SWAP, z C14NZ na C25XE V6 - Corsa B 95' PILNE!
-
Testarossaxxx
- Świeżak
- Imię: Patryk
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Re: SWAP, z C14NZ na C25XE V6 - Corsa B 95' PILNE!
Moment moment, juz mam tego czego szukalem, tylko ze za stacyjke i immobiliser bede musial doplacic zaalatwilem sobie od znajomego i kod, wiec kolego nie gadaj ze potrzeba pestke do tego i transponder, mylisz sie, jesli elektronika i komputer z wiazka jest wyposazony w immobiliser wystarczy wyszukac sterownik + stacyjka. Ewentualnie sterownik programowo usunac i wtedy nie bedzie zadnego problemu z odpaleniem tylko pewnie jeszcze kat zaplonu programowo tez trzeba ustawic na diagnostyce?
- Fifo
- Swój
- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
- Kontakt:
no no, masło maślane, gdzieś grają, tylko nie wiadomo w którym kościele...Testarossaxxx pisze:... jesli elektronika i komputer z wiazka jest wyposazony w immobiliser wystarczy wyszukac sterownik + stacyjka. Ewentualnie sterownik programowo usunac i wtedy nie bedzie zadnego problemu z odpaleniem tylko pewnie jeszcze kat zaplonu programowo tez trzeba ustawic na diagnostyce?...
CB 2.0 16V Turbo powered by ProjectXs 292PS 404Nm 1,05bar --> corsa-fifo-2-0-turbo-1-05-bar-292km-404nm-t66331.html
www.ProjectXs.pl
www.EcuMaster.com
Meet Us on Facebook: http://www.facebook.com/ProjectXs
www.ProjectXs.pl
www.EcuMaster.com
Meet Us on Facebook: http://www.facebook.com/ProjectXs
-
Testarossaxxx
- Świeżak
- Kontakt:
Mam mam! Wiec tak komplet 1500 zl silnik ze skrzynia i osprzet wiazka i komputer, dodatkowo od goscia bede musial zaplacic za immobiliser petle i pestke ze stacyjki juz kumam!
- STELMI
- Moderatorzy

- Imię: Piotr
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
- Kontakt:
chyba pestkę z kluczykaTestarossaxxx pisze:Mam mam! Wiec tak komplet 1500 zl silnik ze skrzynia i osprzet wiazka i komputer, dodatkowo od goscia bede musial zaplacic za immobiliser petle i pestke ze stacyjki juz kumam!
Musisz mieć komplet z 1 auta: ECU (sterownik silnika), transponder (taka mała czarna puszka, która jest zamocowana pod stacyjką, przymocowane do niej), i pestkę (jak rozbierzesz kluczyk od stacyjki to w środku jest taka mała czarna płytka, trochę mniejsza od karty SIM z komórki). Wszystkie 3 z jednego auta!
Programowo wyłączyć w x25xe immo jest bardzo ciężko, a i wszyscy będą patrzeć na Ciebie jak na potencjalnego złodzieja samochodów (tak było w moim przypadku), dlatego lepiej zrobić tak jak odpisałem.
Co do ramion to pomijam to milczeniem
- !rafi
- Nowy
- Imię: Rafał
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Tak gwoli ścisłości transponder i pestka to to samoSTELMI pisze:... transponder (taka mała czarna puszka, która jest zamocowana pod stacyjką, przymocowane do niej), i pestkę (jak rozbierzesz kluczyk od stacyjki to w środku jest taka mała czarna płytka, trochę mniejsza od karty SIM z komórki).
- STELMI
- Moderatorzy

- Kontakt:
to jak się nazywa to urządzonko odczytujące sygnał pestki przy stacyjce? Ja dotychczas to transponderem nazywałem!rafi pisze:Tak gwoli ścisłości transponder i pestka to to samoSTELMI pisze:... transponder (taka mała czarna puszka, która jest zamocowana pod stacyjką, przymocowane do niej), i pestkę (jak rozbierzesz kluczyk od stacyjki to w środku jest taka mała czarna płytka, trochę mniejsza od karty SIM z komórki).
- !rafi
- Nowy
- Imię: Rafał
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Pętla immo lub czytnik immo, przynajmniej Ja z takimi nazwami się spotkałem.
-
Testarossaxxx
- Świeżak
- Kontakt:
Hmmm... a powiedzcie mi do x25xe jest krotka skrzynia z krotkimi przelozeniami tylko niewiem czy to byla F16 czy F18 jesli ktoras z tych to jakie polosie i od jakiego modelu opla pasowalyby tak ze na oryginalnej piascie corsy b weszly by pol oski, tak zeby nie trzebabylo przerabiac piast, pytanie jaka skrzynia do x25xe z krotkimi przelozeniami i jakie polosie zeby pasowaly?
- STELMI
- Moderatorzy

