Uszkodzony jedyny transponder, co teraz ?
-
- Bez listowiec ;-)
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Uszkodzony jedyny transponder, co teraz ?
Witam
Przy demontażu przyklejonego transpondera z kluczyka część jego się odłamała i została w kluczyku. Był to jedyny transponder który posiadam.
Jak dorobić drugi transponder i gdzie (za ile) ??
JAk wygląda jego zaprogramowanie do mojego auta ??
Czy wystarczy kupić coś takiego: http://allegro.pl/opel-corsa-b-stacyjka ... 58861.html lub takiego: http://allegro.pl/opel-corsa-b-immobili ... 82216.html
przełożyć ten moduł i bedzie wszystko działało - nie bedzie trzeba niczego programować i zmieniać dodatkowo (komp silnika) ??
Samochód: Opel Corsa B 1.4 95r
tak wygląda mój transponder
http://imageshack.us/photo/my-images/846/dsc0281eg.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/717/dsc0280ht.jpg/
Przy demontażu przyklejonego transpondera z kluczyka część jego się odłamała i została w kluczyku. Był to jedyny transponder który posiadam.
Jak dorobić drugi transponder i gdzie (za ile) ??
JAk wygląda jego zaprogramowanie do mojego auta ??
Czy wystarczy kupić coś takiego: http://allegro.pl/opel-corsa-b-stacyjka ... 58861.html lub takiego: http://allegro.pl/opel-corsa-b-immobili ... 82216.html
przełożyć ten moduł i bedzie wszystko działało - nie bedzie trzeba niczego programować i zmieniać dodatkowo (komp silnika) ??
Samochód: Opel Corsa B 1.4 95r
tak wygląda mój transponder
http://imageshack.us/photo/my-images/846/dsc0281eg.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/717/dsc0280ht.jpg/
- mehes
- Moderator Leader
- Imię: Piotr
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
- Kontakt:
Re: Uszkodzony jedyny transponder, co teraz ?
Każde immo jest " programowane" z danym Ecu
czyli jak kupisz immo i pestke musisz jechać do elektronika w celu zaprogramowania immo do Ecu koszt ok. 100zł
(nie musisz samochodem jechać bierzesz, immo, pestke/ki, i Ecu)
co do samej pestki to nie wiem czy można/da się zapodać do innego immo
czyli jak kupisz immo i pestke musisz jechać do elektronika w celu zaprogramowania immo do Ecu koszt ok. 100zł
(nie musisz samochodem jechać bierzesz, immo, pestke/ki, i Ecu)
co do samej pestki to nie wiem czy można/da się zapodać do innego immo
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Bez listowiec ;-)
A czy firmy któe dorabiają klucze z transponderami, nie poradzą sobie z dorobieniem samej tej "pestki"?
- wolga85
- Weteran
- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Jak nie uda się odczytac kodu z pestki to dobry warsztat wbije własny i zmieni na analogiczny w ecu lub odczyta go z ecu. Wszystko zalezy od warsztatu , jaki maja sprzęt.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
-
- Nowy
- Podziękował;: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Panowie, posiadam w swojej CB immobilizer. Posiadam również drugie ecu od x12sz bez immo. Czy w przypadku uszkodzenia mojego kluczyka z transponderem albo pierścienia wokół stacyjki wystarczy że podłączę ecu bez immo i wszystko będzie ok?
-
- Świeżak
Jeśli immo masz wyłączone to możesz to wyrzucić i będzie działać natomiast co do zepsutego transpondera
sprawa wygląda w ten sposób. Nowy transponder do kluczyka, PIN do "pierścienia,pętli,czytnika" jak kto woli możne sobie to nazwać i zaprogramować. Nie masz pinu to ktoś kto ma pojęcie to ci go wyciągnie z puszki, potem to wszystko zgrać i będzie hulać
sprawa wygląda w ten sposób. Nowy transponder do kluczyka, PIN do "pierścienia,pętli,czytnika" jak kto woli możne sobie to nazwać i zaprogramować. Nie masz pinu to ktoś kto ma pojęcie to ci go wyciągnie z puszki, potem to wszystko zgrać i będzie hulać
-
- Nowy
No właśnie chodzi mi tylko o to, czy jeśli mi immo w jakiś sposób nawali to czy wystarczy że podmienię ecu na to bez immo i auto odpali.
-
- Świeżak
Tak jak napisałem wyżej, jeśli sterownik ma wyłączone immo to będzie działał bez względu na to czy jest czy nie ma immobilizera.
-
- Nowy
Mam jeszcze jedno pytanie w sprawie immo. Wyciągałem silnik x16szr z dawcy który miał immo. Zabrałem tez ecu i kluczyk z pestką, jednak zapomniałem wyciągnąć pierscienia ze stacyjki. Rozumiem ze bez pierscienia z dawcy silnik mi nie odpali?
-
- Nowy
Czyli ten pierścień działa tylko jako odbiornik sygnału z kluczyka?
