c16nz przeróbcza na c16se
- gregor9144
- Nowy
- Imię: Gregor
- Podziękował;: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Re: c16nz przeróbcza na c16se
yosh, dzieki za odpowiedz. Chciałem się własnie dowiedzieć czy różnica w stopniu spreżania wpłynie w jakis wiekszy sposób na moc silnika. Oczywiście wiem o tym że se jest na wielopunkcie i sama zamiana głowicy bez kolektora ssącego z wtryskami nić by w sumie nie dała, dlatego też mam cały komplet góry ściągnietej z c16se wraz z wiązka i wszystkimi dobrodziejstwami tej jednostki 
- prymasso
- Użytkownik Premium
- Imię: Adrian
- Podziękował;: 0
Tak różnią się wałkiem rozrządu silniki c14se, c16se mają najostrzejsze z wałków montowanych w 8V na małym bloku. Wcześniej ten sam wałek był jeszcze w 13s i e16se (pewny tych drugich oznaczeń nie jestem) z tym, że te wałki miały frez/otwór na palec rozdzielacza a w serii cXXse tego nie było z uwagi na DIS'a.
...i zapamiętajcie obywatele i obywatelki: To ja tutaj jestem Pan Sowa i ja wiem lepiej 
- gregor9144
- Nowy
Dziękuję Panowie za wypowiedzi. Zastanawia mnie jedno, według tabel które podał ja37 wynika iż większe sprężanie ma c16nz(9,4) od c16se(9,2). Natomiast korzystając z dobrodziejstwa wujka google można znaleźć informacje iż każdy kto robi c16nz->c16se to planuje głowice lub wymienia tłoki na te z x16sz/c16se aby dorównać stopniem sprężania do "serii" w c16se. Reasumując.. gdy założę dół od c16nz i górę od c16se to już w teorii mam więcej niż seryjny c16se (bez planowania bez niczego), gdyż mam o te 0,2 większe sprężanie, dobrze prawie? Jeśli coś mylę z czymś lub pisze bezsensu to proszę naprostować, dziekuje;)
-
yosh
- Nowy
- Imię: yosh
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Z porównania części w Iter Cars wynika że w przypadku c16se za stopień sprężania będzie odpowiedzialny tłok , te same tłoki stosowano również w X16SZ czyli monowtrysku nowszej generacji , również w E16SE , 16SV i zapewne w E16SEI .
Ja zostawił bym ten stopień sprężania , finalnie spowoduje to tylko tyle że maksymalny moment obrotowy będzie występował przy troszkę wyższych obrotach .
Zgadza się
Ja zostawił bym ten stopień sprężania , finalnie spowoduje to tylko tyle że maksymalny moment obrotowy będzie występował przy troszkę wyższych obrotach .
Jest tu pewna sprzeczność , montaż tłoka z x16sz lub c16se obniży stopień sprężania , planowanie jak wiadomo .....gregor9144 pisze:korzystając z dobrodziejstwa wujka google można znaleźć informacje iż każdy kto robi c16nz->c16se to planuje głowice lub wymienia tłoki na te z x16sz/c16se aby dorównać stopniem sprężania do "serii" w c16se
gregor9144 pisze:Reasumując.. gdy założę dół od c16nz i górę od c16se to już w teorii mam więcej niż seryjny c16se
Zgadza się
Ostatnio zmieniony 19 lut 2014, o 11:56 przez yosh, łącznie zmieniany 2 razy.
- Za ten post autor yosh otrzymał podziękowanie:
- gregor9144 (19 lut 2014, o 00:36)
- Ocena: 100%
- gregor9144
- Nowy
No i gitaraa gra ;d
Dziękuję wszystkim za wypowiedzi, a w szczególności Tobie yosh gdyż takiej odpowiedzi oczekiwałem, rozwiałeś moje wszystkie wątpliwości;) Nie pozostało mi nic innego jak tylko pozbierać zabawki po garażu i zabierać się do roboty.
Pozdrawiam
Dziękuję wszystkim za wypowiedzi, a w szczególności Tobie yosh gdyż takiej odpowiedzi oczekiwałem, rozwiałeś moje wszystkie wątpliwości;) Nie pozostało mi nic innego jak tylko pozbierać zabawki po garażu i zabierać się do roboty.
Pozdrawiam