1.7 ISUZU ciężko odpala, słaby.

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
LopezCorsa
Bez listowiec ;-)
Imię: Piotr
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

1.7 ISUZU ciężko odpala, słaby.

Post autor: LopezCorsa »

Witam. Zarejestrowałem się na forum ponieważ mam problemy z Corsą B 1.7 Isuzu.
Jest tutaj ktoś, kto dobrze ogarnia ten silnik.

Objawy:
Od dłuższego czasu samochód ciężko odpala. Kiedyś na zimnym odpalał dobrze, a na ciepłym gorzej. Teraz na zimnym łapie za drugim razem, a na ciepłym trzeba zakręcić około 3s. Dawniej palił na strzała. Zimny i ciepły, w mrozie i w upale. Samochód jest też słaby i mułowaty.

Co jest sprawdzone: filtry, rozrząd(ustawienie), luzy zaworowe, świece żarowe(nowe i grzeją), czujnik temperatury.

Zawór EGR nie działa poprawnie. Po odpaleniu silnika jest zamknięty. Po przegazówce otwiera się i już tak zostaje. Odłączenie napięcia elektrozaworu podciśnienia nie zamyka EGR, dopiero odłączenie węża podciśnienia. Z odpiętym EGR silnik wydaje się być żwawszy.

Przy przegazówce na postoju silnik dosyć mocno kopci na czarno czyli ropa. Jeszcze dwa tygodnie temu tak nie dymił. Oleju nie bierze, płynu chłodniczego również nie ubywa, spalanie raczej w normie.

Wróćmy do EGR i jego sterowania. O ile się nie mylę to EGR powinien się otwierać kiedy jedziemy ze stałą prędkością.
Pompa wtryskowa do Bosch VE sterowana mechanicznie, ale ma jakiś osprzęt elektryczny o którym nic nie znalazłem w literaturze.

Dodaję zdjęcie na którym jest widoczna pompa wtryskowa jaką posiadam(prawdopodobnie ponieważ nie mam możliwości odczytania numerów)

Na zdjęciu numer 1 to cewka odcinająca paliwo, numer dwa to czujnik położenia przyspieszacza(nie wiem czy poprawnie nazwałem), ale czym jest numer 3?? Po jego odłączeniu zawór EGR zamyka się.

Zostało już mi tylko sprawdzenie sprężania, sprawdzenie wytrysków i regeneracja pompy.

Poradźcie coś. Gdzie szukać i co jeszcze sprawdzić.
Pozdrawiam. Piotr.
Załączniki
4375437963.jpg
4375437963.jpg (139.63 KiB) Przejrzano 956 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”