Rezystancja obwodów

Wszystkie informacje o elementach układu elektrycznego Corsy B.
ODPOWIEDZ
hawkeyen
Bez listowiec ;-)
Imię: Tomasz
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Rezystancja obwodów

Post autor: hawkeyen »

Witam.
Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć jaka powinna być rezystancja obwodu przy odłączeniu akumulatora i wstawieniu w jego miejsce omomierza ? Nigdzie tego nie mogę znaleźć...
Pada mi akumulator. Ładowanie już sprawdziłem i jest ok, ale chcę jeszcze się upewnić przed zakupem i podłączeniem nowego akumulatora, że z obwodami jest wszystko ok i coś mi nie rozładowuje akumulatora.
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Re: Rezystancja obwodów

Post autor: wolga85 »

Nie tak się dokonuje pomiaru. Sprawdza się prąd jaki jest pobierany na postoju. Czyli szeregowo z aku wpinasz Amperomierz. Trzeba pamiętać o dwóch rzeczach po podłączeniu aku jest nagły pobór prądu (kilkanaście A) a my chcemy zmierzyć czy pobór prądu jest poniżej 0.1 A. Można sobie przyrząd spalić. Dlatego robi się zworę (obejście ) i podłącza aku jak moduły się obudzą (pobór prądu spadnie po 1-5 sekund) potem trzeba poczekać nic nie otwierać nie ruszać auta aż cała elektronika przejdzie w stan uśpienia dopiera wtedy odczytujemy jaki jest pobór prądu.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
yosh
Nowy
Imię: yosh
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: yosh »

Można jeszcze skorzystać z amperomierza cęgowego :oko:
hawkeyen
Bez listowiec ;-)

Dzięki za poradę :). Kiedyś czytałem o sprawdzaniu rezystancji dlatego chciałem w tym kierunku. Ale ten sposób jest lepszy.
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran

Tylko że musi to być amperomierz cęgowy na prąd stały. Druga sprawa że najmniejszy zakres np na moich to 40 A i te 0.1 A jest już na granicy błędu pomiarowego (bez odpowiedniego wyzerowania przekłamania będą znacznie wyższe niż wartość mierzona). Cęgami można zmierzyć co najwyżej ewidentne za duży pobór prądu tak od 0.5 - 1 A. Problemem nieraz jest też że od kemy odchodzą dwa przewody ,to również zwiększa błąd pomiaru.
hawkeyen
Bez listowiec ;-)

Dzięki z wyjaśnienie. Kiedyś czytałem o mierzeniu rezystancji i dlatego tak chciałem do tego podejść. Ale ten sposób jest też dobry i skorzystam z niego.
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran

Rezystancje obwodów w aucie mierzyło się dawniej gdy nie było modułów cyfrowych. Teraz ta metoda jest bezużyteczna.
hawkeyen
Bez listowiec ;-)

dzisiaj dokonałem pomiaru... 0,22 A... czyli ponad dwa razy więcej.... słowem coś mi pobiera za dużo prądu ... będę musiał odpinać po kolei wszystko i sprawdzać.... jest jakaś metoda co najpierw sprawdzać ?
Samochód ma radio, raczej sprawne. Ja zamontowałem tylko zamek centralny. Specjalnie kupiłem wersję corsy bez zbędnej elektryki by nie mieć problemów, no to mam problem z elektryką hehe...

-- 27 gru 2013, o 21:34 --

pierwszy sprawdzany bezpiecznik i trafiony zatopiony... przynajmniej częściowo... bezpiecznik nr 1. Po wyjęciu pobór spadł do 0.02 A. Znalazłem za co on jest odpowiedzialny :
- Zacisk 30
- Wyłącznik świateł awaryjnych
- Lampka doczytania
- Lampka do czytania tylna
- Lampka przestrzeni tylnej
- Wtyk diagnozy
- Alarm przeciwwłamaniowy
- DID/TID
- Radioodbiornik
- Sygnał dźwiękowy
- Telefon

Alarmu i telefonu nie mam. Sprawdziłem radio - po odpięciu nic się nie zmienia. Lampki się nie świecą więc je wykluczam. Wyświetlacz chyba działa prawidłowo.
nie wiem jak sprawdzić zacisk 30 i wtyk diagnozy.
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran

Lampka przestrzeni tylnej. To nic innego jak lampka bagażnika. U mnie np nie świeciła się ale przez przetarte przewody w osłonie przy zawiasie klapy robiło się lekkie zwarcie a raczej upływ prądu bodajże właśnie 0,1 A.

PS Odczekałeś 10 min na uśpienie modułów przed pomiarem i nie wkładałeś ich z powrotem podczas pomiaru (powrót zasilania budzi moduły i trzeba znowu czekać 10 min).
hawkeyen
Bez listowiec ;-)

Odczekałem 10 minut i faktycznie moduły się uśpiły. Pobór po tych 10 minutach to 0.04 A czyli mniej niż 0.1A. Chyba nie ma sensu szukać dalej... prawda ? Wygląda, że wszystko jest ok.
Dzięki za pomoc wolga85 :)
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran

0.04 A to jest ok 1000h przy aku 44Ah. Czyli po 1000 h (jakieś 40 dni ) akumulator będzie rozładowany do 0.
hawkeyen
Bez listowiec ;-)

No ale wcześniej pisałeś, że powinno być poniżej 0.1 A.... czyli jeśli 0.04A to za dużo to ile powinno być ? bo się trochę zakręciłem chyba....
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran

A gdzie napisałem że 0,04A jest złe (ja bym powiedział że całkiem nieźle). Niestety nie ma tak że zostawimy auto na miesiąc i potem spokojnie sobie odpalimy. W nowych autach zawsze coś pobiera prąd radio, centralny zamek sterownik silnika ,licznik. Chodzi o to by ten prąd był możliwie jak najmniejszy ,żeby po jak najdłuższym czasie w aku zostało tyle mocy żeby odpalić silnik. Dla corsy maksymalny prąd spoczynkowy przyjmuje się 0.1 A co daje mniej więcej spokojne odpalenie auta po tygodniu postoju.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Elektryczny”