Stukanie silnika (1.0 12V)

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
rogervin
Świeżak
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Stukanie silnika (1.0 12V)

Post autor: rogervin »

Witam!

Kolejny raz, podczas jazdy, usłyszałem dziwne stukanie/cykanie. Ostatnio efekt ten wystąpił około dwa tygodnie temu i do piątku (21.03.2014) nic się nie działo. W piątek miałem wyjazd, przejechałem może 40km i znów zaczęło stukać. Przejechałem tak z 10km (do najbliższego możliwego zjazdu), zatrzymałem się (nie gasiłem silnika), podniosłem maskę, posłuchałem (stukanie wydaje mi się dochodziło z okolic pokrywy zaworów), odkręciłem na chwilę korek wlewu oleju, wsiadłem do samochodu, ruszam i cisza... Przez całą dalszą drogę efekt ten nie wystąpił. Dnia kolejnego (sobota) miałem kolejny odcinek trasy do pokonania i tutaj obyło się bez stukanie. Dziś wracałem do domu, przejechałem około 40km i to samo, znów stukanie. Zatrzymałem się, podniosłem maskę, nagrałem filmik, odkręciłem na chwilę korek wlewu oleju, ruszam i znów cisza :) Na co dzień dojeżdżam samochodem do pracy i efektu tego nie ma. Olej wymieniany jakieś 4 miesiące temu (półsyntetyk Mobil 10W40), jednokrotnie był zlewany w naczynie w celu wymiany uszczelki miski olejowej (wyciek). Może ktoś, po obejrzeniu filmów, będzie w stanie coś podpowiedzieć.

[video][/video]

FILM
Kasztan
Świeżak
Imię: Hubert
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Stukanie silnika (1.0 12V)

Post autor: Kasztan »

Niestety film nie działa :sad:
x12sz --> x16xe
rogervin
Świeżak

Hmm wchodzę i działa... Jakiś komunikat wywala, cokolwiek ?
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: wolga85 »

Mnie działa. Mnie to wygląda jakby któryś zaworek (popychacz) stukał.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
Kasztan
Świeżak

Już działa, pewnie jakiś błąd był, zgadzam się z postem wyżej to jakiś popychacz hydrauliczny, u mnie podobnie cyka :wink: Myślę że nie masz się na razie czym przejmować, chyba że masz nadmiar gotówki na wymianę popychaczy
x12sz --> x16xe
rogervin
Świeżak

Na pierwszym filmie rzeczywiście słychać jakby popychacz, ale oglądaliście drugi film? Trzeba zrobić dość głośno i gdzieś od 30 sekundy do końca najlepiej słychać. Jakieś terkotanie, szum, trudno określić. Takie efekty powodowałby popychacz ?
Kasztan
Świeżak

Podtrzymuje poprzednią odpowiedź, przesłuchałem nagranie i wygląda wszystko na popychacz, jest tam dość specyficzny dźwięk, ale trzeba dobrze posłuchać, tylko dziwna sprawa że dźwięk ustaje po odkręceniu korka oleju
x12sz --> x16xe
rogervin
Świeżak

Być może odkręcenie korka nie ma nic wspólnego z problemem, ale tak jest. Zatrzymuje się, odkręcam korek, nadal stuka, ruszam i cisza :) Drugi dzień jeżdżę i nic, zero stuków od niedzieli. Nie wiem o co tu chodzi. Czy np zanieczyszczony olej mógłby wywoływać takie efekty? Był zlewany podczas wymiany uszczelki miski olejowej (robił to mechanik, nie ja). Zauważyłem też wyciek w okolicy czujnika wału korbowego, prawdopodobnie oring.
Kasztan
Świeżak

Zanieczyszczony olej jak najbardziej może dawać takie skutki,jeżeli jakiś syf dostał się do popychaczy to teraz będą wydawać dziwne dzwieki, dziwi mnie to że mechanik nie zalał nowego oleju, i był by święty spokój, nie powinno się zalewać z powrotem starego oleju, chyba 60 zł to nie jest fortuna a mamy pewność że wszystko jest ok :wink:
x12sz --> x16xe
rogervin
Świeżak

Dzięki za informacje. Spróbuje jeszcze wymienić olej, zobaczymy czy w czymś to pomoże. Jeśli nie, to przejdę się po kilka tarcz do szlifierki kątowej ;)
Kasztan
Świeżak

Nie zawsze wymiana oleju pomaga, z tego względu że popychacz jest tak skonstruowany że olej z niego nie wypływa, czyli jak napełnił się syfem to ten syf nie ma jak stamtąd wyjść, ale myślę że trochę ucichnie, :wink: nie pamiętam jaki typ popychaczy jest w tym silniku, jeżeli szklanki to niestety są nie rozbieralne i nie za bardzo jest to jak wyczyścić, ja próbowałem strzykawką i igłą ale nie ma zadowalającego efektu, a nowe trochę kosztują
x12sz --> x16xe
so0n
Świeżak
Imię: Michał

Post autor: so0n »

Witam, podepnę się pod temat, gdyż mam identyczne objawy na zimnym silniku, przez około minutę. Potem gdy silnik już troszkę pochodzi, olej zostanie zassany, rozrzedzi się to dźwięk cichnie do zera praktycznie. Tata mi wspomniał o hydro popychaczach, miał rację ?
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: Porszak »

te silniki tak maja. im wiekszy przebieg tym glosniej pracuja. halasuje lancuch rozrzadu i tu powinna pomoc wymiana napinacza, oraz hydraulika. bardziej stawiam jednak na lancuch. nie wiem czy on sie wyciaga, slyszalem tylko o wymianach napinaczy jesli juz.
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
Awatar użytkownika
mehes
Moderator Leader
Moderator Leader
Imię: Piotr
Otrzymał podziękowań: 14 razy
Kontakt:

Post autor: mehes »

Porszak pisze: nie wiem czy on sie wyciaga, slyszalem tylko o wymianach napinaczy jesli juz.
łańcuch też się wymienia, koszta dość spore :sad:
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
rogervin
Świeżak

Wymieniłem olej na świeży i od dwóch tygodni cisza. Ciekawe na jak długo :) Odnośnie rozrządu. Kiedyś już to przerabiałem. Silnik stukał na wolnych obrotach, wraz z rozgrzewaniem dźwięk się nasilał, klekotał jak diesel i to była wina rozrządu. Został wymieniony łańcuch, napinacz hydrauliczny, ślizgi i zapanowała cisza. Patrząc z perspektywy czasu mogę tylko powiedzieć, że nie warto inwestować w rozrząd... Lepiej wymienić tę padaczkę na inny silnik (przykładowo c14se, c16se), żałuję że nie zrobiłem tak od razu.
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: Porszak »

wymiana oleju pomaga na krótka, przynajmniej u mnie. cos mi sie kiedyc obilo o uszy ze taki kompletny rozrzad to 600pln wiec za tyle lub niewiele wiecej mozna kupic silnik.
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
so0n
Świeżak
Imię: Michał

Post autor: so0n »

ja mam pasek, od kiedy w c12nz jest łańcuch ?
Kasztan
Świeżak

so0n pisze:ja mam pasek, od kiedy w c12nz jest łańcuch ?
To była odpowiedź do autora wątku, bo ma łańcuch, ty masz pasek wiec raczej hydro popychacze
x12sz --> x16xe
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”