Problem z Obrotami [C16XE]
- kuba22
- Bez listowiec ;-)
- Imię: Kuba
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Problem z Obrotami [C16XE]
Witam, chciałbym się zapytać co może być przyczyna takiego zachowania silnika, otóż jak jadę sobie normalnie wszystko jest dobrze, kiedy z wysokich obrotów zacznę hamować pojawia się kontrolka od silnika i obroty zaczynają falować na biegu jałowym, czy to jest wina silnika krokowego czy może czegoś innego, jeśli chciałbym zmienić krokowy i wyczyścić przepustnice to co muszę kupić uszczelkę pod kolektor i pod przepustnice oring? z góry dziękuję za odpowiedź
Silnik C16XE

- kasmarkos
- Nowy
- Imię: Marcin
- Podziękował;: 1 raz
- Kontakt:
Re: Problem z Obrotami [C16XE]
Sprawdz bledy i bedziesz wiedzial czemu sie zapala kontrolka. Jest na forum jak to zrobic. A jezeli chodzi o uszczelki to jezeli zdjemiesz gore kolektora i odkrecisz przepustnice no to nalezalo by sie dac nowe uszczelki. Krokowy jest na oringu i jezeli jest jeszcze miekki i nie wygnieciony moze zostac ale taki oring to koszt niecalej zlotowki wiec tez do wymiany.
- kuba22
- Bez listowiec ;-)
ok wielkie dzięki, mam jeszcze pytanie, mam to podłączyć jak wyskoczy błąd czy od razu mogę podpinać?
- kuba22
- Bez listowiec ;-)
podłączyłem tak jak znalazłem na forum wyszlo 24, czyli czujnik prędkości pojazdu, od tego raczej nie falują obroty.
- wolga85
- Weteran
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Przy staniu nie ale może gasnąc i falować przy dojeżdżaniu na luzie choć w C16xe z racji obecności przepływomierza może problem nie występować. Jak masz możliwość to odepnij wtyczkę od krokowego. Jak przestanie falować masz winowajcę. Możesz mieć problem z odpaleniem już z odpiętą więc najlepiej odpinać na pracującym silniku.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
- kuba22
- Bez listowiec ;-)
wlasnie nie mam takiej mozliwosci, zeby dostac sie do krokowego to musze zdjac cala gore 

- wolga85
- Weteran
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
A masz możliwość podglądu parametrów na żywo? To zobacz temperaturę silnika czy się w mirę zgadza z rzeczywistością a potem jak będzie ok to ilość kroków silnika jałowych obrotów (IDLE STATE) czy nie szaleje.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
- kasmarkos
- Nowy
- Podziękował;: 1 raz
- Kontakt:
U mnie przy bledzie 24 auto zachowywalo sie identycznie. Z tym ze x16xe. Trzeba szukac polaczenia licznika z komputerem.