swap corsa b c12nz

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
miki122992
Bez listowiec ;-)
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

swap corsa b c12nz

Post autor: miki122992 »

Witam, posiadam corse b z c12nz którego żywot już się skończył :( . Chciałbym przełożyć tam silnik z vectry a c18nz, bo mam taką całą na części. Nie wiem czy taka przekładka się opłaca(jeżeli większość części z vectry by pasowała), czy nie lepiej by było kupić drugi c12nz?? Jak uważacie??
yosh
Nowy
Imię: yosh
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: swap corsa b c12nz

Post autor: yosh »

c18nz to bigblock więc wstawienie takiego silnika pociąga za sobą nieco przeróbek mechanicznych, a i moc nie za duża, w tej sytuacji korzystniej było by wstawić coś na smallblocku (czyli w zakresie od 1.0 do 1,6)
Z silników 8v , e16se , c16se , w śród 16v znajdziesz c16xe , x16xe i wszystkie te silniki mechanicznie pasują plug & play i legitymują się lepszymi parametrami niż proponowany przez ciebie silnik , do ogarnięcia zostaje tylko elektryka.
Jeśli zdecydujesz się zostać przy 1,2 mono , to oprócz (c12nz) również i nowsze generacje silników (1,2 8V) podejdą, i jeśli ma być nie drogo to wszystko jest do ogarnięcia na starym osprzęcie silnika.
Wybór należy do ciebie :oko:
Awatar użytkownika
Alvaro
Nowy
Imię: Bartek
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Alvaro »

to ja zapytam przy okazji, czy mając obecnie C12NZ można wrzucić X16SZR z vectry b, ten 75konny i jakie się z tym wiążą przeróbki??
Wolę pchać swojego Opla, niż jeździć Volkswagenem :)
czerwo
Swój
Imię: Robert
Podziękował;: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: czerwo »

Zmień sobie w profilu oznaczenie silnika, takie jak masz obecnie nie były montowane w Corsie B. Oba silniki to smallblocki, więc wystarczy silnik z osprzętem, wiązka, komputer i być może skrzynia, wszystko zależy jaką masz teraz. Wszystkie informacje znajdziesz w FAQ, używaj wyszukiwarki, temat poruszany niejednokrotnie.

Pozdrawiam, Robert
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”