasnilem na co patrzec przy szukaniu. Oczywiscie nie musisz sie stosowac do moich rad parametry moga byc zblizone wszystko kestja gustu i kasy
-- 11 cze 2012, o 02:25 --
Ps. z kazdego glosnika nawet niskiej seri dobrze dobranego skonfigurowanego ze wzmacniaczem i w odpowiedniej skrzyni mozna posluchac dobrze muzyki
Ja akurat siedze w tym od strony technicznej i sam tworze kolumny i jest to moja pasja, wszystko zalezy od radia wzmacniacza zasilania obudowy kolumny i srednicy glosnika wtedy mozna mowic do jakiej muzyki sie nadaje.
Widze ze lubujesz sie w szybkim i raczej wysokim basie który powinien raczej system (glosniki umieszczone w drzwiach) nadrabiac a sub zabarwiac.
Proponuje ci glosnik o malej srednicy 25cm i w skrzyni zamknietej o duzej skutecznosc np 92 dB
(obudowa zamknieta gra ciszej ale bas jest kontrolowany szybki i punktowy, obudowa z bass refleksem jest duzo glosniejsza ale czesto bas sie ciagnie dlugo trzesie wszystkim i zaglusza muzyke, obudowa szczlinowa to niby kompromis ale nie wypowiadam sie bo nie mialem takiej w raczkach).
Wzmacniacz najepiej 2x wiekszej mocy niz moc rms glosnika, ustawiony na czestotliwosc 40-50hz wtedy nie bedzie sie gubic wzmacniacz i nie bedzie rzucac glosnikiem bezwladnie przy glosnym sluchaniu, a sam subwufer bedzie sie odzywac tylko wtedy kiedy ma zagrac a nie bedzie dudnic przez caly czas, w radiu tez ustaw sobie najnizej bo najlepiej wzmacniacz od suba podlaczyc do wyjscia sub w radiu.
Skutecznosc (dB) to znaczy jak ten gosnik zagra glosno wcale nie moc (watt) to jest maksymalna moc jaka trzeba przylozyc zeby glosnik osiagnal ta skutecznosc czyli glosnosc (oczywiscie patrz tylko na moc rms glosnika jak i wzmacniacza) patrz tez za glosnikiem ktory najnizej schodzi czyli czestotliwosc podzialu (Hz) od do najlepiej nie wiecej jak 30 Hz.
Fajnie tez jakbys mial system w drzwiach podłaczony do wzmacniacza radio nigdy nie zagra tak dobrze jak wzmacniacz. Czyli dobrze jakbys szukal 4 kanalowego wzmacniacza.
Rozprowadzajac kable do wzmacniacza sygnalowe i zasilajace puszczaj odzielnie nie pozwul aby gdzies sie dotykaly inaczej bedzie piszczec w glosnikach przy dodawaniu gazu wl. swiatlach itp.
Mam nadzieje ze cos pomoglem i rozjasnilem na co patrzec przy szukaniu. Oczywiscie nie musisz sie stosowac do moich rad parametry moga byc zblizone wszystko kestja gustu i kasy
-- 11 cze 2012, o 02:25 --
Ps. z kazdego glosnika nawet niskiej seri dobrze dobranego skonfigurowanego ze wzmacniaczem i w odpowiedniej skrzyni mozna posluchac dobrze muzyki
- Ocena: 100%
- Bear_
- Weteran
- Kontakt:
No widzę że ktoś z kim można konstruktywnie podyskutować Owszem wydra, zgadzam się z tym co piszesz i niemal w 100% podałes konfigurację i ustawienie zakresowe mojego sprzętu co do autorytetu to ja się za taki nie uważam. Po prostu lubię czysty, dobry dźwięk. Jeśli jednak chodzi o sprzęt to zgadzam się z Tobą ale też nie do końca. Owszem, prawie wszystko zależy od radia, jego możliwości manipulacji ustawieniem, zakresów, jak i wzmaka... Ale niestety głośniki również mają wpływ na odsłuch jakiego oczekujemy. Ja w CA, amatorsko bo amatorsko, ale siedzę już dość długo, nie jeden sprzęt