Jaki swap najlepszy?

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
Gronwald
Bez listowiec ;-)
Imię: Artur
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Jaki swap najlepszy?

Post autor: Gronwald »

Witam. Chciałbym się zapytać jaki jest możliwy swap z małą ilością przeróbek bo nie jestem w tym taki dobry. Chciałbym 2.0 ale mniejszy też mógłby być aktualnie mam 1.0. Na obecną chwile mam możliwość zakupu silnika z meganki 2.0 orientuje się ktoś czy potrzebne jest dużo modyfikacji i czy się zmieści ?
Awatar użytkownika
kasmarkos
Nowy
Imię: Marcin
Kontakt:

Re: Jaki swap najlepszy?

Post autor: kasmarkos »

Szukaj szukaj szukaj. Bylo tym wiele razy. Jak ty chcesz silnik z meganki do corsy wcisnac??
Gronwald
Bez listowiec ;-)
Imię: Artur

Post autor: Gronwald »

Wybacz moja pomyłka miało być od Vectry.
mlody1224
Świeżak
Imię: Kamil
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: mlody1224 »

Za ten post autor mlody1224 otrzymał podziękowanie:
Gronwald (20 maja 2014, o 15:38)
Ocena: 100%
kamil3100
Bez listowiec ;-)

Post autor: kamil3100 »

Witam Was

Dołączę się do tematu, ponieważ myślę, że nie ma sensu zakładać nowego wątku, skoro mój byłby bardzo podobny...

A, mianowicie mam Corse B z silnikiem 1.2, ale oznaczenia nie znam i nie wiem, gdzie mogę takowe znaleźć, ale w dowodzie rejestracyjnym mam 48KW, więc obstawiam, że mam 12NV i od pewnego czasu sporadycznie zapala mi się podczas postoju/trzymania auta na jałowych obrotach kontrolka oleju a na dodatek silnik głośno chodzi tak jakby zawory stukały..., jak już się dowiedziałem to lubią padać w tych autach pompy oleju a zawory nie są ustawiane na śrubkę, czyli czeka mnie jakaś większa inwestycja w silnik, ale, że 1.2 nie jest jakieś szałowe ze względu na osiągi to pomyślałem, że można zrobić SWAP na coś mocniejszego:)

Już troszkę przez rejestracją spędziłem, czasu na forum i wiem, że 2.0 nie wsadzę, ponieważ w obecnej chwili nie mogę sobie na to pozwolić ze względu, że trzeba sporo się na zmieniać części i modyfikować aby wsadzić 2.0, choćby ze względu na półosie i skrzynie i przejście ze smallblock na bigblock.

A, więc w grę wchodzi tylko smallblock i jak najmniejsza ilość przeróbek i zmian części. Chciałbym aby mój SWAP skończył się na przekładce bloku i koniec. Czy jest to możliwe? I co zrobić aby mieć więcej mocy bez konieczności zmiany półosi, zwrotnic, wiązki z kompem itp?
Awatar użytkownika
!rafi
Nowy
Imię: Rafał
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: !rafi »

Źle obstawiasz :facepalm: masz silnik X12XE, zmiana na X14XE lub X16XE powinna być taka jakiej oczekujesz.

Popraw profil, takiego silnika nie było w Corsie B.
kamil3100
Bez listowiec ;-)

Post autor: kamil3100 »

No właśnie ja obstawiałem że mam 12NV ale mechanik mi powiedział że mam Z12XE stwierdził to tak że otworzyłem maskę a on od ręki powiedział: "masz jednak ten nowszy silnik Z12XE". Więc teraz już całkiem nie wiem jaki mam silnik...w corsie gdzieś jest napisane jaki to silnik? Bo w moim drugim aucie Honda Accord jest na bloku w fajnym widocznym miejscu wybite F20B3 i w każdej innej Hondzoe a w Corsie nie mogę się do patrzeć takiego wybitego kodu silnika...

A i wczoraj Corsa podczas powrotu do domu osłabła mi i jeszcze głośniej "cyka" oraz chodzi jak traktor a po przygazowaniu gaśnie. Więc silnik sam wydał na siebie wyrok...

Czyli taki X14XE lub X16XE będzie bez problemowy na SWAP w miejsce wydłużonego 1.2?
czerwo
Swój
Imię: Robert
Podziękował;: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: czerwo »

Rafi! ma rację, masz X12XE, w Corsach B nie było montowanych Z12XE (inna norma spalin, m. in. w Corsach C i D). Swap na X14XE czy X16XE to ta sama robota, tematów było od groma. Z własnego doświadczenia Ci powiem, że jeśli zdecydowałeś się już na swap to wkładaj C20NE/C20XE, trochę więcej pracy, ale nieporównywalnie więcej fun'u ;) Na początku swojej przygody z Corsą zrobiłem podobny błąd, X12SZ zamieniłem na C14SE, po miesiącu znów zaczęło brakować mocy... Ale zrobisz jak uważasz.

Pozdrawiam, Robert
Awatar użytkownika
STELMI
Moderatorzy
Moderatorzy
Imię: Piotr
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Kontakt:

Post autor: STELMI »

Z18XE ma elektroniczną przepustnicę oraz sprzęgło hydrauliczne. W X12XE (który kiedyś w jednej z Cors miałem) jest sprzęgło i gaz na linkę
Awatar użytkownika
lochun
Nowy
Imię: Krzysiek

Post autor: lochun »

sprzeglo to akurat nie problem. gorzej z przepustnica :)
Awatar użytkownika
ja37
Support Team
Support Team
Imię: Grzesiek
Model auta: Astra H GTC
Silnik: Z20LEH
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy

Post autor: ja37 »

Czemu gorzej z przepustnicą?
Ja ogarnąłem u siebie.
Awatar użytkownika
Zynio
Swój
Imię: Grzegorz
Otrzymał podziękowań: 7 razy
Kontakt:

Post autor: Zynio »

STELMI pisze:Z18XE ma elektroniczną przepustnicę oraz sprzęgło hydrauliczne. W X12XE (który kiedyś w jednej z Cors miałem) jest sprzęgło i gaz na linkę
Przepustnica i pedał gazu to najmniejszy problem przy takim silniku gorzej jest z układem paliwowym, elektrycznym (duży pobór prądu przez sterownik silnika przebudowa instalacji elektrycznej oraz zamontowanie alternatora 100A) i kolektorem ssącym, który kończy się na wysokości wej. i wyj. Nagrzewnicy

PS. Silnik jeśli wkładać to tylko z Vectry B bo z innych pojazdów typu Astra G oraz Corsa C jest zamontowany moduł wentylatorów który trzeba wyprogramować
Awatar użytkownika
lochun
Nowy
Imię: Krzysiek

Post autor: lochun »

kolekotrem bym sie nie martwil. zawsze mozna zrobic nowy :D ale to oczywiscie kosztuje.
darco16v
Nowy
Imię: Darek
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: darco16v »

Napisz jakim budżetem dysponujesz a potem pytaj co za to mozesz mieć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”