- Kontakt:
Po raz ostatni odpowiadam w tym wątku na pytanie, na które jest milion wypowiedzi na forum, następne takie pytanie skończy się zamknięciem tego wątku. 2 sprawa - nawet w tym wątku już o tym pisałem.Testarossaxxx pisze:Hmmm... a powiedzcie mi do x25xe jest krotka skrzynia z krotkimi przelozeniami tylko niewiem czy to byla F16 czy F18 jesli ktoras z tych to jakie polosie i od jakiego modelu opla pasowalyby tak ze na oryginalnej piascie corsy b weszly by pol oski, tak zeby nie trzebabylo przerabiac piast, pytanie jaka skrzynia do x25xe z krotkimi przelozeniami i jakie polosie zeby pasowaly?
Bez przetaczania piast nic nie zrobisz, chyba że druciarsko zrobisz z 4 półosi (tj. 2 półosie z corsy i 2 z dwulitrówki) dwie - odradzam, wg mnie większy drut jak przetaczane piasty.
Generalnie robisz tak jak pisałem:
do silnika x25xe montujesz koło zamahowe, docisk, tarczę, łożysko oporowe od 2.0 16V i łączysz to ze skrzynią np F16, F20 również z 2.0. Do tej skrzyni zakładasz półosie z 2.0, gdzie jedni zostawiają tak jak są, inni skracają jedną z półosi (Kamiloooo i ja nie skracaliśmy ich, Fifo uważa to za drut i mówi, że trzeba skracać, więc każdy swoje chwali, najważniejsze że każdemu działało). Półoś z 2.0 ma większą średnicę na wieloklinie przy pieście, dlatego trzeba założyć piasty z 2.0. Nie da się ich od tak włożyć, tylko trzeba je przetoczyć, żeby na piastę z 2.0 weszło łożysko do piasty z corsy, żeby jego zewnętrzną średnicę można było osadzić w zwrotnicy corsy. Dane co do tego ile i w którym miejscu trzeba przetoczyć są w dziale Manual & FAQ - nie licz na linka, aż tak Twojego lenistwa nie wyręczę.
Uważam temat za zamknięty, każde pytanie na które będzie milion odpowiedzi na forum będzie kasowane przeze mnie, a temat będzie zamknięty, więc zanim zapytasz to wylecz swoje lenistwo i poszukaj chwilę na forum, to nie boli
EDIT - pamiętaj, zeby to sprzęgło i koło zamahowe było z 2.0 16V, bo z 2.8 8V nie podejdzie, bo jest mniej śrub do przykręcenia koła na wał. Poszukaj też najlepiej płaskie koło zamahowe, bo jest lżejsze od garnkowego
-
yosh
- Nowy
- Imię: yosh
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Dwulitrowych silników 16v było kilkaSTELMI pisze:pamiętaj, zeby to sprzęgło i koło zamahowe było z 2.0 16V, bo z 2.8 8V nie podejdzie, bo jest mniej śrub do przykręcenia koła na wał. Poszukaj też najlepiej płaskie koło zamahowe, bo jest lżejsze od garnkowego
Odpowiedzi na te pytania znajdują się w założonym przez ciebie poście, proponuję przeczytać wszystko jeszcze raz od początku.Testarossaxxx pisze:Hmmm... a powiedzcie mi do x25xe jest krotka skrzynia z krotkimi przelozeniami tylko niewiem czy to byla F16 czy F18 jesli ktoras z tych to jakie polosie i od jakiego modelu opla pasowalyby tak ze na oryginalnej piascie corsy b weszly by pol oski, tak zeby nie trzebabylo przerabiac piast, pytanie jaka skrzynia do x25xe z krotkimi przelozeniami i jakie polosie zeby pasowaly?
-
Testarossaxxx
- Świeżak
- Kontakt:
Stelmi dziekuje za wypowiedz ale przeciez pol osie moga pasowac z innych modeli, odnosnie do x25xe mam skrzynie F25 czy polosie z vectry b przetaczajac piaste beda pasowac sama dlugoscia? Pytania sa identyczne ale szczegoly pytania inne !
W kazdym badz razie zostawiajac skrzynie F25 nie zmieniajac kola zamaachowego tarczy i docisku co w tej sytuacji jakie polosie najlepiej? Jesli wymaga ostatecznie toczenia to jakie polosie? Odp krotka?
W kazdym badz razie zostawiajac skrzynie F25 nie zmieniajac kola zamaachowego tarczy i docisku co w tej sytuacji jakie polosie najlepiej? Jesli wymaga ostatecznie toczenia to jakie polosie? Odp krotka?