el.szyberdach domykanie
-
- Świeżak
- Imię: Przemek
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
el.szyberdach domykanie
Witam! czy jest możliwość podłączenia domykania el, szyberdachu z centralny zamkiem w corsie B ?
- CorsaCG
- Nowy
- Imię: Michał
- Otrzymał podziękowań: 0
Re: el.szyberdach domykanie
jest :p
wszystko jet możliwe
z czego masz mechanizm elektr ? jakie auto było dawcą mechanizmu
wszystko jet możliwe
z czego masz mechanizm elektr ? jakie auto było dawcą mechanizmu
- wolga85
- Weteran
- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Jest ja miałem silnik z astry F i był we wtyczce tego silnika pin do domykania. Sygnał chyba 12 V (lub masa) przez min 8 sekund. Ja miałem sygnał z sterownika centralnego na pilota o długości 15 sekund. Po zamknięciu auta domykały się szyby a szyberdach domykał się z 2 sekundowym opóźnieniem (mimo podania sygnału domknięcia na szyby i szyberdach jednocześnie).
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
-
- Świeżak
Silniczek z astry f, domykanie ma sterowanie masą(pin 4), tak samo jak od domykania szyb, pin 6 w silniczkach, które też działają z opóźnieniem 2-3 sekundowym, wystarczy właśnie od tego podciągnąć kabel do tego silniczka szybra i jak masz już wcześniej zrobione domykanie szyb, to musi działać, na silniczku z omy czy viki a też się da zrobić domykanie, tylko przy przełączniku od pinu zamykania trzeba dać diodę kierunkową.
- CorsaCG
- Nowy
- Imię: Michał
- Otrzymał podziękowań: 0
U mnie działa z powodzeniem silniczek wraz z elektroniką Omegi B.
Obudowę trzeba było lekko wymodzić.
Szyber domyka się poprzez podanie masy na pin 2 brązowy przewód[jeżeli pamięć mnie nie myli] przez taki czas by On się domknął czas ten wynosi 8 sekund w tym +-2sek. na czas reakcji mechanizmu [zwłoka]
By realizować funkcję domykania popełniłem prosty układ podtrzymujący przekaźnik przez pewien czas [wartość jego zależna jest od elementów R;C układu]
Jeżeli masz ori zamek centralny wystarczy że wyszukasz sygnał zamykania drzwi z centralki i połączysz to z prostym układem na jednym tranzystorze i przekaźniku oraz kilku pomniejszych elementach R; C
Obudowę trzeba było lekko wymodzić.
Szyber domyka się poprzez podanie masy na pin 2 brązowy przewód[jeżeli pamięć mnie nie myli] przez taki czas by On się domknął czas ten wynosi 8 sekund w tym +-2sek. na czas reakcji mechanizmu [zwłoka]
By realizować funkcję domykania popełniłem prosty układ podtrzymujący przekaźnik przez pewien czas [wartość jego zależna jest od elementów R;C układu]
Jeżeli masz ori zamek centralny wystarczy że wyszukasz sygnał zamykania drzwi z centralki i połączysz to z prostym układem na jednym tranzystorze i przekaźniku oraz kilku pomniejszych elementach R; C
-
- Świeżak
To rozwiązanie ma wadę, dodatkowo pobiera zbędnie prąd na domykanie, przy każdym zamykaniuJeżeli masz ori zamek centralny wystarczy że wyszukasz sygnał zamykania drzwi z centralki i połączysz to z prostym układem na jednym tranzystorze i przekaźniku oraz kilku pomniejszych elementach R; C
Najlepsze jest oryginalne rozwiązanie od domykania(zależnie od wersji sterownika):
1. Poprzez przytrzymanie lub dwukrotne naciśniecie przycisku od zamykania w pilocie,
2. Poprzez przekręcenie kluczyka i przytrzymywanie w zamku drzwi od pozycji zamykania i dzięki temu rozwiązaniu możemy ustawić dowolną pozycje domknięcia szyb.
A wracając do kontekstu, aktualnie powiększam elektrykę w mojej cb o centralke z omy c sedan i do szybra będę montował właśnie silniczek z astry f, taki sam jest też w vectrach b, astrach g i zafirach a.