-- 7 lut 2014, o 11:43 --
-- 7 lut 2014, o 11:43 --
- !rafi
- Nowy
- Imię: Rafał
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Wg mnie tak, zawsze istotne było aby mieć transponder i ECU z jednego auta.
-
- Nowy
- Imię: yosh
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Może się mylę , ale jeśli dobrze kojarzę to transponder (pestka imo) jest zaprogramowana w sterowniku immobilizera , w przypadku corsy moduł imo znajduje się w jednej obudowie razem z pętlą .
Sam moduł imo jest zakodowany w ECU , więc aby wszyto hulało potrzebny jest komplet ( ECU , Imo , transponder) .
W mojej corsie wciąż jest zamontowany immobilizer , mimo iż nie spełnia swojej funkcji i nie jest połączony z ECU to cały czas działa , wyrzuca oczywiście błędy związane z brakiem ECU ale funkcjonuje i wyświetla zaprogramowane w nim transpondery .
Sam moduł imo jest zakodowany w ECU , więc aby wszyto hulało potrzebny jest komplet ( ECU , Imo , transponder) .
W mojej corsie wciąż jest zamontowany immobilizer , mimo iż nie spełnia swojej funkcji i nie jest połączony z ECU to cały czas działa , wyrzuca oczywiście błędy związane z brakiem ECU ale funkcjonuje i wyświetla zaprogramowane w nim transpondery .
-
- Nowy
Czyli, żebyśmy się dobrze zrozumieli, immobiliser w zasadzie to to co na tym zdjęciu: http://tablica.pl/oferta/opel-vectra-b- ... 4jeu3.html
i bez tego (jeśli mam tylko kluczyk z transponderem i ECU) silnik i tak nie odpali. Moduł musi być z tego samego kompletu co kluczyk i ecu. Mam rację?
i bez tego (jeśli mam tylko kluczyk z transponderem i ECU) silnik i tak nie odpali. Moduł musi być z tego samego kompletu co kluczyk i ecu. Mam rację?
-
- Nowy
- Kontakt:
Tak zgadza się .morhol pisze:Czyli, żebyśmy się dobrze zrozumieli, immobiliser w zasadzie to to co na tym zdjęciu
Moim zdaniem tak , ale niech się wypowiedzą inni , mogę się mylić.morhol pisze:i bez tego (jeśli mam tylko kluczyk z transponderem i ECU) silnik i tak nie odpali. Moduł musi być z tego samego kompletu co kluczyk i ecu. Mam rację?
- kasmarkos
- Nowy
- Kontakt:
Nie będę zakładał nowego wątku napisze tu. Robiłem u siebie całą nową instalację elektryczną silnika wraz z wymianą komputera. I w tym wszystkim zapomniałem o IMMO. Wszystko ładnie pięknie ale po przekręceniu kluczyka miga mi ciągle check engine i auto oczywiście nie odpala. Tak wiem że to nie legalne itp ale corsa stoi już 2 miesiące i z chęcią bym pojeździł. Całą instalację każdy kabelek mam rozpisany itp ale na temat sygnału z IMMO nic nigdzie nie ma. Czy muszę szukać kompa z pestką?? Dotyczy to silnia X16XE 95 rok.
- wolga85
- Weteran
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Immo w oplu corsie składało się z pestki która wysyła przez pętle immo do ecu kod który je odblokowuje ,oczywiście po wzbudzeniu pestki sygnałem z pętli wygenerowanym przez ecu. Można dopisać nową pestkę do istniejącego ecu (trzeba mieć pętlę podpiętą po ecu) lub wyłączyć immo w eepromie ECU. Z tego co pamiętam to immo w corsie na pewno wyłącza pompę nie wiem czy wtryski też ale wiem że iskra będzię. Bo corsę na gazie szło odpalić mimo braku pestki immo.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
- kasmarkos
- Nowy
- Kontakt:
Jako że wczoraj mi to spokoju nie dawało, to uparłem się żeby corsę odpalić. Fakt IMMO odcina zasilanie przekaźnika pompy paliwa a jak wiadomo on zasila również i wtryski i pare innych urządzeń w samochodzie. Można auto odpalić ale komp łapie mnóstwo błędów i jazda taka nie ma sensu. Jako że mój komputer miał uwalone wtyczki bo ktoś tam popalił je itp itd. Pomogło oczywiście przelutowanie to co mi potrzebne było do starego kompa i auto odpalilo:)
-
- Nowy
- Kontakt:
Od 98r. trochę to zmodernizowano i pętla ma wbudowany moduł imo .wolga85 pisze:Immo w oplu corsie składało się z pestki która wysyła przez pętle immo do ecu kod który je odblokowuje ,oczywiście po wzbudzeniu pestki sygnałem z pętli wygenerowanym przez ecu
-
- Bez listowiec ;-)
- Imię: Ryszard
Witam.Mam ogólne pytanie dotyczące tego właśnie kluczyka,do czego on właściewie jest? Dodam ze moj sie nie swieci z tym ze włożyłem nową baterie...moze to byc spowodowane wypaloną zarówką?