Witam,
mam problem z tylną wycieraczką w mojej Corsie B.
Dokładnie chodzi o to że nie zawsze wycieraczka działa... jeśli nie chce chodzić muszę otworzyć tylną klapę i trzasnać i za którymś trzaśnięciem zaczyna działać... tak jakby coś nie łączyło. Zdjąłem tapicerke na tylnej klapie i tam wszystkie kabelki / styki itd jak nowe, dosłownie jakby wczoraj było to składane i nie wiem co jeszcze sprawdzić...
Problem z tylną wycieraczką
- wolga85
- Weteran
- Imię: Marcin
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Re: Problem z tylną wycieraczką
Obok lewego zawiasu klapy jest gumowa rurka a w niej kable do podgrzewania szyby tylnej ,zasilanie wycieraczki i węzyk spryskiwacza tylniej szyby. Często się tam te przewody ułamują.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
- Wiciu12v
- Świeżak
- Imię: Witek
- Otrzymał podziękowań: 0
Ok zerknę na to i napiszę co i jak
Dodam, że spryskiwacz i podgrzewania szyby działa.
Dodam, że spryskiwacz i podgrzewania szyby działa.
-
yosh
- Nowy
- Imię: yosh
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Jak pisał "wolga85" bardzo częstą przyczyną jest pęknięty przewód spryskiwacza w gumowym przepuście przy prawym zawiasie, płyn zacieka po wiązce i korodują styki 9cio pinowej kostki, na ogół objawia się to w ten sposób że jako pierwsze przestaje działać podświetlenie bagażnika.
Ulegająca uszkodzeniu kostka znajduje się pod prawą klapką tylnej lampy , rozłącz 9cio pinową kostkę i zobacz jak to tam wygląda.
Ulegająca uszkodzeniu kostka znajduje się pod prawą klapką tylnej lampy , rozłącz 9cio pinową kostkę i zobacz jak to tam wygląda.
- Wiciu12v
- Świeżak
Mieliście rację
w tej gumie przy zawiasie był przerwany niebieski kabelek. Jak go zlutowałem to wycieraczka zaczęła działać !
Muszę jeszcze znaleźć przyczynę, dlaczego spryskiwacz tylnej szyby z opóźnieniem psika płynem, na tyle, że tylna wycieraczka skończy swój cylk (chyba 5 razy przetrze szybę jeśli się nie mylę) i dopiero zaczyna lecieć płyn ;/.
w tej gumie przy zawiasie był przerwany niebieski kabelek. Jak go zlutowałem to wycieraczka zaczęła działać !
Muszę jeszcze znaleźć przyczynę, dlaczego spryskiwacz tylnej szyby z opóźnieniem psika płynem, na tyle, że tylna wycieraczka skończy swój cylk (chyba 5 razy przetrze szybę jeśli się nie mylę) i dopiero zaczyna lecieć płyn ;/.
-
Karczo_27
- Nowy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Popsikaj trochę spryskiwaczem tylnym i sprawdź czy nie ma gdzieś przecieku...
U mnie było coś takiego, że rurka spryskiwacza była pęknięta i objaw był taki że sikało tak jakby chciało a nie umiało... I jaki był mój zonk gdy pewnego razu patrzę, a pod samochodem mokro...
U mnie było coś takiego, że rurka spryskiwacza była pęknięta i objaw był taki że sikało tak jakby chciało a nie umiało... I jaki był mój zonk gdy pewnego razu patrzę, a pod samochodem mokro...
- Wiciu12v
- Świeżak
Karczo_27 właśnie chwilę temu o tym pomyślałem, a skoro u Ciebie podobnie było to tym bardziej więc jutro poszukam.
- wolga85
- Weteran
- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Czasem wszystko jest ok i jest taki objaw bo pompka przepuszcza i płyn spływa a zanim napompuje 2 metry wężyka to chwile trwa. Rozwiązanie to zaworki zwrotne na przewody ,żeby płyn nie uciekał.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie