Zwarcie w instalacji.

Wszystkie informacje o elementach układu elektrycznego Corsy B.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wojni12
Świeżak
Imię: Grzesiek
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Zwarcie w instalacji.

Post autor: wojni12 »

Witam!
W mojej corsie pojawiła się niezbyt fajna usterka. Ostatnio przez przypadek zostawiłem samochód na włączonym zapłonie i radiu, tym samym rozładowałem akumulator. Postanowiłem wyciągnąć go z samochodu i ładowałem przez noc. Po ponownym włożeniu akumulatora do samochodu, gdy podłączyłem drugą klemę tym samym zamykając obwód, zaczęło strasznie iskrzyć. Natychmiast odłączyłem klemę bo się przestraszyłem, że może się coś zapalić. Podejrzewam, że jest jakieś duże zwarcie w instalacji, ale nie wiem w jakim kierunku mam iść. Jak Wy się do tego odniesiecie? Może mięliście podobne sytuacje?
Pozdrawiam! ;)
Awatar użytkownika
prymasso
Użytkownik Premium
Imię: Adrian
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Zwarcie w instalacji.

Post autor: prymasso »

Gdzie to iskrzenie było? Na klemie?
...i zapamiętajcie obywatele i obywatelki: To ja tutaj jestem Pan Sowa i ja wiem lepiej ;)
Awatar użytkownika
wojni12
Świeżak

Tak, na klemie.
Awatar użytkownika
kasmarkos
Nowy
Imię: Marcin
Podziękował;: 1 raz
Kontakt:

Post autor: kasmarkos »

Delikatnie zawsze zaiskrzy. A moze podlaczales na zalaczonym zaplonie i dodatkowo radio odrazu sie uruchamia pewnie.
Awatar użytkownika
wojni12
Świeżak

Akumulator podłączyłem zgodnie z biegunami. Na wyłączonym zapłonie dalej tak samo się dzieje. Iskrzy tak, że można spawać.
czerwo
Swój
Imię: Robert
Podziękował;: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: czerwo »

Wyłącz wszystkie odbiorniki prądu, najpierw załóż "+" potem "-", tylko klemę minusową musisz założyć na akumulator tak dość żwawo
Awatar użytkownika
wojni12
Świeżak

czerwo, zrobiłem tak jak mówiłeś pożyczyłem akumulator od kumpla i do tego wyczyściłem klemy. Były strasznie zaśniedziałe i być może to powodowało iskrzenie. Teraz normalnie włączam zapłon i nie ma iskrzenia. btw mój akumulator nie nadaje się do użytku. Podczas ładowania część elektrolitu znalazła się na podłodze garażu. Dzięki chłopaki!
czerwo
Swój
Imię: Robert
Podziękował;: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: czerwo »

Cieszy mnie, że moje wskazówki Ci pomogły.

Pozdrawiam, Robert
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: wolga85 »

Tak dla potomności to rozładowany akumulator trzeba ładować bardzo małym prądem (ustawić na 1A na prostowniku lub jeżeli nie ma regulacji wpiąć żarówkę H4 w obwód ładowania tak by lekko żarzyła). Druga sprawa to przy takim ładowaniu wyjmujemy korki od cel akumulatora. Trzecia sprawa nie dolewamy wody destylowanej do rozładowanego aku mimo iż poziom jest za niski (można dolać ale tylko by zakryć płyty w celach). Po naładowaniu wróci się podniesie i wróci do normy. Jeśli nie wtedy dolać. Czwarta sprawa nie ładujemy zamarzniętego aku. Jeśli aku padł przy silnym mrozie najpierw trzeba go wyjąc i wstawić do ciepłego pomieszczenia i poczekać aż odmarznie i też ładować małym prądem.

Ps Nie kupujcie akumulatorów bezobsługowych do których nie można dolać wody destylowanej (brak korków cel).
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Elektryczny”