przeszedł mi przez ręce i nie jeden docierałem pod ludzi. Np na swoim doświadczeniu mogę powiedzieć że na tej samej bazie - radio, okablowanie, wzmak - zmieniałem głośniki i jakoś odsłuchu potrafi się zmienić diametralnie a opinię w temacie sprzętu o którym pisałem opieram na swoich własnych doświadczeniach. Dany głośnik od konkretnego producenta lubi jakieś swoje zakresy pracy a jego konstrukcja też się w większości różni od konkurencji podobnej klasy ale audio jest tematem rzeką i to jest rozmowa raczej przy piwie na jakims zlocie czy coś pozdrawiam i gratuluję wiedzy
- Wydra9
- Użytkownik Premium
Ja tak samo jestem samoukiem tyle ze zamilowanie do sprzetu konstruowania kolumn i muzki spowodowalo chec zdobywania jakiejs tam wiedzy i tez ona nie jest jakas mega Wracajac do tematu to po czesci masz racje no napewno na jakosc i odczucia ma konstrukcja glosnika jego waga im ciezszy tym w mniejsze drgania wpada kosz i obudowa. twardosc zawieszenia im twardsze tym wieksze cisnienie wytwarza ale co za tym idzie potrzebna moc (ale nie moze byc za twarde bo bedzie cholernie mocny glosnik srednio tonowy ) Wchylenie membrany im wieksze na twardym zawieszeniu i lekkiej sztywnej membranie tym lepszy glosnik basowy takze glosniki tej samem klasy moga grac roznie
-- 11 cze 2012, o 09:42 --
Dla tych co moga nadal nie rozumiec jak to dziala: wyobrazcie sobie ze chcecie kogos udezyc reka w twarz im wiekszy zamach (wychylenie) i wiecej sily (moc - watt) tym bardziej boli (skutecznosc dB) im macie sztywniejsza reke tym mniejsze dzialanie twarz (cisnienie w obudowie) ma na reke (sztywnosc membrany i zawieszenia - brak nie chcianych migotan membrany podczas gry) im mniejsza waga reki tym latwiej wprawic w ruch (waga membrany).Im mniejsza srednica tym glosnik jest szybszy (mniejsza powiezchnia tloczenia) ale za to mniejsze cisnienie robi.
Czestotliwosc fs to rezonan - przy jakiej czestotliwosci glosnik najbardziej drzy masuje plecy a go nie slychac przydatne najbardziej w obudowie typu bassreflex. koniec madrzenia sie i powodzenia w poszukiwaniach
-- 11 cze 2012, o 09:42 --
Dla tych co moga nadal nie rozumiec jak to dziala: wyobrazcie sobie ze chcecie kogos udezyc reka w twarz im wiekszy zamach (wychylenie) i wiecej sily (moc - watt) tym bardziej boli (skutecznosc dB) im macie sztywniejsza reke tym mniejsze dzialanie twarz (cisnienie w obudowie) ma na reke (sztywnosc membrany i zawieszenia - brak nie chcianych migotan membrany podczas gry) im mniejsza waga reki tym latwiej wprawic w ruch (waga membrany).Im mniejsza srednica tym glosnik jest szybszy (mniejsza powiezchnia tloczenia) ale za to mniejsze cisnienie robi.
Czestotliwosc fs to rezonan - przy jakiej czestotliwosci glosnik najbardziej drzy masuje plecy a go nie slychac przydatne najbardziej w obudowie typu bassreflex. koniec madrzenia sie i powodzenia w poszukiwaniach
- !markos
- M A S T E R
- Imię: mihau
A... Stare zapasy z tatowozu Mialem to wsadzac w dupowoz, ale zrezygnowalem i chyba stanie tylko na przednim systemie na Merlinie MD-21 i Signatach H16/T3/C2.. Wszystko kupilem dobre poltora roku temu i ciagle lezy na polkachBear_ pisze:markos skąd Ty masz taki cuś ?
