Wyksakujący check brak mocy , sonda lambda SWAP 2.0 ne

Wszystkie informacje o elementach układu elektrycznego Corsy B.
ODPOWIEDZ
mostu1
Nowy
Imię: Jakub
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Wyksakujący check brak mocy , sonda lambda SWAP 2.0 ne

Post autor: mostu1 »

Witam
potrzebuje pomocy
zrobiłem swapa corsinki na c20ne
Wszystko działa jak trzeba , ale jak sie silnik zagrzeje dobrze to wyskakuje check.
sonda nie jest podłączona wogóle . nie wiem czy jest to problem i czy przez tą sonde głupieje silnik , ale próbowałem jakos podłaczyc ta sonde , lecz nie ma do niej przewodu w wiązce , tnz znalazłem pin 28 i próbowałem dojsc gdzie idzie , i okazało sie ze wychodzacy kabel z pinu 28( czyli Sonda) łaczy sie z innymi kablami a te zarazem z innymi .
co zrobic ?
1. Zmienic wiązkę
2. Mam jeszcze komputer od SEH , ( on nie ma sondy ) wiązka Psuje , nawet udało mi sie podłaczyc i samochód odpalił ale nie testowałem dalej
3. czy mozna jakos ominąc tą sonde

Prosze o pilną porade
yosh
Nowy
Imię: yosh
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: Wyksakujący check brak mocy , sonda lambda SWAP 2.0 ne

Post autor: yosh »

Zakładam że chodzi o motronica 1.5
styk na kompie 28 - kolor przewodu: brązowy z niebieskim paskiem , jest to gruby czarny ekranowany przewód a w środku idzie cienka żyła o kolorach jak wyżej , i nie łączy się z niczym innym na drugim końcu po za lambdą .
Oplot przewodu łączy się z masą komputera (styk 19) i z pozostałymi oplotami przewodów ekranowanych.
Wspomniany kabel (ze styku 28) łączy się z czarną żyłą sondy lambda , pozostałe dwa białe na lambdzie są podłączone do zasilania 12v .
Zasilanie na lambdzie załącza się po odpaleniu silnika dlatego jeden z białych idzie do masy a drugi do przewodu zasilającego pompę paliwa , czyli czerwony z niebieskim paskiem.
Docelowo zasilanie sondy powinno wychodzić od przekaźnika pompy paliwa , w oryginale kable powinny się gdzieś tam łączyć .
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: wolga85 »

Tylko że jak w wiązce dawcy był LPG to właśnie może być przecięty i szedł do emulatora Sondy lub wyjścia emulatora ze sterownika LPG.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
mostu1
Nowy

czyli najlepiej poprostu zapodac nową wiązkę najlepiej z silnika bez gazu i wyciągnąc ją w sondą z wydechu ?

czy podłączenie samego kompa od seha na tym zestawie cos da bo seh nie miał sondy?
yosh
Nowy
Kontakt:

mostu1 pisze:czyli najlepiej poprostu zapodac nową wiązkę najlepiej z silnika bez gazu
Cóż , jeśli nie czujesz się na siłach żeby naprawić swoją wiązkę to lepszym wyjściem będzie zakup sprawnej niepociętej instalacji .
mostu1
Nowy

udało sie naprawic z pomocą mechanika , ale okazało sie ze wystepowała tam sonda 3 pinowa . i teraz juz jest w porzadku az dostał dodatkowej mocy ;)

także zamykam temat, dzieki za pomoc
yosh
Nowy
Kontakt:

mostu1 pisze:ale okazało sie ze wystepowała tam sonda 3 pinowa
Oczywiście że tak , przecież podłączenie wszystkich trzech kabli opisałem dokładnie wyżej :facepalm:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Elektryczny”