Kontrolka silnika i odcięcie paliwa
- CASH
- Świeżak
- Imię: CASH
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Kontrolka silnika i odcięcie paliwa
Witam
Panowie mam taki problem z moją Corsą 1.2. Chodzi o to że podczas jazdy zapala sie żółta kontrolka silnia wciskam gaz a auto powoli zwalnia i nie reaguje na gaz wtedy zapala sie kontrolka akumulatora i silnik sie wyłącza!!! Przez pewien czas nie można zapalić auta bo wygląda to tak jak by paliwo nie dochodził!!! Byłem na kompie ale jeden mechanik powiedział mi że po podłączeniu wyszedł błąd wysokie napięcie ciśnienia oleju!!!! Potem pojechałem do drugiego i wyszło mu usterka pompy powietrza czy coś takiego!!! Może mi ktś podpowiedzieć gdzie szukać przyczyny???
Panowie mam taki problem z moją Corsą 1.2. Chodzi o to że podczas jazdy zapala sie żółta kontrolka silnia wciskam gaz a auto powoli zwalnia i nie reaguje na gaz wtedy zapala sie kontrolka akumulatora i silnik sie wyłącza!!! Przez pewien czas nie można zapalić auta bo wygląda to tak jak by paliwo nie dochodził!!! Byłem na kompie ale jeden mechanik powiedział mi że po podłączeniu wyszedł błąd wysokie napięcie ciśnienia oleju!!!! Potem pojechałem do drugiego i wyszło mu usterka pompy powietrza czy coś takiego!!! Może mi ktś podpowiedzieć gdzie szukać przyczyny???
- ja37
- Support Team
- Imię: Grzesiek
- Model auta: Astra H GTC
- Silnik: Z20LEH
- Podziękował;: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 26 razy
Re: Kontrolka silnika i odcięcie paliwa
Zacznij od określenia jaki masz silnik.
Później odczytaj i podaj normalne kody błędów, a nie jakieś wyjęte z dupy opisy.
Wykrzykniki naprawdę nie są konieczne.
Później odczytaj i podaj normalne kody błędów, a nie jakieś wyjęte z dupy opisy.
Wykrzykniki naprawdę nie są konieczne.
-
- Nowy
- Model auta: Corsa A
- Silnik: 20XE
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
przecież ma w opisieczerwo pisze:Podaj typ silnika i model Corsy (A/B).
Model: Corsa B
Silnik: 12N 1.2 54PS
taki silnik nie występował nigdy w Corsie B...
masz do wyboru
c12nz, 45KM bez zaworu EGR
x12sz, 45KM, posiada zawór EGR
x12xe, 65KM, posiada zawór EGR
47-przekażnik pompy powietrza lub obwód, niskie napięcie.
choć ja bym zaczął od wyczyszczenia zaworu EGR
-
- Swój
- Imię: Robert
- Podziękował;: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Dokładnie o to mi chodziło, bo przecież w B nie występował taki silnikJaca. pisze:przecież ma w opisieczerwo pisze:Podaj typ silnika i model Corsy (A/B).
Model: Corsa B
Silnik: 12N 1.2 54PS
taki silnik nie występował nigdy w Corsie B...
masz do wyboru
c12nz, 45KM bez zaworu EGR
x12sz, 45KM, posiada zawór EGR
x12xe, 65KM, posiada zawór EGR
Odnośnie błędu, popieram przedmówcę i również obstawiam, EGR jako winowajcę.
- CASH
- Świeżak
Dzisiaj wyczyściłem zawór EGR. Odłączyłem klemę i skasowałem błąd. Zobaczymy jak autko teraz będzie chodziło! Swoją drogą będę musiał go i tak wymienić bo czasami wciskając ten zaworek blokuje się i nie odbija.
- ja37
- Support Team
- Imię: Grzesiek
- Model auta: Astra H GTC
- Silnik: Z20LEH
- Podziękował;: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 26 razy
To teraz uderzymy tak.
12n nie miał EGR.
Skąd wziąłeś takie coś u siebie?
Gościu, weź się za swoją stronę zadania, a my ci podamy swoją.
12n nie miał EGR.
Skąd wziąłeś takie coś u siebie?
Gościu, weź się za swoją stronę zadania, a my ci podamy swoją.
- CASH
- Świeżak
Kurcze nie znam sie na jakis oznaczeniach silnika mam Corse z 94 roku pojemność 1.2 45 KM.
-
- Nowy
- Imię: yosh
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Może się mylę ale w 94r. montowano C12NZ a tam nie ma EGRu ?CASH pisze:Kurcze nie znam sie na jakis oznaczeniach silnika mam Corse z 94 roku pojemność 1.2 45 KM.
Uściślij jedną rzecz , sinik ma klasyczny aparat zapłonowy z kopułką czy zespół cewek ?
Czujnik ciśnienia oleju nie ma połączenia ze sterownikiem więc nie wiem jak mechanik wywróżył ten błądCASH pisze:Byłem na kompie ale jeden mechanik powiedział mi że po podłączeniu wyszedł błąd wysokie napięcie ciśnienia oleju!!!!
.CASH pisze:Potem pojechałem do drugiego i wyszło mu usterka pompy powietrza czy coś takiego!!!
Żaden z silników 1,2 nie posiadał pompy wtórnego powietrza więc to kolejny babol .
Proponuję poszukać tu na forum instrukcji czytania kodów błyskowych ,bo w twoim autku kody można czytać beż specjalistycznego oprzyrządowania .
Jeśli nie znajdziesz instrukcji na forum to wpisz w googlach frazę (kody błyskowe opel) i kliknij pierwszy link .
Gdy odczytasz wszystkie błędy podaj je w założonym poście i będzie można działać dalej .