Btw. Wydra, przemysl ten pierwszy superpost, bo Ci nie poszlo. Najpierw mowisz, ze bzdura jest, ze jakistam glosnik nadaje sie do takiej, czy innej muzyki, a potem sam narzucasz jaka do tej muzyki ma byc obudowa. Jako konstruktor-amator powinienes chyba wiedziec, ze z tytulu parametrow, pewne glosniki lepiej nadaja sie do obudowy zamknietej, a inne do skrzyni wentylowanej. Idac dalej - zgodnie z tym co sam napisales - jeden glosnik lepiej zagra taka muzyke, a drugi inna? Troche sie ogarnij, bo napisales strasznie duzo tekstu, ale bardzo niewiele z niego wynika. Pomine juz zupelnie fakt, ze rodzaj obudowy, a co za tym idzie profil brzmiemia, zalezy od preferencji uzytkownika. Jeden woli tak, drugi inaczej. Ja w domu mam zamknieta skrzynke, ktora ponizej 40Hz uzupelnia kolumny frontowe grajace pelnym pasmem, moj znajomy ma kolumny frontowe obciete do 70Hz, a reszta zajmuje sie subwoofer z basrefleksem. Czy to znaczy, ze slucham jakiegostam gatunku muzycznego, czy moze jednak znaczy to wylacznie tyle, ze lubie taki charakter basu jaki oferuje moj zestaw i na moje ucho doskonale brzmi na nim wszystko co wrzuce w odtwarzacz?
- Wydra9
- Użytkownik Premium
ale ja wlasnie mialem to na mysli. a rozna muzyka ma rozny bass i takie czy inne ustawienie bedzie pasowac. glosnik to glosnik a obudowa z glosnikiem to juz co innego. Kazdy glosnik pasuje do kazdej obudowy kwestia litrarzu, srednicy czy dlugosci rury w przypadku bassrefleks. Do lajtowego roka nie ustawisz suba zeby ciagnal basem i zagluszal taleze czy gitare a ustawisz tak a zeby odzywal sie przy stopce a mniej przy perkusji przy rapie jest sam bass praktycznie i tu fajnie jak chodzi po plecach. Ale to juz wszystko kwestia gusu.
Ostatnio zmieniony 11 cze 2012, o 10:51 przez Wydra9, łącznie zmieniany 1 raz.
- Wydra9
- Użytkownik Premium
chcialem wyjasnic do czego sie odwzorowywac bo jak mozna rozmawiac o gustach gdy nie ma sie odpowiedniej wiedzy. Nie mam racji?
bardzo ladne wiaderko co to jest? sluchalem ostatnio suba 2x jbl seri power 12 22 i w myslach krzyczalem
-gdzie jest wokal i gora! No nie bylo niestety ;(
sluchalem tez takiej samej seri tylko 10 22 chyba to fajnie gralo ale tez sprzet byl fajnie dobrany system dls napedzany przez jl audio
bardzo ladne wiaderko co to jest? sluchalem ostatnio suba 2x jbl seri power 12 22 i w myslach krzyczalem
-gdzie jest wokal i gora! No nie bylo niestety ;(
sluchalem tez takiej samej seri tylko 10 22 chyba to fajnie gralo ale tez sprzet byl fajnie dobrany system dls napedzany przez jl audio
- Bear_
- Weteran
- Kontakt:
Dobre wiadro markos Mialem takowe... Tylko chyba poprzednią serię, ale hmmm... Nie chyba dokladnie ten sam
P.S. Udało mi się go wystrzelić wzmakiem Genesis
Ale nie zmienia to faktu, że o takie coś bym Cię nie posądzał
P.S. Udało mi się go wystrzelić wzmakiem Genesis
Ale nie zmienia to faktu, że o takie coś bym Cię nie posądzał
- !markos
- M A S T E R
Stary, w 100% amerykanski Soundstream Exact 10.. Teraz juz nie ma takich glosnikowWydra9 pisze:co to jest?
To nie bede mowil co mam w domuBear_ pisze:o takie coś bym Cię nie posądzał
A jak juz o nim wspomnialem.. To zrobie male OT, moze przejdzie Chetnie oddam ten sub w dobre rece. Ma swoje lata, ale konstrukcyjnie ciezko znalezc teraz cos, co mu dorowna. Brzmieniowo - nie wiem, nie porownywalem. W swoich latach robil za jeden z najlepszych glosnikow SQ. Moge wypozyczyc na testy. W zestawie jest liczona skrzynka BR, solidny kabel Monstera i wtyczka Neutrik Speakon. Glosnik mozna tez wsadzic w maly kompakt (no, tylko gleboki musi byc ). Jakby cos, to pw.
- Wydra9
- Użytkownik Premium
dajesz cene
Moze bysmy zalozyli jakis odzielny temat na temat caraudio czy domowym sprzecie hifi czy jak ktos ma hiend
Moze bysmy zalozyli jakis odzielny temat na temat caraudio czy domowym sprzecie hifi czy jak ktos ma hiend
- truckerek
- Nowy
No to się kolegi rozpisali Nie ma co
Teraz przynajmniej wiem czego szukać. Oczywiście odnośnie konfiguracji co napisał Wydra ( moc wzmaka 2x większa od rms suba). Nie chcę w aucie mieć typowego klepania, że podciągnę volume, a wszystkie sierpy mi odlecą ( i tak ledwo co tam siedzą ) Będę szukał, oglądał testy.
Ale tak szczerze- znajdę coś co chociaż w miarę zagra do 400 zł? Nie jestem jakimś ultramaniakiem audio, ale chcę, żeby to jakoś w miarę grało.
Takie cuś by dało radę?
Teraz przynajmniej wiem czego szukać. Oczywiście odnośnie konfiguracji co napisał Wydra ( moc wzmaka 2x większa od rms suba). Nie chcę w aucie mieć typowego klepania, że podciągnę volume, a wszystkie sierpy mi odlecą ( i tak ledwo co tam siedzą ) Będę szukał, oglądał testy.
Ale tak szczerze- znajdę coś co chociaż w miarę zagra do 400 zł? Nie jestem jakimś ultramaniakiem audio, ale chcę, żeby to jakoś w miarę grało.
Takie cuś by dało radę?
- !markos
- M A S T E R
Jak masz 500W glosnik, to potrzebujesz 1kW wzmocnienia? Rzecz calkowicie wyssana z palca, nie stoi za nia kompletnie nic poza "tak ma byc, bo poniewaz".Wydra9 pisze:Wzmacniacz najepiej 2x wiekszej mocy niz moc rms glosnika
Z zestawu z linka zasilisz tez przedni zestaw, bo 2 kanaly wzmacniacz sa wolne. Jesli nie masz jakichs mega wymagan to w zasadzie wszystko zagra
- Wydra9
- Użytkownik Premium
Jesli wzmacniacz jest mocniejszy od suba a jest przyciszony ma pelna kontrole nad glosnikiem w pelnej skali jego mocy nie miota nim bezwladnie podczas glosnego sluchania. Do tego sluzy pokretlo gain na wzmacniaczu. Oczywiscie wzmacniacz o tej samej mocy czy slabszy tez zagra ale nie bedzie do konca kontrolowac glosnika powstana nie chciane znieksztalcenia czestotliwosci czyli takzwane charczenie co nie jest wina glosnika jak duzo ludzi twierdzi tylko wzmacniacza ktory juz znieksztalca z powodu braku mocy. Za slaby glosnik objawia sie duzymi wychyleniami membrany bez wydawania dzwieku i czesto stukaniem cewki o nabiegunnik co szybko konczy sie spaleniem cewki.
-- 11 cze 2012, o 22:58 --
Pamietaj tez o odpowiednim przewodzie zasilajacym ktory przeniesie ta moc zasilania jesli masz wzmacniacz 300watt to z prawa ohma wynika ze 300watt/12v=25A musisz miec taki przewód żeby bez problemu przeniusł 25A prądu stałego z akumulatora wiadomo że to jest prąd chwilowy przy maksymalnej mocy i wychyleniu głośnika.
Dobrze mieć kondensator poniewaz takie skoki prądu brane są z kondensatora a nie bezpośrednio z aku, który w tym przypadku tylko doladowuje kondensator = wieksza zywotnosc aku. Kondensator tez pozwala na duzo szybszy popór prądu niż aku czyli wzmacniacz jest skuteczniejszy podczas grania
-- 11 cze 2012, o 22:58 --
Pamietaj tez o odpowiednim przewodzie zasilajacym ktory przeniesie ta moc zasilania jesli masz wzmacniacz 300watt to z prawa ohma wynika ze 300watt/12v=25A musisz miec taki przewód żeby bez problemu przeniusł 25A prądu stałego z akumulatora wiadomo że to jest prąd chwilowy przy maksymalnej mocy i wychyleniu głośnika.
Dobrze mieć kondensator poniewaz takie skoki prądu brane są z kondensatora a nie bezpośrednio z aku, który w tym przypadku tylko doladowuje kondensator = wieksza zywotnosc aku. Kondensator tez pozwala na duzo szybszy popór prądu niż aku czyli wzmacniacz jest skuteczniejszy podczas grania
- !markos
- M A S T E R
Pokretlo gain sluzy do dopasowania czulosci wejscia do napiecia wyjsciowego z radia. Dopiero na drugim miejscu do dopasowania glosnosci subwoofera do reszty systemu, choc to najlepiej zrobic juz w ustawieniach radia.Wydra9 pisze:Do tego sluzy pokretlo gain na wzmacniaczu.
Moc wzmacniacza moglaby byc troche wyzsza nic moc glosnika, ale nie mozna mowic "powinna byc dwukrotnie wyzsza", bo przy pewnych mocach to stwierdzenie robi sie czystym absurdem. Kontrola nie bierze sie tylko z mocy i powinienes to wiedziec.
- Wydra9
- Użytkownik Premium
No dobrze przyznaje ze przesadzilem z tym zapasem mocy Ale dobrze miec zapas mocy
-- 12 cze 2012, o 00:44 --
Oczywiscie musze tez dodac ze pod koniec skali na radiu syganl mimo puszczenia na wzmacniacz jest juz znieksztalcony przez radio. To dzieje sie mniej wiecej 75% 90% w góre skali oczywiscie to zalezy od radia moze sa ktore nie znieksztalcaja ale z takim sie nie spotkalem
-- 12 cze 2012, o 00:54 --
A na obrone co do gaina owszem steruje on wejciem zmiejsza napięcie na wejsciu czyli tranzystor we wzmacniaczu wzmacnia mniejsze napięcie co za tym idzie jest mniejsza moc wyjsciu wzmacniacza czyli to jest tak zwane i powszechnie uzywane volume
-- 12 cze 2012, o 00:44 --
Oczywiscie musze tez dodac ze pod koniec skali na radiu syganl mimo puszczenia na wzmacniacz jest juz znieksztalcony przez radio. To dzieje sie mniej wiecej 75% 90% w góre skali oczywiscie to zalezy od radia moze sa ktore nie znieksztalcaja ale z takim sie nie spotkalem
-- 12 cze 2012, o 00:54 --
A na obrone co do gaina owszem steruje on wejciem zmiejsza napięcie na wejsciu czyli tranzystor we wzmacniaczu wzmacnia mniejsze napięcie co za tym idzie jest mniejsza moc wyjsciu wzmacniacza czyli to jest tak zwane i powszechnie uzywane volume
- Elegancko
- Świeżak
- Imię: Marcin
Nie kupuj żadnego suba magnata czy clariona !!!
Jak chcesz żeby ci zagrało niedużym kosztem to kup JBL P1222, na allegro używke można trafić za 350zł do tego wzmacniacz minimum 400 RMS w 4ohm najlepiej 1-kanałowy i będzie ok:)
Jak chcesz żeby ci zagrało niedużym kosztem to kup JBL P1222, na allegro używke można trafić za 350zł do tego wzmacniacz minimum 400 RMS w 4ohm najlepiej 1-kanałowy i będzie ok:)
- Wydra9
- Użytkownik Premium
Posiadam dwa suby clariona sw 3011 w skrzyni zamknietej napedzane hifonicsem zeus 2x 150 watt urywa klape doslownie bo drzy cala z zawiasami. Nie udane modele nie skreslaja calej firmy pozdrawiam.
- Elegancko
- Świeżak
No tak tylko jak już coś brać to żeby przynajmniej ciut ładnie grało, a taki magnat to tylko łomot daje:)
- Wydra9
- Użytkownik Premium
No akurat o magnacie ie mowilem tu popieram. Choc glosnik to glosnik
- Elegancko
- Świeżak
Każdy głośnik zrobi hałas nawet buszmeny i pejdżingi za 100zł, jeszcze przydało by się troche jakości. Ja testowałem zawsze RF chodź ten mi się udało upalić, ale RE niezniszczalny;)
- Wydra9
- Użytkownik Premium
No panowie była taka debata na temat sprzętu ze mam nadzieję ze coś tam na zlocie posluchamy pogadamy
- truckerek
- Nowy
Pierdu pierdu, a ja nadal poszukuje i juz tyle sie cholerstwa naczytalem, ze nie wiem co kupic... Dzwonilem do kolesia z okolic, ktory sprzedaje za 450 komplet jbl gt5 1204 br + jbl gto 2060+ pelne okablowanie. Oplaca sie?
Link do aukcji
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=2582988195
Link do aukcji
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=2582988195
-
- Świeżak
Moim zdaniem opłaca się. Za mój zestaw z taką samą skrzynią tylko wzmacniacz blaupunkta w zeszłym roku dałem 600 zyla i gra do tej pory.